Babičky a sladkosti. Přeháním to já nebo oni?
Potřebuju to ze sebe dostat, tak tu bude emoční sloh.
Nejsem nějaký cukrbijec, nemám problém s ovocem ani se sladšími druhy, jako jsou banány. Nemám problém ani s pečivem (žitný, psyllium chléb). Děti mají pestrou stravu bez omezení.
Co mě zvedá ze židle jsou obě babičky a jejich přístup..
Příklady:
14 měsíční a 3 roky a 5 měsíců už dostali:
buřta, kečup a bílý chléb.
Levné jogurty typu puding (snad tušíte)
Každou chvíli bonbon, lizatko, čokoláda (to nejlevnější)
Limonády ty obarvené a levné..
Zmrzliny u stánků, nanuky.
domácí strava, dle mého názoru ne z kvalitních surovin.
(palačinky, hutné omáčky a knedlíky, buchty z cukru a bílé mouky). Tady prý přeháním a je to normální strava. (Sama to nejím, nedělá mi dobře).
Tohle je to, o čem vím, co jim dali. Chlubili se, fotili, bezostyšně přiznali. Debaty na tohle téma vedeme prakticky od narození! Argumenty, chování dětí, zdravotní rizika, zoubky, nic nepomáhá.
Nechci jim odpírat vnoučata, nemůžu jim být furt za prdelí.
Ptám se, přeháním to já nebo oni?
PS. Neprůstřelný argument:”za nás se to tak dělalo, a vše bylo v pořádku” Nebylo, na mě se to podepsalo, a já se musím hlídat.Dle maminky nemusím, jen jsem se zbláznila.
@terezanovotna30 Dcerka mi chodila letos poprve do skolky a jidla maji uplne ok.
@shaun40 Na co sis je naučila, to ti jedí. Moje tříleťačka se tuhle vztekla, že nechce zemlbábu, že chce brokolici. A místo čokolády sáhla po okurce. A to fakt, nevymýšlím si 🙂
@terezanovotna30 Já mám zavařená domácí rajčata, náš taťka to pěstuje na tuny (letos má asi 120 keříků 😀). Já si je koupím i v zimě, mám je ráda, ale fakt si klidně připlatím, aby se to dalo jíst 🙂
@sudylichozrout to je samozřejmě jedině dobře, ale není to bohužel všude tak. V naší spádové školce teda žádná hitparáda, ty svačiny jsou fakt děsný, ale zase se dělají hodně ryby. Já to teda řešit nemusím, syn bude mít jídlo z domova, protože tam pro alergiky nevaří a jde až od ledna asi.Můžu vybrat dopředu jen co bude pro něj ok. Takže o starost míň... Nebo spíš víc 😁. Ale já jsem zvyklá mu hodně vařit a budu navíc doma.
Já jsem je učila jíst dobře jenom v pubertálním veku na to zapomeli.Taky vás to čeká.
@madbetka tak to je úplně nejlepší 😁. My z loňské úrody máme jen kečup, ale zase je slazený jablky a troškou hnědého cukru, takže občas taky máme i takovouhle vychytávku 😂
@shaun40 No jo, asi jo, čeká. Já budu vařit pořád stejně, řekla bych, takže základ budou dostávat pořád dobrý. A jestli si k tomu občas dají coca-colu nebo nanuka mě asi moc netrápí.
