Co je mateřská láska?
Jak byste definovali mateřskou lásku? Setkávám se s tím, že pokud matka nejásá a nevidí svůj život v růžových barvách, tak své dítě ani milovat nemůže. Tvrdí to, zasloužilé matky i bezdětné mladice.
Nevím proč si lidi myslí, že milovat znamená hrát divadlo. Jasně, jsem unavená a protivná. S malou jsem neustále. Takže ponorka jako Brno. Do toho ji začalo období, kdy se vzteká a řve, když není po jejím. Má do toho svoje nálady. A já vážně miluji soudy lidí jako, že mi dcera při zvednutí ruky řve, "protože ji mlátím za to, že chce být u mně". Ne nedělám si legraci vážně to do mně jedna ženská hustí. Přitom neví o co se jedná. Zřejmně neměla doma dítě, co dokáže hystericky ječet kvůli tomu, že je kytka o pár cm víc vlevo. A moje malá má takové nálady už od miminka. Nikdy nevíme, co ji bude zase vadit a kvůli čemu začne vyvádět.
Takže mi kolikrát tečou nervy a nejradši bych ji uškrtila. Někdy dojde i na "ostřejší" slova. Někdy brečím a lituji toho, že ji mám s pocitem, že se mi zhroutil celý svět. Dává mi dost zabrat.
Nicméně, ALE když s ní nejsem pět minut, tak se mi začne po ní stýskat. Když usne připadá mi strašně roztomilá a nejradši bych ji celou opusinkovala a umazlila.
Takže, co je láska k dítěti? Jak vypadá, jaké jsou normy?
@kajalka Máš pravdu, že je to hrozné. Sestry mi závidí, že bydlím s rodiči s nahým zadkem. Zatímco ony mají vlastní bydlení, muže a celkově vše, co je potřeba mít. A nemůžu se na ně spoléhnout nebo jim říct, jestli by mi nepohlídaly malou, jak si kolikrát lidi myslí.
@zuzana_ka U nás platí, že dítě umí zlobit už ve třech měsících :D Každé dítě, které neposlouchá je rozmazlený parchant a tohle si prostě nesmí dovolit. Tak jako tak, i tak malé dítě může zkoušet hranice.
@sijane tak to je mi vas uprimne lito protoze tohle fakt neni normalni chovani.mozna s vama matka mava protoze si to nechate libit.nemuze vam prece branit v tom,nekam chodit.nakonec ma k vam ze zakona vyzivovaci povinnost.otec ditete neplati alimenty?pokud ne,udejte ho,je to jeho povinnost a nemel by z toho vyvaznout jenom tak.
@zuzana_ka
Trochu to odlehčím, ale upřímně:
co by asi tak školkové dítě mělo odpovědět na otázku, kterou jsi dala? Vždyť ano, ony to dělají, protože chtějí, chtělí se rochnit ve vodě.
Rozhodně nechtěly vidět tvoje pocákné kalhoty, chtěly vidět , co se děje, když blbnou v kaluží.
To, že jsi šla kolem, byla náhoda.
Přeci si nemyslíš, že tam číhaly, až půjde někdo kolem , aby mu cíleně zmáchaly kalhoty.
Takže "musíte to dělat" je žádost o upřímnou odpověď - ano , musíme, protože chceme.
Odpověděly moc hezky, upřímně a pravdivě.
A kdbych viděla skákat děti v louži, šla bych lehce dál, protože prostě hrozí, že mě zlejou...
Máš dojem, že facka s nudlí kolem nebo jak jsi psala by to změnila? Źe by už neskákali ve vodě?
- můžeš jim říct, že ti to vadí, že te pocákali a že máš špinavý kalhoty
- můžeš říct, že až půjde někdo další kolem, at s tím přestanou a nestane se to znovu
- můžeš řít, že by bylo fajn se omluvit
- můžeš .....
Ale facka - nula bodů.
Mmch ta tvoje otázka: musíte to dělat? je to samé, jako moudra typu "zavři pusu a jez, neřvi nebo ti přidám, at máš proč a protože jsem to řekl"......
@zuzana_ka souhlasim s tou nadrazenosti,taky me toci hlasky typu udelas to protoze jsem ti to rekla a kdyz se dite zepta proc tak vysvetleni nedostane protoze rodic proste pro svuj pozadavek zadny logicky argument nema.
@berenika39 krasne napsano,napadlo me presne to stejne jenom jsem nevedela jak to sesumirovat 🙂 ty deti opravdu necihaji na to,aby nekomu zaspinily kalhoty a myslim,ze jim to ani nedoslo.a pocakane kalhoty nejsou tragedie,taky si neberu na prochazku s kocarem snehobile saty, s tim musi clovek trosku pocitat ze se zaspini nekde v parku nebo jinde,kde jsou deti
Každý výchovný styl je špatný, když je dogmatický a nadřazený aktuálním potřebám a situacím dítěte ale i celé rodiny. Ono je úplně jedno jestli je metoda nevychovna, respektující, autoritativní, přirozeného důsledku, volná nebo jiná, když je použitá špatně a ve špatné situaci. Co funguje u jednoho, nefunguje druhého, u třetího občas. Co funguje v jedné situaci, s tím samým dítětem nemusí fungovat ve druhé.
