icon

Babičky a sladkosti. Přeháním to já nebo oni?

23. čer 2020

Potřebuju to ze sebe dostat, tak tu bude emoční sloh.
Nejsem nějaký cukrbijec, nemám problém s ovocem ani se sladšími druhy, jako jsou banány. Nemám problém ani s pečivem (žitný, psyllium chléb). Děti mají pestrou stravu bez omezení.
Co mě zvedá ze židle jsou obě babičky a jejich přístup..
Příklady:
14 měsíční a 3 roky a 5 měsíců už dostali:
buřta, kečup a bílý chléb.
Levné jogurty typu puding (snad tušíte)
Každou chvíli bonbon, lizatko, čokoláda (to nejlevnější)
Limonády ty obarvené a levné..
Zmrzliny u stánků, nanuky.
domácí strava, dle mého názoru ne z kvalitních surovin.
(palačinky, hutné omáčky a knedlíky, buchty z cukru a bílé mouky). Tady prý přeháním a je to normální strava. (Sama to nejím, nedělá mi dobře).
Tohle je to, o čem vím, co jim dali. Chlubili se, fotili, bezostyšně přiznali. Debaty na tohle téma vedeme prakticky od narození! Argumenty, chování dětí, zdravotní rizika, zoubky, nic nepomáhá.
Nechci jim odpírat vnoučata, nemůžu jim být furt za prdelí.
Ptám se, přeháním to já nebo oni?
PS. Neprůstřelný argument:”za nás se to tak dělalo, a vše bylo v pořádku” Nebylo, na mě se to podepsalo, a já se musím hlídat.Dle maminky nemusím, jen jsem se zbláznila.

Strana
z7
llluckaaa
23. čer 2020

@rezusesmichy Protože ji vykoupily babičky! 😀

rezusesmichy
23. čer 2020

@llluckaaa ale rozcilovaly se mladé, pro které je mouka zlo🙈

sudylichozrout
23. čer 2020

@llluckaaa Ale kdeze. Vrat se o 3 mesice zpet na konske zdi. Kazda druha sem davala fotky domaciho peciva z normalni mouky. 🙂

llluckaaa
23. čer 2020

@sudylichozrout To byl vtip. Jasně, že ji nakoupili všichni, i já 😉
@rezusesmichy Hm, to je mi ale záhada, kdo proboha všechnu tu mouku sežral?

llluckaaa
23. čer 2020

@sudylichozrout Hele, já se přiznám, že rajskou moukou zahušťuji a sladím ji cukrem a problém v tom nevidím, a to si říkám, že vařím docela zdravě. Pro mě je zrovna toto úplně marginální záležitost a fakt nevím, proč by lžíce mouky v omáčce pro celou rodinu měla někomu připadat škodlivá. Ale jinak mě dost štve, že pšenice a její necelozrnná varianta válcuje ostatní obilniny, ještě tak leda trocha bílé rýže a žita, jinak dlouho dlouho nic.

rezusesmichy
23. čer 2020

@llluckaaa to zahada neni😉

ivis_b
23. čer 2020

Nečetla jsem ostatní komentáře. Za mě - ne nepřeháníš, já to mám stejně. Syn skoro čtyři roky a v rodině je embargo na bonbony, čokolády, lízátka atd., včetně Velikonoc, Mikuláše apod. Takže nic takového prostě nedostává. U nás to naštěstí tak nějak respektují, i když taky jsem zjistila, že mu táta po lyžování koupil lízátko - "za odměnu", nebo že mu strejda koupil Fidorku. Ale to až teď, do zhruba třech, třech a půl let fakt nic takového nejedl.Je spousta zdravějších alternativ, kterými se dítěti udělá stejná radost. Mamka z toho byla nejdřív rozpačitá, protože druhé vnouče tlačí běžně Kinder vejce, takové ty sladké hnusy typu kupované mléčná rýže (a zelenina je fuj), a tak když přijede k babičce, tak to tam prostě má nachystáno. Totéž nadílka od Mikuláše. No tak prostě každé vnouče dostává něco jiného, ona čokolády, on oříšky, sušené ovoce apod. Když byl menší, tak jsem u našich vařila pro něj já, teď už jí s náma a máma respektuje to, že řízek mu nedávám, tak uvaří něco jiného, vždyť se snad dá uvařit i nějak rozumně a přitom chutně, třeba pečený kuře s bramborem apod., nemusí to být nutně pohanka s brokolicí. Na tvém místě bych si fakt dupla, protože by mě štval ten princip - je to moje dítě a já rozhoduju o tom, co se mu bude servírovat. Oni už svoji příležitost měli, děti už nějak vychovali, tak ať to teď nechají na mně. A u tak malého dítěte je to teda děsný, cpát mu ve 14 m popsané věci, to bych nedala ani tomu mému čtyřletému.

