Přechod na umělou výživu. Dáváte ji na požádání?
Ahoj všem, chci se zeptat, mám 5ti týdenního syna. Ze zdravotních důvodů asi zítra budu muset prestat kojit. Chci se zeptat, máte někdo zkušenosti s tímto rychlým přechodem na UM a vůbec já nemám zkušenost s UM, protože první syn byl plně kojen až do 2 let. UM také dáváte na požádání? Nebo se dodržuje režim? Omlouvám se, možná banální otázky, ale jak říkám nemám zkušenost. Díky moc
Já jsem odcházela už z porodnice s UM a plně na UM jsme byli asi od nějakých 2 týdnů. Dávali jsme na požádání. Žádný režim nebyl. Snažili jsme se o ty 3h, ale vždycky to tak nešlo. Později už to bylo lepší.
@naja12 ještě jsem si vzpomněla že to mlíčko by jsi mu neměla měnit třeba po týdnu ale aspoň víc jak po 14 dnech.
1kg= 30ml
@chlapecektehu Já měla už na neonatologii povoleno v noci jedno kojení úplně vynechat (resp. nakrmit jak se vzbudí - ale tím jsme kojili o půlnoci, v 9 ráno a jedno mezi tím, jak to zrovna vyšlo). A vím, že mě jednou sestra budila i nějak právě před tou šestou ráno (že celé kojení prospal - já měla budíka, ale sestra byla rychlejší). Syn byl částečně na mém odstříkaném (nezvládal se přisát) a částečně na UM.
Jinak pak od pediatričky jsme měli pokyn krmit maximálně po 2,5 hodinách (neprospíval a víc než chtěl prostě nevypil).
Ono by se nemělo dávat jakože "pořád", protože je přecejenom hůře stravitelné,
A ještě jedno - proč musíš přestat kojit? Mně doktoři chtěli kvůli lékům zastavovat laktaci, já jim řekla, že se mi stejně nerozjela, takže mi léky na zastavení laktace nedali - a nějak jsem se odmítla smířit s tím, že kojit nebudu, takže jsem tajně odstříkávala ve sprše (byla jsem v nemocnici), pak když jsem se o tom bavila na neonatologii, normálně jsem začla chodit na jejich odsávačku, jenom se to vylévalo. Domů jsem si půjčila na ten čas, co jsem tam byla (než jsem nastupovala zase zpátky do porodnice k malému) kvalitní elektrickou velkou Medelu, laktace se hezky rozjela - a zajistila jsem si vysazení léků, co byly neslučitelné s kojením (nemocniční doktorka fakt "na zabití", měření tlaku úplně blbě, navíc tvrdila, že v mém věku stejně víc jak šestinedělí kojit nebudu, tak to je úplně zbytečné - no, možná proto jsem pak kojila víc jak rok...) a brala jsem jenom Dopegyt, s kterým kojení šlo - a pak už mohl zase mít malý mé mléko.
Pokud musíš přestat kojit, protože problém je samo kojení, tak ano, přestaň. Ale pokud je to kvůli nějaké medikaci, co časem zmizí, tak si rozmysli, zda si laktaci nechávat či nenechávat zastavovat (jako jo, odsávání je "na budku", ale záleží, zda ti na kojení závisí nebo je ti to vlastně jedno - já se nikdy nedostala do stavu 100% kojeného dítěte, vždycky jsem buď dokrmovala UM nebo pak už měl příkrmy, to pak malou chvíli stačilo i jen moje mléko). Jen pozor - jakmile vysadíš léky, ještě jsou chvíli v organizmu, já čekala skoro týden od vysazení, než jsem to začala dávat malému. Dá se to i spočítat, každý lék to má jinak (ale zajímavé je, že neonatolog to odhadl stejně jako mi to farmaceut spočítal na základě účinných látek a rychlosti odbourávání 🙂 ).
