Speciální UM při pylové alergii u matky. Je potřeba?
Ahojte, mám pylovou alergii na stromy, co teď kvetou. Mám 8 týdenní miminko, kojím, ale i dokrmují UM, máme Nutrilon Profutura, tenhle týden spíše více dávam UM. Dnes jsem četla brožurku od Beby co jsem dostala v porodnici a je tam psáno, že pokud by měla matka alergii je dobré dávat mléko s hydrolyzovanou bílkovinou.. Je to tak i když ja nemám alergii na mléko, ani mléčnou bílkovinu?
V brožuře nehovoří o UM určeném pro děti s potvrzenou ABKM, hovoří o hypoalergenních formulích UM, které mají částečně štěpenou BKM a jsou tak lépe stravitelné. Výrobci a lékaři je rádi doporučují dětem alergiků, ale nejedná se o mléka určená potvrzeným alergikům, ti je nemohou.
V brožuře nehovoří o UM určeném pro děti s potvrzenou ABKM, hovoří o hypoalergenních formulích UM, které mají částečně štěpenou BKM a jsou tak lépe stravitelné. Výrobci a lékaři je rádi doporučují dětem alergiků, ale nejedná se o mléka určená potvrzeným alergikům, ti je nemohou.
@anonym_817d11 Měla bych ho tedy taky dávat dítěti? Dáva se to tak všem, co mají matky s alergií? Nám bylo nasazeno UM v nemocnici pro neprospívání a nikto se mě neptal zda mám alergii, nebo ne...to je fakt hrozné ale..
Nikdy jsem o tom neslyšela. Nevíš, zda dítě zdědilo alergii po tobě, nemusí být alergik.
@anonym_f887ed Máte taky alergii a dávala jste UM? Mě se na to nikdo neptal..
@anonym_817d11 Měla bych ho tedy taky dávat dítěti? Dáva se to tak všem, co mají matky s alergií? Nám bylo nasazeno UM v nemocnici pro neprospívání a nikto se mě neptal zda mám alergii, nebo ne...to je fakt hrozné ale..
@anonym_autor nehysterči, to, zda bude mít dítě nějaké alergie, když má alergické(ho) rodiče, je už po jeho narození 50:50 a nasazení HA formule na tom nic nemění. HA formule je skutečně lepší pouze v tom, že se lépe tráví. Zbytek jsou jen marketingové kecy. Pokud tvé dítě snáší dobře aktuální UM, není třeba ho měnit a dělat mu tak ve střevech guláš.
@anonym_autor nehysterči, to, zda bude mít dítě nějaké alergie, když má alergické(ho) rodiče, je už po jeho narození 50:50 a nasazení HA formule na tom nic nemění. HA formule je skutečně lepší pouze v tom, že se lépe tráví. Zbytek jsou jen marketingové kecy. Pokud tvé dítě snáší dobře aktuální UM, není třeba ho měnit a dělat mu tak ve střevech guláš.
@anonym_817d11 Právě nevím, stolici má 2x týdne a je tuší konzistence, zelené barvy a zapáchá. Při kakání se vždy potrápí..
U nás se HA mléka v porodnici zaváděli plošně. Pediatrička mě upozornila, že jedna z výhod je, že naštěpená bílkovina dává mléku nahořklou chuť, tudíž dítě chuťově preferuje MM, i kdy pití z prsu je mechanicky náročnější než z lahve - je tak vlastně větší šance na zachování/rozjezd kojení. Ale že jinak jde prostě o obecnou opatrnost porodnice, která ji vlastně stojí velmi málo navíc a nemyslí si, že by byl důvod držet HA formuli i doma, a to i přesto, že babička dítěte má celiakii a laktozovou intoleranci a matka pilovou alergii.
U nás se HA mléka v porodnici zaváděli plošně. Pediatrička mě upozornila, že jedna z výhod je, že naštěpená bílkovina dává mléku nahořklou chuť, tudíž dítě chuťově preferuje MM, i kdy pití z prsu je mechanicky náročnější než z lahve - je tak vlastně větší šance na zachování/rozjezd kojení. Ale že jinak jde prostě o obecnou opatrnost porodnice, která ji vlastně stojí velmi málo navíc a nemyslí si, že by byl důvod držet HA formuli i doma, a to i přesto, že babička dítěte má celiakii a laktozovou intoleranci a matka pilovou alergii.
@cilkat To byl váš případ? A dávala jsi normální UM a ne hypoalergenní?
@anonym_autor mám alergii na pyly a mám zkušenost, ale starou už 20 let, od té doby se doporučení docela změnila, tehdy se razilo doporučení vyhýbat se případným alergenům úpravou domácností včetně mazlíčků a už v porodnici jsem dostala několik doporučení a jedním z nich bylo lepek nejdříve po 1. narozeninách a dalším v případě nekojení, které bylo samozřejmě hodně doporučeno, HA mléko, to jsem pak dceři i dávala (ostatní děti jsem jen kojila, tak jinou zkušenost nemám), dcera pak jiné mléko ani nechtěla, např. když dr. kvůli průjmům později doporučil bezlaktózové, tak ani náhodou, prostě to HA má specifickou nahořklou chuť a dcera si na ni tak zvykla, že nešlo pak vyměnit za jiné a to HA měla dlouho, i když končilo na čísle 2 (3 nebylo).. Každopádně vše bylo jen doporučení, teď mi přijde, že se doporučuje spíš opak, alergenům se raději až tak nevyhýbat….
@anonym_autor Mě se po dvou dnech doma dostatečně spustilo mléko, aby mu stačilo, takže nastalo odmítání UM a syn byl pak plně kojený, takže na přechod na běžné UM nedošlo. Ale jinak ano, je to případ naší rodiny a doporučení pediatra, který to má za mě docela slušně srovnané v hlavě.
@anonym_817d11 Právě nevím, stolici má 2x týdne a je tuší konzistence, zelené barvy a zapáchá. Při kakání se vždy potrápí..
@anonym_autor máš-li podezření na ABKM, pak ale mléka v dané brožuře nic neřeší, protože to jsou pouze mléka s lepší stravitelností, ne mléka, která řeší ABKM. Při podezření na ABKM dítě přechází na bezmléčnou dietu - při kojení matka vynechá vše mléčné ze své stravy, při kombinaci s UM se v první řadě podává Nutrilon Allergy Care, který má bílkovinu naštěpenou tak, že to řadě alergiků stačí. V našem případě to nestačilo a bylo nutné dítě převést na Neocate. A ještě pozor, pokud dítěti dáváš probiotika, může být celý problém v nich. Řada miminek probiotika netoleruje, i to byl problém u nás.

Nikdy jsem o tom neslyšela. Nevíš, zda dítě zdědilo alergii po tobě, nemusí být alergik.