sudylichozrout
23. čer 2020

@llluckaaa Vzdyt jo, ja to nedelam, mam bezva recepty, takze to fakt neni treba, ale kdyby bylo, klidne to udelam taky. Normalne jime rohliky, chleba i testoviny, tak nevidim duvod, proc bych se mela sprajcovat tomuhle.
Ano, bezne pecivo neni uplne extra hyper super potravina, jsou to prakticky jen sacharidy, ale ja isobne na lowcarb/keto dietu prdim, takze zadna krec 🙂

sudylichozrout
23. čer 2020

@ivis_b Jako sorry, ale chudak dite. Fakt nevim, co je treba na kvalitni svycarske cokolade spatne, ze to nesmi.🤦‍♀️🤦‍♀️
Fanatusmus nejhlubsiho zrna. Jak Jehovisti, co detem nedavaji darky a neslavi Vanoce.
A mysli si o mne, co chces.

janinasm
23. čer 2020

Nerada to píšu, a vlastně zde na diskuzi to píšu úplně poprvé, ale fakt přehánís. Klidek!

llluckaaa
23. čer 2020

@sudylichozrout Mně přijde jako největší problém nedostatečná pestrost ve stravě - ať už co se týče obilovin, ale i chybějící luštěniny, semínka, ořechy a zelenina a naopak zase příliš vysoká spotřeba soli, cukru a různých chemických aditiv.

llluckaaa
23. čer 2020

@rezusesmichy Modří už vědí 😀

sudylichozrout
23. čer 2020

@llluckaaa Jj, o tom zadna.

ckei
23. čer 2020

Přeháníš ty....

madbetka
23. čer 2020

Já myslím, že je zdravá nějaká střední cesta. Naše děti milují ovoce a zeleninu, nejlepší sladkostí jsou pro ně oříšky a sušené ovoce, pijí čistou vodu, snědí, co před ně postavím, ryby by jedly na kila, naopak uzeniny skoro neznají. Dělám domácí pribiňáky, domácí zmrzlinu, rohlíky většinou nekupujeme, buchty peču doma z celozrnné mouky a s minimem cukru. Ale... Řízek si dají taky s chutí, starší má moc ráda "Medlík s omáčkou a masíčkem", jak tomu říká, palačinky zbožňují. Kvalitní hořkou čokoládu taky občas dostanou. A u babičky i toho Brumíka nebo Lipánka, u babi pijí ředěné ovocné džusy, dostanou občas "bonbónky kostky" (JoJo Vexta, milují je a dostávají výjimečně). K Mikuláši dostaly od babičky kupu sušeného ovoce, ale i toho čokoládového čerta. Točenou zmrzlinu jim taky občas koupím. A jednou už měly i hranolky z Mekáče, dcerka o tom mluvila ještě týden a schovala si ten papírový obal od nich 😃

Všeho mají s mírou a troufám si říct, že jedí opravdu všechno 🙂 Nemyslím si, že to přeháníš, celkem chápu, o co ti jde. Ale musíš počítat s tím, že ne všichni se s tím ztotožňují a je potřeba najít nějaký kompromis, místo zákazů.

jajulin
23. čer 2020

@ivis_b pokud si matka dupne u babiček, že dítě je její a jedině ona bude rozhodovat, co smí a nesmí jíst, tak mi přijde normální, že některá babička návštěvu vnoučete, popř. hlídání raději odmítne nebo to třeba vyvolá dusno. A v případě tohoto dilematu bych měla naprosto jasno. U prarodičů platí jejich pravidla - jak ve stravě, tak v zákazech, příkazech atd. Ale možná to takto vidím proto, že obojí naši rodiče jsou úžasní a nemáme ohledně dětí žádné rozpory.

vendelinka08
23. čer 2020

@ivis_b tak ať ho k babičkám nedává....když ji není po chuti jejich styl stravy. Ne? Trochu s rozumem. Nic se nemá přehánět. Tvé dítě je zatím malé a asi je s tebou doma...začne jiné stravování ve školce a škole. To teprve je změna. A proto vaří vyvážene a dobře. A nevím, co je špatného na řízku. Člověk ho nedělá denně ani každý týden. Myslím, že to matky někdy opravdu přehání. A jak se říká...odrikaneho největší krajíc...můžeš napsat zkušenost za 10let. Co tvé dítě bude jíst.

mari2
23. čer 2020

@sudylichozrout moji rodiče taky ne. Ti nedávají cukr do ničeho, ale to nemění nicna faktu, že to je ta tradiční verze. A cukr je zlo už hezky dlouho. ;). Každopádně nevím, omáčky jsou jedna věc, ale říkat, že někdo přehání, když nechce dávat limonády 14ti měsíčnímu dítěti.... To fakt asi budu taky přehánět 😁.

