Jaké UM a lahvička pro kojené mimi?

alexovka
17. zář 2019

Moje otázka možná překvapí, třeba někdo řešil podobnou situaci. Dcera necelé 4m je plně kojená, cca za týden potřebuji na několik hodin nechat pohlídat a řeším samozřejmě jak to udělat s mlíčkem. S kojením přestat nechci, jedná se o zajištění jednoho nebo dvou dávek mlíčka po dobu mé nepřítomnosti, kdy jednoduše dostane UM. Řeším tedy jaké UM a jaká značka lahvičky by měla být nejlepším řešením? Děkuji za rady.

malytlustyhroch
17. zář 2019

Na takovehle prilezitosti jsem mela nahodne vybranou novorozeneckou lahvicku z DMka - mozna na ni psali, ze savicka maximalne imituje sani z prsu (ale uz si nejsem jista) a mliko odstrikane svoje (coz byla otrava, ale zas jistejsi). Nasledne kojeni to komplikovalo asi stejne, jako delsi pouzivani dudliku, ani vic ani min, poznat to pri pristim kojeni bylo, ze je trochu zmateny, ale rychle se srovnal.

kiki1912
17. zář 2019

@alexovka lahvička od značky MAM má savičku která má vroubky a ty připomínají ženské prso

pengli
17. zář 2019

@alexovka Zdravím, já měla lahvičku Lovi, taky tam psali, že savička imituje bradavku. Měla jsem ji na dokrm UM ke kojení a v pohodě. Po několika měsících malá samozřejmě dala definitivně přednost lahvi před prsem, ale takhle na pár dávek, jak píšeš, bych se toho nebála.

makronka222
17. zář 2019

Nuk, Mam a DM.. jo a ta z DM ma stejny savicky jako prave jedna z tehlech znacek. Takze za 1/3penez, supr lahev anikolikova

adelka951
17. zář 2019

Spis vyzkousej dopredu, zda dite zvladne z lahve pit, kojene deti to casto neumi, a jen vystrkuji jazyckem savicku z pusy, tak to mel muj nejmladsi. Zkousela jsem to nekolikrat a nikdy se nechytnul. Piti jsem mu pozdeji davala ze sklenicky nebo brckem, ale to az v 6 mesicich.

svntvt
17. zář 2019

Ještě nejaka specialni pro kojene je od Medely, tak mrkni. Jinak jak se tu pise-nejlepe odstrikat vlastni mleko a urcite dopredu zkusit zda z lahvicky bude pit, popr.zda bude pit dane UM. Jinak ja mela s kojenim problemy kvuli špatnému přisavani prave skrz to ze uz pila i z flasek vodu (byla uz starsi) s dovedlo me to až k odstaveni pac mi spatnym prisatim demolovala bradavku. Ale ja si myslim ze to se fakt stane pouze pokud clovek lahvivku dava dlouhodobe a denne kombinuje prso/lahev. Takto ojedinele a narazove bych se nebala, neresila bych to...

lennus
17. zář 2019

@alexovka Nejlíp asi stříkačkou přes prst. Co si mléko odstříkat a zamrazit?

svntvt
17. zář 2019

@lennus jo to by bylo taky dobre, takto sem dokrmovala dceru, kdyz se neumela jeste prisat, pila to z toho krasne.

cleer00
17. zář 2019

Máme LOVI za mě super

abigail123
17. zář 2019

Za mě nejlepší Tommy Tippee lahvičky 🙂

mi35
17. zář 2019

Medela Calma - lahev pro kojené děti

bassetlady
17. zář 2019

Medela calma super, jen nechápu proč UM a ne odsáté MM. Nerýpu jen tomu nerozumím.

michaelllas
17. zář 2019

Souhlasím s @abigail123 doporučuji Tomee Tippee! Pokud ti nejde odsát MM, tak zkus Sunar (je chuťově dobrý kvůli obsahu mléčného tuku), takže by mohlo miminku chutnat.

muhehehe
17. zář 2019

Já myslím že je to úplně jedno... jakoukoliv lahvičku, kde bude savička na mlíko (s odpovídající velikostí dírky), ale vyzkoušet předem, že je to ok a že to vůbec bude miminko akceptovat, stejně tak co se týče značky UM. Osobní zkušenost - dcera byla s tímto naprosto ok (lahvičku jsme měli Nuk, jen tak pro úplnost.. mléko Hipp… ale jí to bylo úplně jedno, ona by vzala do pusy cokoliv.. jinak kojená), syn se u jakékoliv lahvičky, dudlíku či UM tvářil jak když ho chci zabít.... z lahvičky začal pít až ve třičtvrtě roce vodu, dudlík nikdy a UM taky nikdy. Takže bych moc neteoretizovala, sáhla bych klidně po prvním výrobku co mi padne do ruky, ale hlavně zkusit.

