Co je mateřská láska?
Jak byste definovali mateřskou lásku? Setkávám se s tím, že pokud matka nejásá a nevidí svůj život v růžových barvách, tak své dítě ani milovat nemůže. Tvrdí to, zasloužilé matky i bezdětné mladice.
Nevím proč si lidi myslí, že milovat znamená hrát divadlo. Jasně, jsem unavená a protivná. S malou jsem neustále. Takže ponorka jako Brno. Do toho ji začalo období, kdy se vzteká a řve, když není po jejím. Má do toho svoje nálady. A já vážně miluji soudy lidí jako, že mi dcera při zvednutí ruky řve, "protože ji mlátím za to, že chce být u mně". Ne nedělám si legraci vážně to do mně jedna ženská hustí. Přitom neví o co se jedná. Zřejmně neměla doma dítě, co dokáže hystericky ječet kvůli tomu, že je kytka o pár cm víc vlevo. A moje malá má takové nálady už od miminka. Nikdy nevíme, co ji bude zase vadit a kvůli čemu začne vyvádět.
Takže mi kolikrát tečou nervy a nejradši bych ji uškrtila. Někdy dojde i na "ostřejší" slova. Někdy brečím a lituji toho, že ji mám s pocitem, že se mi zhroutil celý svět. Dává mi dost zabrat.
Nicméně, ALE když s ní nejsem pět minut, tak se mi začne po ní stýskat. Když usne připadá mi strašně roztomilá a nejradši bych ji celou opusinkovala a umazlila.
Takže, co je láska k dítěti? Jak vypadá, jaké jsou normy?
Mám dceru které je 19 let..Když bylo třeba(to jsem vyhodnotila jako matka já)tak dostala přes zadek..Ne neřezala jsem ji hlava nehlava bejčákem..Vychovala jsem z ní slušného,člověka.Mám s dcerou krásny vzth.Není na antidepresivech,ani nenavštěvuje psychologa..Nyní mám druhou sceru 1 rok a bidu ji vychovávat stejně jako tu první..
@verunkanatalka co je to bejcak?
@zelenaesmolda bejčák se dřív říkalo takovým jakoby důtkám na dobytek..
@sijane Ta poslední věta mě dostala, nic ve zlým. Ale ptát se, jak vypadá láska a jaký jsou na ní normy? Každý jsme jiný, každý dítě je jiný a jsou i matky, co koneckonců svoje děti rády nemají. Myslím, že neexistuje máma, která by na svoje dítě nikdy nebyla naštvaná, nikdy ani vteřinku nelitovala, že je mámou, nikdy nebyla unavená a protivná atd.
@bayt Pěkně napsané..
@verunkanatalka a co to jsou ty dutky?ja znam jenom tridni dutku :D
@zelenaesmolda Ne tím mu vysvětlím jako drzému mláděti, že překročilo hranice. Dítě zkouší, co si může a nemůže dovolit. Sice ji klidně jednu na zadek dám, ale předtím 1000x vysvětluji a chytám za ručičku s důrazným ne. Vysvětlování je sice na jednu stranu fajn, ale ne když dítě mrzačí lidi kolem sebe a je to pro ně děsná legrace. Takže v situaci, kdy mě dítě mlátí tou pověstnou lampičkou pohlavě teče mi krev mu radši jednu dám na zadek než aby mě moje vlastní dítě se smíchem umlátilo. Asi tak.
@sijane to je docela srandovni predstava jak batole umlatilo matku k smrti lampickou :D predstavte si ten novinovy titulek :D :D :D
@pavla555 presne...😊a 4 m diteti....to snad by neudelalla zadna mama....Kdyz mi mala ve 4m rvala tak sem ji chovala smudlala apod.....❤❤❤❤
normy nejsou žádné 🙂 A nedá se ani nijak definovat. Každý to má jinak. Někdo si nechá od dítěte kálet na hlavu a usmívá se při tom, někdo je přísný jak řemen s úsměvem na příděl. Ale to nezmanená, že by byl rozdíl v intenzitě jejich lásky k dětem. Každý miluje po svém. Mě nejvíc dožere ten "metr", podle kterého matka, která spěchá do práce (z jakéhokoliv důvodu) zaručeně své dítě miluje méně jako ta, co mu utírá zadek ještě ve škole. Nevím, kde toto stigma našlo původ, ale je to snad největší nesmysl, jaký jsem na tohle téma četla/slyšela.
@zelenaesmolda důtky.. No je to bič, který to má na konci roztřepené.. Koukni na net..
