Vyčerpávající uspávání 3měsíčního mimi (Manduca/šátek)
Ahoj, chtěla bych poprosit o radu. Máme 3 měsíční holčičku, první dva měsíce jsme ji pronosili na rukou, večer uspávání 3-4 h., jednou i 7h. trpí hodně na bříško. Špatně usíná, neusne sama, celé dny pořád plakala v náručí, pak jsem zjistila, že pláče únavou a nejde ji zabrat. Teď přes den ji třeba 3 x denně vozím v kočárku, ale ty večery. Zavedli jsme po těch 2 měsících rituál vykoupat, napapat (to je boj) a jdeme se uspat v Manduce. Zpočátku se vzpírala, ale po 15 min usla, hodinku jsem nosila a dala do postele. Poslední dobou to přestává fungovat. V manduce usíná a najednou se začne vzpírat, odtahovat a vykřikovat. Takže se vracíme k hopsání na míči a chování na rukou, uspávání trvá 2-3 h, v noci se pořád budí, je neklidná. Po těch 2 měsících s námi spí v posteli, přesto tam neusne ani když ležíme s partnerem s ní a držíme ji každý z jedné strany. Spustí jekot, je rudá, celá horká a zpocená. Takže beru na ruce, ale musím chodit a hopsat a držet ji čelem od sebe. Je to vyčerpávající. Chtěla jsem se zeptat, jestli jste měli někdo podobný problém? Jak dlouho to trvalo? Pořád říkám, že ji trápí bříško, ale okolí mi říká, že to spíš vypadá na vztekání.. je možné, že ji vadí roztažené nožky v manduce? Má smysl zkusit šátek? Kolíbkovou polohu nesnese. Takže jestli je šance, že se ji bude líbit ve vertikální poloze v šátku, když manducu bojkotuje. Předem děkuji za každou radu;)
@bamishop to jsem taky zjišťovala, jestli nemůže být dráždivá, pediatrička říkala že nemá žádné zvýšené svalové napětí, že se může i prohýbat že se ji vrací mlíčko. Jinak motoricky je taky napřed,jinak fakt moc šikovná. Ale klid určitě potřebuje.. to je fakt dobré, jak je každé dítě jiné. Třeba se vám ta nočniková vychytávka ještě podaří vymyslet:D
Vidíš, bezplenkovka. U nás fungovala do 6.měsíce, než malý začal lozit, přestal mi dávat signály, vše bylo přednější, než mamina s plenkou 😀 a je tomu taky dodnes. Nočník vůbec, to bere hysterák, na záchodě sice sedí jak pán, ale bez výsledku. Je mu sice 15m, chtěla bych toho po něm moc, ale jinak je chytrý, motoricky velmi zdatný, odmala čilý, ale prostě paličák a jak nechce sám... Mu by vystačila jedna plena na den ato jsem si myslela, že ty látkové pleny budou děti víc motivovat čůrat vedle.
Proletla jsem zbezne diskuzi a koukam, ze holky uz skoro vsechno napsaly😊 Jinak moje zkusenost: zazila jsem to dvakrat, u obou synu. Prvni byl (a dodnes je) velmi kontaktni ditko a uspavani byl horor na nekolik hodin. V jeho trech mesicich k nam dojela tchyne a vecer ho zavinula, dala mu dudlik, polozila do postylky a chvilku ho hladila a on okamzite usnul. Bez place, v klidu. Doted to nechapu, jestli to bylo tim, ze byla klidna a on to z ni citil nebo co, kazdopadne to zabralo. Vydrzelo to par mesicu, pak zacal vyzadovat uspavani, ale uz to nebylo takovy peklo, proste jsem s nim lezela a zpivala mu a on usnul, velmi casto usnul u kojeni.
No a mladsiho jsem dlouho uspavala jedine v hacce, nedam na ni dopustit, pak taky zabiral bily sum a zavinuti, plenka pres oblicej, kterou si muchla. V hacce se mu ted naopak uz moc nelibi, cim je starsi, tim vic vyzaduje svuj prostor.
