icon

Co dělat, když dítě neuspěje u přijímaček?

17. kvě 2026

Ahoj. Bohužel, ač jsem s s tím OPRAVDU nepočítala, syn nejenže se nedostal na střední školu,ale ani na učební obor. Nevzali ho zkrátka nikam. Jasně, vkládáme naději na druhé kolo,ale ptám se, co pak, jestliže se nic nezmění? Půjde po deváté třídě na pracák? Nebo má možnost zopáknout si devítku a zkusit to za rok?
Díky,pokud někdo máte zkušenost.

barmil
17. kvě 2026

@anonym_autor dala bych ho na rok kamkoli, kam ho vezmou, i kdyby nějaká placená jazyková škola, cokoliv, kde bude mít status studenta. Na pracák bych ho nedávala, pokud není flákač a nezavinil si to sám, ze na to kašlal.

autor
17. kvě 2026
@barmil

@anonym_autor dala bych ho na rok kamkoli, kam ho vezmou, i kdyby nějaká placená jazyková škola, cokoliv, kde bude mít status studenta. Na pracák bych ho nedávala, pokud není flákač a nezavinil si to sám, ze na to kašlal.

@barmil - jako, upřímně, vykašlal se na to. Celou ZŠ měl pár trojek, nyní, na důležitém vysvědčení z devítky chytil svou první čtyřku. Není premiant,ale dle mého názoru na SŠ má. No,asi to nezjistíme, protože ho nevzali. Ale že se s jednou čtyřkou nedostal ani na učňák mě tedy opravdu překvapilo. Zvlášť, když tam ani přijímačky nejsou.....

squezy
17. kvě 2026

@anonym_autor v nejhorším jazykovku nebo placeny ucnak, soukromé školy. A za rok to zase zkusit. Ale třeba dopadne to druhé kolo,i když je to fakt celkem drsny,ale snad se tim drobet probere.

autor
17. kvě 2026
@squezy

@anonym_autor v nejhorším jazykovku nebo placeny ucnak, soukromé školy. A za rok to zase zkusit. Ale třeba dopadne to druhé kolo,i když je to fakt celkem drsny,ale snad se tim drobet probere.

@squezy - je mi 45 let. Za našich časů chodili čtyřkaři na učňák a měli čtyřek několik. Napadá mě, kde tyto děti končí dnes. Když se dítě s jednou čtyřkou na učební obor nedostane......

autor
17. kvě 2026
@squezy

@squezy - ten učňák i SŠ, na kterou se nedostal, jsou soukromé.......

anonym_059dd4
17. kvě 2026
@anonym_autor

@squezy - ten učňák i SŠ, na kterou se nedostal, jsou soukromé.......

@anonym_autor To je divný, já se před lety dostala na střední s maturitou a to jsem měla asi 3 čtyřky.

andelka
17. kvě 2026

Jaká jste oblast? U nás se stane, že se někdo nedostane v 1. kole, z různých důvodů, ale třeba u nás na škole se vždy všecky děti umístí, u syna taky. A to máme velmi různorodé třídy, od jedničkářů po ctyrkare, dostanou se na gymply i na truhláře, instalatéra.. Zkuste druhé kolo, a další postup řešte až potom. Pracák je úplně poslední možnost. Syn se dostal na technickou SŠ, maturitní obor, poslední měl 36 bodů ( cermat 10/12) a ještě nemají ani naplněnou kapacitu. Určitě takových oborů, i učebních, bude víc. Pokud nejste Praha, to je jinej gang.

knuffel
17. kvě 2026

A chce vůbec někam? Vy se snažíte, řešíte, hledáte? A zajímá ho to vůbec?

autor
17. kvě 2026
@andelka

Jaká jste oblast? U nás se stane, že se někdo nedostane v 1. kole, z různých důvodů, ale třeba u nás na škole se vždy všecky děti umístí, u syna taky. A to máme velmi různorodé třídy, od jedničkářů po ctyrkare, dostanou se na gymply i na truhláře, instalatéra.. Zkuste druhé kolo, a další postup řešte až potom. Pracák je úplně poslední možnost. Syn se dostal na technickou SŠ, maturitní obor, poslední měl 36 bodů ( cermat 10/12) a ještě nemají ani naplněnou kapacitu. Určitě takových oborů, i učebních, bude víc. Pokud nejste Praha, to je jinej gang.

