Babičky a sladkosti. Přeháním to já nebo oni?

23. čer 2020

Potřebuju to ze sebe dostat, tak tu bude emoční sloh.
Nejsem nějaký cukrbijec, nemám problém s ovocem ani se sladšími druhy, jako jsou banány. Nemám problém ani s pečivem (žitný, psyllium chléb). Děti mají pestrou stravu bez omezení.
Co mě zvedá ze židle jsou obě babičky a jejich přístup..
Příklady:
14 měsíční a 3 roky a 5 měsíců už dostali:
buřta, kečup a bílý chléb.
Levné jogurty typu puding (snad tušíte)
Každou chvíli bonbon, lizatko, čokoláda (to nejlevnější)
Limonády ty obarvené a levné..
Zmrzliny u stánků, nanuky.
domácí strava, dle mého názoru ne z kvalitních surovin.
(palačinky, hutné omáčky a knedlíky, buchty z cukru a bílé mouky). Tady prý přeháním a je to normální strava. (Sama to nejím, nedělá mi dobře).
Tohle je to, o čem vím, co jim dali. Chlubili se, fotili, bezostyšně přiznali. Debaty na tohle téma vedeme prakticky od narození! Argumenty, chování dětí, zdravotní rizika, zoubky, nic nepomáhá.
Nechci jim odpírat vnoučata, nemůžu jim být furt za prdelí.
Ptám se, přeháním to já nebo oni?
PS. Neprůstřelný argument:”za nás se to tak dělalo, a vše bylo v pořádku” Nebylo, na mě se to podepsalo, a já se musím hlídat.Dle maminky nemusím, jen jsem se zbláznila.

keety2
23. čer 2020

Syn má 2,5 roku a z toho co jste psala měl taky všechno. Nemyslím si že na omáčce je něco špatně naopak syn je miluje . Jediné čemu se vyhýbáme jsou fast food. Ale jinak syn ji všechno ovoce ( krom banánů), zeleninu, bílé pečivo, omacky a občas párky. Sladkosti dostává přidělen od nás nebo babiček.

fouskovi
23. čer 2020

Přesně na omackach pro starší děti neni nic špatného pečivo také nevidím na tom nic sladkosti dostávají pridelem a když jednou za čas něčím nezdravim zhresi tak přeci neumrou

teeerez
23. čer 2020

Podle me to prehanis

deaneira29
23. čer 2020

Promiň, ale absolutně to přeháníš. Na omackach není nic špatného a buřty pokud jsou dobré problém nevidím vůbec, hlavně u staršího dítka. A světle pečivo tam je jako jaký problém? Děti snad mají nějaké alergie nic takového nepíšeš. Pouze jim nutis svoje stravovací návyky, upřímně nevím jak tohle budeš řešit se školkou tam mají pravidelně ke svačině pečivo a pomazánky.

leilinka1234
23. čer 2020

Přeháníš 🙂 levné jogurty (pudink) a třeba levné uzeniny chápu... Ale jinak děláš akorát zbytečně dusno 🙂 ale je to tvoje dítě, pokud si za tím vším stojíš, bojuj s rodinou 🤷‍♀️

fouskovi
23. čer 2020

@deaneira29 a i treba koblizek a ten je hrozně nezdravy buřty taky dávám a měl je minule i syn 16 měsíců

lucyp13
23. čer 2020

Podle me to hrozne hrotite🤷‍♀️Jako byla bych rada ze babičky nakoupí a o deti se postarají, hlídají je snad každý den? Pokud ne neřešila bych , na omáčce nevidím nic závadného , buřty kdyz jsou kvalitní tak proč ne jednou za čas apod. Doma si jezte co chce a u babiček nechce jejich pravidla. Ja to u nas stanovila tak , ze pokud babičky hlídají tak mají jejich pravidla u nich doma a doma mame svoje 🤷‍♀️

yenefer1
23. čer 2020

Malá 17m toto všechno už taky jedla a nevidím v tom problém 🤷. Když je to s mírou, tak si myslím, že je to v pohodě. Vsak u babiček není dítě pořád, tak se to snad jednou za čas snese, ne?

ai30
23. čer 2020

Jak pises, debaty na tohle tema vedete uz dlouho a nepomaha to, ja bych se na to vykaslala. Dulezite je, jak se deti stravuji doma.

