icon

Vánoční úklid s miminkem. Jak najít čas na větší úklid?

2. lis 2024

Zdravím maminky,
jak děláte a děláte vůbec vánoční úklid, když máte doma miminko?
Myslím tím spíše větší věci, jako úklid lednice, trouby, kuchyňské linky…
Mám pocit, že nestíhám nic jen takové ty běžné denní činnosti. Myčka, nádobí, pračka, prádlo, wc , lůžkoviny ustlat, poklidit hračky, občas vezmu prach, vysávám …

Strana
z3
antoinet
4. lis 2024

Úklid jsem si zaplatila a dělám to doteď. Líbí se mi mít na Vánoce uklizeno všude naráz, ale s dětmi to prostě náročné je. Nejlepší dárek, fakt 🙂

pampelina18
5. lis 2024

Ano, po CS narozen před Vánoci. Uklidila jsem vše v pohodě. Teď mu bude rok. A na úklid se chystám až začátkem prosince. Nebude to velký úklid, jelikož takovéhle věci dělám celoročně. Něco každý den, něco obden a úklid linky atd každý týden. Okna, troubu a lednicí minimálně 1 za 14 dní. A myslím si, že pokud někdo není vyloženě dobytek, tak linku,okna,troubu,lednicí atd snad myje každý aspoň 2x za měsíc.

pampelina18
5. lis 2024

@cherie24 oni to spíš ženský dělají, protože celý rok na úklid kašlou a pak musejí akutně uklízet na Vánoce. Tak mi to aspoň přijde 😂 protože jinak si nedovedu představit co myslí pod pojmem velký vánoční úklid. 😂

swan42
5. lis 2024

@pampelina18 kazdych 14 dni okna, tak urcite 🤣🤣🤣🤣

ninive211
5. lis 2024

@pampelina18 Jasně, okna každých 14 dní...tak moc teda neuklízí ani moje tchyně a že ta je na úklid fakt pes. V podstatě nedělá nic jiného, než vaří (tto hlavně) nebo uklízí. A jako komplet lednici (ve smyslu vše vyndám, vymyju, vycídím a zase to tam vše vrátím) taky nedělá co 14 dní. Ještě mi řekni, že každý den měníš ručníky a obden povlečení a bude to dokonalý 😀
Za mě, hlavně se z toho nepos*at. Co je komu do toho, že mám od léta neumytý okna. Pokud to někomu vadí, tak ať k nám nechodí, teď jsem už 2.týden nachlazená, tak fakt nebudu umývat okna. Prosě až na to zbyde čas a bude chuť, tak je umyju...anebo taky ne. Ono se to nepotento.
Já třeba každý den akorát řeším nádobí plus utřít povrch linky + kuchyňský stůl. A v koupelně po dětech utřít umyvadlo, aby nebylo zaplivaný. A samozřejmě odpadky (to je jasný). Jinak fakt nevím. co bych měla jako každý den doma dělat. Mám jiný věci na práci než lítat hadrem a vše desinfikovat či přerovnávat.

pampelina18
5. lis 2024

@ninive211 nemyslela jsem to ve zlém. Ano okna myji co 14 dní občas to stihnu jen jednou za měsíc. Nemyt je tak skrz nevidíme. 😂 Lednicí dělám co 14 dní troubu po každém vaření či pečení, to samé kamna a umýt lednicí mám max na 10 minut díky tomu. Mrazák dělám 1x měsíčně. Ručníky měníme každý den 😂 ale to není záměr. 😂 Povlečení taky jednou za měsíc. 😂 Vždyť to nezabere ani hodinu, to udělat.... Jinak vytirame a vysáváme každý den, to samé prach a představ si vše mám tak do hodiny, s oknama do dvou. A dalších x hodin se věnují dětem. Kdybych to nedělala , tak mám celý den pak zabedněný jen úklidem

journals
5. lis 2024

@pampelina18 haha, to ti tu tak věříme 🤣 ale počkej až se dítě rozchodí, to legrace teprve začne. Za rok bude všechno jinak 😂😂😂

pampelina18
5. lis 2024

@journals u nás se chodí už od 9 měsíce ☺️

pampelina18
5. lis 2024

@journals věřit mi to nemusíte a ani mě to netrápí 😊 rodičovská je pohoda a člověk má dost času i pro sebe. Stačí si to umět zorganizovat ☺️ při prvním jsem taky nic nestíhala. Pak jsem dala na radu babičky jak co dělat a jak si ten den zorganizovat. A od té doby máme naprostou pohodu a dost volného času.

