icon

Být ženou v domácnosti: Jaké jsou vaše zkušenosti?

25. kvě 2022

Jste tady někdo v domácnosti? Pokud ano, zajímaly by mě vaše důvody a také to, jak se s tím vyrovnáváte. Manžel by chtěl, abych zůstala doma. Aby bylo víc času na děti (8 a 4 roky), na domácnost a tak. Jako jo, na jednu stranu jsem pro, finance řešit nemusíme, navíc já mám i nějaké aktivity, kdy bych byla mezi lidmi, takže sociální izolace nehrozí. Ale přijde mi takové divné, když se mi někdo zeptá, kde pracujete a odpovím, že nikde. V dnešní době dobrovolně nepracovat je jako být líná, neschopná - aspoň tak si myslím, že na to ostatní pohlíží. Dříve jsem byla zaměstnaná ve fabrice (byť mám střední školu zemědělskou). Budu ráda za vlastní zkušenosti těch, které třeba po rodičovské dovolené zůstaly doma.

Strana
z7
janedv
25. kvě 2022

@hani_na v poradku, hlavne ze vam to vyhovuje. Me tam jenom zarazila ta "zavislost" - to by manzel mohl vnimat, ze je zavisly na mne, co se tyce deti a domova - takhle to videt mi v rodine prijde proste zvlastni. On prinasi neco (penize), ja prinasim neco jineho (primarni peci o deti a o celou nasi rodinu) - a necitime se jeden na druhem zavisly, spis tak, ze se skvele doplnujeme. To je cele. Nerikam, ze nase je lepsi nez vase, nebo opacne, ale "zavislost" tam, minimalne u nas, rozhodne neni vnimana.

trmoka
25. kvě 2022

@janedv no ale ono to není tak jak píšeš. Pokud by došlo na lámání chleba a ty bys nebyla zajištěna třeba majetkem rodičů, nebo co sis pořídila před manželstvím, tak never tomu, ze by se manzel staral dal, když by tokal někde jinde a to se proste stát muze. Dalsi věc - nebyl by o tebe velký zájem na pracovním trhu po X letech doma bez praxe. Já nemám nic proti někomu kdo je doma, je to prace a ten čas s dětmi je nejcennější. Ale je to proste od ženský mnohem větší risk než od chlapa.

janedv
25. kvě 2022

@trmoka chapu tvuj pohled, ale nesdilim ho. Tohle neni diskuse o mem zivote, takze nepujdu do detailu, ale ohledne me situace se treba mylis, ja bych mohla mit praci treba zitra, placenou tak, ze bych i bez manzelova prijmu v klidu utahla synovu soukromou skolu a chuvu. Kdyz to tady ctu, divim se, jak zeny podcenuji jine zeny a jen kopou.

jannym
25. kvě 2022

Byla doba kdy manzel navrhoval, ze by nas uzivil tak bych preci mohla byt doma, moje reakce byla, ze se asi pos.ral. Rodice me vychovali jako nezavisleho tvora a predstava, ze bych měla byt zavisla na manzelove vydelku a jeho ochote se o nej delit ve me vytvari stav podobny papinaku. Z meho pohledu je to naprosto nepochopitelne, ale v mnoha ohledech obdivuhodne (ve smyslu miry duvery v manzela). Asi jsem prilis poznamenana vychovou a zivotni zkusenosti (takove miry duvery v manzela nejsem schopna). A na okoli se vykaslete, je sumak co si kdo bude myslet, dulezitejsi je abyste byly spokojeni vsichni manzel, vy i deti…

eithelwing
25. kvě 2022

Moje mamka byla... Je nas pět dětí. A když jsme nepotřebovali tolik péče, nemohla najit práci. Nikdo nestal o ženu s deseti lety do duchodu bez pracovních zkušenost. Ty před detmi se nedaly počítat.

Ja bych pro mensi uvazek. Sama doufam, že mi to tak vyjde, aspon dokud nebude detem kolem devíti let treba.

antoinet
25. kvě 2022

@janedv já bych v tom neviděla kopání, ale dobře míněná rada. Tyhle věci se totiž stávají, že muž opustí rodinu a bohužel to není moc vzácný scénář. A pak tu máme rozvedeného, co má skvělou kariéru a samoživitelku, která nemá na trhu práce do nabídnout, protože poskytovala servis rodině.
Ale nikdo tu svoji situaci vysvětlovat nemusí.

janedv
25. kvě 2022

@antoinet ty jo, MK je skvely v tolika ohledech. Ale zena napise odpoved na otazku Kdo jste zena v domacnosti? a dostane se ji "dobre minena" rada, ze je debil, protoze ji manzel suka jinou a ona je naivni krava, protoze se o sebe jiste nepostara. Svata prostoto, zenske, kdyz nekdo napise, ze ma pekny zivot, tak nemusite mesiassky zvestovat, ze jiste skonci, protoze i Manu odvedle muz opustil a chudak Mana ted nema na pliny...
Ale dekuji, jiste to myslite dobre.