jajulin
23. čer 2020

Souhlasím s uvedenými komentáři. Celkově bych řekla, že zdravé a krásné vztahy z prarodiči jsou pro mě tisíckrát důležitější než dokonale zdravé a vyvážené jídlo podle tabulek.

terezanovotna30
23. čer 2020

Tohle pochopí jen někdo, kdo to má nastavené podobně jako ty. Z mého pohledu nepřeháníš, protože to vedeme taky zdravě doma. U 14ti měsíčního by mě šlak trefil, to podle mě není strava pro tak malé dítě., u toho tříletého už je to něco trochu jiného. My máme skoro tříleťáka a z těch věcí co píšeš měl minimum. Limonády absolutně ne, pečivo buď žitné nebo peču špaldové. Minulý týden si poprvé kousnul parku od manžela. Nejí ani uzeniny celkově. Navíc je alergik na mléko, takže to má i omezené. Sladké peču taky ze špaldy, vloček, pšenici ne. Sladím medem a ovocem. Omáčky dělám hodně, syn je má z jídel nejradši, ale snažím se co nejvíce nastavit zeleninou a zahustit buď rýžovou moučkou nebo jíškou ze špaldy, když není zbytí. Nanuky děláme z ovoce doma a na zmrzlině jsme byli dvakrát spolu, na veganské s minimem cukru z mraženého ovoce. Takže já tohle chápu a NAŠTĚSTÍ to chápe i celá rodina! Prostě jsem to do nich hučela tak dlouho než to pochopili. Ze začátku z toho byli vyhoukaní, tak když byl malý beze mě, tak jsem připravila všechno jídlo s sebou, teď už všichni fungují úplně ukázkově. Tchýně vyváří a peče podle nás a hrozně si to chválí jak vždycky jedí zdravě, když tam mají prcka a jak jim to dělá dobře na žaludek atd 😁. U našich to samé. Když mamka neví co vařit a koupit, tak se radši xkrát poradí, nedělá nikdo nic bez našeho vědomí. A i naše babičky kdyz něco kupují, tak to dávají prvně ke schválení 😁 (to se týká např. raw tyčinek apod.). Jo, chvíli to trvalo než pochopili, argumenty "za nás" jsem vyvrátila, ze půlka rodiny je astmatiků a atopiků s x alergiemi a tlakem v p*deli a nechci, aby moje děti byly to samé. Malý si jako miminko užil s ekzémem, pak rok věčně nemocný v horečkách... Člověk začne opravdu uvažovat jinak!
Se školkou to jde u nás domluvit, že budeme nosit svoje jídlo, už kvůli té alergii na mléko. Malý je zvyklý, že občas má něco jiného než ostatní (třeba na velkých oslavách apod.), takže myslím, že si nebude připadat "jiný". Já bych se z bílého pečiva ve školce nehroutila, jde o jídlo co převažuje, občas to ničemu nevadí. Až bude starší, ať se sám rozhodne, tak to prostě je. Jo a lízátko měl poprvé taky asi před měsícem a nepřijde mi, že bychom ho o něco připravili 😁

vendelinka08
23. čer 2020

Ano, přeháníš to. Nejlépe dát děti do klece a pozor na jedovatý toxický vzduch. I to se na nich podepíše...a hlavně matka. Nebudu to dál rozepisovat. Dcera má 15m a ochutnala toho už hodně. I mekáč. Píšu ochutnala. Nebráním ji... zkouším co jí chutná. Omáčky, burtiky, i sladké...

vendelinka08
23. čer 2020

Jinak vaříme zdravě jídlo, kvalitní a pestré...zeleninu a ovoce mají také. Ale nic nehrotime a nepřeháníme. Pokud na něco nemá alergii. Tchýně také vaří skvěle, ta to spíše přehání množstvím...ale kluci mají pohybu až až a jsou ve vývinu.

krtcice
23. čer 2020

Promiň, přeháníš to ty... z výše uvedeného moje děti jedli běžně vše od cca roku.

ai30
23. čer 2020

@terezanovotna30 Ja to uplne chapu, mam to nastavene taky jako vy,varime jen z cerstvych surovin, prevazne bez masa, limonady nevedeme, cukrovinky a sh*t alespon kvalitni, dite bych do mekace nebrala, nejsem jebla.
Vasi prarodice to pochopili, mas stesti, nasi to pochopili z vetsiny, taky mam stesti. Ale zakladatelcini rodice to nepochopili, tak co ted? To jim tam ma kvuli burtu zakazat jezdit? Clove si musi vybrat, za co holt stoji bojovat a co se da prehlidnout, i kdyz se skripajicimi zuby.

