Co je mateřská láska?
Jak byste definovali mateřskou lásku? Setkávám se s tím, že pokud matka nejásá a nevidí svůj život v růžových barvách, tak své dítě ani milovat nemůže. Tvrdí to, zasloužilé matky i bezdětné mladice.
Nevím proč si lidi myslí, že milovat znamená hrát divadlo. Jasně, jsem unavená a protivná. S malou jsem neustále. Takže ponorka jako Brno. Do toho ji začalo období, kdy se vzteká a řve, když není po jejím. Má do toho svoje nálady. A já vážně miluji soudy lidí jako, že mi dcera při zvednutí ruky řve, "protože ji mlátím za to, že chce být u mně". Ne nedělám si legraci vážně to do mně jedna ženská hustí. Přitom neví o co se jedná. Zřejmně neměla doma dítě, co dokáže hystericky ječet kvůli tomu, že je kytka o pár cm víc vlevo. A moje malá má takové nálady už od miminka. Nikdy nevíme, co ji bude zase vadit a kvůli čemu začne vyvádět.
Takže mi kolikrát tečou nervy a nejradši bych ji uškrtila. Někdy dojde i na "ostřejší" slova. Někdy brečím a lituji toho, že ji mám s pocitem, že se mi zhroutil celý svět. Dává mi dost zabrat.
Nicméně, ALE když s ní nejsem pět minut, tak se mi začne po ní stýskat. Když usne připadá mi strašně roztomilá a nejradši bych ji celou opusinkovala a umazlila.
Takže, co je láska k dítěti? Jak vypadá, jaké jsou normy?
A otázka v plén - znáte syndrom padajícího hovna? Autoritativně vedené děti to posílají dál a vybíjí si nahromaděnou agresi na slabších. Když se dospělí nedívají. Takový bývá dlouhodobý účinek "ran, které nepadají vedle".
@kajalka myslíte těch například dvou na zadek za to, že si chce hrát u zásuvky, ikdyz ste to zakázala tisíckrát a to dítě stejně půjde potají a bude tam šťourat? Nebo máte na mysli ty rány, kdy rodiče evidentně tu mateřskou lásku postrádají a bijí své děti už ze zvyku? Bavíme se tu o dvou odlišných věcech, tak nedělejte z nás tyranky a já nevím co ještě. Je zajímavé, že u nás byla autoritativní výchova a jsme 4 sourozenci a ani jeden nemáme sklony k tomu být agresivní, někoho bezdůvodně bít ani si vylivat nahromaděnou agresi na slabších. Podotýkám ani v dětství při té výchově jsme neměli potřebu. Ale hrál tam roli důležitý článek, milující maminka, která nás chránila před cholerikem. A my chránili pak ji, jak jsme rostli...ale to je už jiný příběh.
@zuzka3112 ADHD fakt neni nezvladnuta vychova,s ADHD se clovek rodi ale pokud neni diagnostikovana tak to opravdu muze vypadat ze je dite spratek,bohuzel tak k nemu casto rodice a ucitele pristupuji a nadelaji vic skody nez uzitku.kolik deti dostalo jeste pred 30 lety nalepku "spratek" a pritom za to vubec nemohly?diky bohu,ze dneska je diagnostika dal a daleko vic se o tom mluvi a vi.
@kajalka ano,presne tak! tady si lidi pletou pojmy s dojmy.propaguji biti deti ale jak by reagovali kdyby takhle reagoval jejich partner nebo sef?neudelalas cos mela?bum,jednu ti vrazim.volali by policii pro napadeni a sikanu a resilo by se to,bit deti,ktere jsou navic slabsi a neumi se branit je v poradku.vzdyt to je chore...
@zelenaesmolda jenze nektere veci jsou neodpustitelne...nechapu jak mohla vase matka snaset,ze vas otec tluce,tohle je krasny priklad materske nelasky protoze zenska,ktera dovoli aby chlap mlatil jeji dite si matkou byt nezaslouzi
Já jsem si to musela s dovolením zkopírovat..tohle je výrok hodný samostatné diskuse či založení tématu...absolutně s tím nesouhlasím, bo nemůžete házet všechny do jednoho pytle. Kdo si něco takového prožil, zná okolnosti, může k tomu něco říct... Je to na strašně dlouhé povídání, ale beru si tento výrok do naší situace, jak jsme vyrůstali a představa, že si naše matka nezasloužila být matkou je děsně absurdní... Prosím, vazte zde slova, očividně nesouhlasíte s většinou diskutujících, nikdo Vám to nebere, ale taky nikdo zde nepíše o tom, že by své děti týral a mlátil hlava nehlava.
