Vývoj dítěte v 8 měsících

dianediane
24. srp 2019

Ahoj holky,
mám dceru, které je 8měsíců a týden a nevím jestli je vývojově správně. Zvládla druhé vzpřímení, otáčí se ze zad na bříško a obráceně, snaží se lézt, ale jde jí to jen dozadu a to jen ručičkama. Nohy prozatím moc nezapojuje. Nikdy se nedostala do kleku nebo na 4. Když ji trošičku pomůžu, nebo se má o co přitáhnout, tak se ze zad dostane do sedu a v něm vydrží. Nemám důvěru v naši dr a příjde mi že holčičky v okolí jsou napřed, ale zároveň vím, že je každé dítě jiné. Jsem z toho nešťastná....

zelenaesmolda
24. srp 2019

@dianediane
nevidim duvod proc byt nestastna pokud je dite v poradku zdravotne.neni to zadny zavod proboha.
moje dcera ma 16m,jeste nechodi,nestavi se.chodime cvicit a zlepsuje se.pokud je v poradku coz podle fyzioterapeutky je,tak neni duvod se stresovat.pokud mas pochybnosti nech si od vasi mudry napsat zadanku na fyzio,oni se na ni podivaji a pripadne te poslou na neurologii.tam jsou ale strasne dlouhe cekaci lhuty cca pul roku takze pokud mas pochyby res to co nejdriv.

knuffel
24. srp 2019

Vítej v realitě, ty děti jsou hrozné, dovolí si vyvíjet se jinak než ty ostatní 😁. A doktorce bych taky nevěřila, vždyť už takových dětí viděla stovky, ta o tom neví zhola nic.
Nebuď hysterka a PŘESTAŇ SVOJE DÍTĚ POMĚŘOVAT S OSTATNÍMI.

aurelie34
24. srp 2019

@dianediane syn dělal v 8 měsících to samé jako vaše dcera, uměl se vzepřít na rukách, točil se na břiše dokola a maximálně udělal sud aby se k něčemu dostal. Na čtyři šel až týden před 10 měsícem, pan si během jednoho týdne sedl a přesně v 10 měsících začal lezt. V 11 měsících obcházel nábytek a v 13 měsících začal sám chodit. Měl pak úplně normální vývoj a ještě předběhl svoje vrstevníky kteří lezly dřív než on. Vubec bych to neřešila na lezení má čas do roka a na samostatné chození do 18 měsíců. Až pak se začíná něco řešit. Jinak u syna to bylo i vyšší váhou. Měl 10 kg v 8 měsícich a byl takový neohrabaný, proto mu ze začátku vše trvalo déle.

denca033
24. srp 2019

@dianediane každé dítě je jiné. pokud je vaše zdravotně v pořádku nehysterčila bych a už vůbec neporovnávala s ostatníma dětma. a jak píše @aurelie34 do 18ti měsíců má čas se všechno naučit.

ange_de_la_morte
24. srp 2019

@knuffel : a já bych zase klidně trvdila že na to kolik dětí pediatr již viděl častokrát správný vývoj odhadnout neumí - nebo se mu nechce provést ani 10 základních cviků pro určení správného psychomotorického vývoje ... ale ve všem ostatním s tebou souhlasím

sdu
24. srp 2019

@dianediane Mám 19 měsíční dceru. V osmi měsících taky nebyla v kleku a utekla roku. Neposazovala jsem, nevodila za ruce, nijak nemotivovala a nikdy jsem o ní nepochybovala. Podstatné je, ze je zdravá a vývoj nestagnuje. Víc ji důvěřuje, neporovnavejte, nepochybuje o ní, stačí ji milovat a obdivovat. Vývoj mezi rokem a rokem a půl Vas ohromí, ta rychlost je šílená.... Není kam spěchat.

leymea
24. srp 2019

V klidu, syn zacal perovat na kolinkach az na konci osmeho mesice a lezt zacal kdyz mu bylo devet mesicu. Sice od sedmeho mesice se plazil, ale mozna lepsi kdyz dite plazeni vynecha 😀 zaroven v tech deviti mesicich zacal obchazet nabytek, v desatem mesici si sedl a v roce uz chodil sam. Pak to vzal docela hopem. Kazde dite je opravdu jiny, ale taky jsem mela starosti. Ted vim, ze fakt zbytecne.