klokanka31
5. lis 2024

@pampelina18 Teda já jsem na úklid jako pes, ale okna myju teda jen asi 4x za rok 🤔 Ale zase povlečení každý týden 😄

lis6
5. lis 2024

@pampelina18 nechápu jak někomu může úklid lednice trcat 10 min, i kdybych myla umyté, tak to za těch 10 minut ani nestihnu všechno vyndat. Leda, že máš lednici prázdnou to pak jo 😁

ninive211
5. lis 2024

@pampelina18 Možná máte doma zvířata, že vysáváte a vytíráte každý den. za mě zbytečný. No je vidět,že já jsme prostě už ženská v pracovním procesu a po návratu z práce fakt to poslední, na co myslím, je vysávat a vytírat. Horko těžko uvařím na druhý den, utřu sporák a linku ašlus...už nechi NIC dělat. Jo a úklid lednice, pokud máš namysli fakt pořádný úklid (tj. všechno vyndat, přeskládat, umýt a vytřít všechny police i kastlíky na ovozel...to ti zabere tak hodinu (dle zkušenosti), ne deset minut. Tak jsi asi supermanka.

exbordelar
5. lis 2024

Jako je pravda, ze kdyz se ten ulid dela pravidelne a je v tom system, tak opravdu ten pravidelny uklid zabere o 90 % min casu.
Je rozdil, kdyz se utre trouba hned, nez ta spina pri dalsim peceni zaschne a ztvrdne. Pri pravidelnem stirani to zabere par sekund, pri drhnuti jednou za rok i nekolik hodin. A tak dale u vseho.
Vzhledem k tomu, ze jsem si zazila obe situace, tak ten pravidelny uklid je fakt o par minutach denne, kdyz je system. Ale ted jsem se tremi detmi v totalnim propadu a zacyklila jsem se chronickem nestihani vseho. Takze nebudu lhat, ze se mne prispevek pampeliny nedotknul, protoze momentalne naklizeno doma fakt nemame a to mam pocit, ze nedelam nic jineho, nez uklizim 😅 A urcite na uklid nekaslu. Ale v te ryzi podstate ma pravdu...

exbordelar
5. lis 2024

A jeste ad lednice - ja se snazim otirat police jednou tydne vzdy pred velkym nakupem, kdy je poloprazdna, tak to je otazka opravdu par minut. Vetsi vydrbani delam tak 1x za tri mesice. Ale dost casto to nevyjde, bo hromada deti a hromada pozadavku a hromada dalsich jinych dulezitejsich veci, takze proto pisu, ze se "snazim" a ne vzdycky to vyjde...
Tema uklid a poradek je me zivotni tema, coz je asi patrne z meho nicku 🤣

koudyl
5. lis 2024

Loni na vánoce jsme to vůbec neřešila, byla jsem po operaci kdy mi museli vyvést dočasný vývod, čtvrteho prosince mě pouštěli z nemocnice, po týdnu kdy jsem se dávala ještě dohromady, jsem upekla tři druhy cukroví, den před štědrým dnem jsem běžně uklidila, a taky jsme měli vánoce. Letos to nebudu dělat jinak, máme chlapečka z adopce je teda hodný, ale nebudu to na vánoce hrotit, prostě běžný úklid, a pár kousků cukroví, a nazdar budou vánoce tak jako tak, mnohem víc se těším jak se Míša bude tvářit na stromeček.

felis
5. lis 2024

Proč bys musela dělat vánoční úklid? Už tak toho budeš mít plno práce. Neřešila bych.
Uklízím průběžně (i ty místa, která zmiňuješ) po celý rok s týdenním úklidem. Jooo, mám dceru velkou, s mimčem bych zapojila muže, ať s ním tráví čas. Sepiš si, co je fakt jako nutný. Vlastně možná zjistíš, že nic.