ai30
23. čer 2020

@krtcice Jezis, tak to by sis trochu mohla covece zaprehanet taky, aby to jedly deti bezne, to je tak na rakovinu tlusteho streva..:/ Tady se bavime o 'vyjimecne u babicky na navsteve'..

krtcice
23. čer 2020

@ai30 🙄

autor
23. čer 2020

Upřesním pár věcí:
Děti alergické nejsou, nemají žádná omezení.
Režim jsem si nastavila takový sama v dospělosti.
Důvodem byla velká únava, spavost, nadváha, nemoci. Začala jsem se zajímat o to, jak to napravím stravou. Tehdy jsem si řekla, že na stejné komplikace dětem nezadělám, proto to řeším. Ještě jsem se nesetkala s jídlem, které by nešlo nahradit zdravější variantou vaření, pečení. Pravda palačinky plavající v oleji zasypané cukrem s něčím jako nutela dětem chutnají více než z pohankové mouky s tvarohem a ovocem. Bohužel jim to nic nedá. A kdyby neznaly nezdravou variantu, ani by jim nechyběla.
Ježdění za prarodiči je frekvence 1x za 14 dní. To mi připadá až moc často na takovou stravu.
Školky se docela děsím, bílé pečivo není nic, co by nám krom prázdných kalorií něco dalo. S tím se, budu muset srovnat.
Jsem ráda, že se tu našel i někdo, kdo to má podobně.

ai30
23. čer 2020

A kdybys na navstevach u prarodicu varila ty? Ono je to i pro ty starsi generace slozite, je to proste jiny styl vareni. Moje mama si s tim taky neumela najednou poradit, chce to postupne. Vem si to na starosti, uvar sama a uc je postupne ty nezdrave jidla nahrazovat zdravymi.

posterez
23. čer 2020

Milá anonymko, musíš být asertivní. Ty jsi matka, jsou to tvé děti a proto jsi za ně i zodpovědná a nemusíš mít špatné svědomí z toho, že se staráš o jejich životosprávu. Naopak je to dobře! Naše babičky a tchyně to také nechápaly. Mám dvě holčičky a když jsem u tříleté řešila kvasinkovou infekci, řekla jsem DOST. Bylo mi vyčteno, že babičkám nic nedopřeji a že je v tom zaujatost vůči mé tchyni, nikoli starost o mé děti. Na to jsem řekla: Myslíte, že jsem zaujatá, když chci koupit jahody místo čokolády? Myslíte, že jsem vůči Vám zaujatá? Upřímně si myslím, že jste zaujatá vy. Kdyby Vám na vnočatech skutečně záleželo, tak nepřejdete jejich problémy s kvasinkou, ale zeptáte se, co jí, co mají holčičky rády a koupíte klidně ty jahody. Příště si na tu gynekologii půjdete sama! A byl klid. 🙂 Protože moje tchyně moc dobře ví, že by na tu gynekologii skutečně musela.

loylii
23. čer 2020

Zdrave vztahy s prarodiči jsou vic než občas nevhodné potraviny.. ve skolce taky dostanou omáčky, bile pečivo, pomazánky.. co jsme jedli my jako deti u babiček a ve školkách, na vyletech, školách v přírodě??😉 Já osobně mám doted trauma z jidel co jsme dostávali ve školách, nýbrž ne od babicek😆.. Napr: skolka - chleba, máslo, med, marmeláda.. tahle kombinace je tak silena... Škola - kolinka, kuře na paprice, s omáčkou tak bílou, ze se vsadim, ze tam byla jen mouka a voda😇 Škola v přírodě - chléb, tatranka, salám vysočina, taveny sýr.. pamatujete? A ziju, nemám žádný alergie, a poslední 2 roky jedu nizkosacharidovou stravu, ale rozhodne necpu rodičům co mají a nemají dávat dětem k jídlu, jsem rada, ze tam jsou! K nezaplacení.

