Co je mateřská láska?
Jak byste definovali mateřskou lásku? Setkávám se s tím, že pokud matka nejásá a nevidí svůj život v růžových barvách, tak své dítě ani milovat nemůže. Tvrdí to, zasloužilé matky i bezdětné mladice.
Nevím proč si lidi myslí, že milovat znamená hrát divadlo. Jasně, jsem unavená a protivná. S malou jsem neustále. Takže ponorka jako Brno. Do toho ji začalo období, kdy se vzteká a řve, když není po jejím. Má do toho svoje nálady. A já vážně miluji soudy lidí jako, že mi dcera při zvednutí ruky řve, "protože ji mlátím za to, že chce být u mně". Ne nedělám si legraci vážně to do mně jedna ženská hustí. Přitom neví o co se jedná. Zřejmně neměla doma dítě, co dokáže hystericky ječet kvůli tomu, že je kytka o pár cm víc vlevo. A moje malá má takové nálady už od miminka. Nikdy nevíme, co ji bude zase vadit a kvůli čemu začne vyvádět.
Takže mi kolikrát tečou nervy a nejradši bych ji uškrtila. Někdy dojde i na "ostřejší" slova. Někdy brečím a lituji toho, že ji mám s pocitem, že se mi zhroutil celý svět. Dává mi dost zabrat.
Nicméně, ALE když s ní nejsem pět minut, tak se mi začne po ní stýskat. Když usne připadá mi strašně roztomilá a nejradši bych ji celou opusinkovala a umazlila.
Takže, co je láska k dítěti? Jak vypadá, jaké jsou normy?
jak vypadá? ideálně bezpodmínečně.
to ale nemá co dělat s ponorkou a s tím, že tě občas sere, zvlášť, když je to s ní složitější.
Mne se dlíbí názory typu, že fyzicky trestat dítě je špatně, jak vztáhnout vůbec na dítě ruku je špatně, jak na vlastní, tak nota bene na cizí.
Věřte, jak byste rychle otočily ty své s prominutím přiblblé názory, kdyby i přes hovory s rodiči dítěte, které tomu vašemu zrovna "nepomáhá". Jsem přesvědčená, že pokud by nedostali od vás né přes zadek, ale přes hubu, tak by dostal ten jejich nevychovaný spratek a to bez debaty.
Mého syna šikanoval ve škole spolužák, který měl ještě ve vyšších třídách dva bratry, kteří tomu nejmladšímu směle pomáhali. Když jsem hovořila s jejich matkou, řekla mi, že tomu nevěří a že její děti mají vše, co doma potřebují,- že mají světlo, že mají teplo...., co jíst. Debata o ničem. Takže jsem to nakonec předala policii, ale ředitelka školy...- o ničem nevím....,, ale věděla moc dobře, když jsem s ní hovořila. Ti kluci byli postrachem celé školy.
Ono člověka přestane velice brzy bavit, když vám dítě přijde v nových kalhotách, které jsou rozervané, aktovka nemá ucho, rozšlapaná svačina, zničené školní pomůcky, ale platíte to vy.
Takže pak opravdu nezbývá nic jiného, když je rodičům toho dotyčného absolutně jedno, že se vrací ze školy o dvě hodiny déle, než ho drapnout a říct mu své, a pokud to nepomůže...? Toť otázka. Není mi dvacet a nejzaručenější bylo, je a bude- drapnout toho smrada nejlépe při činu a pořádně mu naložit. Tohle funguje již desetiletí. Žádné domluvy.
Nečekám žádné ovace ke svému příspěvku, ale stojím si za ním
@magdalenax i takový grázli, který popisuješ, maj v první řadě problém a potřebujou pomoct. to jen tak na okraj.
ale jinak se tady mluví především o úplně malejch dětech. pokud tě neposlouchá dvouleťák, asi není na místě zmalovat mu prdel doruda, jen proto, že ty máš bejt tady pán a to dítě prostě neumí upřednostnit to uposlechnutí tě, když ho nějaká určitá věc neovladatelně moc zajímá, kupř.
když z někoho vyroste takovej grázlík, rozhodně si nemysli, že jeho rodiče ho vychovávali "domlouváním", a proto si ničeho neváží a neumí nic respektovat. to je trochu o ničem jiným. tam pravděpodobně selhali rodiče úplně. na výchovný strategii jako takový pak zas tolik nesejde. i bych si tipla, že mlácení může bejt jen a jen na škodu, pakliže to s tím děckem neuměj celkově rodičovsky.