@natysnovec Popravdě, co se týče těch tělesných trestů, tak ty jsou v cca padesáti zemích světa úplně zakázané, rodičům tam hrozí postih, když svoje dítě bijí. V Česku to má nevím proč děsnou tradici, tady se matky div nechlubí, kolikrát a kde dítěti nenaplácaly. Podle mě je to selhání. Lidi ani zvířata nebiju a myslím si, že to prostě mezi lidi nepatří. Ani když jde "jen" o dítě. Jako dělat z toho výchovnou metodu? Samozřejmě to funguje, krátkodobě minimálně ano. Já když dostanu facku, tak si taky některý věci dvakrát rozmyslím, než je udělám znovu. Ale z dlouhodobého hlediska to v dětech jen podporuje agresivitu a úzkosti.
@bayt ja svoje dite nebiju!!!Ze ji vyjimecne placnu pres prdelku je hroznej problem....vy delate jak kdybych svoje dite sikanovala,mlatila a vytvarela na ni nejake fyzicke tresty!!!!To nemyslite vazne.S touhle skupinou koncim protoze zze me zachvilku udelate nejakyho psychopata....takze si to tady uzijte a pa
@bayt jedna dobře mířená ještě z nikoho agresora neudělala. Za to mantinely vymezí spolehlivě. Možná proto to má tak silnou tradici. Chápu, že pro výchovně odlehčené rodiče, kterým jejich potomci skáčou po hlavě a šikanují okolí je to zcela nepřijatelné. Každému jak je libo. Ale když taková "silná osobnost" ublíží mému děcku, jen pro vlastní neurvalost, nemůže se sluníčkový rodič divit, že mu skočím do úsměvu.
@zelenaesmolda ja myslim, ze stridma facka nikdy nikomu neuskodila (pokud si ji dotycny zaslouzil). Muj tata nas deti treba placl pres perinu po zadku, coz ani nebolelo a jak to na nas platilo ☺. Ja bych ty facky klidne vratila i do skoly. Ono dnes diteti nic nemuzete, ale ono ze je drze a sproste na ucitele a dospele, taky neni OK. Ale urcite Vam nenutim, ze mate dite fackovat ☺
@zelenaesmolda @sijate muj syn mi asi v 18m jednu vlepil a moje ruka automaticky vyjela a dostal ji taky (malou), ale byl zarazenej a vi ze to neni nic prijemnyho a uz to neudelal. Tak nekdy to asi funguje ☺
@zelenaesmolda matky placaj deti za neco, ale dite jen tak. To neni ze ,,silnejsi muze,,
@ilonne presne ☺, jeste aby se snad podle nekterych clovek prosil!!! Ja beru ferovost a umim se detem i omluvit, coz si myslim, ze je potreba umet. Jinak i ze synovcem jsem si domluvila v jeho 3letech, ze mu neco reknu 2x a potreti, ze uz leti ,,facka,,. Ve tech 3letech neposlechnul a placla jsem ho po zadku. Ted mu je 10 a ja to udelala jen jednou jedinkrat, pak uz nebylo nikdy potreba.....
@zuzineckah jenze vy si pletete vychovu bez fyzickych trestu s vychovou bez pravidel a hranic.neznamena prece,ze kdyz dite nebudu bit,ze mi bude skakat po hlave.nevim proc je v cesku tahle predstava tak utkvela
@pavla555 a to jako cekate ze to dite ma z toho stejny rozum jako vy? :D ono se narozdil od vas jeste uci co muze a co ne,stejne jako stenata,to vas taky pri hre treba kousne protoze neodhadne silu stisku,rozhodne ho za to ale nebudete mlatit,to byste daleko s vycvikem nedosla.
@ilonne ale proc uz to vase dcera neudelala?protoze pochopila ze je to spatne,ze se takhle chovat nema nebo jenom protoze ma proste strach z trestu?ma strach z facky,to je vsechno,takze vychovny efekt nula.
@zelenaesmolda to není představa, ale realita.
Co je láska? umrela bych za ne. Z fleku. Podelim se s nima o poslední palačinku i když mi kruci v břiše hlady, půjdu 10km výlet o zizni, protože oni si svoji vodu vypili.. Když jsou nemocny tak nad nima sedím a hlídám je. Udělám pro ne cokoliv na světě. Taky jsem přísná, vychovávam. Podrzim, podpořím, namotivuju. Vezmu si v zaverce dovolenou z prace abych viděla jejich skolkovou besidku i když šéf vyhrožuje ze mne vyhodí, s vykloubenym kotníkem prebehnu zahradu když dítě upadne a place. Jsem tu pro ne.
