Babičky a sladkosti. Přeháním to já nebo oni?
Potřebuju to ze sebe dostat, tak tu bude emoční sloh.
Nejsem nějaký cukrbijec, nemám problém s ovocem ani se sladšími druhy, jako jsou banány. Nemám problém ani s pečivem (žitný, psyllium chléb). Děti mají pestrou stravu bez omezení.
Co mě zvedá ze židle jsou obě babičky a jejich přístup..
Příklady:
14 měsíční a 3 roky a 5 měsíců už dostali:
buřta, kečup a bílý chléb.
Levné jogurty typu puding (snad tušíte)
Každou chvíli bonbon, lizatko, čokoláda (to nejlevnější)
Limonády ty obarvené a levné..
Zmrzliny u stánků, nanuky.
domácí strava, dle mého názoru ne z kvalitních surovin.
(palačinky, hutné omáčky a knedlíky, buchty z cukru a bílé mouky). Tady prý přeháním a je to normální strava. (Sama to nejím, nedělá mi dobře).
Tohle je to, o čem vím, co jim dali. Chlubili se, fotili, bezostyšně přiznali. Debaty na tohle téma vedeme prakticky od narození! Argumenty, chování dětí, zdravotní rizika, zoubky, nic nepomáhá.
Nechci jim odpírat vnoučata, nemůžu jim být furt za prdelí.
Ptám se, přeháním to já nebo oni?
PS. Neprůstřelný argument:”za nás se to tak dělalo, a vše bylo v pořádku” Nebylo, na mě se to podepsalo, a já se musím hlídat.Dle maminky nemusím, jen jsem se zbláznila.
@rebe nemyslim, ze to jde vztahovat na to, jak bys to udelala ty. My jsme hodne masozrava rodina, ale kdyz prijizdi svagrova, ktera je vegetarinka, take se samozrejme prizpusobim. Ale je neco jineho to chtit po babicce 70+
Je cely zivot zvykla na urcita jidla, vari je chutne a ma urcitym zpusobem nastavene mysleni na to, jak ma strava vypadat. Zdrava "moderni" jidla seniorum povetsinou nechutnaji. Podle hesla "podle sebe, soudim tebe" jsou opravdu bytostne presvedceny, ze deti, ktere nemaji ceskou klasiku s poradnou babovkou po obidku sizeny. Babicky ale ze sve prirozenosti chteji doprat detem to nejlepsi. A za nejlepsi proste povazuji neco jineho nez matka. Pravdepodobne nezkouma zdravou vyzivu, ale vi, na cem vyrostla, co ji davala jeji maminka a ma pocit, ze je zdrava a nic spatneho ji to neudelalo. Taky si zrejme pamatuje, jakou radost mela jako mala kdyz jednou za cas dostala sladkustku. A preje si doprat to vnoucatum. Napr. moje babicka si opravdu tydne pred navstevou predstavuje tu radost deti, az jim strci do ruky (tajne, abych to nevidela...) treba to kinder vejce. A uprit ji tu radost je - no - jako vzit diteti lizatko :D
To neni urazena jesitnost, to je generacni rozdil nazoru. Pro babicku pak pravdepodobne navsteva snachy, ktera babiccino presvedceni jen shazuje jako nezdrava, skodlive, nedavaj - muze byt natolik neprijemna, ze ano, radeji neuvidi vnoucata a bude mit klid.
Babicka nemusi (a pravdepodobne ani nema) pravdu, ale snacha by z nejake uctu ke stari mela byt schopna vyfiltrovat, kdy detem opravdu hrozi zdravotni nebezpeci a kdy jim jen ukazuje dost nepekny vzor chovani "ja mam vzdy pravdu"
Moji rodiče třeba s cukrem (zelí, rajskou, okurkový salát apod.) nedoslazovali nikdy. Já ani nevěděla, že to je "normální". A převzali spoustu věcí, jako třeba nezahušťovat zásmažkou. Mámě je 66,tátovi 71. Takže ano, i lidi téhle generace můžou být přístupní tomu dělat něco jinak....
Máma dělá takové věci jako marmeládu s chia semínky slazenou medem, tak bych tu generaci neházela celou do jednoho pytle...
@teeerez naše babi má stejnou radost, když strčí synovi natrhané jahody nebo křepelčí vajíčka. Malej má z toho Vánoce, že budou pidi vajíčka a babička je šťastná, že to ještě svépomocí zařídila. A je jí taky přes 70. Opět stačí respekt a tolerance.
@teeerez Já třeba babičce do vaření nemluvím, i když je mi jí líto, jak jí to děti pokaždé nechávají. Žije v domnění, že ti naši otesánci jsou nejedlíci. A že si u každého jídla stěžují, že je přesolené, by ji púodle mě trknout mohlo, ale nešť. Ale to množství sladkostí? Nám to jako dětem nekupovali, pořád nám říkali, jak jsou sladkosti nezdravé, jak až po jídle a jenom jeden bonbonek. A vnoučatů koupí tři pytlíky hnusárniček denně...