@normalnimatka souhlasim s tebou,ono ti sikaneri maji vetsinou nejaky problem.je taky docela mozne,ze je rodice doma tlucou jak zito a nebo je vychovavaji tou autoritativni vychovou a oni si pak potrebuji dokazat jinde,ze maji nad nekym moc kdyz doma jsou bezmocni...
@normalnimatka Jenže, z toho malého dítěte jednoho dne bude dítě větší. A to je přesně ten případ, o kterém jsem psala výše. Mámě bylo všechno u prdele a táta, ten když byl doma možná tak o víkendu toho moc nezmohl.
Jsem prostě názoru, že dítě, které je již v roce schopné rozpoznat ano - ne, tak by tak mělo být vedeno. Mimochodem, všeoecně známo, co s dítětem neuděláš, - jak ho prostě nevychováš do tří let, konečná. Nějaké změny ano, ale hodně, hodně malé.
Dneska jsou psycholožky vytížené, přeplněné poradny, a proč? Protože prostě rodiče neumí dítě vychovat? A věř, že to není o výprasku, či o plesknutí přes ruku, každé dítě je jiné, některému stačí říct ne.. -a jdeme, lízátko máš doma, hned jak přijdeme, tak ti ho dám.... . Na některé děti to platí, na jiné ne, ale to už je o té výchově
@magdalenax jenze pokud na ne matka kaslala a otec na ne nemel cas tak to ale neni chyba tech deti ale rodicu,selhali celkove a odrazilo se to na chovani deti.jejich chovani je docela mozne jenom volani po pozornosti.
A to,ze jsou psycholozky ci poradny vice zamestnane neni tim,ze by rodice neumeli deti vychovat ale diky bohu uz se na detskou psychologii vic hledi a neni zadna ostuda psychologa navstivit jako tomu bylo jeste pred par lety.
@zelenaesmolda
@normalnimatka Holky, ja se v ramci prace setkala s agresorem/organizatorem sikany na stredni skole. Toto byl zrovna priklad nezvladnute vychovy - respektujici. S tim, ze rodice ani nemeli zajem zasahnout s tim, ze prece urcita mira manipulace je v dnesni dobe normalni a vzdyt se zase tak moc nestalo..... samozrejme nerikam, ze z takoveho prostredi pochazi kazdy agresor, jen to ze nic neni cernobile a ze z kazdeho vychovneho prostredi muze vzejit "sigr". Jak uz tu padlo - dusledek nezvladnute vychovy at uz "takove ci makove". Pausalizovat se neda nic.
@magdalenax ale proč si pořád tolik lidí myslí, že když dítě nebiješ, tak jako nemáš, jak ho naučit hranice...? to jsou přece úplně dvě odlišný věci.
a fakt děsně mícháš jabka s hruškama, promiň. že si děti vymáhaj, že něco chtěj, že dělaj scény v obchodě a x tisíc dalších situací, který prostě nějak patřej do PŘIROZENÝHO vývoje malýho dítěte, fak tnemaj nic spoelčnýho s tím, že to poukazuje na to, že ti z tvýho dítěte doma roste vrahoun. nevim, kolik jsi vychovala dětí, ale já jsem taky byla o poznání rezolutnější v pohledu, co má a nemá dítě dělat a jak to teda ty rodiče zvládaj a nezvládaj. no kapku jsem přehodnotila.
mimochodem, na ty děti, na který neplatí "ne, lízátko ti nedám, dám ti doma..", tak na ně tuplem neplatí uplatňování síly. prostě s přílliš silnejma osobnostma nevyjdeš tak, že je zadupeš do země. ono to teda zaprvý moc nejde, (pokud v situaci, že je vlastně svým způsobem to dítě bezmocný, tak to třeba vypadá, že jde, ale dá o sobě o to víc vědět v jinejch situacích, podá si tě, když se ti to nejmíň bude hodit), a i kdyby šlo, prostě je neučíš důležitejm hodnotám v životě, ale o moci síly. o hezkým a zdravým vztahu s dětma nemluvě.
a jak píšeš na začátku, to je úplně do očí bijící. matka zřejmě nevychovávala vůbec. a otec přijel a dal jim na prdel. no tak co jim asi dali dobrýho do života za vzory v mezilidským chování a řešení problémů?
a v roce, aby dítě poznalo, co ano a co ne....:D jako.............ty asi ještě nemáš děti spíš, ne?:D
Mně?
