Co dělat, když dítě nepřijali do školky?
Ahoj všem, jdu se spíše vykecat a nějak utřídit myšlenky. Už jsem letos psala, že mi nejspíš nepřijmou dítě do školky. Celkem jsem podala devět přihlášek do naší i sousedních obcí, sedm do soukromých školek a dětských skupin a ejhle nikde mi dítě nepřijali a ani během roku nepřijmou, protože nebyl nikde první pod čarou. Jsem v koncích, všechno se zdražuje, musím jít prostě do práce, jenomže to si mám dítě hodit na záda? Sem tam může pohlídat babička, ale je nemocná a nemůžu jí tam to torpédo cpat každý den. Zůstat doma na rodičovské bez peněz a chodit někam večer na brigádu nám moc nepomůže. Muž pracuje, ne že ne, ale musela bych najít něco jen na večer a to se jaksi nedaří, po takových brigádách se dívám už skoro rok. Prosím neraďte, ať muž změní práci, je to konzerva a dělá tam už dvacet let, je to dělnická profese, takže ve zlatě a drahém kamení se netopíme.
@marcicek84 po mně takhle v jedné školce chtěli, ať okamžitě objednám dítě do SPC, aby k němu školka dostala povolení kraje na asistenta pedagoga. A že by ho měli rádi od září. 😂
@ada22 tak u nás bylo 99% odkladu “protože covid” 🤷🏻♀️
@tahejhula mne prijde,ze to snad zkouseji na kazdeho jednou za obdobi skolky,treba celou tridu predskolaku posilali do PPP jestli muzou do skoly,no nesli jsme a dcera v klidu jednicky,uceni tak na 30 min.denne a to sedi uplne vzadu...tak fakt clovek taky musi zbodnotit sam jako rodic,prece je blbost,aby vsichni predkolaci byli na odklad...a oak de divime,ze ty skolky jsou preplnene...mmch ucitelka ani jednou o dceri nerekla,ze nemela nastupovat a mela mit odklad,kdezto nekterym jinym spoluzakum toto receno bylo,takze...
@veroniquecz no ale ten covid tu uz bude kazdorocne,takze uz to je docel blba vymluva,min.rok se ve skolach uz ucilo docela normalne,postihla nas karantena 2 x jednou 5 dni a jednou 4 dny,lepsi nez mit zavrene skoly 3 mesice,toto bylo zcela akceptovatelne...
@marcicek84 jenže syn ještě nenastoupil, nikdy ho neviděli v kolektivu, ale hned s ním do SPC a vytřískat z toho asistenta.
@tahejhula a jaky k tomu meli duvod?To nechapu...
@marcicek84 no však právě, já malou dala a je někde úplně jinde, než decka, která do te školy jít taky měla, ale rodiče daly kvůli covidu odklad. Za cely rok jen týden karantena, jinak pohoda.
@marcicek84 podle mě žádný relevantní důvod nebyl, protože takhle se to nedělá, ale něco si tam holky šeptaly, že budou mít hodně tříletých, tak by se posila hodila.
@marcicek84 Tohle je dost záležitost obce, nikoli poslanců, takže psát na radnici - a na podzim volit podle toho. U nás psal starosta, že počet přihlášených dětí (co budou mít do srpna 3 roky - tzn. že vezmou i mladší) je nižší než počet míst (jen prostě každý podal několik přihlášek, tak to musí pročistit).
@merope obec se ale ridi platnymi zakony a predpisy,poslanci chteji st jdou matky fo prace i od 2 let,ale skolky takove deti neberou a ani obce nemaji povinnost jim tvorit mista,takze psat a psat a psat
Byla jsem v podobné situaci, Řešila jsem to prodloužením rodičáku do 4 let věku. Ještě mi tam nějaká částka zbývala, tak jsem si ji rychle natáhla. Nebylo to nic moc, ale aspoň něco. Pak občas nějaká brigáda. Do školky jsem zkusila poslat odvolání. To sice nepomohlo, ale zkusit to můžeš. Syna nakonec vzali do školky v únoru, kdy se uvolnilo místo a to byl 10. pod čarou (přitom byl říjnový), takže když je 5., má ještě šanci se v průběhu roku dostat. Někdo se může odstěhovat, nebo nenastoupí.
@ilema mne by syna do skupiny vzali, ale já nechci, když jsem viděla, ten jejich "zájem", tak jsem řekla, ne, děkuji. Hlídání jsem řešila v 18m syna. Raději jsem zvolila chůvu. Vím, že má syn péči, někdo se mu věnuje, uvaří mu, jdou ven, dostávám přes den fotky a info, co dělají a jak se má, večer mi ještě volá a vypráví, jak ten den trávili. Cenově to vyjde jako soukromá skupina /školka, ale ten servis pro syna je úplně někde jinde a navíc se nám časově přizpůsobí.
