Babičky a sladkosti. Přeháním to já nebo oni?
Potřebuju to ze sebe dostat, tak tu bude emoční sloh.
Nejsem nějaký cukrbijec, nemám problém s ovocem ani se sladšími druhy, jako jsou banány. Nemám problém ani s pečivem (žitný, psyllium chléb). Děti mají pestrou stravu bez omezení.
Co mě zvedá ze židle jsou obě babičky a jejich přístup..
Příklady:
14 měsíční a 3 roky a 5 měsíců už dostali:
buřta, kečup a bílý chléb.
Levné jogurty typu puding (snad tušíte)
Každou chvíli bonbon, lizatko, čokoláda (to nejlevnější)
Limonády ty obarvené a levné..
Zmrzliny u stánků, nanuky.
domácí strava, dle mého názoru ne z kvalitních surovin.
(palačinky, hutné omáčky a knedlíky, buchty z cukru a bílé mouky). Tady prý přeháním a je to normální strava. (Sama to nejím, nedělá mi dobře).
Tohle je to, o čem vím, co jim dali. Chlubili se, fotili, bezostyšně přiznali. Debaty na tohle téma vedeme prakticky od narození! Argumenty, chování dětí, zdravotní rizika, zoubky, nic nepomáhá.
Nechci jim odpírat vnoučata, nemůžu jim být furt za prdelí.
Ptám se, přeháním to já nebo oni?
PS. Neprůstřelný argument:”za nás se to tak dělalo, a vše bylo v pořádku” Nebylo, na mě se to podepsalo, a já se musím hlídat.Dle maminky nemusím, jen jsem se zbláznila.
Odpovím všem najednou. Jíme normálně. Asi zlatý střed. Necpem se bůčkem, ani nám nechutná. Kdykoliv dělám maso, tak vše tučné odkrajuji. Nejíme ale ani bio potraviny a semínka. Vařím na střídačku, třeba dnes květáková polévka, pečené kuře s rýží a zeleninový salát z domácí zeleniny. Zas třeba na vikend bude segedín s knedlíkem (pro muže bezlepkovým). Jime maso, luštěniny, téměř vše. Sladkosti a chipsy ano, jíme, ale i ovoce a zeleninu. Občas si zajedem do Mekáče. Je to párkrát za rok, ne denně. Nikdo nemá nad ani pod váhu. Dle doktorky je to takto ok, děti zdravé a spokojené. Pokud by mi snacha řekla že je vnouče celiak tak smaozřejmě budu vařit bez lepku, což ostatně už dělám. Když bude mít cukrovku, ok, bez problému. Ale hlídat děti třeba týden o prázdninách a furt se hlídat, jestli můžem na zmrzlinu nebo ne, jestli náhodou tenhle salám na chleba projde nebo ne, to odmítám. Nevím proč to vzbudilo takový ohlas, nepsala jsem ze budu vnoučata cpát od rána do noci káefcéčkem, čoko dorty a podobně. Ale hranolky na výletě nebo tatranka, cokoliv, fakt neublíží, pokud nebude zdravotní problém.
Takhle to měla známá. Babičkám i ostatním příbuzným nakazovala, přikazovala, omezovala. Přitom děti žádné problémy nemají. Dopadlo to tak, že ty děti nikdo nechtěl hlídat. Jí to nevadilo, byla doma. Jenže, skončil rodičák, šla do práce a teď vidí, že prázdniny s mužem nepokryjou. A babičky co, prděj na ně, nikdo za těchto podmínek hlídat nechce. I když je ochotna slevit. Tak teď co dál že...
Jo a jen dodatek, taky je možný že si syn najde opak, ženu, která právě v tom KFC nebo Mekáči a cukrárnách bude s dětma denně 🤷♀️ to už by vám nevadilo, že bych to nerespektovala a vařila jim doma?
@shaun40 Jes, se třema dětma a částečným úvazkem se báječně sedí na zadeli 😀 Nechápu, proč hned musíš vymýšlet nějakou invektivu. Chtěla jsi vědět, jak jíme my, tak jsem ti to napsala. Strefuju se snad do tebe ve smyslu, že jsi lopata, co má jen na třísměnný provoz? Nestrefuju, nemám to zapotřebí.
