icon

Bojíte se mít druhé dítě kvůli ekonomické situaci?

28. únor 2022

My už jedno dítě máme, za nedlouho ho čeká školka a mě návrat do práce. Manžel by rád druhé, aby nebyl sám. Vzhledem k tomu, jaká je doba, už dítě nechci. Bojím se, že ho nuživíme. Zvedne se inflace a bude to průser. Jsme ekonomicky, ve středu, možná i slabším středu, co jsem na rodičáku. Byt na hypotéku, jedno auto, žijeme v Praze.
Je tu někdo, kdo má podobné myšlenky ? Srdce by i chtělo, ale rozum říká NE?

Strana
z2
veroniquecz
1. bře 2022

Aktovka rozhodne nestojí 5 tisíc ;) kroužky jsou za par korun v rámci družiny, školka to je úplně v pohodě. A taky budeš vydělávat az půjde druhé do školky. Mám rozdíl 6 let - roční a prvňačku a je to super. Když jsem zjistila, ze čekám druhou, tak jela x ta vlna covidu, takže ono je vždycky něco, to si nevyberes.

chrystyanna
1. bře 2022

@veroniquecz jinak ja první porodila v prosinec 2019,takze v době covid šílenství byl miminko a druhé se mi má narodit v létě.. A fakt se nedá kouknout do budoucna a říct, co bude nebo nebude.

30bar
1. bře 2022

Souhlasím s @veroniquecz , že aktovka rozhodně nestojí 5 tis. Aktovka stála cca 2000 i s pouzdrem, papuče do školy a nějaké základní věci se nakoupily a zbytek dokoupila škola za poplatek 500 Kč. Jestli nás syn "stál" při nástupu do první třídy 4tis.tak to je max. Oblečení nepočítám, to se musí prostě nakupovat průběžně. Já děti ráda hezky oblékám, nakupuji ve slevách, tak se to dá. Navíc aktovku bude mít určitě do 3 třídy. A má topgal, žádnou obyč z tesca.. Máme tedy prvňáčka a 5m a když vidím jak je syn šťastný, že má sestřičku a jak se na něho malá fascinovaně kouká jsem moc šťastná, že máme dvě děti. Vím, že bych v životě litovala, kdybysme měli jen jedno dítě. Raději se uskromníme. Momentálně si žijeme moc dobře, teď příjdou asi horší časy, ale věřím, že bude lépe a až nastoupím do práce, budou zase dva platy.

martulka88
1. bře 2022

Když vidím, co tazatelka vypsala - sportovní vybavení, budou děti chtít k moři a na hory,taška za 5000,-,.... tak je vidět, že je více náročná. Upřímně, mně říct dítě já chci k moři, tak se kvůli němu fakt nepostavím na hlavu a nepojedu hned k moři, jen proto, že si to dítě přeje. Myslím si, že hodnoty jsou zcela jinde.

marimanta
1. bře 2022

V dnešní době se například to sportovní vybavení dá pořídit za hubičku z bazaru a vlastně i v takovém Decathlonu to nestojí majlant. I oblečení, vybavení pokoje... Zkrátka pokud to má stát jen na penězích a člověk je ochoten vystoupit z komfortní zóny, cesty jsou...

fazolkazuzka
1. bře 2022

@izz76 ja si v ČR zažila svoje a stále poslouchám problemi mojich přátel a jak jednoduše se člověk dostane do sraček a nemít rodinu tak mu nikdo pomocnou ruku nedá. Ano standartni bych dala dceru ve 2 letech do školky jako ostatní, ale nedám nemám důvod. Pokud bych měla pochybnosti jestli zvládnu druhé dítě tak je mam asi oprávněné když se musim zeptat ostatních.

mandala
2. bře 2022

No tak pokud jsi tak náročná, tak obavy jsou asi na místě, my nejezdime ani k moři, ani na hory, aktovku jsem třeba synovi kupovala z druhé ruky, stále jako nová, přesto za pár korun. A nemyslím si, že naše děti nějak strádaly, ono šťastné dětství není jen o penězích...

tynka9
2. bře 2022

Je mi 30+ a v životě jsem nebyla u teplého moře na dovolené, na horách jsem byla jen na lyžáku se školou, ale mám 4 super bratry a rozhodně netrpim žádnou psychickou ujmou, že jsem nemela vše, co jsi vyjmenovala. Nikdy se mi nikdo ve škole nevysmíval, že jsem léto strávila u babičky na statku, na kroužky jsem lítala denně, a že jsem brzy brigádničila? Alespoň jsem se naučila znát hodnutu peněz a vážit si toho, co mám 😊 asi si to chce trochu srovnat priority. Dvě děti není nějaký extrém

30bar
2. bře 2022

@fazolkazuzka spousta rodin v CR ma dve a i více deti a žije si dobře. Hotely s rodici s dětmi jsou v lete narvane, venkovni zahradky s dětskými hristi taky, lidi maji penize. Zijeme si tady moc dobre. Mame temer zdarma zdravotnictví. S Francii nebo USA se to absolutně neda srovnat. Vsude jsou lidi socialne slabsi,ale jako zrovna v CR to hnat takhle do extremu jak ty píšeš..navic jak se pise vyse, zivot neni jen o statcich,ale hlavne o rodine a zazemi.

