Vojtovka. Jak to mám zvládnout?
Ahoj maminky,
jak jste zvládaly nebo zvládáte cvičení Vojtové metody? Synovi je 9 měsíců a začali jsme před týdnem chodit na Vojtovku, jelikož neumí nic kromě válení sudů. Těžce to cvičení nesu. Je to náročné, časově, fyzicky ale hlavně psychicky. Za týden vidím malý pokrok, ale od doby co cvičíme jen brečím, nemám vůbec sílu a nervy a strašně mě bolí záda. U rehabilitační sestry ty cviky vypadají lehce, říkám si, jo to dám, tam si to vyzkouším je to ok. Ale pak doma bojuji. Nejde mi to jako jí, kolik krát ho už nemám sílu ani udržet, jak se mi vzpírá a jak se mnou bojuje. Taky mám kolik krát pocit, že necvičí nebo, že já ho špatně držím. Já nepoznám, jestli to dělá nebo dělám správně. Vím, že to smysl má, ale jak to mám zvládnout?
Ty začátky jsou náročné. Časem se to zlepší. Znám to... cvičila jsem se dvěma dětmi. Jestli cvičíš správně, Ti řekne rhb na další kontrole. Mně pomáhalo si nahrát, když mi ten cvik předváděla. Začátky byly peklo, pamatuji si to doteď.
@niliho Vím, že to není lehké. Já to znám z druhé strany. Cvičím Vojtu od mých 18m. Jestli tě to uklidní, nebolí to, jen se to dětem nelíbí, protože jsou nuceny dělat něco, co nechtějí, co jim není příjemné. Je to ohromně náročné pro všechny strany. Pamatuji si, že jsem po pětileté pauze opět začala a po prvním cvičení jsem nebyla schopná sejít po schodišti a odjet autem. Seděla jsem půl hodiny v autě než jsem nabrala sílu. Možná jsem i na chvíli usnula. 🙈 Když jsem byla malá (5-8 let), museli mě naši nejdříve chytit a držet, protože jsem strašně nechtěla cvičit. Byl to neskutečný boj. Jednou na dovolené mě snad hodinu honili po kempu, aby mě zavlekli násilím do stanu a abych si to odcvičila.😵😱 Dnes jsem jim za to vděčná. Nevzdávej to! Děláš to pro své dítě.
Mne pomohlo natocit si rehabilitacni sestru s jejim souhlasem, jak co dela a delala jsem to podle videa. Ale take byl boj.
Kousni se,cim vic ted zaberete tim driv skoncite. Malej si to nebude pamatovat a ty vysledky za to stoji. Natoc si cvico s fyzio na mobil-at ti popisuje kazdy pohyb a nazorne to ukazuje pri nahravani. Pak si to pred ni zkus ty sama,at te fyzio opravuje a rika jak a co mas delat. Drz se
Někde jsem četla, že kouzlo vojtovky je v tom, i když se neprovádí úplně přesně, funguje. Nikdy nebudeš tak dobra jako fyzioterapeutka, ale děláš to pro svoje dítě, tak to zkus přijmout. Sama za sebe můžu říct, že mi to taky nešlo tak super, jako terapeutce, která to má vystudované, ví, kam sáhnout, jak si to dítě dostat do polohy, kam potřebuje. Dokonce jsem nezvládla cvičit tak často, jak jsme měli, protože jsem pořád někde v luftě, ale i tak nám to pomohlo. Možná by se výsledky dostavily ještě rychleji. Tak se zklidni a nehroť to tak, svému dítěti pomáháš, jak umíš a můžeš.
@zavodnice Přesně to jsem udělala, přestala jsem se stresovat a brečet. Cvičíme opravdu poctivě 4x denně, a i když ne tak dobře jako fyzio, ale důležité je, že cvičíme. Doufám a věřím v to, že i když nám tato poloha co máme cvičit nejde úplně hladce smysl to má a že posílil co měl.

@bamak Tak může a nemusí - pokud je trošku hypotoničtější, tak je sice velký a silný, ale není tak pohyblivý. Já mám totálního drobka, ale je slizkej jak úhoř 😀. A vždycky byl. Takže držení na nervy. A perfektně uměl kupu věcí na jednu stranu a na druhou ani ťuk, takže udržet ho jenom aby to nedělal na tu, kam to dělat chtěl, to byl boj. No, musela jsem si (spolu s fyzio) přijít na to, jak ho chytit 😀.
@niliho Hlavně si zkus uvědomit, co cvičíte a co by tak nějak mělo být a co je vyloženě špatně - pokud nebudeš podporovat chybné návyky a aspoň trošku cvičit ty správné, je to dobře a cvič.