@ilonne to je pravda,z kazdeho prostredi muze vzejit sigr.otec me dcery je nadherny priklad toho,jak vychova dokaze zmrsit cloveka,jeho rodice z neho svou "vychovou" udelali psychopata
@normalnimatka Nepsala jsem nic o tom, že otecx přijel a dal dětem nas prdel, to za prvé a za druhé..... jestli mám nebo nemám dítě, - děti, to sis snad přečetla, nebo ne?
@magdalenax mělo to nějaký účinek si na ně doslapnout? Jako mě někdo sikanovat dítě tak vidím rudě
@magdalenax tak už máš naopak tak velký děti, že si nepamatuješ, jak se chová roční dítě. 🙂)))))
nepsala, to jsem samozřejmě nadsadila. že to takhle mohlo vypadat. nebo to bylo tak, že je nevychovával nikdo. a nějaká snaha o hranice prvně až ve škole - hmm to je pak průser, protože jak jsi řekla, osobnost dítěte se formuje hlavně do 3, pak ještě docela slušně do nějakejch 5-6 let. pak už houby naděláš.
Mě někdo šikanovat dítě, tak je mi úplně jedno, že ten agresor má nějaký problém nebo ne... Ničí psychiku mého dítěte.....takže bych se zachovala úplně stejně jako @magdalenax ...pokud jsou v tomhle rodiče benevolentní a na nějaké stížnosti ze školy kašlou, tak bych se podle toho zařídila sama...
Nakonec vlastně ještě začněte omlouvat chudačky agresory a že vlastně šikanovanej by nebyl šikanovanej, kdyby byl silnější ne??😬
@zuzana_ka Mělo, jen jsem jim řekla své, ale protože už se o tom vědělo, tak dali pokoj, Fakt to bylo děsný. Ředitelka zájmy spíš v politice, do které se naštěstí nedostala, třídní učitelka, měla své oblíbence, to byla hrozná k....a, ta se na našem klukovi podepsala neskutečně, ale měla jsem možnost jí to dát pěkně zblajznout dodatečně, - chtěla se tvářit, jako že si ho už nepamatuje...., ale pamatuje velice dobře. Na aktiv jsem chodila pouze já. kdy jsem si vychutnala i to, co nebyla pravda a to na 100 procent
@normalnimatka ...A to si jako myslíš, že si matka nepamatuje na to, jak se její dítě chovalo kupř. v roce?
@magdalenax jojo, nesčetněkrát jsem se o tom přesvědčila🙂 že rodiče i dost brzo zapomínaj, jak to s dítětem vypadalo i jen před pár měsícema. ať už ve smyslu přilepšení nebo přihoršení:D
ale to je jedno. i pakliže jsi měla dítě, který tě na slovo poslechlo v roce - můžeš si gratulovat, myslim, že je to spíš výjimečný. jen není úplně šťastný myslet si, že když to takhle to dítě v roce, ba ani ve dvou, často ani ve třech nebo ve čtyřech, nemá, je to hajzl nevychovanej a rodič to nezvlád. prostě to tak jednoduše není. a oponuj mi jak chceš. ve hře je až moc faktorů. třeba tě to přehodnocení čeká s vnoučatama, nebo podobně...🙂 až budeš dobře znát dítě úplně jinýho ražení, než s jakejma jsi měla tu čest.
@normalnimatka Co to tu meleš za blbosti? O jakým poslouchání, o jaké vyjímečnosti? - A hlavně o vnoučatech? Co mají geny společného s výchovou? Geny se prokáží, to je jasné, ale né u tříletého dítěte a pokud ano, tak opravdu jsou vyjímečně rozpoznatelné natolik, aby ovlivnily rodičovskou výchovu.
@magdalenax aha, takže tvrdíš, že dítě +- do tří let se chová a projevuje 100% dle toho, jak ho vychováš:D no hele, to nemá cenu. víš, dítě se taky rodí s nějakým nastavením, temperamentem. a ne, to se opravdu neprojeví až bůhví za kdy...:D jako, kéžby!
nepochopilas to a chápat nechceš. jak říkám, třeba tě někdy život vyškolí a trochu do toho nahlídneš. no a třeba ne, páč tvoje životní téma bude úplně jinde. budiž.pro mě to je už ztráta času.
@normalnimatka Ok. I pro mne.
Přijde mi smutné, že většina diskutujících považuje výchovu za jakousi hru "kdo z koho" odehrávající se mezi rodičem a dítětem. Přičemž tím "vítězem" má být samozřejmě rodič, buď za použití fyzické síly, nebo alespoň síly psychické. Apriori se vlastně předpokládá, že dítě chce zlobit a bude zlobit, pokud mu v tom nebude rodičovskou silou zabráněno. A že dítě dělá určité věci záměrně proto, aby zlobilo a rodiče naštvalo. Což si rodič samozřejmě nesmí nechat líbit, protože jinak mu bude to zlé dítě skákat po hlavě.
