icon

Co je mateřská láska?

sijane
4. srp 2018

Jak byste definovali mateřskou lásku? Setkávám se s tím, že pokud matka nejásá a nevidí svůj život v růžových barvách, tak své dítě ani milovat nemůže. Tvrdí to, zasloužilé matky i bezdětné mladice.

Nevím proč si lidi myslí, že milovat znamená hrát divadlo. Jasně, jsem unavená a protivná. S malou jsem neustále. Takže ponorka jako Brno. Do toho ji začalo období, kdy se vzteká a řve, když není po jejím. Má do toho svoje nálady. A já vážně miluji soudy lidí jako, že mi dcera při zvednutí ruky řve, "protože ji mlátím za to, že chce být u mně". Ne nedělám si legraci vážně to do mně jedna ženská hustí. Přitom neví o co se jedná. Zřejmně neměla doma dítě, co dokáže hystericky ječet kvůli tomu, že je kytka o pár cm víc vlevo. A moje malá má takové nálady už od miminka. Nikdy nevíme, co ji bude zase vadit a kvůli čemu začne vyvádět.

Takže mi kolikrát tečou nervy a nejradši bych ji uškrtila. Někdy dojde i na "ostřejší" slova. Někdy brečím a lituji toho, že ji mám s pocitem, že se mi zhroutil celý svět. Dává mi dost zabrat.

Nicméně, ALE když s ní nejsem pět minut, tak se mi začne po ní stýskat. Když usne připadá mi strašně roztomilá a nejradši bych ji celou opusinkovala a umazlila.

Takže, co je láska k dítěti? Jak vypadá, jaké jsou normy?

izz76
5. srp 2018

Placnout dítě pres zadek,dát mu facku není žádná výchova,efekt maximálně takovy,že příště dítě už ten prohřešek neudělá,protože se bude bát facky .. Umění je vychovat dítě ne tak aby něco nedělalo ze strachu,ale aby pochopilo proč se něco nesmí,nedělá atd... Já jsem bita nikdy nebyla,jednu dceru už mám 20leteou vychovanou bez trestů nejen fyzických a jak už jsem řekla milionkrát je to holka naprosto úžasná . Stejně tak pokračuju i s výchovou malé dcery a i když mě občas pěkně vytáčí ,nevidím důvod ji bít,či plácat.. protože nevím k čemu by to bylo.

zuzka3112
Autor odpověď smazal
zuzka3112
5. srp 2018

@journals moc hezky napsáno. Souhlas do puntíku..s tím Adhd je trošku složitější, dobře, ale jistě se mnou bude souhlasit mnohá maminka či spíš učitelky z MŠ, kdy nezvedene děti rodice omlouvají, že jsou hyperaktivní a kdo ví co ještě a papír na to nemají... Nicméně podstata diskuse, která se ubrala úplně do nesmyslných psychologických přednášek, je někde jinde... Což ne každý s jedním hodným spícím miminkem může pochopit..

sijane
autor
5. srp 2018

To mi holky povídejte, co malá dokáže za minutu udělat... 😀

Zlaté nehýbající se dítě. To moje se umí pěkně vztekat, jen co je pravda.

Imho je mylné dělat z dítěte dospělou osobu, co všemu rozumí. Přemýšlí nad tím a uvědomuje si. Ne, upřímně malé děti jsou jako zvířata. Myslím v tom ohledu, že psovi můžete stokrát říkat: "Báro, nech prosímtě napokoji ty slepice" a už vidím, jak vás pes poslechne. Takže jak tu zaznělo některé děti mají z domlouvání akorát srandu.