Krom toho jsem nepsala, že jim máš dát mrkev místo nanuka, ale místo rajčete v zimě 🙂
A kvalitních nanuků mám teď třeba plný mrazák - jahody, banán, hruška a řecký jogurt, rozmixovat, zmrazit, mňam 🙂
Já teda podstatě rozumím, žijeme taky zdravě a dětský jídelníček máme nastavený tak, jak (koukám) asi málo lidí. Úplně nechápu, proč má rodině problém akceptovat Vaše prosby. Bílé pečivo a hutnou omáčku bych tedy na návštěvě nehrotila, i když doma to děti nedostávají, sladkosti by mě osobně od rodiny fakt mrzely, když vědí, že to nechceme, co bych ale fakt nepřekousla, jsou ty uzeniny, barevné limonády a podobné hrůzy. Upřímně by mi to vadilo i pro starší dítě, ale dát buřt a sladkou limonádu 14 měsíčnímu dítěti přes mé protesty, z toho bych důsledky vyvodila. Prarodiče mají na děti právo, ale děti mají do budoucna zdraví jen jedno a nikdo nemá právo jim ho vědomě ničit. Já tedy na přiměřeně zdravé stravě vyrostla a má rodina to, jak děti vedeme, naprosto respektuje. Manžel je se mnou za jedno, v manželově rodině jsme museli pravidla nastínit, ale respektují a dětem nedají nic, co nechceme, místo sladkostí koupí ovoce. I když za to, že by děti nevzali do cukrárny, kdybychom tam nebyli my, nedám ruku do ohně. Děti mají doma vše a nijak nestrádají, na návštěvě vždy mezi všemi dobrotami sáhnou po nakrájené zelenině, ovoci, chlebu a sýrech. Nijak nestrádají, mají doma vše, i dezerty a moučníky, ale jde to bez tuny cukrů, tuků, uzenin a konzervantů. Takže za mě, já Vás chápu, i když místy možná příliš tlačíte na pilu. Snažila bych se s rodinou domluvit na tom, co vařit, aby to bylo nejmenší zlo pro mě a zároveň "normální jídlo" pro ty, co vás hostí (ano, asi nedostanou k obědu zeleninové jídlo, ale lepší k obědu vývar a maso s omáčkou než koblihy s nutelou a nebo palačinky se šmoulovou zmrzlinou..), k večeři bych požádala o chléb se sýrem (třeba), a nehrotila, že ten chleba není zrovna kváskový/ žitný/ chia/ bio kvalita...jestli mi rozumíte🙂. A jogurty a zeleninu bych dětem holt dětem vozila s sebou vlastní. Na tom za mě nic divného není, všichni všude s sebou stejně neustále bereme dětem svačiny🙂
@sudylichozrout Já vím, že není potřeba, já ji tam taky nedávám. Ale v receptu na tradiční české omáčky jíška je. Když tazatelka píše o hutných omáčkách, nemá na mysli omáčky zahuštěné zeleninou, byť všichni víme, že to jde, ale zahuštěné moukou. Proto jí to vadí, už to chápeš?
@me_druhe_ja Ale autorka píše právě o 14 měsíčním dítěti a o tom, že mu to dávají pravidelně při každé návštěvě. Kdyby to dali dítěti staršímu a jen dvakrát do roka, asi by to tak neřešila.
Věřím, že je hodně takových, které po celodětské zdravé stravě ujedou a návodu se sladkostmi nebo sladkými limonádami, až se pozvrací. Ale že by to bylo horší než se tím cpát celoživotně a pravidelně, to si nemyslím. To je jako když se dítě jednou opije do němoty místo aby nasávalo každý víkend...
U nás je to podobné. Tedy já nevarim extra zdravě, ale jde spíš o to podávání sladkosti.
Prarodiče ale nevídame tak často, cca 1x za 14 dní, a tak to nehrotim. Víc mě mrzí, když to přehánějí. Fajn, dcera dostane nanuk, ale tak nepotřebuje už kupu sušenek nebo další nanuk.
Dceru vedu tak, aby znala rizika. Sladkosti ji kazí zoubky, dělají bolení bříška. To chápe, sama si "ordinuje diety" , když vidí, že to přehnala. A to je pro mě cennější.