Zajímavé je, že i celá diskuze je vedena tím stylem "kdo z koho" a jeden tábor se to snaží co nejvíce natřít tomu druhému, nachytat ho na švestkách, zesměšnit jeho názory a "vyhrát". Samy vidíte, jak na vás tento styl působí. Nezamyslíte se nad argumenty druhé strany, nezačnete být "hodné," ale o to více se snažíte "vyhrát" a prosadit si svou.
Když mám někoho ráda, tak s ním přece nebojuju, tak jsme my dva spolu proti všem nástrahám a nebezpečím okolního světa. Ať je to jakékoli objektivní nebezpečí typu auto na silnici, nebo trápení a vztek jednoho či druhého z nás. Syn mi věří v tom, že když mu něco "zakážu" nebo "přikážu," nedělám to pro nějaký svůj pocit moci či ideál "výchovy", ale proto, že je to opravdu důležité (což mu samozřejmě taky vysvětlím). A nemá pak problém poslechnout. Neválčíme spolu ani v obchodě, na hřišti, nikde.... Ale není to rozhodně o tom, že vždy ustupuju, aby nebyl řev, aby mě někdo nechytal za slovo (to by byla ostatně zase jen forma válčení, kdy se nechá vyhrát dítě).
Nikdy jsem syna neuhodila nikdy to neudělám. Ale nejsem svatá, občas jsem zvýšila hlas nebo chytila "nerva". Syn mě pak vždy objal a šel mě utěšovat a pusinkovat. Tak jako já jeho při všech těch brekotech, kdy šlo z pohledu dospěláků o "blbost" a "zasloužil by jednu na zadek".
@normalnimatka ale kusuj uz s tim, dat vychovnou na zadek = placnout, neni zmalovat zadek do ruda, to co popisujes je biti, nikoli to placnuti po zadecku, o kterem tu hodne maminek pise. Ja se nedivim, ze se Vam tak jezi vlasy pri precteni dat diteti na zadecek, kdyz si rovnou predstavis zadek do ruda
@magdalenax jen ke Tvemu prikladu, manzel mi vypravel, jak ho ve skole sikanoval jeden kluk o nekolik rocniku vys, jen aby si schladil ego. Jedine, co zabralo, bylo ze dostal odvahu a jednu mu plnou silou uvalil, ten to necekal, spadl, rozbrecel se a uz mu navzdy dal pokoj a u ostatnich deti uz to nebyl ten, ktery byl sikanovany, ale ten, ktery mel jejich respekt. Smutne je, ze deti udelaji kolem hloucek a sleduji, nekdy se to ale odehrava i bez publika... a tak ci tak to nikdo neresi...A uprimne? Ackoli nejsem pro fyzicke nasili, lepsi jednou dobre mirena rana, nez dite, ktere je dlouhodobe sikanovane a pak spacha sebevrazdu, nebo hur, pred tim nez spacha sebevrazdu, vezme i par dalsich zivotu s sebou a to je sakra pozde pak tu sikanu resit. Sikana ma mnoho podob a vyusti pak ruzne u toho, co byl sikanovan, nekoho to posili, nekoho to znici. Ale maminky tech sikanatoru si myjou ruce, ony maji hodne a skvele deti. Takze bud je chytis pri cinu, nebo dite se musi ubranit samo. Ale aby se ubranilo samo, cetla jsem, ze je treba dobre nezastavovat sourozenecke roztrzky, dokud neni treba, ze tak se dite nejlepe nauci sebeobranu. Pokud se udajne dite zastavuje, tak se nenauci branit a kdyz je to pak cil sikany, je to konecna. Pokud se sveri rodicum, tak se s tim da neco delat, ale kolik se jich sveri? Malo, maji pocit studu. Bohuzel sikana byla, je a bude. Ja jen pevne doufam, ze moje dite nebude sikanovano a ani sikanator (to bych ho roztrhla jak hada). Kdysi byli sikanatori hlavne Ti, kteri byli doma biti jako zito, ale posledni dobou jsou to bohuzel casteji ty "silne osobnosti", ktere jsou nejhodnejsi na svete a rodice jim jen domlouvaji, vse jim projde, projde jim i toto. A neprojde? Projde... jedine, kdy ji jim to neprojde je, ze se jim nekdo postavi... jenze to je taky nebezpecna situace, protoze sikanovane dite muze byt zahnano jednou jak krysa do kouta a moc dobre vime, co takova krysa umi udelat, jak krute umi ublizit... takze maminky bacha na to, at vase deti jednou nejsou ani jednim z techto akteru
@normalnimatka dite se formuje do 4 let a zjistuje, co smi a co nesmi, pak uz je zaklad vytvoren a na zaklade toho se vyviji dal. Doporucuji se mrknout do nejake knihy o psychologii ditete, je to jedna ze zakladnich definic, kterou uci uz i na zakladce, pak to pripomenou na stredni a dokonce i na vysce 😉 proste vsude, kde se uci zaklady psychologie, tak tam ta informace je
@magdalenax děcka dovedou být fakt hodně zlé a zákeřné...