Dále se tu zamněnuje mlácení hlava nehlava a výchovná na zadek. V tom je fakt rozdíl a rána bolí chvíli, ale neustále hučení bolí celej život. Asi tak.

verunkanatalka
5. srp 2018

@journals Pod toto se podepíšu, moc pěkně napsáno..

kajurell
5. srp 2018

@zelenaesmolda jo, kdyz ja odseknu manzelovi nebo vedoucimu, taky z toho nejsou na vetvi a dostanu razne najevo, ze takhle teda ne a hned se zklidnim. Dnesni vychova nechavat deti rust jako drivi v lese, nesahat na ne, protoze aby nahofou nemeli trauma.. Prosim vas. Kazdy ma den blbec, ale kdyz je dite ocividne rozezrane, nevi, jak se ma chovat a NEJDE TO PO DOBREM, tak hold dostane na prdel. Nikdy to nikomu neublizilo. Popripade nechat ho byt a odejit. Bez divaku neni divadla.

zelenaesmolda
5. srp 2018

@kajurell cetla jste co jsem celou dobu psala?ocividne ne nebo jste to vubec nepochopila...nikdo nerika,ze mate nechat deti rust jako drivi v lese,ano,musite jim nastavit hranice a mantinely ale ne bitim.od manzela nebo sefa dostanete razne najevo ze takhle ne treba zvysenym hlasem,nikdo vas za to ale nebude placat.

zuzka3112
5. srp 2018

@zelenaesmolda ono ale výchova o vysvětlování a když to nikam nevede je v podstatě to samé jako nechat děti růst jako dříví v lese...

kajurell
5. srp 2018

@zelenaesmolda ocividne jste taky necetla, co jsem psala ja 🙂 nekazme si nedeli 🙂 kazda mame na vychovu jiny nazor. Ja zastavam to, ze pokud dite prekracuje mantinely, nejde se s jim domluvit po dobrem, je potreba zasahnout. Nikdo nemluvi o bezhlavem mlaceni...

zelenaesmolda
5. srp 2018

@zuzka3112 no ono je hlavne pro rodice pohodlnejsi decko placnout

berenika39
5. srp 2018

@izz76 mám to stejně. nikdy mě rodiče nebili, nikdy, dospělého syna jsem nebila a ani malého nebiju. Nevidím jediný důvod, proč to dělat. Obě děti jsou vychované, slušné, ne, nepřerostly mi přes hlavu ani mi po hlavě neskáčou. Nemusím používat žádné tresty - ani manžela netrstám za to, že něco udělal špatně nebo neudělal, tak netrestám ani toho mladšího.
Jsem fakt hodně přísná, možná by se dalo říct, že víc, než je třeba, nebo spíš - důsledná?, prostě - něco jsme si řekli - dohodli se na tom a tak to bude.

A ne, není to tím, že je syn už "větší", že je od přírody takový nebo makový, je to stejný pošuk a uličník, jako jiní kluci, nosí sem tam poznámku, remcá, než jde udělat kolem domu, co musí, ale není to žádný hajzlík....

pratensis
5. srp 2018

@priefi Necetla jsem celou diskusi,ani nechci napadat ani jeden tabor (placani vs. neplacani).Dle meho se to neda generalizovat,je tam spousta aspektu,kazdy musi dle sveho svedomi.Ja osobne uz jsem taky parkrat placla,kdyz to jinak neslo,ale stejne to beru jako gesto zoufalstvi,kdyz jsem nedokazala vymyslet,jak to resit jinak.Vetsinou se snazim praktikovat to,co jsem nekde cetla oznacene jako "prirozene dusledky".Reaguji primo na vas prispevek protoze v uvedenych pripadech by to krasne slo.V pripade s micem bych zabavila mic,v pripade kopani do sedacky by si dite po dvou trech upozornenich proste muselo stoupnout a zbytek cesty by holt nesedelo,kdyz u toho neni ochotno brat ohledy na ostatni.Ale jak rikam,ruzne veci citime ruzne a v tomhle pripade bereme odpovednost kazdy za svuj styl vychovy.Tohle je hodne "pestrobarevna" problematoka a jakekoli cernobile videni je zjednodusujici.
Jinak k tematu za me: nepotrebuji definici materske lasky a je mi jedno,co si o me v tomto smeru mysli okoli.Podstatne je pro me,jajy mam ja sama vztah se svymi detmi a zda "praktikuji" vychovu tak,abych mela ciste svedomi a dobry pocit sama za sebe.Samozrejme to obnasi hodne premysleni o ruznych situacich a hodne prace na sobe.Ale to je tak i u jinych zivotnich roli,ktere clovek hraje.Dnesni sdileni na soc. sitich a reklamy hodne nahravaji vzajemnemu srovnavani a vytvareji schematizovane a zjednodusene predstavy o dokonalosti,casto i dost povrchni.Clovek by si mel zachovat zdravy rozum a zaridit se v zivote po svem a s ohledem na vlastni svedomi a pocit stesti.