@andelka Ústecký kraj

autor
17. kvě 2026
@knuffel

A chce vůbec někam? Vy se snažíte, řešíte, hledáte? A zajímá ho to vůbec?

@knuffel - no, myslím, že možnost,že se nedostane nikam, ho ale taky vůbec nenapadla. Celou dobu mi říkal, že mu ostatní kluci říkali, že učňák má jistý. Opakovala jsem mu, že pokud se spoléhá na to,že "kluci říkali", je to nezodpovědný přístup, ale v podstatě jsem si myslela, že to dopadne tak, že na tom učňáku skončí.
A upřímně, v 15 letech nemá představu,kam chce a co chce dělat. Hraje fotbal a vidí se v profesionální kariéře. Byť mu říkáme, že šance na to sice je,ale velmi malá, a že musí mít i záložní variantu, nepřipouští si, že nebude profesionální sportovec.

kristyn86
17. kvě 2026

Pockala bych na druhe kolo. A pak obvolavala skoly,jestli nekde neni volne misto. Opakovat devitku nelze. Pracak bych nechavala jako posledni moznost,protoze jakmile by pak zjistil,ze se nemusi nic delat,tezko se pak vraci do skoly. Nejsem ani pro najit mu praci,stejne deti kolem 15 nikde nechteji a pak by taky hrozilo,ze da prednost penezum pred studiem.

andelka
17. kvě 2026
@anonym_autor

@andelka Ústecký kraj

@anonym_autor Tak v Ústeckém bych nečekala, že se nedostane nikam. Jasně, pokud mu to na maturitní bodově nevyšlo a učební měl nějaký hodně exponovaný, tak se může stát.. ale že by nebylo místo už pak nikde, to snad ne. Počkejte až dipsy vypíše volná místa a určitě se někam dostane. U nás je přetlak na kadeřnice, cukrářky, automechaniky.. ale je spousta jiných oborů. Hlavně technických ale

squezy
17. kvě 2026
@anonym_autor

@andelka Ústecký kraj

@anonym_autor odvolavejte se,obvolavejte,kde by bylo volno,zkousejte všude.

autor
17. kvě 2026
@squezy

@anonym_autor odvolavejte se,obvolavejte,kde by bylo volno,zkousejte všude.

@squezy - bylo mi řečeno, že odvolání neexistuje. Jen druhé kolo.

autor
17. kvě 2026
@anonym_059dd4

@anonym_autor To je divný, já se před lety dostala na střední s maturitou a to jsem měla asi 3 čtyřky.

@anonym_059dd4 - on měl na konci osmičky tři trojky a v pololetí devítky 3 trojky a čtyřku z MAT(čtyřku proto,že si odmítal domluvit individuální doučování a v probírané látce se ztrácel).

andelka
17. kvě 2026
@anonym_autor

@squezy - bylo mi řečeno, že odvolání neexistuje. Jen druhé kolo.