merope
18. zář 2019

Mlíko, pokud ho máš dost, určitě odstříkané tvoje. A jinak my používáme Nutrilon, ale pro 2 dávky je to asi jedno. Spíše bych viděla jako problém, že bude bez tebe, sám a ještě cizí chuť, že to ani nebude chtít. Kvůli dvěma dávkám bych i možná zkusila nějakou kamarádku v okolí nebo koupit balíček, kde jsou v pytlíčkách malá množství ("cestovní") - je to na "cena-výkon" dražší, ale otevřené balení se má spotřebovat do měsíce a i kdyby nic, tak ve 4m potřebuješ mléko jedničku a to je do 6 měsíců věku. Pokud kojíš, ti to doma zbyde. Později než v 6m jedničku klidně dát můžeš, ale otevřené pár měsíců bych se už bála. Plus teda já třeba dřív nutrilonu potřebovala tak 120ml denně a co má příkrmy, tak klidně i nulu, protože mlíka je pořád tak nějak stejně a nutrilon mu míchám max do toho jídla - z flašky, to už musí krmit někdo jiný a on "umírat hlady", jinak bléééé (teď jsem teda zkoumala, zda mu ta flaška a savičky nesmrdí a prohnala to myčkou, tak uvidím, ale stejně prso je prso - a když není prso, tak je dýně, jahoda...).

K tomu "z čeho" bych zvážila, zda to nezkusit stříkačkou po prstu nebo třeba lžičkou. Jinak my máme lahvičku od narození z DMka značka MaM a jsou super a když jsem zkoušela Medela Calma, tak vůbec netušil, jak z toho pít - že to neteklo samo ani trošku (přitom mě třeba z jednoho prsa to mlíko, pokud je ho dost, vyloženě stříká) a jediný výsledek, že přestal pít úplně i z prsa a musela jsem se pak složitě znovu rozkojovat.

petulejan
18. zář 2019

Mám Medelu a super. Mlíčko neteče pokud mimco nesaje,takže nezlenosi když dáš pak prso. Také používám,pokud mamka hlídá a mliko mám zamrazene do zásoby.

radullah
18. zář 2019

Když byla dcerce pár měsíců, musela jsem na operaci, ráno jsem nastupovala a večer jsem se vracela domů. Lahvičku jsem použila první, na kterou jsem narazila s malou savičkou a mléko jsem použila svoje vlastní odstříkané. Odtříkala jsem na ten den asi 6 dávek, ono to ten den v lednici normálně vydrží 🙂

alexovka
autor
18. zář 2019

Všem moc díky za rady. Asi tedy začnu zkoušet, co malá vezme. Je jasný, že to musíme natrénovat než odejdu.

Moc ráda bych jí dala moje mlíčko, ale bohužel se mi nedaří skoro nic odstříkat. Jakmile nakojim vytáhnu max 5-7ml. Navíc mám jen ruční odsávačku a to je pak mazec chtít odstříkat plnou dávku.

Se starším synem jsem neměla problém a dost často hlídal tatínek, takže jsem odsávala dost často. Ale teď to nějak nejde...

Holt si chci zjednodušit život a dvakrát dát UM. Doufám, že pokud jde o jednorázovou akci snad se nic nestane a prso nezačne odmítat.

jitule_hrachule
18. zář 2019

@alexovka Ahoj kamarádka dává k mateřskému mléku pít i vodu z flašky, chytil chudák rotaviry, tak ji to doporučili v nemocnici, aby nebyl dehydratovaný. Má od MAM a kojení to nijak neovlivňuje, možná kdyby byl menší, ale ve čtyřech měsících už ma přisátí zažité.

svntvt
18. zář 2019

@jitule_hrachule tohle je blbost ze ve 4 mesicich ma prisati uz zazite. Pokud se mu bude k prsu dlouhodobe casto davat i lahev, je velka pravdepodobnost, ze se zacne prisavat blbe, je jedno jestli jsou diteti 2, 4 nebo 12 mesicu. Tohle je zavadejici informace.

