Bakalářský obor nebo mi stačí vyšší odborná škola?
Hezký den, chtěla bych po mateřské jít pracovat do školky. Pravděpodobně do nějaké vesnické v našem okolí. Přemýšlím co si mám zvolit za školu. Mám gympl, chtela jsem jít na vyšší odbornou na mimoškolní pedagogiku, ale dost mě od toho okolí odrazuje, že to není v podstatě nic a že je lepší si už udělat bakaláře. Mám dvě malé děti, v době nástupu do školy jim bude rok a půl a 4 roky, doma hospodářství, ve většině času jsem na vše sama, tak se bojím abych Bc dala a nezanedbavala pak děti. Myslíte že by mi ta vyssi odborná škola stačila? Popřípadě jakou vysokou školu zvolit nejlépe v Praze nebo Plzni. Díky
Díky všem, nakonec jsme se manželem domluvily na kompromisu. Teď když jsou děti malé, tak bych si dodělala příští rok dva roky střední pedagogickou školu v Berouně, ten je od nás nejblíže a pak až budou starší a bylo by potřeba si doplnit vzdělání, tak bych si dodělala případně i bakaláře. Myslím že ty dva roky dálkově dám s dětmi s přehledem.
@kakba to je pravda. Je fakt že já začala po krizi, takže jsem dělala i manuální práce a hlavně jsem měla v sobě pokoru. Věděla jsem, že jako začátečník nemůžu chtít hned manazersky plat a že musím taky zaměstnavateli ukázat, že za něco stojím a že si vybral dobře. No a pak jsem díky tomu v další práci vyskočila na inženýrskou pozici mezi vysokoškoláky za stejný plat jako oni.
Ahoj, ja mam stredni obchodku. Delam vosku v usti- obor vychovatelstvi. Zbyva mi dodelat zaverecnou praci a zaverecky. Ted jsem si stihla udelat kurz socialni pece. A v rijnu nastupuji na kurz asistenta pedagoga. Navic jedno z mych deti neni zcela zdravo a 4 x tydne jsme po cvicenich. Ted to navic vypada,ze budu mit na tri dny v tydnu praci.
Nebudu ti lhat,je to narocne. Manzel si kvuli me v praci prehazuje smeny, vyjimecne deti pohlidaji nasi. Ja jeste makam na zahrade, siju a obcas jdu vypomoct manzelovi s praci. Jsem v jednom kole. Ale verim,ze bude lepe.
Jinak,kdyz udelas vosku,vzdy si muzes dodelat bakalare. Uznaji ti jiz vykonane zkousky. Ja sama casem uvidim,zda do toho pujdu ci ne. Jeste uvazuji i o vosce - specialni pedagogika. I tam by mi uznali nektere ze zkousek. Priznam se ale,ze jsem jiz koukala i na obory v ucitelstvi - na bakalare. Je to na tri roky. Sama jeste nevim, co pak dal.
Sestřenice měla také jen gympl a dálkově si dodělala střední pedagogickou školu.
Určitě bc, vzhledem k tomu, že ted už je maturita brána jako naprostá samozřejmost ( kde jsou ty doby, kdy se na maturitní obory chodilo s vyznamenáním ) a není daleko doba, kdy titul bude potřeba asi i na uklízečku, tak bych šla opravdu alespoň to bc. Tabulky jsou neúprossnéa ta dvě písmenka bohužel mají větší váhu, než letitá praxe... - tedy alespoň ve státním sektoru.
@sarusev já na škole kde jsem studovala tak jsme byli kromě 2 všechny začátečnice. Bylo to náročné každého půl roku přehrávky naučit se skladby zahrát, zazpívat a odtaktovat. A šílená byla hudební nauka. Ta byla velmi náročná. Spoustu z nás chodilo na soukromé hodiny klavíru a nauky. Záleží jaké bude mít požadavky škola na kterou se hlásíte.
Pokud volíš mezi VOŠ a VŠ.. určitě VŠ. Práce s tím budeš mít podobně. Střední dodělat sice jde, ale je otázka, na jak dlouho to bude stačit.. Je možné, že za rok změní legislativu a stačit nebude.. Hodně mých kolegyn má tu Obrataň, ale úrověň té školy mi je opravdu záhadou.. Vpodstatě tam párkrát přišly a hotovo.. Moc nechápu, jak je to možné, když na jiných školách musí učitelky zvládnout TV, zpěv, klavír, Češtinu, Jazyk, matematiku.. a tady nic. Bc. předškoka je myslím.. Karlovna, Masarykova Brno, Ostrava, Olomouc a je možné, že ještě někde..