sijane
autor
5. srp 2018

Je rozdíl mezi klasickým uličníkem a drzým spratkem, co mu není nic svaté.

zuzka3112
5. srp 2018

@zelenaesmolda Jasně i desetkrát denně...

zelenaesmolda
5. srp 2018

@sijane ale pokud z ditete vyroste drzy spratek tak ci je to vina?nejdriv rodicu,pozdeji se treba chytne spatnych kamaradu,to se ne vzdycky da ovlivnit.ale od toho jsou tady rodice aby dite vychovali ne?

zelenaesmolda
5. srp 2018

@berenika39 souhlasim s vama,konecne nekdo,kdo si neplete vychovu bez fyzickych trestu s prerustanim pres hlavu

sijane
autor
5. srp 2018

@zelenaesmolda Jenže ono je to paradoxně chyba těch rodičů, kteří mu jednu nevrazili.

Hele moje dcera je považována mou rodinou za rozmazlenou, že chce chovat a brečí, když vidí cizí lidi. Podle rodiny bych na ní měla řvát a řezat každou chvíli, protože je to rozmazlenej fakan a já si ji neumím vychovat. Ačkoli nejdu pro ránu daleko, tak ji hodně vysvětluji.

Hrozně moc záleží na úhlu pohledu. Na druhou stranu mi sestra co se ohání rozmazleností říká, že ji mám dát knížky a nechat jí je trhat na kusy, aby se naučila mluvit. Výchova je kolirát samej paradox.

kajalka
5. srp 2018

@sijane Tak teď jsem se podívala na tvůj profil a ty nejdeš pro ránu daleko u roční holčičky?! To je docela síla..

sijane
autor
5. srp 2018

@kajalka Však to tu i ostatní řekly, že taky dají na zadek. Alespoň tak jsem je pochopila. Moje sestry to dělaly běžně a v podstatně ve větším měřítku. Je mezi námi velký věkový rozdíl, takže ony už mají školní děti. Takže lze vidět úspěšnost a neúspěšnost jejich výchovy. A ano malé, když už překračuje všechny meze jednu plácnu a nic nefunguje. Mám jenom jedny nervy.

zelenaesmolda
5. srp 2018

@sijane diky bohu,ze nejsem vase dcera.nekomu vrazit neznamena ho vychovat a pokud ma vase rodina nazory,ze dite ktere place je rozmazlene no tak potes koste,je mi jejich deti uprimne lito.vy mate sve dite chranit a melo by vam duverovat,ne se vas bat.a knizky jsou podle veku ditete,leporelo vam neroztrha.
@kajalka no nestacim se divit nad nekterymi nazory,kdy konecne v cesku lidi pochopi,ze neni treba diteti vrazit aby bylo vychovane?

kajalka
5. srp 2018

@sijane A když to říkají ostatní, tak je to správné? Mateřská láska je o tom být kvůli dítěti lepší. Vydat se na neznámou cestu a překonat sama sebe i předsudky okolí.

sijane
autor
5. srp 2018

@zelenaesmolda Heh, chcete vidět rozkousané leporelo?

A vy si furt plete dvě věci. Vrazit jednu neznamená mlátit dítě za každou maličkost. Důvěřovat může i přes to, že právě dostalo na zadek. Mezi výchovním plácnutím a tím, že seřezu dítě tak, že si měsíc nesedne na zadek je rozdíl.