Je treba zkouset vsechno mozne, na kazde dite funguje neco jineho. Drzim palce, at to co nejdriv prejde, je to priserne obdobi🙄
A na bolave brisko nam pomohl kminovy odvar a tejpy🙂
@yaninka89 podle toho co ale píšeš mi přijde že chce spát jen neví jak do toho. Uvidíš ale myslím si že by taky byl u vás potřeba klid. Jinak když nekojis doporučuji naučit na fenyklový čaj já ho malé davala hned jak jsem přestala kojit ve 4 týdnu a nevím co je bolení bříška. Hlavně se naučila pít a teď v 10m nemám starost o tekutiny sama se napije z hrnečku uciciho a čaj ani voda ji nedělá problém. Četla jsem spoustu diskuzi jak maminky bojují s pitím a taky mi sám doktor řekl, že umělé mléko je hutnější a je dobré dávat tekutiny i mimo krmení aby měli dost. A jak říkám díky fenyklovemu čaji nevím co jsou to prdíky nedám na něj dopustit
@dora13 asi to bylo fakt tím jejím klidem. Ono když my tancujeme každý den jsme vyčerpané a pak ještě tohle usinani tak být v klidu je hodně těžké. Oni to z nás ti mrňouskové cítí
Také mám s ním skvělé zkušenosti 🙂 dávala jsem před umělým mlékem, poté právě to umělé mléko, aby poznal chut fenyklového čaje a nevadil mu později. Někdo říká, že se nemá dávat, pokud problémy nejsou, já jsem nikdy u syna nezažila bolení bříška a to mě hodně lidé strašilo, že kluci na prdíky trpí hodně.
@monikagurthova je to dost mozne, ja uz jsem byla fakt vycerpana a na pokraji sil😅
@yaninka89 Nechci Tě spíše popudit, ale jestli s ní nehopsáš ve dne, když má spát, nehopsej a nehoupej přehnaně večer. Když je noc, má se spát. Bude to chvíli trvat-měla by vědět, že je v postýlce, pokud ji neuspáváš jako já kojením. Děti takhle malé chovám-jsou to noční směny-no...Ono se to poddá. Postupně je pouze po uložení kontoluju a při pláči krátce poakovaně ,,navštěvuju" Ale už je nebavím-divadýlka děláme přehršel přes den. Max. obcházím s nejmenším sourozence-ti jdou obvykle příkladem-hlavně 16-letá po atletice-jak se pěkně spí-jako všechno a všichni, když je tma. Při návštěvách mě střídá muž, příp. po přemluvení nejstarší dcera.
@monikagurthova jj, taky si myslím, že to bude stejný případ, potřebuje klid, jen se nějak musím vyrovnat s tím, že trochu popláče. Fenyklový čaj jsme začali zkoušet, zatím 1x denně 30 ml, máme od Hippu a nepíšou dávkování.. no a musím říct, že po těch 2 měsících, kdy se to začalo lepšit nastalo zhoršení po očkování, takže si říkám, jestli v tom taky nemá prsty..
@yaninka89 taky jsem si myslela, ze je dcera drazdive dite, nez jsem objevila polovysypanou perovou perinku. Od te doby zadne uspavani nepraktikuju, proste vecer po jidle napevno, ale opravdu napevno na posledni knoflik zavinu, ruce podel tela, dam dudlik, ktery si ochotne vezme (pres den ho nechce) a odchazim. Vecer je taky plactiva, breci vzdycky, kdyz jdeme do loznice a pokladam ji do postele, pere se, kdyz ji zavinuji, ale jakmile je zavinuta, je klid. Spi celou noc s 2 prestavkami na kojeni. Jinak u kojeni mi ve 3 tydnech taky zacala "zlobit", je to brichem, jakmile dostane mliko do zaludku, zacnou se mlit streva. Nektere deti to tak maji, musela jsem vydrzet a nekdy to byl boj. Jinak prdy samozrejme horsi vecer.
Každopádně fakt všem moc děkuji za radu a povzbuzení 🙂 snad nám taky bude malá brzy krásně usínat.
@astyna já slyšela takových rád jako že dítě víc tekutin nepotřebuje a podobně ale já ho dávala na ty prdíky a v tu chvíli spokojenost a hlavně zvykla si na pití a dneska při normálním jídle nemusím ještě řešit že nechce pit
@yaninka89 heled dávkování jsem nikdy neřešila kolik vypila tolik vypije. Jsou dny kdy si párkrát cucne a dny kdy do sebe obrátí skoro půl litru. Je ale divné že se to bolení takhle vrátilo možná fakt nesedí to um nebo je možné že kvůli očkování i když to nevím. Já musela vyzkoušet asi 5 druhů než jsem našla to správné. Dneska je malá na Hippu a to je to jediné co jí dělá dobře a neměla po něm hlad. Třeba na nutrilonu byla hladová co hodinu
@monikagurthova my jsme zkoušeli asi 4 druhy UM, ten Nutrilon byl z nich ještě nejlepší, ale taky mi nepřijde moc sytící. No právě, už se to začátkem ledna lepšilo a teď těch 14 dní bylo jako bychom se vrátili na začátek. No Dr. nám po očkování řekla, že ji může bolet bříško, dostala prevenar a rotateq, ale počítala jsem tak ty dva dny.. dnešní večer jako by se stal zázrak, po dlouhé době vypila svoji večerní dávku bez pláče, zívla, dala jsem poslední šanci manduce-ona se jednou vztekla, dala jsem ještě dudlík a normálně do 2(!!!) minut usla:D teda snad to nezakřiknu.. ještě ji pro jistotu nosím než zabere pořádně🙂
@lucajda17 no nám většinou u papáni dost pláče, tak spinkání nehrozí. Posledních 14 dní pila večer jen 20 ml a to mohla před tím 3 h nepapat. Partner držel na rukách, houpal, já dávala na střídačku láhev a dudlík aby vypila aspoň něco a pak krmila až spící. Dnes po dlouhé době jak jsem psala to bylo skoro bez pláče 🙂
@yaninka89 někdy u jídla taky hodně brečela,tak jsem ji krmila na posteli na pokrčených nohách,jednou rukou držela láhev,druhou ruce,krmím ji někdy i takhle doteď.No,někdy člověk zkouší šílené věci,aby se mimčo najedlo.Přeji vám,aby si dala malá říct a pěkně vám spinkala.Vím,jaké to bylo u nás kolikrát už na palici,ale věčně to trvat nebude.Až vychytáte mouchy,tak bude dobře.