vladienka
18. zář 2019

@svntvt suhlasim, 7 mesacnej dcere som dala ucici hrnecek, kojenie zacalo boliet, no hruza, akoby sa zabudla spravne prisavat... uz ani neviem ako sme to prekonali ale prekonali

jitule_hrachule
18. zář 2019

@svntvt u kamarádky to kojení nijak neovlivňuje, vyjadřovala jsem se ke konkrétnímu případu, samozřejmě každé mimino je jiné. Starší syn jel domů už z porodnice s lahví, v porodnici dostal antibiotika a byl unavený na sání, lahvička mu to usnadnila, takže jsem pak mléko odstrikavala. Mladší byl kojený do devíti měsíců a ani dudlík, ani lahvička mu to nekazily. Ale narodil se v zimě a lahev s vodou přišla až v letních měsících, kdy mu bylo půl roku. Kamarádky syn skončil v nemocnici s rotaviry minulý měsíc, takže odpověď jestli si myslím, ze by dvojí krmení z lahve mohlo narušit kojení z prsu, tak dle mého názoru ne. Nechytejte za slovo, nikde jsem se neoháněla kdovíjakou studií.

svntvt
19. zář 2019

@jitule_hrachule ,,ale ve čtyřech měsících už ma přisátí zažité.,, Reagovala jsem na tohle a to je prostě blbost,at uz to podlozite jakýmikoli priklady...

jitule_hrachule
20. zář 2019

@svntvt Nu dobrá, oprava .. kamarádky mimino je unikát, který má zažité přisátí, protože přes den dostává po prodělaném průjmu k MM i vodu z flašky MAM. Ostatní maminky to raději nezkoušejte, protože vaše miminka by to nemusela zvládnout. Já vlastně nemám vůbec žádné zkušenosti s dvěmi kluky, kdy jeden byl kojený a druhý ne, protože mu to v porodnici zkazila flaška nemám.

svntvt
20. zář 2019

@jitule_hrachule Potrefena husa nejvic kejha,nevim proc se nastvavate, ze vyvracim nepravdu, ktera od vas zaznela. Mam vlastni zkusenost kdy se dcera po dlouhodobem podavani lahve zacala spatne prisavat, jednu bradavku mi to uplne odrovnalo, kojeni silene bolelo, vedlo to az k odstaveni. A bylo ji pres rok. Takze nevim zda chcete pocitat deti a na zaklade toho ze mate o jedno vic mate pocit, ze muzete tvrdit nějaké bludy, ale ja radeji informuji ostatni inteligentni zeny o tom, co se muze stat. Nastesti zakladatelky se to netyka, tam jde jen o kratkodobou nahradu. Pisu to kvuli ostatnim, kteri by si nahodou diskuzi cetli. Normalne by mel clovek byt schopen uznat, ze ne ve vsem ma pravdu, pokud mu to nekdo vyvrati. Ale klidne si tu jeste postekejte, kdyz mate potrebu.

svntvt
20. zář 2019

@jitule_hrachule a po mesici kamaradka jeste nemusi vedet jaky vliv to muze mit. Nemusi to mit zadny ale muze. U nas to bylo na dyl, nez se to pokazilo. Mesic neni dukaz toho, ze ma prisati zazite a neovlivni ho to. To jsou zkusenosti a fakta.

zuzita15
20. zář 2019

@alexovka Medelu nedoporucuju, jednak je draha a jednak moje dcerka, ac prvnich 6 tydnu zivota dostavala odstrikane MM flaskou i Medelou, tak po par mesicich kojeni jen z prsu z Medely neumela pit, napila se z normalni flasky (jedno, dve jednorazove krmeni flaskou kojeni nezkazi). Po prstu jedine u chlapa strizlika, muj mamzel ma malicek jak ja palec a dite tak velky prst neumi sat. MM bych odstrikavala klidne nekolik dni, cca hodinu po kojeni uz to jde lip, jakakoliv byt jedina davka UM kojenemu diteti narusi strevni mikrofloru.... Jinak vazne vyzkouset klidne obyc lahev, je mozne, ze se dite nenaji ze zadne lahve (mama neni, nebudu jist) 🙂)

zuzita15
20. zář 2019

@alexovka nehlede na to, ze kojene dite ani nemusi UM vypit, muselo by se zkouset vic druhu a to vazne nedoporucuju

jitule_hrachule
20. zář 2019

@svntvt No jasně, tu husu si nechte od cesty, taky nekomentuji, že každá slepice si něco přečte napůl a potom to tu rozebírá, protože má vlastní špatnou zkušenost, sorry po roce už odstavení není tragédie, kolikrát to nese špatně spíš matka než dítě, neb to ochutná něco jiného a vůbec mu to nevadí. Na dvě nakrmení z flasky to čtyřměsíční děcko neodnaučí z prsu, viz zkušenost kamarádky při dlouhodobem podávání vody, vy se v tom patlejte dál jak potřebujete, zřejmě jste to odstavení ještě nestrávila a budete tu dělat bubu, kdyby si to náhodou přečetla nějaká nepříčetná matka.