martiina_k
24. srp 2019

Pokud si nejsi jistá, zajdi si za nějakou fyzioterapeutkou.

priefi
24. srp 2019

@dianediane v prvni rade ji nepomahej do sedu, dokud sama nesedi, odrovnas ji zada. Je to normalni, kazde ditko je jine, nektere je rychlejsi, nektere pomalejsi. Tvoje ditko je zlaty stred. Prvne mimca obvykle couvaji, pak se plazi do predu, pak zacinaji perovat na kolinkach a dochazi k sedu atd. atd. Pokud ji chces nejak pomoci, zkus s ni cvicit na velkem mici. Muj starsi se na prelomu 7/8m teprve zacal otacet na brisko, takze no stress

pathan
24. srp 2019

@dianediane Rozhodně jí nepomáhej a zabraňuj jí v tom, aby si sedala s přidržením, protože tím zapojuje špatné svaly. Navíc sed je jakoby cíl, takže kdyz jí budeš pomáhat do sedu, může se stát, že vynechá lezení, takže dostatečně neposílí zádové svalstvo.

dianediane
autor
24. srp 2019

Všem moc děkuji za názory. Pokouším se změnit doktorku, ale je to zde dost složité, takže to asi chvíli potrvá. Naše ať se zaptám na cokoli, tak buď neodpoví, nebo dostanu nějaký propagační letáček nějaké firmy. Nekomunikuje se mnou a nic nevysvětlí, takže od ní vlastně vůbec nic nevím, takže proto v ní nemám důvěru. A i když mám chytré knížky, tak když prostě vidíte v jakém stádiu jsou děti v okolí, ten červík vám v mysli hlodat začne. Takže moc děkuji za uklidnění.

dianediane
autor
24. srp 2019

@pathan děkuji za radu, máš určitě pravdu, kdyby na to její svaly byly připravené, tak se do toho sedu dostane sama. Jen se uklidnit a zamyslet. Díky.

astyna88
24. srp 2019

Nekoukej na ostatni. Nebo spis to neprehanej, protoze plno "genialnich" deti dela taky dostveci spatne - napr se pretaci svihem, stoupaji stejne..to uz pak matky nereknou, ze chodi s ditetem pote na vojtovku.

Ja mam syna,ktery si stoupl v 7m, chodi od 9. Od roku bezne lezl po vsemna hristi, v 18m zvlada kolo. Ale taky ma nabeh na skoliozu, zacina se ozyvat kolinka,ktera ho pry dost boli. Predcasne motoricky zdatny,ale svalovy tonus tomu neodpovidal,ikdyz vse delal sam.

Ppkud je tva holcicka soumerna - tzn dela.vse na oboje strany, strida rucky, ma spravny vyvoj. Hypotonii bys poznala i ty. Chodila jsem s mladsim synem chvilku na vojtovku pro zpevneni briska a ty 8m opozdene deti je fakt neco jineho,nez pises....

jednaholkaa
24. srp 2019

Ja na tvem miste bych si dosla na fyzio jako samoplatce. Aby ses uklidnila a mela jistotu. Taky jsem to ve trech mesich udelala, kdyz mi dcera prestala na par tydnu past konicky. Uklidnili me, ze je vse ok a vysvetlili proc nepase, stalo to za to. Ted si akorat klekla, bude ji 6m. Urcite je tvoje mala ok..bohuzel pediatri se PMW moc nezabyvaji..

codal
24. srp 2019

@dianediane tvoje dcera je úplně v pořádku, dělá věci přiměřené věku. Dcera začala lézt v devíti měsících, pak si hned sedla a začala si stoupat. Buď v klidu🙂..

pathan
24. srp 2019

@dianediane Chápu, že je to těžké, dcera třeba byla dost napřed v pohybu a dělala ty věci i naprosto spravně, ale na druhou stranu začala mluvit až po třetích narozeninách. Měla jsem z toho dost depku, navíc u toho pohybu každý chápe, že to nemůžeš ovlivnit, ale u mluvy si každý rýpne, že je to vina rodičů, že se dítěti dost nevěnují.