Si pamatuju v mojí první třídě se posmívali klukovi, že má starší mamku.
V páté třídě si na mě zasedla parta holek - takových těch nafoukaných, co mají všechno...
Nehledě na to, že moje mamka musela řešit i krádeže. V páté tříde se mi ústavičně ztrácely propisky, v osmé už mobil😀
Jako základka je v tomto fakt děsná... De facto ještě malé děti a už se dokáží takto chovat.
@mysicka_lb děti si budují svoje místo ve "smečce" snaží se být vůdčí, což je docela pochopitelné - nikdo se dobrovolně nevzdá práva rozhodovat...
Jako nemyslím si, že tu v diskuzi zaznělo, něco ve smyslu "já jsem rodič a mám vždy pravdu" nebo že všechny děti automaticky zlobí už od narození, jak popisuješ v prvním odstavci🙂
@zelenaesmolda Ehm, já byla celou základku šikonavána tělesně a slovně dětmi "podnikatelů". By mě zajímalo jaký měly doma problém, že si ho na mně 9 let vybíjely.
@priefi tak na to, do kdy se osobnost formuje, se názory lilšej. častějc je slyšet o 3 letech jako nejdůležitějším období. nevim teda, na jakou základku jsi chodila, že tě tam učili vývojovou psychologii. ale neboj, z psychologie-pedagogiky jsem už něco přečetla😉
@sijane Bohužel často jsou šikanované právě děti, které jsou nějakým způsobem vystavené ať už fyzickému nebo psychickému násilí z domova. Děti intuitivně vycítí ,,ten problém". Sebevědomé dítě, které si věří se obětí šikany stane zřídka.
K těm fyzickým trestům. Já osobně mám největší strach z období puberty. To, jak se vztekají nebo zlobí jako 4letí, 5letí - to jsou fakt maličkosti 🙂
Pokud si budu výchovu teď vynucovat sem tam nějakou ránou nebo fackou, je to protože jsou zatím malí. Co až povyrostou a bude jim těch 15 třeba? To už je asi člověk plácat nebo pohlavkovat nebude. Takže si tu autoritu rodiče bez fyzických trestů začnu budovat až tehdy? Už v 5-6 letech dítě chápe co znamená trest, pokud něco provede (nepůjdeš dnes do bazénu, žádná zmrzka apod.)
Co takhle vidím v blízkém okolí, tak častokrát takové to - dám ti na prdel - znamená ulevit si vlastnímu vzteku, nejde ani tak primárně o to potrestání.
A i když trestám plácnutím s chladnou hlavou - třeba to 2 leté dítě, které například sahá na sporák, tak to dítě už čeká na to plácnutí. Jakmile jednou nepřijde, zopakuje to znovu. Většina známých a příbuzných těm dětem na ten zadek dává. A popravdě mi to připadá jako takový nekonečný příběh, za jedno odpoledne na návštěvě, dostane jejich kluk třeba 6krát klidně, za minutu už si z toho houby dělá a zlobí dál 🙂)
@sijane a jako co,ze rodice deti podnikaji?jak to s tim souvisi?nebo jsi chtela naznacit,ze to byly deti z bohatsich rodin a tim padem nemeli doma zadne problemy?ono se vsechno netoci jenom kolem financi...
@zelenaesmolda přesně tak 🙂 tyhle zahořklé výkřiky spíš značí osobní postoj dotyčného
@zelenaesmolda přeci bohatí lidé praktikují volnou výchovu, jejich děti mají všechno, na co si ukážou, rostou jako dříví v lese a pak šikanují všechny okolo, ne asi 😉

Odpověď pro @sijane: Miluju svoji dceru celým srdcem bezpodmínečnou láskou jen proto, že existuje.