@kajalka To je diskutabilní, jestli je to správné nebo ne. Tak jako tak mě rodiče naučili, že je to správné. A upřímně, já si prošla výchovou bez plácnutí a víte, co? Sestry mnou pohrdají, rodiče jednají jako s děckem a i když mám vlastní dítě, tak na mě matka ječí, že jsem harant a že mi jednu flákne. Občas si říkám, že bych byla radši za výchovu pádné ruky než za tohle.

zelenaesmolda
5. srp 2018

@sijane no boze tak rozkouse leporelo,tragedie :D
pokud k vam vase matka pristupuje takhle tak proc se s ni stykate?to stejne plati o sestrach,proc vama pohrdaji?myslite si,ze kdyby vam matka obcas flakla ze se ted k vam bude chovat jinak?
ve vasi rodine ocividne maji nejaky problem vsichni,jak rodice tak sourozenci...

klea81
5. srp 2018

No nezní to jako vyznání matky roku ;o) Mně hodně pomohla kniha od Naomi Aldort. Zjistila jsem, co je to bezpodmínečná láska a že když si nedělám dopředu iluze a představy, jaké by děti měly být, ale beru je takové jaké jsou, vždyť jsou moje, tak se nám všem žije mnohem líp.
Spoustu inspirace, jak být dobrý a vyrovnaný rodič mohu doporučit např. zde:
https://kouzelnavychova.cz/

mourovatakocka
5. srp 2018

Mám to bohužel dost podobně. Moje malá je vzteklouš, je to o nervy. Občas když popisuju její chování, tak se někdo směje, že tohle mělo jeho dítko až v období vzdoru a že my teda začínáme brzo.. Obecně nejsem trpělivý člověk a nejvíc mě dokážou vytočit rady a chytré připomínky mého okolí. Když se zeptám na praktickou pomoc, co s ní mám dělat, když je v tomhle stavu, tak třeba máma krčí rameny, že já jsem tohle nedělala, tak neví. Ale já dělám špatně všechno. Jak Mája poroste a fakt se dostane do horších fází, bude to asi sranda. Bezpodmínečná láska.. u mě asi ne. Nejvíc ji miluju, když spí.

klea81
5. srp 2018

@mourovatakocka naomi aldort, nevychova a trpělivost, žádne dítě se nevzteká bez důvodu, musíte spolu více a správně komunikovat, změny jsou pak veliké. Rodičovství je o práci na sobě, nehledejte chybu v dítěti 😉

ivuska1986
5. srp 2018

@sijane ahojky, kazdy ma normy tak trosku jinde. Je totiz velky rozdil, zdali Ti dite usne v pul osme a spi do sedmi do rana a ty mas cas se v klidu vysprchovat, najist, stravit cas s manzelem, vydechnout, odpocinout si a vyspat nebo zdali mimco usne v pul desaty, ty musis jit spat s nim, jinak nespi a probudi se desetkrát za noc. Je rozdil, zdali Ti mimco spi krasne v kocarku nebo zdali musis tahat 10 kiloveho prcka od peti mesicu v nositkach, kdyz ti bojkotuje kocar a sama mas jen padesat kilo. Apod. Sily pak nejsou a dlouho nebudou, v tehle situacich pak nervy pracujou mnohem rychleji a rikas slova, ktery vubec nemyslis ani vážně. Takze ver, ze sve dite milujes jak nejvic muzes, ale jsi taky jenom člověk a unava, stres, nervy pracujou. Ver sobe, jen ty znas sve dite nejlepe a vis, co uz si zkusila a co na nej funguje ci nefunguje. A ještě jedna rada, cetla jsem ji v některé diskusi a fakt pomáhá, kdyz mi vytecou nervy, vseho necham, jdu na chodbu za dvere, tam si zanadavam a nez se vratim, tak uz jsem v klidu. Minule me mala tak vytocila pri prebalovani, ze jsem ji bez plenky pleskla na zem, aby mi nespadla z prebalovaku, dosla jsem si zanadavat za dvere a kdyz jsem se vratila, mala byla pocurana a zacala kadit😂😇 takze se mi to vylozene vyplatilo😂😂😇 no, nic, vykoupala jsem ji, uklidila jeji nadilku a pak jsem to vykladala jako vtipnou historku. Mame maly byt, u dveri jsem za pet sekund, ale fakt to pomáhá, kdyz me nastve manzel a mam sto chuti rict neco hnusneho, jdu tez na chodbu, kdyz se vratim reknu to, co jsem chtela, ale slušně, ma to vetsi efekt👍 a k tomu dat diteti na zadek - tuhle jsem to zrovna probirala s kamaradkou, ja socialni pracovnik, ona psycholog - no, shodly jsme se na tom, ze ani nas výchovné placnuti pres zadek nazabilo😇 za cele dětství jsem dostala na zadek dvakrát - pamatuju si to do ted a za me to melo vetsi výchovný efekt nez neustale opakovani toho, co se smi a nesmi. Zatim si tezko dovedu predstavit, ze bych to nase stesti nekdy placla, i kdyz casto hudruju😇 ale neboj, hlavu vzhuru - ja byla desny fakan - furt urvana, vztekla, nasrana. Dokazala jsem napucene sedet cely den na schodech a nikdo za mnou nesmel prijit - jen deda. 💓 vyrostla jsem z toho asi tak v deseti letech😂 ještě chvili vydrz, mala z toho vyroste a ver, ze i na tyhle časy budes jednou s laskou vzpomínat💓

