Možnost druhého kola přijímacích zkoušek a odvolání?
Ahojte, mám dvě otázky.
První:
Muzu jít do druhého kola I kdyz me přijali na jednu školu?
Druhá je:
Ma cenu dávat odvolavani, když jsem 57 pod čarou? (Hlásilo se nějak 150+ a já byla 111.)
Ve školském zákoně stojí, že lístek lze vzít zpět jen v případě kladného odvolání, nebo když je dítě přijato na konzervatoř či na obor s talentovou zkouškou a později se dostane na jinou střední školu (bez talentovek), tak ho z té první může vzít zpět.
Jak to funguje v praxi na domluvě, nebo v případě, že nějaká škola otevře pro druhé kolo obor, který v prvním neotevřela, nevím 😉
2.kolo je pro ty, co se nedostali v 1.kole...jinak by z toho byl holubník a spousta lidí by tuto taktiku volila pak třeba i záměrně. Má to jasná pravidla.
@merope a přijímačky na ucnak jsou jindy než na gymnázia? Pokud ne, tak platí, co jsem napsala. Pokud se dostanu na ucnak a na gymnázium pak na odvolání, můžu vzít lístek zpět. Pokud jdu na gymnázium na druhé kolo, ačkoliv jsem přijata... tak netvrdím, že v praxi to nějak zašolichat nejde (nevím...), ale v zákoně je to jasně.
@merope Pokud se jedná o přijetí v 1.kole, tak to jde - dítě se nedostane na gympl, ale na učňák ano, aby tedy někde přijaté bylo, podáš zápisový lístek na učňák na druhou školu dáš odvolání, a pokud to odvolání vyjde, stáhneš lístek z učňáku. Takhle je to běžné a je to zcela legitimní. Nelze ale kombinovat toto v rámci 1. a 2.kola. 2.kolo je jen pro ty, kdo se na první dobrou nedostali ani na jednu školu. Ale může to být samozřejmě i tak, že na obou školách z 1.kola dá člověk odvolání, ale protože zatím nemá nic jisté, tak může podat přihlášku do 2.kola, a pokud by pak nějaké odvolání z 1.kola vyšlo, tak prostě odevzdá lístek tam.
@marimanta Podle mě to nejde, resp. možná by to šlo, ale budeš to riskovat? Pro 2.kolo se vypisuje těch míst dost málo, hlavně v Praze třeba, takže tady vlastně 2.kolo skoro nikde nebude, i ty soukromé školy jsou plné. Ale nechce se mi věřit, že by to nebylo nějak ošetřené, protože by to takhle mohl zkoušet kde kdo, tím spíš, že už se neuvažují výsledky z Cermatu, ale dělá se třeba jen školní přijímací zkouška, takže by to takhle mohli lidi obcházet.
@anonymni_456 tak odvolání můžeš podat určitě, tím se rozhodně nic nezkazí
@sarihy Díky za info, já právě vím, že "za mě" to bylo tak, že se první dal nějaký gympl, druhý učňák, ale dost lidí, co se nedostalo na gympl si pak ještě zkusilo sehnat nějaký jiný gympl. Ale je taky otázkou, zda to vlastně nebyly tříleté učňáky (za nás byly sice přijímačky jednotné, ale nikoli cermatí, tuším bylo jenom jedno kolo, ale to už ani nevím - já dělala jenom talentovky, zbytek jsem měla nakonec díky olympiádám odpuštěný).
@sarihy někde ještě dodatečné první kolo, letos je to fakt zmatek...https://www.uzlabina.cz/prijimaciRizeni
@merope Teď je to zcela jinak. Dáš 2 přihlášky, píšeš 2 testy, výsledky se počítají stejné na obou školách, na každé pak zvlášť vyhodnocení. A když tě vezmou na jednu školu, je logické dám tam zápisový lístek. Sehnat pak případně volné místo na gymnáziu je ve velkém městě zhola nemožné, takže to už nefunguje.
@hojda To je ale jinak - to je pro obor Gymnázium, které dostalo akreditaci až později, protože takhle opožděné 1.kolo. Těch škol je takhle několik, které to tak mají. Magistrát navyšuje počtu gymnaziálních tříd, ale nestihl to zprocesovat. To samé má zdrávka na Alšově nábřeží. Nicméně nedalo se na to spoléhat...
@hojda To nevím. Podle mě každý, kdo neodevzdal zápisový lístek zatím. A v té Úžlabině se taky berou v potaz výsledky didaktických testů...aby to gymnázium prostě mělo nějakou úroveň... A proto je to i bráno jako 1.kolo jakékoliv jiné státní školy, jen prostě opožděné, ale ty podmínka tam jsou stejné jako v dubnu...prostě testy Cermat a je to. Jen dostali akreditaci později, takže proto ten posun.
S přihláškou musí uchazeč odevzdat tzv. Výpis výsledků didaktických testů jednotné přijímací zkoušky (uchazeči získají na střední škole, kde konali přijímací zkoušku, počítají se lepší výsledky). V opačném případě nebude přihláška přijata!

@anonymni_456 jít do druhého kola určitě můžeš. Problém ale je se zapisovym lístkem. Pokud ho teď odevzdas na té úspěšné škole, podle zákona ho můžeš vzít zpět, jen v případě kladného odvolání.
A odvolat se můžeš. Nejspíš to nevyjde, ale nic za to nedáš. Ovšem není už pozdě?