@pavla555 princip je stejny,potrebujete vase mlade naucit jak se ma chovat a co si nesmi dovolit.kdyz vas stene kousne v ramci hry tak mate zaknucet,otocit se k nemu zady a ignorovat.ono tak pochopi,ze kousnuti konci hru a to nechce,priste si da pozor.rozhodne ho ale nemuzete zbit.proto ho taky nikdy kdyz uz ho placnete nemate placnout rukou protoze se ji pak bude bat,nebude chapat proc ho jednou ruka bije a jednou hladi.
Materska laska je a ma opravdu velkou silu, ale nervy nekdy pretecou. Jen me zarazi zase ty dva bojujici tabory. Nerikam dite rezat, ale obcas dat vychovnou na zadek? Nekdy opravdu nic jineho nepomuze. Clovek muze vysvetlovat, tulit a vsechny tyto moderni pristupy a vysledek? Dite si dela absolitne co chce, neposlechne, leze na nervy ostatnim a proc by to delalo, kdyz muze vse a z domluvy ma akorat prcu. Treba vcera, porad ten balon bude hazet do krovi... muzu domlouvat jak chci, muzu ho odvest stranou, tak rev neskutecny, protoze on proste chce ten balon tam hazet. Az jakmile se zeptam, zda chce na zadek zbystri. Ale.jakmile i pres varovani to udela znovu a pak znovu, tak se placnuti na zadek kona a je konecne klid. A jsem za to rada, uz ho neslo ukocirovat. Miluji ho nade vse, ale ted, kdyz cekam druhatko a je mi zle, trpelivost dojde driv, kdyby trpelivost, ale i sily. Takze za me, ok, kdyz vase deti poslechnou po domluve a nese.erou okoli tak, ze nejraci i s ditetem by Vas vyhodili oknem, anebo kdyz dite si necha domluvit a nekope do sedacky spolucestujicimu celou cestu v buse, tak ok. Ale pokud to je vychova typu, nekopej do sedacky a ono kope a zprijemnuje tak cestu tomu cloveku, tak jako sorry, ale to dite ucite delej druhemu hnusne veci a je to ok.
@zelenaesmolda šéf to přece řeší strhnutim platu, přesčas, pokuta, výpověď atd ne? Takže vlastně trest... A ano, je super, že dnes existuje medicína na takové úrovni a diagnostika. A bohužel existují lidé a doktoři, kteří o nezvladnutych dětí říkají, že jsou hyperaktivní či ADHD. A to jako fakt...
@zuzka3112 proc si do tech zasuvek nedate chranice?je to vase zodpovednost se postarat aby nedoslo k urazu.
@zelenaesmolda přesně tohle jsem čekala. Chrániče máme, ale to neznamená, že si s tím může hrát a zkoušet šťourat. Nebo snad ano? Když jdeme někam na návštěvu a chrániče nemají, mám mu dovolit si tam hrát? Jako vážně?
@zuzka3112 ano,ale rozhodne vas neprasti nebo nezakaze jit na obed coz je taky velice oblibeny trest jit spat bez vecere.a pokud doktor rika o diteti,ktere je rozmazlene ze ma ADHD nebo hyperaktivitu tak by mel vratit diplom.
@zelenaesmolda no mame proste kazda jiny nazor a asi to tu nema cenu dal rozepisovat. Ja nechci a nebudu sve deti vychovavat jako psa, Vy si ho tak klidne vychovavejte. Ja obcas od rodicu dostala na zadek (coz uz jsem psala), ale co hlavne jsem od nich dostavala lasku. A v hlave jsem urcite nemela chaos proc mi ta jejich ruka dala facku a pak me 10000x pohladila!!!! '.......
@zelenaesmolda jo a jeste date diteti helmu a chranice at se mu nic nestane a muze tak chodit az do 18
@zelenaesmolda Ježíš marja... Zkuste to tak nezrat... A za každou cenu přesvědčovat... Já se vzdávám, než si s Vámi vyměňovat názory a že je máme odlišné je prostě evidentní, tak odcházím do kuchyně a následně napustit bazének detem. Příjemný zbytek neděle.