Od matky matce bych čekala podporu a respekt k individualitám. Nerozumím tomu, kde se berou ty rychlé soudy vysvětlování-spratek, plácnutí-chudak... Nerozumím tomu, jak někdo bez tolerance, respektu a ochoty poznat dřív než soudit, může vychovat tolerantní, respektující a chápavé dítě.
Ono totiž děti nejsou nějaké, protože jsou vychovávané tak nebo tak, ale primárně protože jsou to děti svých rodičů.
Proto se osobně neobávám špatně zvoleného výchovného stylu, ale učení se nápodobou.
@zelenaesmolda
@berenika39
holky, jako byli to předškoláci... myslíte, že ti si ještě nejsou schopni uvědomit, že jde někdo, tak aspon toho nechám, že je kaluž špinavá a že se to nedělá?
Toto byl jasný příklad naprosté neúcty k dospělému, pak se akorát člověk diví, kolik je šikany...
@zuzana_ka no v zapalu hry si to nemuseli vubec uvedomit
@zuzana_ka
- proč si myslíš, že neúcta dítěte k dospělému souvisí se šikanou?
- jak by děti z facky pochopily, za co ji dostaly? za to, že skáčou ve vodě, za to, že skáčou ve vodě, která je špinavá a mohly by někoho postříkat, za to, že už někoho postříkaly, za to, že odpověděly tak, že se ti to nelíbilo?
Snažím se tím jen říct, že ten "úlet" dosplého v podobě vystřelné ruky, facky, plácnutí...opravdu nemá žádný smysl -krom toho, že se nám dosplákům v tu chvíli uleví a dítě se lekne a rozbrečí a příště se bojí toho, že zase dostane.
Ale rozhodně z té facky není vidět, že se má mít úctu k dopělému (taky bych neměla úctu k dopělému, který na někkoho jiného vztáhne ruku), že má dávat pozor , aby někomu neušpinil kalhoty, že nemá skákat ve špinavé kaluži, že má přestat, když někdo jde....
@berenika39 ten facan by byl za naprosto arogantní odpověď s tonem "jsi nám úplně u prd"
vy z těch dětí děláte naprosté chudáčky, kteří ani v předškolním věku si nemusí uvědomovat, co jejich činy dělají? Jako ještě mám prosit takové dítě aby přestalo abych mohla projít?
@zuzana_ka nemyslím to nějak špatně, nemrač se 🙂.
Ta facka by byla ta nejarogantnější odpověď na to, co udělaly - s poselstvím, jsi mi úplně u pr...ti jednu fláknu a dáš pokoj.
Vnímáš, že ty děti dělají jen to, co vidí, kopírují dospělé a chovají se tak, jak jim my jdeme příkladem? V xxx příspěvcích v tohle diskusi zaznělo, že ten vzor chování mají ze svých rodin.
Když ty nebudeš takhle přistupovat j dětem, budou i ony potom jiné. Je tohodně obecné,a le funguje to.
@berenika39 já se nemračím - diskutujeme přece 🙂
spíš razím heslo: chytrému napověz, hloupého trkni 😀
Kde myslíš, že se berou děti, které jsou zlé, neumí ani pozdravit, voprsklé jsou jak lázeňská veverka?
Kde myslíš, že se stala ta chyba a ty děti jsou takové?
Damy, materska laska je podle mne u kazdeho jina. U mne je bezpodminecna, at vyvede, co vyvede. Jak s tim pak nalozime, zda naplacame nebo vysvetlime, je na kazde z nas. My jsme rodice svych deti a zname je nejlip.
@zuzana_ka ale tu arogantnost jim prisuzujete vy z dospelackeho pohledu,kdyz se me nekdo zepta "musis to delat" ? tak odpoved ano,musim nebo ne,nemusim ne naprosto logicka a vubec ne arogantni.bylo by lepsi je pozadat aby prestali,ze potrebujete projit misto kladeni hloupych otazek 🙂
@zuzana_ka tech pricin muze byt spousta,dite muze byt "zle" protoze ho neco trapi,nepozdravi protoze se treba stydi.neni treba hned skatulkovat jako nevychovane.kdyz jsme u toho zdraveni,vsimla sis ze velice casto dite pozdravi ale dospeli mu neodpovi?a kdyz nedejboze dite nepozdravi tak je nevychovane...
@zelenaesmolda máš pravdu, příště budu vědět že předškolní děti nejsou schopni racionálního jednání 😀
Jako věř, že mám dost empatie abych poznala, že se dítě stydí tak, že ani nepozdraví apod.
na těch dětech je to poznat🙂
@zuzana_ka vy jste byla schopna racionalniho uvazovani v peti letech?ale no tak... :D
@zelenaesmolda máš starší děti než 3 měsíce?