30bar
2. bře 2022

@fazolkazuzka a jeste k těm tvým přátelům. Jo nekdo si dovede pouze stěžovat, je to taky povahou. Jestli to nebude i tim...a taky clovek musi trochu přemýšlet, aby se do tech problemu nedostal, vytvorit si fin.rezervu atd.

lutu11
2. bře 2022

Počkala bych. Treba za půl roku bude válka i u nás. Bylo by ti to líto, přivést ho to této situace. Za mě je Valka dostatečný důvod Proč minimálne počkat.

rozitta
2. bře 2022

Jestli toužíte po dítěti, tak směle do toho. Nějak bylo, nějak bude. Člověk lituje víc toho, co neudělal, než toho co udělal. Válka může být, nebo nemusí. Zítra můžeme žít, nebo nás může srazit auto🤷‍♀️ můžeš otěhotnět hned, může se to podařit až za rok. Můžeš dítě donosit nebo ne. Žila bych přítomným okamžikem, budoucnost stejně nejde ovlivnit.

margriet
2. bře 2022

Z mého pohledu jedináčka bych se nad druhým zamyslela právě i kvůli prvorozenému. Jakmile rodiče zestárnou, onemocní,… je potomek na všechno sám. Moje mamka je ještě mladá, ale i tak měla už spoustu zdravotních problémů (mimo jiné i rakovinu). A můžu ti říct, že ten moment, kdy jsi jako dítě na všechno sama. Kdy se snažíš podpořit ji a i taťku, který je z toho úplně v háji. Tady ti ani manžel ani sebelepší kamarádka nepomůže.

Jinak důvod mého jedináčkovství byla tehdejší finanční situace mých rodičů (taťka přišel o práci, protože firma skončila a nedařilo se mu najít novou). Mamka se musela vrátit do práce a druhé dítě odložili. A pak ho pořád odkládali, až už to najednou nešlo. Mamka toho dodnes lituje.

lennus
2. bře 2022

Není horší doba než kdykoliv dříve - komunismus, válka, v historii bída, nemoci, špatná strava atd. Bojím se teď taky o děti a co bude. Rozhodla jsem se pracovat na svém strachu. Člověk se bude bát ať už má jedno, dvě nebo tři, i o další rodinné členy. Taky žijeme skromně, i díky kovidu jsme žili jinak, protože jsme nikam moc nemohli. Ale jsme šťastní spolu, obklopení fajn lidmi, rádi sportujeme, jezdíme do přírody a kempu s vlastním jídlem. Věřím, že vše má pro lidstvo hlubší smysl, i když je mi samozřejmě líto lidí, kteří trpí, ale člověk stejně musí myslet nejvíc na své nejbližší a sebe, aby se z toho všeho nezbláznil a pokud budeme mít otevřené srdce, můžeme z toho všeho těžkého vyjít jako lepší lidé. ❤️

mazeret
2. bře 2022

Vždycky si vzpomenu na svojí babičku. Narodila se během 2. světové války. A byla druhé - plánované!!!! dítě. A její rodiče byli vzdělaný lidí z města, žádný pripadi. Válka na ně doléhala taky, jako má všechny.
Takže tak no. Ale chápu. Já nechtěla ani první, kvůli době které žijeme. To byl rok 2018 a já neplánovaně otěhotněla. Ale druhé jsem chta právě proto, aby nebyla dcera sama.

janule0123
2. bře 2022

Vždycky něco bude .. nikdy ta doba nebyla ideal.. pokud jde o druhy sla bych do toho proste jestli chcete nebo nechcete … s nějakým zpožděním vyrostou i výplaty.. nevím kolik ti je .. můžeš to teď odsunout až budes víc vklidku … . ale potom v 45 už to proste nevrátis a druhy si neporidis 😃 dva roky dozadu se řešil covid a jestli tehotnet … teď se resi situace na Ukrajině a to stejný … za další tri roky to bude jinej problém …a jestli bude válka i tady ? Nikdo neví .. a taky se muže stát ze to tu bude hezky bez problému… ale bude řešit nějaký soukromý problém proč to není ideálni .. a taky nemusíte … nevis co bude .. budete zdraví ? Nerozvedete se ?

kristyneckaa27
2. bře 2022

Nám se před 7 týdny narodil chlapeček. Je to naše druhé dítě a už teď vím že jsme první dceři daly brášku kterého nenahradí žádné peníze a luxus. Nestrádame vůbec,a když se stane že je větší výdaj tak si holt chlap dá přesčas. Buď chceš nebo ne...

andelka
2. bře 2022

Aktovky rozhodně nestojí 5 tis. Hele,buď budete kupovat nevím proč zbytečně draho nebo si zjistíte, jak to udělat levněji. To chce trochu přemýšlet a trochu se angažovat. Ale fakt teda podle mě není extra zásadní,jestli se s dětmi jezdí na dovolenou na Maledivy nebo do Řecka, na lyže do Alp nebo do Beskyd.
Já mám například obojí, jak malý věkový rozdíl,tak větší. Po každé RD jsem dříve či později ( teď dokonce dříve) našla práci. Rozdíl mám 22 měsíců a pak 7 let, obojí má něco,ale lepší mi přijde menší.

Strana
z2