jahodi
5. lis 2024

Vánoční úklid dělám ráda během listopadu a většinou mi trvá cca 1 měsíc. Pomalu po částech. S jedním aktuálně 9letým dítkem. Mně baví ten byt projít, vyřadit věci, nandat světýlka atd. Ale fakt to neznamená, že se mi 24.12. byt blýská. S miminkem jsem byla, si pamatuju, nešťastná, že mě nenechalo ve správný čas sníst řízek se salátem. Později jsem pochopila, že se musím snažit jíst kdykoli to jde, protože v čase oběda nebo když budu mít hlad, to možná tak nějak nevyjde. Chce to hlavně klid.

journals
5. lis 2024

@pampelina18 díky Bohu, že mám jiný smysl života než v neustálém otrockém uklízení 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

Vzhledem k tomu, jak dokonale vystupuješ v každé diskuzi, jak vše zvládáš, stíháš s jsi superžena tvé příspěvky beru spíš jako pobavení, než jako popis reality. A pokud to tvoje realita opravdu je, tak je mi líto tebe i dětí 😢

pampelina18
5. lis 2024

@ninive211 doma nemáme, ne není to zbytečný. DRopky jsou vždy a všude...

pampelina18
5. lis 2024

@journals 😂😂😂😂😂 chudinko

moudivlacek
5. lis 2024

@journals Taky jsem si říkala ;) kdyby tu nekrafala, stihla by to umejt i 1x týdně, no nic, naštěstí u nás umytá drží dost dlouho a opravdu nepotřebují umývat každých 14 dní. Zas pokud to někoho naplňuje, ať si umývá ledničku klidně 3x denně ...

journals
5. lis 2024

@moudivlacek nebo třeba vymalovat celý byt 🤣 vždyť to máš za hodinku hotové. Garsonka je vymalovaná hned, když dítě usne, vlítneš na to a je hotovo 😂
Máš pravdu, každý máme jiné životní priority 🙂

me_druhe_ja
5. lis 2024

@journals na tento nick nemá smysl reagovat, vždy píše tak, aby to bylo kontroverzní a lidi se pohádali. 🙂

moudivlacek
5. lis 2024

@me_druhe_ja evidentně nízké sebevědomí a potřeba to "nandat" neschopným matkám na koníku ... a alespoň online být tou superženou (pokud to žena vůbec je, že :D)

me_druhe_ja
5. lis 2024

@moudivlacek prostě si vymýšlí a schválně píše taky aby to vypadalo divné pro ostatní a pak už se jen hada a uráží. Někoho baví vyvolávat nesmyslné hádky na internetu. Holt i to je riziko online prostoru.

journals
5. lis 2024

@me_druhe_ja vím, už mi došlo kdo píše. Máš pravdu, v každé diskuzi dělá pak jen dusno.

moudivlacek
5. lis 2024

@me_druhe_ja To už je spíš diagnóza, já se s takovýma vůbec do diskuze nepouštím, zbytečný výdej energie. Za mě je děsně osvobozující se nehroutit z absence vánočního úklidu :D

me_druhe_ja
5. lis 2024

@journals musíš sledovat nicky. 😀 😀

@moudivlacek takový slovo ani neznám. 😀

anonymmm88
5. lis 2024

@gbp takhle je to u nás a vytáčí mě to k šílenství 🤣

Já mám miminko, které spi přes den max 30min a pokud je vzhůru, tak vyžaduje pozornost jinak nonstop řve. Takže úklid který vyžaduje delší dobu, dělám večer když ho má muž a nebo večer kdyz usne, to vím,že spi až do rana😀 nikdy neuklizim nic velkého přes den, protože nesnasim, ldyz musím odbíhat

michaela666
5. lis 2024

Na velké gruntování se vykašli, případně si zaplať paní na úklid. Udělej si hezké Vánoce s miminkem a všechno přizpůsobit vašim potřebám.
Letos nebudou umyté okna/ vytřené skříňky v kuchyni/ vytříděné nahromaděné věci za celý rok....No a co?🤷 Provozní nepořádek uklidit zvládáš a zbytek neuteče. Návštěvám je to jedno a pokud by měl někdo poznámku, tak mu dej hadr do ruky nebo tam jsou dveře.
Důležité je spokojené miminko a tvoje psychická pohoda.

Strana
z3