@rebe Zrovna do svíčkové jsem teda mouku snad nikdy nedala, ani tchyně, nebo fakt jen malinko, když to uděláš na velkém množství zeleniny,zahušťovat vubec netreba. Já se třeba naučila zahušťovat, když už je to nutné, bezlepkovou směsí na kaši od Nominy (jáhlovou, rýžovou...),dřív jsem kupovala tu jíšku pd Knorr(omáčky celkově moc nedělám, tak mi jedna krabička strašila doma treba pres rok) . Poté, co jsem si uvědomila, že je to samý palmáč(ten mi na tom vadí víc jak bílá mouka), tak už snad tři roky to v mé spíži nenajdeš
Vsechny komentare jsem necetla, ale rekla bych, ze jsou asi tak tri tabory lidi. Jeden tabor, ktery to ma nastavene jako ty a chce udrzovat zdravou vyzivu i na navstevach, druhy tabor, ktery si mysli, ze to hrotis a treti tabor, ktery to vidi na obe strany. Moji rodice bydli daleko, takze mi tohle delat nemohou, ale delaji to sestre. Prijde jim to vtipne, ze kluk dostal lizatko hned po snidani, i kdyz je sestra proti tomu. Zase proste je dobry si uvedomit, ze generace nasich rodicu vyrostla uplne jinak a nejsou jako my, ze se zajimaji o "lepsi stravu". Jasne, jak kdo. Moje svagrova ma deti, ktere jsou "alergicke" (fakt nevime, jestli to tak je) na soju, lepek a mlecne potraviny. Moje tchyne jim to potaji vsechno dava...
Nevim, co bych presne delala. Asi bych se snazila najit nejaky kompromis. Treba dostatecne opakovat, ze staci jedna sladkost, ze dneska byla svickova, tak treba zitra by to chtelo neco lehciho...
Necetla jsem celou diskuzi... Ale u nas je jednoduchy recept na stravu deti - pestrost, selsky rozum a nadhled. A to moje druhe dite do 1,5 nechtelo jist vubec nic, jen kojeni a druhe je spis taky gurman nez aby snedl porci jidla.
Starsi uz chodi do skolky, tam ma pecivo, takze doma ne, kdyz tam ma k obedu echt tradicni livance/bramborak atd. doma ma k veceri maso, vejce...bilkoviny. K snidani piji kakao, ale jen s 1 lzickou a ne 7. Prasarnicku maji 1x tydne, kdyz prijede nakup, kdyz rodinka ma chut upecu. Ted nam stoji stanek se zmrzkou primo po ceste domu ze skolky. Tak nemam problem, kdyz si 2x tydne daji malou napul. A stejne me tahnou ke stanku s jahodami a sni kilo k svacine...
Varim myslim zdrave, zeleninu mame ke vsemu. Svaciny jen ovo/zel
Kdyz chteji obedvat suche testoviny, uvarim vedle brokolici a sni ji cely pytel, k tomu miluji dobat varene maso a ja jsem spoko.
A kdyz prijede babicka s kindervajickem a lentilkami, slupnou je jako malinu, tak mi to vubec nevadi, pak si daji k svacine jablko a zadny problem. A staci mi, ze se babi zeptaji, zda jim to muzou dat ted, po o nebo postupne... Ted uz jim klidne reknu, at jak chteji. Driv jsem vic hlidala, at jim z toho neni blbe, kdyz to bezne nemaji.
Za tyden jsme 5 dni u tchyne... A budou jist, co dostanou na talir, urcite bude ohen, urcite dostanou sladkost a nebo pujdou na benzinu pro nanuka. No a, taky se tesim, ze mi uvari nekdo jiny 😀 Jeji lasagne jsou sen. Vari z kvalitnich surovin a to mi staci.
Proste s klidem
Pokud si syn najde manželku se stejně zaměřenou životosprávou tak budu v pěkný pr.. li 😉
Za mě nepřeháníš. Nenech si vnutit, že jsi fašista přes jídlo, za mě je zrovna v dnešní době hodně důležité, kdy nám sem EU tlačí ty největší shity, udržet vysokou úroveň kvality stravování. Stačí se podívat na tabulky obsahu vitamínů a minerálů v zelenině dnes a před 30 lety. Půda je vyčerpaná, rostliny nemají z čeho brát. Kvalitní strava je základ zdraví. Nevidím jediný důvod, proč ustupovat z něčeho, co je pro tebe důležité.
Kdybych se starala tchýni o psa, u kterého by si nepřála, abych mu dávala od stolu, ani by mě nenapadlo její přání nerespektovat. Nechápu, proč to nejde i v případě, že se jedná o děti...