@anonym_autor Odvolaní v tomhle systému nejde. V prvním kole je rozřazení už jasne a hýbat se s tím nedá.

dashyyy
18. kvě 2026

Možná to je tím, že je učňák soukromý, tak je o něj zájem.. já jsem koukala kvůli synovi na zemědělský učňák a syn se 2čtyřkama by se v pohodě dostal.. tenhle ale konkrétně je po prvním kole plný.. držím palce! věřím, že se v druhém kole někam dostane a bude to pro něj obrovská škola

tereza0111
18. kvě 2026

A kolik mel bodu z prijimacek? Jestli to nebylo tak zle a jen spatne navolil skoly, tak bych verila ve druhe kolo a koukla bych, kam stacilo nejmene bodu, vsak on se nekde usadi. Kdyby to dopadlo opravdu nejhur, poslala bych ho do zahranici na jazykovy pobyt, at umi alespon jazyk..

autor
18. kvě 2026
@tereza0111

A kolik mel bodu z prijimacek? Jestli to nebylo tak zle a jen spatne navolil skoly, tak bych verila ve druhe kolo a koukla bych, kam stacilo nejmene bodu, vsak on se nekde usadi. Kdyby to dopadlo opravdu nejhur, poslala bych ho do zahranici na jazykovy pobyt, at umi alespon jazyk..

@tereza0111 - testy 12 b a 11 b, za vysvědčení 80, 90 a 80 a 15 plusových bodů za sportovní činnost.

autor
18. kvě 2026

Dnes jsem trochu pátrala. Třeba na průmyslovce jsou volná místa a zaměstnankyně průmky říkala,že nemají naplněnou kapacitu. Kdyby se syn hlásil k nim, v prvním kole by ho prý vzali.......

izz76
Včera v 05:38

@anonym_autor A co odvolání? Podali jste? Dost míst se může uvolnit. Taky počkat na druhé kolo, někam se určitě dostane. Dala bych kamkoliv, kde ho budou chtít. Jinak tedy mě je 49 a za mého dětství,se čtyřkou si člověk nemohl vybírat. Na oblíbené učňáky číšník, kadeřnice, truhlář, krejčová šly děti které měli třeba jen dvě trojky. Čtyřkari skončili na zedníkovi,obráběč, přadlena.

prochi
Včera v 06:21

To není moc bodů... třeba u nás na obou SŠ, kde mám děti, by ho rozhodně nevzali, i kdyby měli volné místo. Je stanovený minimální počet bodů, na který se musí přijímačky napsat. Plácnu např. z matiky 25, z češtiny 20 - průmka. Ta střední škola není úplně lehká a předpokládá se, že dítě, které napíše cermat testy na 10 a 11 tam prostě nemá co dělat.

prochi
Včera v 06:23
@anonym_autor

Dnes jsem trochu pátrala. Třeba na průmyslovce jsou volná místa a zaměstnankyně průmky říkala,že nemají naplněnou kapacitu. Kdyby se syn hlásil k nim, v prvním kole by ho prý vzali.......

@izz76 už se neodvolává. Od té doby, co jsou přijímačky přes Dipsy. Třeba mě někdo opraví, ale prostě Dipsy to rozdělí podle priorit, co si děti napsaly. Není na co se odvolávat.
@anonym_autor budete muset počkat, které školy vypíšou druhá kola a tam se přihlásit. Poraď se kdyžtak s výchovnou poradkyní na ZŠ, ona tě nasměruje. Hlavu vzhůru, dobře to dopadne 🙂

izz76
Včera v 06:47
@prochi

@izz76 už se neodvolává. Od té doby, co jsou přijímačky přes Dipsy. Třeba mě někdo opraví, ale prostě Dipsy to rozdělí podle priorit, co si děti napsaly. Není na co se odvolávat.
@anonym_autor budete muset počkat, které školy vypíšou druhá kola a tam se přihlásit. Poraď se kdyžtak s výchovnou poradkyní na ZŠ, ona tě nasměruje. Hlavu vzhůru, dobře to dopadne 🙂

@prochi
@prochi Aha,to jsem nevěděla s tím odvoláním..

moudivlacek
Včera v 07:05

Pokud by to nevyšlo ani v dalším kole jsou de fakto tři možnosti, nějaká jazykovka, kurz (aby měl i nadále statut studenta kvůli slevám a pojištění), práce nebo pracák. Určitě bych případný rok využila k tomu, abych se něco naučila a připravila na přijímačky. Otázka je, jak moc bude motivovaný, pokud nebyl s to si domluvit ani školní doučko... V každém případě držím palce!