A že je zdravá a nic jí to neudělalo u naší babičky těžce neplatí. Ona i tchán jsou oba těžce obézní a od padesáti v invalidním důchodu kvůli zdravotním problémům souvisejícím s obezitou ☹
Tady je zas moralistek. Autorka nepřehání, i jeden den za dva týdny plný takové stravy dovede zacvičit jak s tělem, tak i s psychikou dítěte. Od mojí mamky se lluk vrací vždycky s břichem plným čokolády, lízátek, knedlíků a rohlíků a jeho nervová soustava je v rozkladu - dva tři dny trvá, než ho zase srovnám do jakž takž funkčního stavu.
Takže autorku chápu, je to nápor na nervy nejen pro matku, ale i pro to dítě, kterému pak i vrtá hlavou "proč maminka mě nemá ráda a krmí mě pohankou, když existují tak skvělé věci jako hamburgr".
@shaun40 Moje ségra krmí děti dle vzoru velké části našich maminek/babiček, točí se tam ve velkém sladká pitíčka, různí brumíci a spol. Obě neteře (8 a 5) jsou už teď obézní a jejich stravovací návyky jsou šílené. Já tyhle srajdy nekupuju, děti mám 4, pracuju pořád (nyní, pravda, jen velmi málo, ale i tak), a nemám problém s nákupem kvalitních surovin pro přípravu jídla - většinou objednám po netu. Kdybys Ty sama místo debat na MK projela net, tak i to maso od myslivce seženeš, nebo maso/mléko/vejce/ovozel od farmářů, dneska snad už není v ČR lokalita, kam by někdo nezavážel. Moje děti si samy řeknou o jablko/mrkev/rajče, samože jim klidně dám i čokoládu, když chtějí mlsat, ale pro ně je pochoutka i obyčejná syrová mrkev. Ovoce mám plnou zahradu, teď to zase zraje, takže třeba nanuky děláme domácí - a holky to samy chtějí, trhají ovoce a pak mi to pomáhají zpracovat. Je to primárně o tom nastavení doma, když mají dobrý základ ode mě, tak mi fakt nevadí, když jim tchýně toho brumíka čas od času dá. Moje máti už se naučila, že když k nám jede, tak holkám udělá radost i krabičkou ovoce, takže jim většinou přiveze čokoládu a nějaké ovoce a jsme spokojení všichni. A holky jsou štíhlé a aktivní.
Jako dokázala bych pochopit, že cukrovinky Ti vadí, i ty další věci, že Ti vadí, zejména u toho mladšího. Ale s tou bílou moukou přeháníš... To, že tobě nedělá dobře... No ok, udělej si testy na celiakii, pokud máš obavy i u dětí (odůvodněné), nech je taky otestovat. Ale prudit kvůli bílému pečivu, nebo mouce. Kvůli pudingu... To mi přijde moc. Pokud Ti to vadí, máš 2 možnosti, jedna je předávat děti i s jídlem, nebo nenechávat prarodiče s dětmi bez dozoru.
Za me ano, prehanis. Jednou za cas to detem opravdu neublizi. Myslim si, ze by mela byt nejaka tolerance jak z tve strany, tak i ze strany prarodicu.. Moje dcera ma u babicek dovoleno vic nez ma doma, protoze proste podle me babicky jsou od rozmazlovani. I v jidle 🤷🏻♀️ Ale kdyz reknu ne, tak proste ne a respektujou to.
To ses tedy zeptala na spravnem miste, zrovna na modrem koni 😀 😀 Samozrejme, ze to neprehanis, je v poradku, ze se staras o zdravi svych deti, zvlast, kdyz jde o tak caste navstevy. Dcera ma 2,5 roku, s rodinou se vidame cca 3x rocne, a stejne me desi, ze uz nam posilaji baliky plne cokolady a bonbonu, ted maji po dlouhe dobe bez kontaktu (korona) prijet, a uz nam do telefonu hlasi, ze dceri privezou cokoladu, i kdyz jim ona sama do telefonu rekla, ze by chtela susene jahody nebo maliny. Tak to prohlasili, ze je treba od kazdeho trosku!... U tveho starsiho ditete bych to uz brala lepe, ale 14m, tam to je teda mazec, no.
@veronika_tvrda U nás teda téhle situaci předcházíme tím, že vaříme zdravě, ale zároveň tak, aby jim chutnalo víc než u babičky. Děti pak spíš přemýšlí, proč jim babička nedává do jídla lásku, aby to nebyly takové přesolené blafy...

@rebe Já si toto vysvětluji opičí láskou. Prostě "máma tě doma trápí zeleninou a pohankou, tak já ti ty chudáčku dopřeju kokina a chemický dezert, abych ti dopřála. Takové to rozmazlování a pojistka, aby k ní děti jezdily rády, že ona jim dává něco lepšího, co doma nemají". Navíc je to i pohodlnější, že. Prostě koupíš žlutou srajdu a nemusíš si špinit kastrol od pudinku 😀
@ai30 Jj, to "já se ti na to tvoje vyvařování můžu vyprdnout, naval s děckem i krabičky s jídlem" bych úplně chápala. Ale to "když nemůže být po mým, tak se nebudeme vídat vůbec", to asi nikdy nepochopím.