@bamishop jenže ona je právě jedlík, hlad má, jen prostě lokne a začne ji to v bříšku bolet. Pak pláče hlady, bolením, únavou.. kdyz ji tak trápilo to bříško, vypila by místo 800ml tak 300max. Vodu nepije. Pak už jsme ji to taky nenutili, prostě jsem ji nechala kdyz nechtěla a nakrmila v (polo)spánku, to moc nevnímala to bříško a vypila lačně celou davku..
@yaninka89 Ještě mě napadá.Máte jen jednu flašku-myslím jedné značky nebo máte více druhů výrobců.Nepoužíváte náhodou od medeli?Tuhle flašku malá úplně nesnášela,taky jedlík a chtěla jíst hned a když to neteklo podle představ,tak bylo téměř po jídle a řev.Někdy spíš chtěla avent,jindy tommy tippy-nevím jak se ta značka přesně píše.Někdy ji s tou flaškou vyhovět to byla hrůza.Bohužel někdy jsem dělala i to,že jsem malé nechávala flašku v puse i když brečela a jak mlíko teklo,tak se chytla.
@yaninka89 Když nepije vodu, tak čaj ano ? K UM by se měli podávat další tekutiny, jinak miminka hodně trpí balením bříška a to by byl začarovaný kruh. Nám pomohlo udělat rituál z večerního koupání, koupu každý den pustím tam elektr.vyhrivac máme tam saunu 🙂 pustím nějakou hudbu klidnou a koupu mažu cvičím nožky trvá to někdy i 45min. Malá je potom úplně vláčná, po koupeli jen nakojim a už usíná. Od šestinedělí nám toto zabírá, před tím trpěla na prdiky a byla museli jsme unosit jako vy dvě hodiny než usnula
@yaninka89 k UM musi mit jeste dalsi tekuniny, materske mleko da i vodu, UM ne. Porad se o tom s doktorkou, at ji neoddelas ledviny. Kdyz ji nechutna voda, treba zachutna caj, ac jsem proti stavam, tak je to mensi zlo nez dehydratace a mozna proto toho vypije tolik a pak je ji zle a potrebuje velkou pauzu mezi jidly.
Mě syn nepil nic kromě UM až do roka. Prostě je nepijan jako já, měli jsme asi 5 typů hrnečků, 2 různé lahvičky, pil i přímo z lahví, nic. Pak se to nějak zlomilo a když mu už nedávám umělé mléko (jen v noci), tak má víc žízeň a vyžaduje čaj sám 🙂 Ale zase měl příkrmy ve formě jogurtů, hodně jedl polévky, jedl ovoce, takže voda je i v tom. Já sama dám max 500 ml vody, jinak spíš v jídle.
Asi bych to pití-nepití UM nechala na dítěti. V našich zeměpisných šířkách děti hlady neumírají, myslím také, že miminko pozná, kdy je syté. Postupovala bych dle rozumu a instinktu-děti nedrží diety,také poznají, kdy mají dost-pokud nejsou slabé nebo nedonošené-tady ale jde o zdravou holčičku. Kojila jsem, ale u syna, který pil mat. mléko jen do 4 měsíců jsme ho nijak necpali, on je nejedlík i teĎ-v podstatě jediný z našich pěti dětí. Ostatní jí, syn ale nemá čas. Je přece tolik zajímavých věcí, já za trest musím sedět u stolu. Když bude mít ženu jako jsem já, všechno mu asi stihne sníst.☹

@monikagurthova přesně tak. Mě jde hlavně o to, aby se necítila sama když pláče, proto s tím tak bojuju. A ještě u těch prvních miminek je to metoda pokus omyl..