A taky z lásky děti poslu k babičce protoze vim, že už jsem unavená a jsem na ne skareda. Pošlu je hrát si do pokoje a zamknu se v ložnici s hrnkem kafe. Odjedu na večer s kámoškou do baru a po návratu prospim rano... Protože vím že potřebuju vypnout a nechat je s někým jiným...
Láska má mnoho podob. Každá je jiná... Asi není důležité jestli děti bijete, vysvětlujete nebo.ukazujete piktogramy. Důležité, ale fakt to nejdůležitější, je svoje dite celým srdcem milovat a pořád ho ujišťovat, že ho stále milujeme, že ho neopustite za nic na světě a že jste tu pro něj. Zařídit, aby si každou vteřinu života uvedomovalo ze ho maminka miluje presne takového jaký je. Ze pres chyby, prohřešky a prusery ho nikdy neopustí a bude ho milovat pořád stejně. A pokud to dokážete, tak je ve skutečnosti jedno jak vychovavate, protože dite vám všechny selhání a chyby odpustí. Jen proto, že ví že to všechno děláte z lásky.
@zelenaesmolda jsem presvedcena, ze to vychovny efekt melo. Stejne tak jsem presvedcena o tom, ze neexistuje univerzalni recept na vychovu. Deti nejsou "buchty", ktere upeces podle "chytre knizky". Co funguje u jednoho, nemusi fungovat u druheho a naopak. Neodsuzuji ani "vysvetlujici rodice" za predpokladu, ze vidim, ze to funguje. Naopak me vadi kdyz nekdo deti "reze hlava nehlava" evidetne stejne bez efektu, kdy z decka roste zmetek. A stejne mi vadi, kdyz vidim, ze dite je naprosto nevychovany a nezvladnuty spratek, ale maminka se chlubi, ze na nej v zivote nevztahla ruku a vse vysvetluje a dite chape. A pak toto dite na SVP dela bordel a ucitelce rekne, ze je "p..a v.....a"....
@zelenaesmolda ja myslim ze treba z to placnuti si bude pamatovat vic a bude z toho mit vetsi rozum, nez z monologu matky. Je to jako kdyz si chytne na horky kamna - 100x mu reknete nesahej na ne a prece sahne, ale sahne jednou.... Ale ja vam to placani a facky nevnucuju, jen bych rekla, ze je to ucinejsi.... to ale neznamena, ze diteti hned flaknu a nesnazim se neco vysvetlit
Četla jsem pár komentářů... Nebavíme se tu přeci o trvalém bití dětí, šikaně či týrání kriste... Kolikrát jedna na zadek nebo facka je naopak mnohem účinnější než tisíckrát vysvětlovat, že prsty do zásuvky nemá strkat, že válet se v supermarketu a řvát kvůli čokoládě nebude (příklady). Vážně vidím na mnoha dětech a také v rodině (švagrové, tety, kamarádky), jak metoda domlouvání typu Miško to jsme si ale říkaly, že to se nemá dělat ano? Že je to ošklivé atd. No a Miška jde a udělá to znovu, bo má z matky srandu a autorita nikde. A takové děti se stávají nezvladatelné, rapidně stoupá diagnóz ADHD, hyperaktivních dětí a přitom je to zkrátka jen nezvladuta výchova. Já vyrůstala v blbych podmínkách, táta nešel pro ránu daleko, chlastal, vybíjel si agresi doma. Nejsem zastáncem bití, ale jak jsem řekla, jedna na zadek je v různých situacích mnohem účinnější, než stokrát dokola vysvětlovat proč to sluníčko nemůžeš dělat...a to na dlouhou dobu, nikoli že to má krátkodobý účinek.
@zelenaesmolda A co udela fena, kdyz ji stene kousne. Da mu tafku, ze se trikrat otoci 🤣
@zelenaesmolda Ta představa je utkvělá pouze u těch, co neznají jinou výchovu, než výchovu z pozice silnějšího a nedokážou nastavit hranice jinak, než rukou. A když se náááhodou v jejich okolí objeví někdo, kdo na dítě prdí ve všech směrech, berou si to za mustr výchovy bez fyzických trestů.

Mám dceru které je 19 let..Když bylo třeba(to jsem vyhodnotila jako matka já)tak dostala přes zadek..Ne neřezala jsem ji hlava nehlava bejčákem..Vychovala jsem z ní slušného,člověka.Mám s dcerou krásny vzth.Není na antidepresivech,ani nenavštěvuje psychologa..Nyní mám druhou sceru 1 rok a bidu ji vychovávat stejně jako tu první..