@ilema Jestli byl syn někde 5. pod čarou, tak je hodně velká pravděpodobnost, že by ho tam mohli přijmout. Volej přednostně tam, ale i do těch ostatních školek, věřím, že se pro vás místo najde. Ono opravdu hodně dětí ještě odpadne tím, že stáhnou přihlášky, pokud se dostali na více školek, pár dětí to ještě vzdá na začátku září. A kolik je dítěti?
@barmil ty mas chuvu za 5-10 t. Měsícne? Ptz jinak nechápu, ze se ti vyplatí chůva…..
@marcicek84 a máš konkrétně tip, kam psát? Komu si stěžovat?
@marcicek84 Ano, jedna hodně špatná zkušenost a dítě si to může nést opravdu dlouho. Je to smutné a jak jsme psala, k některým mým kolegyním bych velice nerada dávala své dítě.
A diagnostiky slouží učitelkám k tomu aby viděly posun jednotlivého dítěte a mohly při nějakém podezření dítě doporučit k odborníkovi.
Pokud učitelka řekla nějaké matce, ze má dítě poruchu autistickeho spektra tak je to samozřejmě neprofesionální a není k tomu kompetentní. 🤷🏻♀️ To už je zase další věc.
Já ze svého pohledu co jsem viděla byla spokojena z přístupem tak 5ti ucitelek z 20ti což není moc uklidňující.
@veroniquecz tak ono taky záleží na příjmu, ano, chůva se mi vyplatí a neznám školky za ceny, co uvadis, u nás je běžně za soukromé školky víc, když počítáš i jídlo.
@merope Bez dotací obce školky těžko postaví zvláště v dnešní době, když stavební práce neuvěřitelně zdražují☹. Tohle musí řešit stát, nějaké dotace dávala i EU. Je to prostor pro soukromé školky, u nás jich bylo jeden čas opravdu hodně a když město dostavělo školky, tak některé skončily, ale teď to vidím zase jako příležitost pro ně. Soukromý sektor reaguje rychleji a flexibilněji.
@hojda @marcicek84 Tak ať se ti lidi z radnice jdou zeptat tam, kde to jde. Čili bych tedy doporučila psát Čižinskému, jak to dělá, ať to naučí i vaši radnici.
@merope U nás se do školství investuje již dlouhodobě, pořád se staví, ale pořád to nestačí☹. Investice do školství je nejvyšší položkou v rozpočtu, oni to umí, ale bez peněz školu nepostavíš. Zatím se stopla výstavba nové školy (původní rozpočet byl 600 mil. Kč),ale už teď jasné, že to bude mnohem více....https://www.seznamzpravy.cz/clanek/regiony-zpra...
@barmil já jsem porovnávala cenu chůvy a soukromé školky, tak mě zarazilo, ze se dá chuva sehnat tak levné. Starší chodila do soukromé za 7 i s jídlem.
@merope jj, u nas taky, vsechny deti od 3 let umistene a v nove zastavbe se budou stavet 2 skolky a skola.
@nazka tak muzes zacit Fialou a pak to psat i na MPSV (Jurecka) nebo MSMT (Gazdik),at vedi co kecaji za hlouposti,ze v praxi je to katastrofa,muzes psat i na obec a muzes zkusit i opozici,ta by to jako tema rozdmychat tez mohla...
No je vtipne,ze u nas mesto chtelo poradit co vybudovat v objektu,kzery zakoupili a to jsem jim.o te skolce psala,byly by tam dve tridy,ma to i zahradu,urcite by to pomohlo dostatecne,ale ne,oni to radeji zbouraji a udelaji z toho velke parkoviste,ktere neni treba 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ tak to je pak kazda rada draha s takovym pristupem...
@hojda přesně, u nás je také obrovský přísun mladých lidí, školky absolutně nestačí, ale problém to je posledních cca tří let. Další věc je ta, že je předpoklad, že tohle nebude trvat pořád, ty děti teď odrostou, takže i stavba nových školek (což je záležitost několika let) není úplně ideální, aby pak do nich měl kdo chodit.

@bbarshaa ty ucitelky typu stare skoly opravu jsou kolikrat mimo,mladsi jsou fajn,treba dceri jedna ucitelka jednou zakazala jit se vycurat jak spala po obede,pocurala se jim tam,od te doby vzdy kdyz ji chtela curat se rozbrecela,pry nema brecet a jit na zachod,to zase bylo u druhe,ale bohuzel jedna spatna zkusenost a pamatovala si to,pak tu ucitelku mela zafixovanou jako zlou.Takovych excesu bylo vic...diagnostiky jsou mozna fajn,ale pozor na to urcovani diagnoz detem,to muze jen odbornik,pak jednou dosla kolegyne,ze ji ucitelky v MS rekli,ze ma syna autistu a fakt nebyl,jen si chtel hrat sam...