@trlik nedorovná já bych řekla že v mš je to trochu jinak než na ZŠ. Plány Švp, tvp tvoříme všechny. Dříve to bylo tak že učitelka s vysokou v mš měla víc peněz to vím co jsem se bavila s kolegyněmi. Teď nám co vysokou nemáme nám odčítájí praxi. Ale s kolegyní co má vysokou máme plat stejný.
Pokud bych se rozhodovala, tak za mě rozhodně bakaláře. Pokud bych měla tvrdnout 3 roky ve škole, radši budu Bc. než jen DiS.
Jinak ta varianta čtvrtého ročníku na střední nezní špatně, to zkus, když to jde.
@elencze jasne, s práci to jde, já myslela s dvěmi malými dětmi, které nemáš kam dat, nejdřív paní psala ze manžel s dětmi taky moc být nemůže, pak psala s detma být muže,tak tím je to jasne a má to vyřešené . Můj muž by si leda musel brát dovolenou, takže to by neslo. Jinak jsem chodila bezdětná svobodná na dálkové studium na MU v Brně a tam žádné úlevy nebyli, praktika, terény, přednášky cele patky rovnou s cvičením, započty, zkoušky, byl to mazec, ale nebylo to pedagogického směru.
@aurelie34 Pokud nejde o titul, tak je nejjednodušší nastoupit na střední školu (dva roky) a dodělat si maturitu z hlavních předmětů a můžete učit. Kolegyně u nás též chodily na dvouleté studium během práce a s dětmi. Na vysoké škole už to není úplně jednoduché. Holky, s kterými jsem studovala na střední (klasické 4 roky), tak šly na vysokou na Bc. a vůbec to nezvládly (na střední to byly šprtky). Případně je v Praze i jednoleté studium (kolegyně též studovala).
Jinak co se týče uplatnění, tak ředitelky sáhnout spíše po holce se střední mateřinkou než po holce s vysokou. Střední dá mnohem více do praxe (psaní plánů, příprav). Na vysoké jsou to předměty, které člověk ve školce nikdy nevyužije a zbytečně na nich může vylítnout.
@aurelie34 Beroun je dobré rozhodnutí 🙂 Já tam studovala klasické 4 roky a opravdu mě škola připravila na školku. A musím říci, že z jsem si z Berouna oproti jiným školám přinesla opravdu věci, které využívám v praxi (psaní plánů, ...). A dvouleté studium je tam jednoduché, zvládne téměř každý. Pomáhala jsem ještě před dvěma roky kolegyni, co to dvouleté studovala a přišlo mi to opravdu jednoduché.
Ve chvíli, kdy by ses rozhodla pro VŠ s malými dětmi, tak se připrav hlavně na psychický záhul. Dělala jsem dva magistry bez dětí, na třetím pětiletém pracuji těhotná/s dítětem. Jsem typ, který se na zkoušku učí den dva (víc prostě nemám), takže zkouškové jsou prostě dva tři týdny, kdy nedělám nic jiného - takže podporu dělá babička v důchodu a manžel na dovolené. Jinak na to přes rok prakticky nehrábnu. Ale pořád tam jezdím (bez přednášek je studium k ničemu), což znamená jeden den v týdnu, kdy dítě má někdo jiný. Aktuálně je mu rok a ustáli jsme to zatím i s kojením. Sranda to není a to říkám jako někdo, pro koho je studium koníček a ten papír na nic nepotřebuje. Navíc za něj krom benzínu nic neplatí.
(jo a právě studuju prvostupňařinu, takže i klavír :D dítě to má rádo)
Kamarádka měla na základce trojky a čtyřky, zázrakem se dostala na střední pedagogickou a do školky nastoupila hned po maturitě. Opravdu si nemyslím, že je potřeba se mučit se Bc studiem. Jak píšou ostatní odborná maturita bohatě stačí.

Ještě jedna věc, pokud se bojíš velkého zaneprázdnění tak ta VOSka je lehčí a ideálnějsi. Vysoká už je docela záhul.