@zuzana_ka to prece neni podstatne,ono dobrou matku dela mnozstvi deti ktere ma?nebo zkusenosti s detma maji jenom jejich vlastni matky?to je velice casty argument ale zaroven je taky uplne mimo :D
@zelenaesmolda Hlídala jste malé děti nebo tak něco?
@zuzana_ka Já jsem nedávno potkala holčičku, co prošla kolem mně vyplázla jazyk a ještě se znovu otočila a opět vyplázla.
Před lety se mi stala jedna příhoda. Šlo o děti ze základky. Prázdná ulice. Přes celou ulici řvaly na mě, že si něco strkám do pí*i a ještě se tomu hloupě smály. Tak jsem jednoho z nich popadla a přirazila na plot. Rázem všichni čuměli jako puci. Zkoušeli se vymlouvat, že to říkají o své kamárádce, co šla s nimi. Ta se však tvářila překvapeně, že to na ní ti kluci hází. Každopádně byli v šoku. Zřejmě šlo o děcka z příliš volné výchovy a nečekali, že může nastat i jiné reakce než prošení a domlouvání.
@zelenaesmolda já jen že víš, že pětišestileté dítě nemá racionální rozum 😀 to víš že má🙂 pouze výchovou ho z něj vydolujeme, nebo jej necháme dělat si co chce🙂 Nechci aby moje holky byly nějací spratci, kteří nemají úctu k lidem ani jiným dětem a jestli to bude stát pár "pozadečků" tak klidně. Nemysli si, plácání mi nedělá nikterak dobře...🙂
@sijane no to je tragedie,vyplazla jazyk,ja bych ho na ni vyplazla taky a bylo by to.resite kraviny.ano,hlidala jsem deti.a co se tech deti ze zs tyce tak jak stare byly?deti casto opakuji co slysi aniz by vedely co vlastne rikaji.a kdo vam dal pravo prirazit cizi dite na plot?udelat to memu diteti zavolam na vas policajty nebo pritele aby vas na ten plot prirazil taky! nemate zadne pravo fyzicky napadnout jineho cloveka natoz cizi dite!
@zelenaesmolda A to je presne ono. Jasne priraziz dite na plot nemela, i kdyz se nejspis jednalo spis o pubertaka, ale byt to moje dite rozhodne se ho nebudu zastavat, ale primarne vyresim jeho chovani a to razne. Jenze to se dneska jaksi nenosi a pak presne dochazi k tomu jak jsem uz psala.
A co takhle když je potřeba řešit nejakou výchovnou situaci opravdu rychle, především pak s ohledem třeba na ostatni lidi, kteří jsou s dětmi, respektive s tou rodinu v nějaké vzajemne interakci... Příklad (podotýkám, že zatím děti nemám) : Stavili jsme se s přítelem včera na dálnici u Mekace. Vedle nás do toho boxu si sedla rodina se dvěma dětmi... Ja nevim, cca tri roky a pet let... Ten starší se zacal bavit tím, že nám házel nějakou hračku na stůl, do našeho jidla... Jo, dobrý, poprvé jsme se tomu, v podstatě ze slušnosti usmali, rodiče taky.... Podruhé mu rekli, ze se to nedela.. Potreti, počtvrté mu sahodlouze vysvetlovali, ze se to nedělá, že nám to vadi a bla bla, popáté mu tu hračku vzali a kluk nam tam hodil hranolku... Rodiče opět jen vysvetlovali... A jak to dopadlo? Zvedli jsme se a sli to dojist do auta, protože jinak bych toho spratka už asi zbila 😁(nadsázka!)
@pratensis co se mice tyce, samozrejme se zabavil, ovsem nebyl nas a jine deti si s nim hraly a on jim ho bral a hazel do krovi. Pri zabaveni, totalni rev, vysvetlovani nepomohlo a za chvili zase to same. Snaha zabavit necim jinym selhalala, odvest dite, jakobych ho z kuze drala. Nemuzeme trestat starsi deti, ktere si hezky hrajou, kdyz dvouletak proste neposloucha a sebrat jim balon. Co se tyce toho sezeni... to byl zase priklad z druhe strany, ze strany toho, co to musel snaset a muzu rici, ze si myslim, ze by me dite to nedelalo, nebo ze bych to zastavila zavcasu, ale to je prozatim jen teorie. Zpet k tomu mici, zpusobu po dobrem jsem vyzkousela nekolik, ne zebych to hned vzdala, to ne... ale kdyz uz to nijak neslo, tak plac po zadku. A svete div se, ani neknukl, vedel, ze zlobil. Kdyz jsem predtim mic vzala, tak rev neskutecny a za chvili ho zase pritahl od nekud, kdyu detem spadnul

@sijane To, co tu popisuješ je extrém, takhle se nechová ani fungující, ani podporující rodina. Tady je špatně všechno od začátku u vás u všech ☹