@merope jo ale ty jsi měla jiný problém jak já. Já jsem měla mléka dost, docela hezky se i přisával ale problém byl v tom že nepřibíral .... Do toho měl i žloutenku a byl malátný vůbec se o mlíko nehlásil pokud jsem mu to vyloženě nevnutila. Několikrát do týdne jsme byli v nemocnici na vážení až se mi z toho rozjeli poporodní deprese a dostala prášky a musela kojení ukončit. Potom co měl malý UM tak krásně přibíral. A všichni doktoři mi říkali že mám dávat UM po 3 hodinách 🙂
@merope ahoj, bohužel mám silnou poporodní depresi 🫣🫣 trochu se stydím,, vůbec nechápu, že mě to potkalo. Už 2 týdny mám doma léky, kvůli kojeni jsem ještě nenapadlo...ale zítra kontrola u doktora a musím říct, že asi ty léky potřebuji. Nejsem totiž máma jen jednoho mimca, ale tříletého kluka, a to fakt nechcete, aby vás syn v těch atakach viděl. To bolí. Konec kojeni také bolí, ale chci být spokojená máma....m
@naja12 vůbec se za to nestyď mě se to taky stalo a přesně za tím bylo kojení. Každý mě do toho tlačil vyloženě nutil až jsem to probrala s odborníky tak mi bylo řečeno že když ukončím kojení že se mi díky tomu uleví a světě div se ulevilo se mi. Furt bylo pro mě lepší nekojit než sedět na posteli nejíst nepít a jenom brečet a malý brečel semnou...
Jestli chceš klidně si můžeme napsat soukromě 🙂
@naja12 jestli ti to pomuze byt vic v pohode, lip spat, lip se cejtit, tak urcite muzes zaroven s branim antidepresiv prestat s kojenim. Ale jsou i antidepresiva, ktera jsou povazovana u kojeni za bezpecna, jedna kamaradka kojila s cypralexem, druha myslim s mirtazapinem. Pokud by si tvuj lekar nebyl jisty, muze konzultovat napr. v Narodnim ustavu dusevniho zdravi, kde se mezi jinym soustredi prave na tehotne a kojici s depresi.
Jo, a vim ze je to teda nevyzadna rada. Ale velmi doporucuju zkusit i nekoho "na pokec" kdo ti pomuze se v novy situaci zorientovat. Jestli nemas k dispozici psychoterapeuta (nebo i jestli mas), tak jsou treba linky duvery atp. muzou ti pomoci preklenout tu dobu nez leky zacnou plne fungovat.
(Mit dve deti je fakt narocny, nez si situace trochu sedla, tak jsem mela myslenky, ze bych nejradsi jedno dite vratila, kdyby bylo kam, a to i presto ze jsem mela naprosto maximalni podporu od okoli a dokonce se mi vyhla i ta deprese, takze jsem to mela jednodussi.)
Preju at je hodne brzo zase dobre.

@naja12 Poporodní deprese je opravdu "hnusná" a ano, tam je to ukončení kojení přirozené a nejlepší řešení. Ono to kojení opravdu dost mění osobnost a můj chlap říkal, že po celou dobu kojení jsem byla dost "na zabití". Je dost možné, že ani nebudeš potřebovat léky na tu depresi, že bude stačit jen ukončení kojení. Mám v okolí známou, co skončila po porodu v psychiatrické léčebně. Normální pohodová holka, trošku problémy doma, ale nic kritického, nenapadlo by tě, že ji to může postihnout - a šup, hospitalizace asi na 3 měsíce. A ony ty psychiatrické choroby jsou dost šílené i v tom, že reálně můžeš dítěti i něco udělat - takže pokud je to jednoznačné, není za co se stydět a má smysl to řešit. Držím palce, ať je co nejdřív dobře.
@merope s tím souhlasím. Kamarádku ta deprese postihla při druhým dítěti a normálně když to nezvládala tak s tím miminkem třásla aby nebrečelo. Což takhle malýmu mimču mohlo dost ublížit 😏
@chlapecektehu dobrý den, mohly bychom si napsat soukromě zprávu ohledně poporodni deprese? Děkuji!
@misavranik88 dobrý den, ano můžeme si napsat soukromě.

@naja12 u UM se dodržují 3 hodiny v noci jsem malému dávala mléko po 4 hodinách aby jsme se vyspali a v nemocnici jsem se tenkrát ptala jestli to nevadí když malému to v noci natáhnu a řekli mi že to ničemu nevadí ale že to nemám dávat později jak po 4 hodinách 🙂