suzief
23. čer 2020

Pokud nejsou u babiček nějak často, netrapila bych se tím. Pokud jsou často, stejně s tím nic neuděláš. Já bych se na to pokusila dívat i zjine strany, milují svevnoucata a chtějí jim dopřát. Představte se, že by nic nechtěli jíst, to mi přijde horší a že mám doma takové nejedliky....

areh
23. čer 2020

Syn taky jí u babiček jinak než doma. Taky jsme to zak měli a vlastně se i těšili, že tam máme vic sladkostí. Doma vařím a peču si myslím normálně. Snažím se zdravěji. Špaldová mouka, co nejmíň cukru, nekupuji bonbony a pod. K babičce jezdí syn max na 2 noci. Je mu 2 a půl. Ten jeden kupovaný koláč za měsíc mu neublíží, ikdyž bych samozřejmě byla radši, kdyby ho neměl. Spoustu nezdravých věcí si ani syn nevezme.
A je varianta, že by si jim navařila, ikdyž se to prarodičům taky nebude líbit. Můžeš jim ukázat, jak udělat domácí nanuky nebo jakou vybrat mouku na pečení.

gryfis
23. čer 2020

@terezanovotna30
souhlas..
ono, to pochopí jen někdo...
Já jsem tchýni ze začátku měla snahu směřovat.. aspoň když byl prcek fakt malej.. marná snaha, mnou nachystaný domácí jogurt ignorovala a dala raději kostíky, a další jídla.. radši bůček, než maso s mrkví.... v 8m dala brambůrky, haribo medvídky, dokud nepoznal u tchýně, co je lízátko, myslel si, že je to míček na tyčce, neznal tyčinky, čokoládu v nerozbalené formě.. moooc fajn byly chvilky v obchodě.. teď už je zas větší, dá se vysvětlit, domluvit.. A ne, že bych sladké nedovolila, ale v rozumné variantě..
A jak to dopadlo? Malej má radši moji mamku, která jede podle mého,..😀 Takže možný ůvod,efekt, že si ho tchýně nakloní "dobrotama" se nepovedl 😀

me_druhe_ja
23. čer 2020

Jako brutálně to přeháníš....Ale pokud jsi vyznavač tohoto přehnaně zdravého stravování a chceš to už od malička vtlouct do děti, tak by to měli ostatní respektovat. Jen bacha: většinou děti, kterým není nikdy nic dopřáno, se pak nesmyslne prezerou všeho, jakmile se k tomu dostanou. My jsme takhle v mládí NIKDY nesměli žádnou limonádu, ani na narozeniny či vánoce, oslavu vysvědčení, museli jsme pít jen čaj, a jakmile jsme se k tomu někde dostali, pili jsme to jak vztekli, až nám z toho bylo zle. To raději jedna sklenička jednou, dvakrát do měsíce.

sudylichozrout
23. čer 2020

Prehanis. Protoze a) jim to jednou za cas nic neudela, b) kvalitni burt je tisickrat lepsi nez nejaky zrni, c) Na masu s omackou a knedlikem neni vubec nic spatneho.
Pokud to nejedi kazdy den, resis dle meho hovadiny a delas zlou krev.

somalicats
23. čer 2020

@sudylichozrout To je otázka, zda dostanou kvalitního buřta nebo s*it v akci za 9,90. Totéž s jogurty a spol.

sudylichozrout
23. čer 2020

@somalicats To je sice pravda, ale ani ten shit jim jednou za uherskej rok nic neudela. Ja si na jidlo potrpim, kupujeme skutecne kvalitni potraviny a stoji nas to nemaly obnos, ale tuhle hysterii nechapu. Narodila jsem se za sociku, kolik jsem spasla ne uplne koser potravin... A prd se stalo. Nejsem ani alergik.
Tyhle extra tanecky bioekomatek kolem jidla, kterymi terorizuji sve okoli, me vytaci.

rezusesmichy
23. čer 2020

@somalicats jezdí tam jednou ze 14 dní tak to by snad přežít mohli

te_reza
23. čer 2020

Asi bych se měla nechat zavřít, neboť holka jí zásadně na etapy-etapa suché pečivo, etapa hranolky s kečupem, teď má etapu suché těstoviny se sýrem. Když nedostane etapové jídlo, nejí radši nic. Na omáčce jako rajská nebo svíčková nevidím nic špatného. Podle mě to přeháníš, předpokládám, že u babiček nejsou denně a tudíž se tím necpou celý dny