Me deti nepiji limonadu,bonbony jedi mininalne. Pecivo ji nejcasteji zitno-psenicne kvaskove domaci. Ve skolce davaji celozrnne i bile. Kecup mame domaci. I nasi.
Burta mame,snazim se kupovat ,,ty lepsi,,. Ale co dat na ohynek,ze? Cokoladu milujeme, nebranim se ji. U nas porad vede milka. Ja vim... Rohliky obcas upecu nebo skolka, babicka...
Moje mama kupuje take ,,srajdy,,. Ty obyc pudinky za 5 me teda sejri. Snazim se jen vysvetlovat, proc to detem nechci davat. Ecka. Na to docela slysi. Nekdy poslechne, nekdy ne. Nasi hlidaji vyjimecne, tak sem tam musim zkousnout, ze deti nemaji obed , ale jsou nacpane hnusama.
My ale nejsme striktni tak jako ty. Vis treba,ze pro male deti neni vhodne celozrnne pecivo, ale naopak bile? Spis jde o to,zda das diteti rohlik koupeny a vyrobeny z 30 prisad ci domaci z 5.
Mám dve známe obe nedávali detem nic co nebylo zdravé.Na muj vkus to přeháňeli.A dnes je klukum 14 let a 15let a jsou tlusti jak prasata.A moje deti jedí všechno žádna zdrava strava ja na ni kašlu.Delám fyzicky náročnou práci a salátek ze zeleninky mi opravdu nejede.A mám štíhle syny jak je to možne?Knedliky ,omáčky,testoviny všechno sní .Včera jsem šla do práce koupila 12 rohliku a dnes ráno ani jeden.A k obedu jsem vařila houbovu z knedlíkem.K tem 12 rohlíkum snedli 6 párku ,20dkg šunky a celé smetanito.rajčat ani okurky si nevšimli a to mel ešte každý nanuka.Jo a merunky jsem koupila za 86kč a ty v lednici splesneli ponevadž jsou tak hnusne že nám nejedou.
u 14ti měsíčního dítěte je toto opravdu mimo a nemyslím si, že jsou obavy autorky přehnané. Já nejsem žádná fitneska, ale do dvou let moje děti jedly stravu s minimem bílého cukru a taky soli. Od dvou let to bylo volnější - u babičky doma pečená bábovka nebo koláč, omáčka ze zeleniny, knedlík v pohodě. Kupované sladkosti jako bonbony a lízátka poznaly až ve školce ( a proti naší vůli), ne, že ybch jim upírala, ale nebylo to tak nějak potřeba.
U staršího dítěte tak pade na pade - třeba z limonád a lízátek, levné čokošky a podobných šmakulád se mi kroutí pace u nohou v souvislosti s tříletým děckem( a vlastně i tak všeobecně), naopak tříleťák omáčku s knedlíkem jednou za dva týdny zvládne.
Kluuuud ... mala bude mat 5 a okreb hub uz jedla vsetko 😃😃😃 ...
@kajalka Ano ale to co mu zakážete po tom bude v puberte prahnout nejvíc.A mám to v okolí hned 2× kluci ve vývinu a mají sto kilo.Uvedomte si že nebudete mít pořád deti ktere udelají všechno jak chce maminka.Dnes jedou čipsy,energeťáky,pizza,kebab,hranolky,hambáče.To je u pubišu cool jídlo.Až budete pracovne vytížený tak si pubiš k tem jídlum cestu najde to mi verte.Až začne doma vzdorovat a prudit u jídla tak mu to dáte sami.Odříkané nejvíc chutná.Když se v rodine bude řešit zdravá výživa tak pubiš na truc zdrave jíst nebude.A rovnou vám vpali do tváře že takové hnusy jíst nebude.Čerpám z informaci maminek v mém okolí.Dávala bych detem i nezdrave veci aby v budoucnu nemeli potřebu poznávat neznáme chute.