glimmer
Včera v 11:43

upřímně je to hodně málo bodů na SŠ, protože hodně SŠ má nějaký min. limit pro body (u SŠ kam se hlásila dcera to bylo minimálně 15ČJ a 12MA). Uvidíš co bude za nabídku v druhém a dalším kole, ale tam je méně a méně škol a hlavně asi nic moc výběr oborů. Každopádně by bylo dobré aby si něco vybral a v září někam nastoupil, aby byl nadále student a pak aby v sobě našel dostatek motivace se učit a zkusit to příští rok znovu.
Jen pro zajímavost, jsme také z Ústeckého kraje, dcera dělala přijímačky do SŠ do Mostu, dostala se tedy na svojí školu co měla jako první (díky Bohu). Její kamarádka si dala 1. místo zdravotnické lyceum v Plzni, potom zdrávku v Mostě a jako třetí nevěděla co, tak si dala jen tak ze srandy Instalatéra ... protože si prostě nechtěla připustit, že by neuspěla ani na 1. nebo 2. místo ... a hádejte kam v září půjde ? Bingo, na instalatéra ...
Tobě přeji pevné nervy a držím palce ... 🙂

evik19
Včera ve 13:57
@anonym_autor

@anonym_autor I po druhém kole ještě nějaká neobsazená místa zbydou, ale může to být třeba nějaká vzdálená škola ( A syna tak třeba bude čekat dojíždění a internát, posléze se dá domluvit přestup na nějakou bližší školu, ale chce to nedělat problémy a aspoň trochu projevit snahu v učení). Dnes už fakt neplatí, že se na učňák dostává automaticky, jsou tak silný ročníky, že se na ty dobrý učební obory dostávají v prvé řadě děti s vyznamenáním, nebo mají třeba jednu trojku. S vysvědčením, jaké syn měl a bez přípravy na přijímačky, by to spíš byl zázrak, aby se někam dostal, respektive dostal by se na toho zedníka anebo truhláře, ale už ne na automechanika apod…S takovým vysvědčením to chce buď extrémně dobrou přípravu na přijímačky a cílit na ty slabší maturitní obory, anebo si realisticky poskládat na přihlášku učební obory tak, aby 1 bylo to místo, kam opravdu chci, 2 taky, ale 3 už ten méně exponovaný obor, kam se snad určitě dostanu. I čistí čtyřkaři se dostanou v prvním kole, ale musí být realisti a nenasypat tam 3x automechanika v různých obměnách.
Držím palce ve druhém a případně třetím kole.

ninive211
Včera ve 14:39

Ono není učňák jako učňák, ale jde spíš o obor. Jestli se hlásil na automechanika nebo něco podobného, tak na to je nátřesk. Stejně třeba jako u holek na kadeřnici nebo cukrářku...to jsou preferované obory a sem ani se čtyřkama

autor
Včera v 19:44
@prochi

To není moc bodů... třeba u nás na obou SŠ, kde mám děti, by ho rozhodně nevzali, i kdyby měli volné místo. Je stanovený minimální počet bodů, na který se musí přijímačky napsat. Plácnu např. z matiky 25, z češtiny 20 - průmka. Ta střední škola není úplně lehká a předpokládá se, že dítě, které napíše cermat testy na 10 a 11 tam prostě nemá co dělat.

@prochi - tak u nás by to prý na průmce stačilo.....

andelka
Dnes ve 04:30
@anonym_autor

@prochi - tak u nás by to prý na průmce stačilo.....

@anonym_autor Tak to zkuste tam. U nás na některých technických oborech taky místa jsou a poslední už přijati mají kolem 10-15 bodů z cj/ m. A podle bodů za vysvědčení taky víc trojek, nějaká čtyřka.