sijane
autor
5. srp 2018

@zelenaesmolda Třeba kvůli tomu, že nevystačím s penězmi, otec zdrhnul a bydlím s ní?
A ne, na podnájem nemám. A hlavně jsem z toho jejich ječení tak připosrané, že si nedovolím jít proti nim. Takže když maminka řekne, že nikam nesmím, tak nikam nesmím.

Sestry mnou pohrdají, protože jsem doma...

Budete se divit, ale bude. K sestrám, kterým jednu vrazila se chová zcela jinak. Bere je, uznává.

Máte sice pravdu, ale měla byste to jaksi rozšířit... přitom jsme bráni za normální a spořádané lidi :D

zuzana_ka
5. srp 2018

@sijane věř, že 13ti měsíční dítě ještě opravdu neumí zlobit! Myslíš, že si je vědoma toho, že když utrhne v knížce list, že je zničená a že kniha stojí peníze?
Fakt počkej až začne chodit do školka a bude chodit domů s různýma moresama 😀 to se teprve nasměješ nějakému leporelu 😀

Jinak já nejsem zastánce nebití... Já dávám na zadek! Jenou upozorním, podruhé upozorním s výstrahou plácnutí a potřetí plácnu...
Pro mě není důvod plácat po zadku, když třeba něco rozlije nebo jí něco spadne a rozbije se to... Spíš mě vadí takové ty gesta jako vyplazování jazyku, nebo věci které dělá vyloženě ze zlosti.... Ale už jí je pět let a ledacos si domyslí a důsledky zná...

U mě rodič, který plácí po zadku nemusí být hned špatný rodič. Spíš jde o to, aby to dítě vědělo za co to bylo a bylo si vědomo, co udělalo špatně, také samozřejmě s přihlédnutím na věk...

Další důležitost je v tom, že si rodič automaticky nemá hrát na nadřazeného jedince nebo nedej bože si vybíjet zlost. Nejvíc mě točí takové ty věty ala "proč? Protože jsem to řekl"

Jinak udám příklad takové liberální výchovy, která se minula efektem...
Šli jsme s malou ze školky a dva spoluškolkáčci běhali přes kaluž, tak že mě nahodili kalhoty až po kolena, tak jsem jim řekla "musíte to dělat?" odpověď: musíme, protože chceme...
Toto udělat moje dítě, tak schytá takovýho facana, že se mu otočí nudle kolem hlavy!

kajalka
5. srp 2018

@sijane A výchovu tvých rodičů vidíš jako vzor? A jejich chování? Mně to teda přijde naprosto otřesný, z toho, co píšeš. A je hrozný, že místo abys měla oporu aspoň v ségrách, tak tebou pohrdají.

Strana