la_amanita
23. čer 2020

Dovolím si vynechat hádku o tom, co je a není zdravé, a vrátím se k původnímu dotazu. Výživová doporučení před třiceti, nebo i více lety, byly diametrálně odlišné od těch dnešních. Navíc kvůli omezené nabídce a přístupu k jídlu, jaký tehdy panoval (najez se, abys měl energii pro údernickou práci) je prostě náhled generace našich rodičů tímto nutně ovlivněn. Ty, potažmo my, zase můžeme vycházet z předpokladů, které se za pár dekad taky můžou ukázat překonané nebo dokonce mylné. Když si tohle uvědomíš, určitě budeš k prarodičů shovívavější. Obecně je dobře když děti u jiných příbuzných zažívají jiné věci a jiný režim, než doma, samozřejmě v hranicích jejich bezpečnosti. Můžete se dohodnout, co z nabízeného repertoáru ke pro tebe ještě přijatelné a co už ne. Ukážeš dobrou vůli a nakonec i ty babičky budou přístupnější, když budou vědět, a čím můžou operovat.

shaun40
23. čer 2020

A co budou jíst až nastoupi do MŠ a pak do školy.Budou si nosit kastrúlky?A co doma vaříš z kvalitních surovin?a kde tu kvalitu nakupuješ?pro to že ja když koupim zeleninu tak okurka neni okurkova a rajče chutná jak umelá hmota.Hlavne me zajíma ta kvalitni strava.

sudylichozrout
23. čer 2020

@shaun40 Rajcata se prodavaji i takova, ktera maji chut, jsou sladka a super, a to i v normalnim supermarketu. Ale stoji 150-200 Kc na kilo. Ty vobludy za 39 Kc/kg jsou o nicem, je to odruda na hmotu, ne na sladkost.

madbetka
23. čer 2020

@shaun40 Farmáři třeba? 🙂

shaun40
23. čer 2020

@madbetka A co v zime.

sudylichozrout
23. čer 2020

@madbetka Nebo tak 🙂

jelenice_zavodnice
23. čer 2020

Pro anonym. Pokud se nechces rozhadat s rodinou nebo resit to, ze deti dle tebe nevhodne jidlo budou dostavat za tvymi zady (a to si pis, ze budou), tak musis jit cestou kompromisu. Podle toho co pises bych se rozhodla pro ty palacinky, buchty, domaci kolace nebo omacky, na ukor vsech tech limonad, prumyselne vyrabenych sladkosti, bonbonku, zmrzlin a nanuku. Proste snazit se presvedcit rodinu ze nanuky, susenky nebo bonbony jsou nevhodne kvuli pouzitym sladidlum, barvivam a ze bila psen. mouka denne neni idealni, to nepochopi. Ani kdyby jim to rikal doktor (i kdyz je to generace, ktera normalne na doktora da), tady rozhodne ne. Na tvem miste bych zkusila jeste najit alternativy, ovocne kapsicky, lepsi jogurty, susene ovoce. A jidlo? Var ty, ukaz doma, ze to lze i jinak, nevim, treba vyhrou muze byt i to, ze misto obalovaneho smazeneho kvetaku bude peceny v troube, nebo misto bramboraku, budou cuketove placky a ze domaci buchta je lepsi nez kinder cokolada. A jahly, bulgur, cockove karbanatky nebo repovou polevku budes varit detem jen ty.

sudylichozrout
23. čer 2020

@shaun40 I v zime se takova rajcata daji koupit. Jime je celorocne.

madbetka
23. čer 2020

@shaun40 I v zimě se samozřejmě dají koupit farmářské výrobky, pěstované třeba ve sklenících, ale jinak. A krom toho je zdravé jíst prostě sezónní věci. V zimě třeba mrkev od mého taťky ze zahrádky, co ji skladuje ve sklepě a tak podobně 🙂

terezanovotna30
23. čer 2020

Ty řeči co bude ve školce apod.... To jako když se ve školce vaří na prd, tak mají mámy doma vařit stejně nebo co?? Tím spíš, když se ve školkách vaří takhle, tak se sakra snažit to doma vylepšit!

shaun40
23. čer 2020

@madbetka Zítra mím dvoum puberťakum nabídnu místo nanuku mrkev.Pak se ozvu jak jsem dopadla.

terezanovotna30
23. čer 2020

@madbetka přesně, rajčata se jedí v létě. Já přes zimu používám na vaření drcená z konzervy. To zase někdo bude hubovat na konzervy 😂. Ale než tu kouli bez chuti, tfuj.

Strana
z7