sonaxoxo
25. kvě 2022

Můj názor je, že do práce se chodí hlavně kvůli penězům, takže když s tímhle nemáte problém, tak bych byla doma. před lety to byl můj sen, ale teď jsem ráda za hektický život v práci i doma.

trmoka
25. kvě 2022

@janedv no tak k těm nadávkam jsi se snížila jen ty. Je to proste druhy pohled na věc a tak to je. Nikdo ti nepřeje nic špatného, naopak. Měj se jak nejlip můžeš, ale uvědom si, ze to není něco, co tak muže být do konce života. Jestli jsi s tím rizikem v pohodě a “Vám se to stát nemůže”, tak prosím. Ale to potom říká kazda 😉

janedv
25. kvě 2022

@trmoka nerozumis, co pisu. Ja jsem v klidu, protoze vim, ze kdyby se stalo cokoliv, ze dne na den se o rodinu postaram. Bez upadku standardu. A jak jsem ti uz psala, chapu, ze to nema kazdy. Nikde nepisu nic o tom Nam se to stat nemuze. Jen a pouze o tom, ze ja osobne jsem v klidu, protoze ted nevydelavam, protoze nemusim. Tuto diskusi jsi ale zvrtla uplne blbym smerem. Zakladatelka se ptala, ja odpovedela, poustet se do me, ze jsem nezamestnatelna bylo zbytecne a v mem pripade i nespravne. Tot vse.

klokanka31
25. kvě 2022

@trmoka Jenže nemáš v životě nikdy žádnou jistotu...člověk vlastně riskuje pořád, i tím když ráno vyjdeš na ulici 🤷‍♀️

trmoka
25. kvě 2022

@klokanka31 to souhlasím. Ale některý ty risky jde zmírnit třeba tím premyslenim do budoucna. 🍀

95newmommy2020
25. kvě 2022

V životě bych do toho nesla. Mě dělaly problém i 2 roky. Být doma je mnohem těžší než pracovat. A navíc budeš závislá na chlapovi, to je ponižující.

lamiaaa
25. kvě 2022

Na tvém místě bych byla šťastná. Mě moje práce neuvěřitelně stresuje a psychicky vyčerpává a toto by pro mě byl naprostý sen, vysvobození. Jako chápu, každý to má jinak, znám holky, co by nemusely a do práce choděj, protože prostě z různých důvodů chtějí (kontakt s lidmi, s oborem, co vystudovaly), ale možná i právě to, že nemusej, vědomí, že kdykoliv se na to můžou vykašlat, tak jim dává sílu to zvládnout. Jak bych přemýšlela já na tvém místě? Ano, taky by mě hlodaly myšlenky typu co si pomyslej lidi, atd. (ano bohužel jsem taková, že tyhle věci řeším), takže bych zkusila buďto nějakou dobrovolnickou činnost nebo rozvinout nějakou svou zálibu do aspoň částečný obživy.

klokanka31
25. kvě 2022

@trmoka To ano, ale když nezariskuje, nebude ženou v domácnosti...to samé když se vdáš a máš děti, riskuješ že můžeš být samoživitelka...

klokanka31
25. kvě 2022

@95newmommy2020 A zase chlap je závislý na ženě - že mu vypere, uvaří, postará se o domácnost a děti...

neomenia
25. kvě 2022

@95newmommy2020 to je hodně direktivní názor. Myslím, že toto opravdu nelze takhle říct, to má každý jinak a věřím, že leckterá žena by tak byla šťastná.

felixfelicis
25. kvě 2022

@klokanka31 tohle ale ve vetsine domacnosti nefunguje tak, ze zena dela 100 a muz 0 %. Nemame to tak ted a necekam, ze by se to zmenilo jen tim, ze mi skonci RD. Takze ja tam tu zavislost vidim dost jednoznacnou. Coz tedy neni predmetem diskuse, ale kdyz uz se to tu vytahuje...

klokanka31
25. kvě 2022

@felixfelicis Záleží jak si to ti partneři doma udělají...já když byla v domácnosti před rodičákem tak s tím že manžel vydělává, a doma nemusí na nic sáhnout, od toho jsem byla doma...

levandule_k
25. kvě 2022

Nemám děti, takže je třeba můj pohled zkreslený vzhledem k péči o děti. Zůstala bych doma jen v případě, že mám zajištěný slušný pasivní příjem, protože kdo nemá příjem a neplatí si sám sociální pojištění, nemá důchod. Ale i tak bych třeba volila částečný úvazek, protože je fajn řešit i něco jiného než to, že musím naleštit domácnost do vysokého lesku.

kometkak
25. kvě 2022

Každý ať pracuje a žije tak, jak mu to vyhovuje.. Každý má jinou finanční situaci a jinou povahu (někdo práci potřebuje a jiný ne). Pokud budou děti zabezpečené nevidím důvod, proč nutně chodit do práce, pokud se člověk zvládne smysluplně zabavit.. nebloumá od ničeho k ničemu.. nebo úmyslně nevysává systém na dávkách (tedy neplatí za něho ostatní pracující), tak za mne určitě ANO. Však je to dnes cílem mnoha lidí mít pasivní příjem a nemuset do práce.. ne až v důchodě.. Nemuset je svoboda kterou hodně lidí bude závidět..

