Vánoční úklid s miminkem. Jak najít čas na větší úklid?
Zdravím maminky,
jak děláte a děláte vůbec vánoční úklid, když máte doma miminko?
Myslím tím spíše větší věci, jako úklid lednice, trouby, kuchyňské linky…
Mám pocit, že nestíhám nic jen takové ty běžné denní činnosti. Myčka, nádobí, pračka, prádlo, wc , lůžkoviny ustlat, poklidit hračky, občas vezmu prach, vysávám …
Víte co mě ale zaráží? Že se tady objevují diskuze, jak to a tamto zvládáte s dětmi. Copak neexistují tátové? Já když chci dělat velký úklid (a je jedno jestli vánoční nebo velikonoční), tak prostě řeknu manželovi "hele zítra bude veliký úklid, budeš s Eliškou". A tím to hasne, on se stará, já lítám a uklízím 🤷♀️
@klokanka31 proč? Protože existují samoživitelky, tátové co mají třeba dvě práce, nebo jsou od rodiny dlouhodobě pryč. Nebo nikdo z rodiny prostě jen nechce obětovat víkend na úklid 🤷🏻♀️ radši budou čas trávit spolu, jinak. A taky jsou ženy které do toho mají xx jiných povinností. Práci, starost o staré rodiče, hospodářství… těch scénářů je
Nečekala jsem, jak vášnivou diskuzi zde spustím 😀 každopádně mě šlo jen o to, jak to mají ostatní maminky , jestli to nějak hrotí nebo ne. Protože já samotná jsem byla vždycky na úklid pes. Furt jsem šůrovala. Všechno. Okolí mi říkalo, že snad až budu mít děti, mě to opustí… no a asi opustilo. Nikdy bych třeba neodešla od neuklizené kuchyňské linky. Teď s miminkem to neřeším, nejde to. Jsou dny, kdy mě hodně potřebuje a nehne se ode mě, chce furt nosit chovat. Neudělám vůbec nic nebo jen nejnutnější. A když je den kdy si sám chvíli dokáže hrát na podložce, tak stihnu zapnout pračku, sušičku, myčku, poklidit si linku, kuchyň, stůl… oken máme v domě 17 takže je myju 2x ročně a to na jaře a na podzim. Velké terasové okno průběžně jak je zapatlané, hodně od koček. Koupelny máme dvě, takže si vždy rozděluji na patra. Když syn spinká tak se snažím mít čas spíš pro sebe než uklízet. To se snažím dělat když je vzhůru. Asistuje mi a baví ho na mě koukat jak vysávám nebo vytírám a různě u toho dělám blbiny a vypadám u toho jak debil z psychiatrie, ale syn se směje od ucha k uchu tak asi opravdu jak debil vypadám 😀 pak si hrajeme a on už většinou leze kam jdu já. Spinká málo přes den, takže mi nic moc jiného nezbývá. Ale třeba v té lednici když vidím něco vylitého tak utírám hned. Ale třeba tu kuchyňskou linku se přiznám opravdu dělám jen před Vánoci včetně světel.
Já si před svátky poslední roky objednávám úklidovou firmu. Naběhnou sem 3 paní a za cca 6-8 hodin mají precizně uklizeno včetně toho, že umyjí okna, dveře, linku i zevnitř... Radši ten advent trávíme s dětmi pečením, výrobou výzdoby apod., nebo prostě jen jsme spolu. Sama bych generální úklid dělala celý víkend a to se mi fakt nechce.
Mám doma 10 měsíčního chlapečka. Který už chodí sám si hraje asi tak 10 minut. Jsou dny kdy nezapnu ani myčku. A nádobí se valí po lince než přijde manžel s práce a tu linku uklidí. To je jediná věc co manželovi vadí tak to dělá. Už se asi měsíc chystám že umyju šuplík na příbory už je tam fakt bordel. Ale zatím nebylo kdy. Malý když spí tak rychle vařím a nebo jím. A má strašně blbé spaní. TV ho neprobudí ale plnění myčky ho probudí vždy. Okna mám umyté 2🙈 a to máme barák 4+1 a 2 koupelny. Možná to do vánoc stihnu 😁😂 takže nějaký vánoční úklid než půjde malý do školky určitě dělat nebudu
Já hlavně nechápu pojem "vánoční úklid" (a jak se z toho uměle dělá haló a někdo si dělá vyloženě seznymy, co vše je třeba uklidit a dělá si časový harmonogram atd.) . jako by bylo povinné, dělat úklid na Vánoce (před Vánoci). Kdo je na úklid pes, dělá ho průběžně, případně prostě uklízím, kdy mám čas či náladu a kdy je to už fakt potřeba.
Třeba hadry ve skříni, to spíš nechávám na jaro ("jarní" úklid) a na podzim -většinou právě nástupem do školy proberu věci, co jsou malé dětem, co chci vyhodit z mé skříně (kdybych měla koule, provětrám skříň i manželovi, to byl letěla polovina věcí, protože se do nich už nevejde, ale na to koule nemám a ne, to by prostě neprošlo. V prosinci, o adventu, si chci užívat atmošku, péct, ballit dárky. Ne lítat s hadrem a šůrovavat police.

My nikdy vánoční úklid nedělali. Velké úklidy dělám nárazově, jak je potřeba a možno, průběžné dělám průběžně. Nebudu se do balení dárků, pečení a roční závěrky ještě zaobírat nějakým úklidem každého centimetru. Vánoce neberu jako nějaký časový bod, ve kterém musí být vše perfektní, jinak se zhroutí svět. Prostě vše dělám podle možností (většinou na podzim ty velké věci, např. vyklízení+úklid všemožných skrýší, to už je venku sychravo a zima).