@zelenaesmolda ano hlídat, střežit očima, znovu 1000x vysvětlovat a když to furt bude dělat, za žádnou cenu nedat na zadek... Ámen
@kajalka a už si postřehla, že mezi lidmi a zvířaty je rozdíl, nebo?
@pavla555 Ks zvědavá, jak to bude řešit domluvou a tytyty až bude jejímu dítěti 14 a bude s ním mlátit puberta od rohu k rohu..
@pavla555 ano,a tim,ze ho budu bit toho udelam daleko vic :D
a dite se samozrejme 100% uhlidat neda ale je na rodicich udelat maxium proto,aby k urazu nedoslo viz treba ty chranice do zasuvek.ono nekteri rodice maji bezpecnost jako sproste slovo a pak se divi.vcera jsem videla v parku rodinu na bruslich,deti kratasy,zadne chranice na kolena nebo rukavice na kolo ale dokonce ani helmy,to mi fakt hlava nebere tohle...
Nad nekterymi komentari mi zustava rozum stat. Delate tady ofuky, jaka je hruza dat diteti par na zadek, kdyz zlobi a bezduvodne se vzteka. Vy jste nikdy jako mali nedostali na prdel? Neznam nikoho takovyho a myslim, ze z nich vyrosti naprosto normalni dospeli jedinci... Nektere maminy to prehani... Tot muj nazor.
@kajurell a tady ten zakopany pes,pro vas ten duvod nemusi byt vubec zrejmy ale to dite nejaky duvod ma.a i kdyby nemelo tak co?vy nejste nikdy protivna jenom tak,bez duvodu?proc u dospelych se to toleruje ale u ditete ne?to nema narok mit spatny den?protoze kdyz ho ma a je protivne tak okamzite dostane nalepku "zlobive" a jeste je potrestano.nikdy jste neodsekla manzelovi nebo sefovi protoze jste proste zrovna nemela naladu?myslim ze ano.po detech chceme at jsou dokonale ale sami to nedodrzujeme
Tahle diskuze mě fakt baví.
Předem bych chtěla říct, že ADHD není o nevychovaném dítěti! Pokud se bavíme o správně provedené diagnostice.
K tomu "BITÍ" jak se tu z plácnutí udělalo - já jsem strašně ráda, že žiju v zemi, kde si každý rodič může rozhodnout, jaký přístup ke svému dítěti zvolí. Nechtěla bych žít v zemích, kde je to trestné (a pořád se nebavím o žádném bití!). My jsme jako malý dostávali. Ano, dostali jsme na zadek když už nebylo jiné východisko a vždycky jsem sakra dobře věděli za co to je. Vždycky. Trauma z toho nemám, psychickou újmu taky ne. Dopředu si o sobě myslím, že budu praktikovat stejnou výchovu jako moji rodiče a obdivuju je za to, že nás - 3 děti vychovali tak, jak nás vychovali. Ono je někdy moc pěkné se na ten důsledek vysvětlující výchovy podívat v souvislostech, třeba v USA, doporučuju si to zažít na vlastní kůži. Vlastní zkušenost je k nezaplacení. Pokaždé, když se z USA vrátím nebo vidím naše kamarády s dětma, tak si říkám, že se vůbec nedivím, že se tam děti střílí při nejmenším problému. Nedivím se, že některé věci řeší tak, jak je řeší. Já jen doufám, že tady v ČR si ponecháme trochu toho českého selského rozumu. A opravdu celou dobu nemluvím o bití, ale o plácnutí přes zadek, když je chování dítěte za hranou. Autorita musí být. Netvrdím, že princip nevýchovy a dalších nemohou fungovat, ale je potřeba to nebrat dogmaticky a umět se na celou situaci podívat s odstupem.
Ale chápu, že pro někoho kdo má 4 měsíční miminko a nezažil si život s dítětem v obd. vzdoru, se vztekajícím se dítětem každý den, se to pěkně od klávesnice povídá. Trochu se mi i chce říct... počkáme pár let?
Někdo tu pěkně poznamenal, že výsledek dobré výchovy není za měsíc, rok, ale je vidět v dospělosti, co z dítěte vyrostlo. S tím souhlasím.

@ilonne naprosto souhlasím se vším, co jsi napsala. Neexistuje stejný metr na všechny děti, mateřská láska se nedá spočítat, výchovná ještě nikdy nikoho nezabila a tisicere opakování a vysvětlování bez efektu také nemá význam, pokud si z toho dítě dělá dobrý den...