95newmommy2020
25. kvě 2022

@klokanka31 To mi na tom přijde to nejhorší. Že je na ní ten servis. To je fakt jednodušší chodit 9-17 po-pa do kanclu a povinnosti si rozdělit. A mít svoje vlastní příjmy. Stát se může cokoliv. Asi jsem skeptik, ale myslím i na potencionalni rozvod. 😄

treasurka
25. kvě 2022

Já jsem doma se čtvrtým dítětem, dobrovolně pořízeným, budu doma celkem deset let. Manžel mi taky nabízí, abych si pak našla něco malého, jen abych byla mezi lidmi, a mohla být k dispozici pro vyzvedávání, odvádění, nenadálé situace, atd. atd. Pro mě je nejhorší takové to jakoby pohrdání okolí, a neustálé dotazy, kdy už půjdu teda do té práce. Zatím jsem se nenaučila se s tím vyrovnávat, mám alibi v podobě nejmenšího dítěte, ani vlastně nevím, jestli ta situace nastane, a jestli to chci (neměla bych odpracované roky na důchod např.). Ale zase bych se mohla věnovat dětem, mít volnou pracovní dobu, čas na domácnost, i snad konečně na sebe... Je to dilema, no.

korin
25. kvě 2022

A teď autorko chodíš do práce, nebo bys přešla z rodičáku do domácnosti? Byla jsem doma s dětmi sedm let (3 děti) a ke konci už mi docela hrabalo. Teď mám částečný úvazek a jsem spokojená... i když mi vadí, že muž považuje celkem za samozřejmé, co všechno zastanu kolem dětí a domácnosti. Někdo to totiž zastat musí, i když ho to třeba nebaví... Zeptám se docela netaktně - není manželův návrh motivován tím, že se mu nechce více se doma zapojovat?

95newmommy2020
25. kvě 2022

@neomenia Možná jo, ale je to prostě obrovská oběť s nejistým výsledkem. Žena, co do tohohle jde musí být fakt odvážná.

sudylichozrout
25. kvě 2022

Osobne si nedokazu predstavit, ze bych vse, co jsem se naucila, hodila za hlavu a degradovala bych se na sofistikovanejsi drzak na koste a kuchynsky robot. Ale pokud v myslence byt doma, vidis smysl, na vse ostatni se vybodni a udelej to.

treasurka
25. kvě 2022

@sudylichozrout To ale přece neznamená, že nebude vyyužívat to, co se naučila. Jen třeba jinak a bez nároku na plat.

hezz17
25. kvě 2022

Kdyz jsem byla na zakladce, treba kolem 10 let, nevim oresne, mamka byla skoro 2 roky na pracaku. Nedovrovolne teda. Blba doba, pohranici… ale kdyz pak nastupovala do nove prace, tak jsem to skoro obrecela. Ze uz nebude doma obed, kdyz prijedu, nebude mit tolik casu atd…. Deuhy pohled na vec. Ja se teda do prace tesim. Ale me vic jak na pul uvazku.

amilu
25. kvě 2022

Ja sem zena v domácnosti. Mam dve deti 2 a 7 let. A neplanuju jit do prace. Lidi se ptaji a kdyz reknu ze sem doma tak nekdy se vyptavaji a co jako delam.ja zrovna nemam ani zadny velky konicky a sem spokojena.uprimne doma nestiham. Vsem vzdy reknu ze mam stesti ze nemusim pracovat ze manzel ma dobrou praci ktera ho bavi.a tak to i citim. Ja mela mamu porad v praci kdyz sem byla mala a pamatuju si ze mi to bylo lito.vzdy sem byla smutna.vstavala desne brzy a vracela se pozde.byla samozivotelka.ja se rozhodla ze se svymi detmi budu travit cas. Obcas by sem nejakou pauzu uvitala ale oni rostou rychle.
rozhodne plati ze kdyz clovek investuje ten cas kdyz jsou maly tak pak byva mene problemu v puberte.tak doufamze to vyjde.zatím mi dcera rika uplne vse.

ivaze
25. kvě 2022

Neumím si zatim představit být doma, mě moje práce pořád baví a naplňuje. Ale třeba i já dospeju jednou k jinému rozhodnutí.
Každému vyhovuje něco jiného, v rozhodování bych se řídila sama sebou, okolí ať si trhne.
Tato diskuze mě utvrdila v tom, že každý nejlíp ví jak má žít ten druhý. Neskutečné. Nezapomínejte, ze "There is a special place in hell for women who don't help other women..."😉

Strana
z7