Muj nazor, ano, prehanis to... Mame kluky 3roky 2mes a 14mesicniho. Starsi ji temer vse z toho, co uvadis jako "spatne", omacky, pomazanky, pecivo, za odmenu jednou za cas dostane kinder vajicko nebo cokoladku. Kdyz jsme na prochajde a je horko, stavime se v obchode pro nanuka, kdyz vecer na zahrade opekame spekacky, stoji nachystany jako prvni... Ano, jogurty vybiram ty lepsi, holandii, valasske apod, cokolady to stejne, zadny obarveny ztuzeny tuk... Mladsi syn uz spoustu veci z toho take ochutnal, bezne ma na veceri kminovy chleba s tvarohem, mel i kousek spekacku na ochutnání. Nehrotim to, ale ani neprehanim, vseho s mirou a rozumem 😉
@journals to napsala přesně za mě 😁. Takže už ti odpovídat nebudu 😉. Mě je jedno co ti tvoji "puberťáci" jedí. Moje děti budou jíst doma, to co navařím, babičky vaří podle nás už i když tam malý není. Neříkám, že pořád, ale to vědomí, že i starší generace mají teď jiný pohled na stravu, vidí, že jim to dělá dobře a cítí se líp.. to je pro mě odpověď sama o sobě ☺. Z malých prohřešků se nehroutim, když je bílý chleba tak holt je, neřeším, ale jde o celek. Hotovo dvacet 😁
@krtcice Já to asi nechápu. Opravdu je někdo, kdo neví, že pro takhle maličké děti je lepší bílý jogurt než "pudinkový dezert", zelenina lepší než kokíno, domácí strava než fast food, takže snažit se dítě krmit tím nejlepším je pro ně nějaké extrémní hlídání se a přemáhání? Chápu, že jsou extrémy, které člověka sprdnou kvůli tomu, že místo slunečnicových semínek koupí dýňová. Ale obecně, co je na tom tak nestravitelného? Já třeba k jídlu skoro nikdy nevařím klasickou přílohu typu brambory, rýže, ale když má přijet táta, navařím to vždycky, protože to má rád. A nikdy nedělám mašličky a kolínka, protože tyhle druhy těstoviny mu nechutnají. Bílý cukr doma skoro nikdy nemám, protože ho nepoužívám, ale v kavárně vždycky beru pytlíčky, co dostanu ke kafi, abych měla pro tátu, když přijede, protože on sladí. Hodně jíme ryby a zeleninu, knedlíky skoro nikdy, ale když mají přijet tchánovci, děláme svíčkovou s knedlíkem. Mohla bych hlásat Můj dům, moje pravidla, jak tady v diskusích o babičkách často čtu, ale nějak mi to přijde hloupé, prostě se přizpůsobím a jídlo připravím tak, aby byli všichni spokojení...
@krtcice K nepochopení pro mě je, proč to nemůžeš udělat tak, jak to má rád nebo jak je zvyklý ten, kdo k tobě přijede na návštěvu. Já nevařím přílohy, ale kvůli návštěvě je uvařím. Proč naopak někdo jiný nemůže místo smažení hranolek uvařit mrkev, když ví, že jeho milovaný vnouček je tak zvyklý a má to rád? Naprosto chápu, že nebudeš jíst ten jogurt nebo mrkev s ním, to po tobě nikdo nechce. ale co je tak hrozného na tom jít a koupit ho pro někoho, kdo ho miluje?
@rebe protože doteď jsem se s nikým, kdo by jedl jinak, nesetkala. Celá rodina ať z mé ,nebo z manžela strany, jíme klasicky jak jsem psala výše. A nikdy nebylo třeba nikomu nic extra chystat, v tomhle jsme blízká i vzdálená rodina všichni stejní. I kamarádi a známí co se s nimi navštěvujeme.
@rebe Presne! Ja uz bych pochopila, ze ty babicky reknou 'hele, ja se ti na takove vareni muzu vyprdnout, kdyz chces aby deti jely podle tvojeho jidelnicku u nas, tak mi k vnoucatum prilifruj i navarene jidlo, co jim mam davat'. Ale reakci 'budto budou jist blivajzy, nebo je nechci videt vubec' od babicky naprosto nedokazu pochopit. Na to jsem asi nejak spatne nastavena...
@krtcice Tak k tomu jsem mířila, asi jsem to špatně formulovala, když jsem to zjednodušila, jako že "ty". Myslela jsem to obecně "někdo", například tahle babička. Chápu, že se nechce nechat pérovat, ale nechápu, proč jí vnoučci nestojí aspoň za snahu a ty v tom vidíš chybu jenom snachy.

Holky není vám divný, že autorka se vyjádřila jen dvakrát? 🤔😂Vždyť je to jasný. Zase jedna z těch diskuzí, kde se to má rozhadat 🤦♀️
Každopádně, každá maminka dělá to, co si myslí, že je pro jije děti nejlepší. Někdy to jde, někdy ne. Záleží i na dětech. Každý ať se přece stravuje, jak mu je libo a jak je mu příjemné. Pokud někomu vyhovuje bio nebo top výrobky, fajn, pokud někomu nevadí zmrzlina nebo sem tam sušenka proč ne? Je to každého věc. Stejně si každá bude obhajovat to své.
Já se přiznám, jsem neutral. Já sama miluju syrovou zeleninu. Vařenou nebo zavarovanou nemusím. Snažím se k tomu vést i děti. Syn ten rád ochutnat, do dcery to prostě nedostanu, pokud neudělám polévku, svíčkovou (tu nezahustuji vůbec) nebo jine jídlo s vařenou zeleninou. Syrovou do ní nedostanu o ovoci ani nemluvím. Ale co mám dělat. Nechat ji hladoví dokud si to nevezme? To bych vážně nikdy neudělala. Prostě na to musí přijít sama. Jak už jsem řekla, sladké nejí ani jedno z mých dětí. Tchyně jednou prohlásila, že to jsou jediná vnoučata, kam místo sladkostí nosí kvalitní šunku nebo klobásy (vlastnili řeznictví, takže ví co vybrat, aby to bylo opravdu dobré).
Takze není to jen o nás, je to i o dětech. Je v tom spousta aspektů, které nikdo z nás nevidí. 😉