@kajalka já se stravuju obecně dost racionálně, vedu k tomu podobnému i dceru, i když v roce a půl někdy snídá doma pečenou bábovku nebo piškot, pečeme ze třtinového (jiný doma nemáme, muž má crohna), ale používáme jen bílou mouku (zase ten crohn, fakt nebudu každému členovi rodiny dělat spešl jídlo). Nicméně celá větev rodiny mého dědy žije vždy skoro do stovky a minimálně do devadesátky se drží v dokonalé kondici. A to je pro ně oběd omáčka s knedlíkem, snídaně buchta s kakaem a k večeři pár chlebů s uherákem? A víš čím to je? Že mají krom svých fyzicky náročných prací ještě hospodářství a mají kvantum pohybu. Takže radši budu ta, co dětem (i sobě) dá na vrcholu milešovky zmrzku nebo čokoládu, než dokonalá ekofašistka, co bude v kavárně nad veganským raw dortem lamentovat, že támhle někdo dal dítěti rohlík.
Jsem poctivka a jsem poctivka i jako praktický lékař a preventivky beru jako šanci probrat s jinak zdravými pacienty co to je zdravý životní styl a vždycky jim říkám, že bych chtěla, aby ho dodržovali celoživotně a proto doporučuju, aby se nehroutili z hřešení. Že základ má být nějaký, ale když si občas dají dortík/knedlo-vepřo/brambůrky-doplň si sám, co je tvůj hřích, tak já s tím jsem v pohodě. Že je důležité, aby to bylo občas a aby to bylo v rozumném množství a nejlíp doplněný pohybem. A přesně tohle dělají děti zakladatelky, jednou za dva týdny mají zmrzlinu. Chudáci děti, kterým maminka hysterka bude kvůli něčemu takovému kazit vztahy s babičkou.
Jsem odpúrce enrgeťáku vyslovene jsem ich zakázala mim detem.A co pije múj syn?No energeťák.A od koho ho má?Od kámoše nabonzoval mi to mladší syn.A co udelám nic.
Ja to castecne chapu. U toho maleho bych soptila taky. Kecy ze “muj mel v roce mekace a zije” nesnasim.
U starsiho bych to jednou za cas neresila. Jo, taky mame babicku ktera by syna narvala nejradsi vsim moznym (protoze synovec tohle a tamto jedl uz od 6.,7. mesice, tak on uz taky muze - haha). Moje strstegie je, ze kdyz babicka jednou za dlouhej cas hlida, tak neresim, nepatram. Ale sladky piti, pseudocukrovinky, radobyburt a chempudink by mi vadil taky (u toho prtete).
Ono jde o to najit nejaky kompromis. Klidne synovi k snidani dam domaci kolac ktery jsem upekla a prijde mi to ok vic nez ovocny slazeny jogurt. Klidne dam rohlik, ale domu je kupujeme vyjimecne, takze jednou za cas - proc ne. Kdyby mel mit rohlik k snidani, svacine i veceri, tak to by se mi taky nelibilo
@shaun40 Myslím, že když si dítě po celoživotní zdravé stravě dá občas energeťák nebo jídlo z fastfoodu, ale jinak ví, co je jídlo a co průmyslově upravený předmět, který se jako jídlo jen tváří, ublíží mu to podstatně méně, než když kvůli filozofii “občas ho to nezabije” získá dojem, že je to normální jídlo a o nic nejde. To je zase můj názor. Raději budu “přehánět” než mít doma baculku a pořád řešit dětské nemoci.
@rebe A jak je možné že deti dvou hysterek v mém okolí jsou jak prasnice?V živote nedostali normálni rohlík,buřta,omáčku .Když jsme byli v škole přírode tak si jedna z nich přišla pro syna pro to že dostal řízek s kaši.Do školy si nosili svoje jídlo nenavštevovali školní jídelnu.A kluk byl v roce 2019 v léčebne aby zhubnul.To ať mi nekdo vysvetli.

@shaun40 zkus radši rozmixovat tu mrkev s dalším ovocem, třeba jablkem a banánem, naprat to do mrazáku do formiček na nanuky a pak to můžeš srovnávat 😁. Ještě ti urvou děti ruce 😉