sphinx
24. srp 2019

@dianediane asi bych zašla pro tvůj klid na fyzio nebo neuro. Starší dcera to měla podobně, pediatr furt říkal, že jí necháme ať jde svým tempem no a pak z toho byla hypotonie. A začal kolotoč cvičení, neurologií apod. Tím tě nechci strašit...jen kdybych tenkrát začala řešit vše dřív(jako prvorodička jssm neměla tušení), mohla jsem si a dceři ušetřit spoustu náročných chvil...:(

urtica
24. srp 2019

@sphinx A můžu se zeptat - pomohli Vám nějak? Dcera je hypotonická, ale kromě nějakých motivačních cviků jsme s ní vlastně nic nedělali a na poslední prohlídce (3r.) mi bylo řečeno, že hypotonie je celoživotní - dá se trošku regulovat cvičením a posilováním ale v podstatě se s tím moc nenadělá. Přišlo mi, že tam chodíme spíš , aby nás sledovali...asi teda záleží, jak je hypotonie těžká, u nás jde o mírný stupeň.

eithelwing
24. srp 2019

Určitě je to v pořádku. Každé dítě má své tempo. Pokud si nejsi jistá, navštiv fyzio, která dítě zkontroluje, poradí, jak dítě motivovat formou hry do určitého pohybu.

barussska1
24. srp 2019

@dianediane ahoj, nechapu proc nekteri na zacatku diskuze nastolili takovy ton, ale k tematu. Nas Pepi delal v osmi mesicich to stejny. V deseti mesicich jsme dostali zadanku k fyzio a cvicili jsme 4x denne vojtovku (presne dva mesice) nez zacal lezl. Vzbec mi to prestim nedoslo sle obcas se jen vyhoupl na ctyri a nestridá strany. Mozecek se chtel plazit, alw vlastne dal pred sebe jen ruce a pritahl se. Nase doktorka to nepoznala, rekla jen ze je to na hrane ale dobry. Bylo mi lito ze jsme nezacali driv. Ztraceny cas.... takze doporucuju zajit k fyzio, pro jistotu...

leymea
24. srp 2019

@pathan syn se zacal pretacet na brisko v peti mesicich. A bohuzel jsem si i vyslechla jestli jako bude furt lezak. Jeste mi to rekla bezdetna zenska. Jako kdybych to mohla ovlivnit (zastavam nazor, ze si dite na to prijde samo).

sphinx
27. srp 2019

@urtica taky máme mírný stupeň, projevuhe se hlavně na nohách(valgozita, spadlé kotníky) a trošku na řeči. Nejvíc nám pomohlo tejpování, chvilku Vojtovka a chození na boso. Doktoři mi nepomohli a ani neřekli nic moc. Vše jsem musela zjistit sama :(

urtica
27. srp 2019

@sphinx Aha, ok - koukám, že holky jsou i podobně staré...jj, ploché nohy a vpadlé kotníky taky..řeč si myslím, že bude taky na logopeda - slovní zásobu má velkou, ale pořád to drhne..

ladyhacek
27. srp 2019

Je úplně normální 🙂
Mladší začal sedět na 10mesicich lezt taky tak nějak a u se postavil - vše cca během 14 dní

re_barbora
27. srp 2019

Dceri bude za tyden 10 mesicu a teprve ted, behem asi tydne, zacala sedet, stavet se a klecet. Na kolinkach uz nejakou dobu perovala, ale ted se na nich i kousicek posune, jinak nic. Do ty doby se jen plazila. Asi bych nebyla zbytecne histericka, nektery deti jsou proste linejsi.. 🤷🏻‍♀️

sphinx
28. srp 2019

@urtica přesně, slovní zásoba nadprůměrná, ale je fakt že logo pomohla 🙂

urtica
28. srp 2019

@sphinx Vy už chodíte nebo chodili jste? Myslíš, že bys mi mohla poslat kontakt? Kdyžtak prosím asi do SZ.

denny27
28. srp 2019

Syn taky ze začátku couval, než se naučil lézt..dnes je mu 10m a běhá po bytě. Ono to možná zní neuvěřitelně, ale do 9m chodil kolem nábytku, pak začal dělat krůčky a o týden později začal chodit. Je to šílený.
Nech své dítko, ať se rozvíjí samo. Oni si sami na vše přijdou ☺️☺️☺️