icon

Co dělat, když dítě nepřijali do školky?

ilema
9. čer 2022

Ahoj všem, jdu se spíše vykecat a nějak utřídit myšlenky. Už jsem letos psala, že mi nejspíš nepřijmou dítě do školky. Celkem jsem podala devět přihlášek do naší i sousedních obcí, sedm do soukromých školek a dětských skupin a ejhle nikde mi dítě nepřijali a ani během roku nepřijmou, protože nebyl nikde první pod čarou. Jsem v koncích, všechno se zdražuje, musím jít prostě do práce, jenomže to si mám dítě hodit na záda? Sem tam může pohlídat babička, ale je nemocná a nemůžu jí tam to torpédo cpat každý den. Zůstat doma na rodičovské bez peněz a chodit někam večer na brigádu nám moc nepomůže. Muž pracuje, ne že ne, ale musela bych najít něco jen na večer a to se jaksi nedaří, po takových brigádách se dívám už skoro rok. Prosím neraďte, ať muž změní práci, je to konzerva a dělá tam už dvacet let, je to dělnická profese, takže ve zlatě a drahém kamení se netopíme.

Strana
z3
marcicek84
10. čer 2022

@eviicka no ja nevim,klidne at jsou mensi skupiny deti ve skolkach,nez preplnene,myslim,ze by to mohlo mit pozitivni vliv na pristup ucitelek v tech skolkach,za me kapacity urcite navysit...a klidne mit i tridy 2 letych deti s chuvou,kdyz de propaguje brzsky navrat do prace...

pampeklec
10. čer 2022

Nj, problém se školkama je dlouhé roky a skoro nikde se neřeší ani na obecní úrovni, natož na nějaké vyšší... bohužel to není úplně silné volební téma, většiny lidí se týká chvilku a pak je to nezajímá. V mém okolí spousta školek byla zrušená relativně nedávno a teď se za těžké peníze teprve staví pomaličku nové, ale nestačí to přílivu nových dětí.

V jakém oboru sháníš práci? V každém je to jiné, ale spousta věcí se dá dělat na dálku, z domova, na částečné úvazky... případně i s dítětem. Pokud má manžel práci, kde je spokojený a je to stabilní a víceméně jisté místo, tak bych ho taky rozhodně nenutila jí měnit. Na to jsem taky moc konzerva a opatrná 🙂 Další řešení je soukromé hlídání, ale těžko říct, jestli se ti to vyplatí finančně, spíš ne. Možná kdyby ses domluvila s nějakými dalšími maminkami na společné chůvě. A co tvůj původní zaměstnavatel, neměl by nějaké řešení, pomoc? Za zeptání nic nedáš a pokud tě chce zpátky a máte v okolí objektivně takový problém se školkami, třeba se posnaží.

pampeklec
10. čer 2022

@hojda nevím přesně, odkud jsi, ale když se bavím s tchýní a nebo i co já si pamatuju (dvě strany prstence kolem Prahy), tak se na to kašlalo dokonce tak, že se zároveň zmenšovaly nebo zavíraly (a bouraly/prodávaly) školky a zároveň stavěly satelity a jiné nesmyslné developerské projekty (typicky pro rodiny, že). A když se pak s velkým překvapením zjistilo, že je problém voda, kanalizace, doktoři... tak chybějící školky byly prostě až daleko na seznamu pro většinu lidí. Ale souhlasím, že je to věc, se kterou se nedá hnout ze dne na den, stojí to spoustu peněz a těžko z toho může člověk vinit lidi, co jsou na radnici teď (že před 20ti lety se něco blbě naplánovalo), pokud se snaží.

hojda
10. čer 2022

@pampeklec to bylo v devadesatkach, kdy se nerodily deti a ano, velke developerske projekty to je maso, ale driv obce nenapadlo chtit po nich i cesty, hriste, skolky, zdravotni strediska, ted uz si to hlidaji vic.

hojda
10. čer 2022

@pampeklec to bylo v devadesatkach, to se nerodily deti, tak se zaviralo a rusilo, u nad se to resi, postavila se hodne velka skola, tenkrta jeste bez dotaci, jen z rozpoctu, tenkrat to byla fakt obrovska investice pro mesto a stejne to nestaci. Ve vsech vesnicich okolo se pristavovalo nebo stavelo nove, ale porad je to malo. Chce to.multifunkci budovy, ktere pujdou pouzit pozdeji treba pro seniory, ale bez penez od statu nebo EU na to obce nemaji.

merope
10. čer 2022

@hojda Tak v obci, kde máme chalupu (přemítala jsem se tam přestěhovat), co je taky "prstenec kolem Prahy" se to teda za ty cca 3-4 roky, co to sleduji, zlepšilo neskutečně - ty 3-4 roky zpátky se nedostala i velká část čtyřletých dětí, teď je snaha umístit i některé tříleté a pro ty, co se nedostanou, je soukromá dětská skupina. Čili ultra zlepšení.

hojda
10. čer 2022

@merope školky to nějak dají, tam dost pomůžou ty soukromé, větší problém je u těch škol.

merope
11. čer 2022

@hojda Tam mi to opět přijde, že pak zaspala radnice - opět z obce, kam jezdíme - zrovna škola je tam v tuto chvíli co vím tak mizivý problém - dokonce z vesnické malotřídky pouze 1. stupeň je to "klasická" ZŠ, 1. i 2. stupeň, takže děcka nemusí dojíždět do sousední obce. Sem-tam je teda dojíždění nemine, protože obec je trošku rozlezlejší a z okrajů jsou to i 2 kilometry, ale co se dívám na mapu, tak já bydlela jako malá na malém městě a do školy jsem to měla taky 1,5 kilometru a ani nám to nepřišlo a chodili jsme to pěšky (stejně jako to chodím teď, když jdeme na nákup).

Strana
z3