Co je mateřská láska?
Jak byste definovali mateřskou lásku? Setkávám se s tím, že pokud matka nejásá a nevidí svůj život v růžových barvách, tak své dítě ani milovat nemůže. Tvrdí to, zasloužilé matky i bezdětné mladice.
Nevím proč si lidi myslí, že milovat znamená hrát divadlo. Jasně, jsem unavená a protivná. S malou jsem neustále. Takže ponorka jako Brno. Do toho ji začalo období, kdy se vzteká a řve, když není po jejím. Má do toho svoje nálady. A já vážně miluji soudy lidí jako, že mi dcera při zvednutí ruky řve, "protože ji mlátím za to, že chce být u mně". Ne nedělám si legraci vážně to do mně jedna ženská hustí. Přitom neví o co se jedná. Zřejmně neměla doma dítě, co dokáže hystericky ječet kvůli tomu, že je kytka o pár cm víc vlevo. A moje malá má takové nálady už od miminka. Nikdy nevíme, co ji bude zase vadit a kvůli čemu začne vyvádět.
Takže mi kolikrát tečou nervy a nejradši bych ji uškrtila. Někdy dojde i na "ostřejší" slova. Někdy brečím a lituji toho, že ji mám s pocitem, že se mi zhroutil celý svět. Dává mi dost zabrat.
Nicméně, ALE když s ní nejsem pět minut, tak se mi začne po ní stýskat. Když usne připadá mi strašně roztomilá a nejradši bych ji celou opusinkovala a umazlila.
Takže, co je láska k dítěti? Jak vypadá, jaké jsou normy?
@priefi Ja to nemyslela zle,kazda mamca je jina a kazde dite je jine,univerzalni reseni neni.Ja treba v pripade typu ten mic necham klidne syna vztekat (mladsi dvouletak to umi znamenite,ale jen vypusti ventil toho vzteku a dal nerve,protoze uz vi,ze tim niceho nedocili).Nebo bychom po nekolikerem upozorneni opustili (samozrejme s revem) hriste. Akorat ja taky vim,ze u nej by placnuti vedlo k revu a ukrivdenosti,popsana reseni jsou u nas zkratka ucinnejsi.Myslim,ze cilem by hlavne melo byt,aby si dite uvedomilo,ze rodic sva slova mysli vazne a bude na nich dusledne trvat. Kdyz u vas takhle funguje placnuti,tak vlastne proc ne.Ja,kdyz placam,tak bohuzel v krajni vytocenosti nebo bezradnosti - a to je spatne.
@karlajasmine Vím dost na to,a bych mohla vyjádřitt situaci. To, že jsem šla okolo ještě neznamená, že velice dobře vím, že ten kluk, co naházel písek do kočáru je prostě nevychovanej fracek. Tečka
Kluk se chovat neumí, je totálně nevychovanlý, ve svých letech i kupř. plive po chodníku,
@karlajasmine
Neznamená, že když jsem nenapsala vše, že nevím.....
@sijane Necetla jsem vse, ale upozornuju, ze na dite byste mi sahla jen jednou. To k tomu prirazeni na plot. Silne mi pripominate jednu uzivatelku z Emimina, takova psychopatka, japonsky znejici nick. Nevi nekdo? Taky mela dceru, zila u rodicu, kteri ji trapili, pritel ji opustil...a ona z te dcery postupne vychovavala noveho psychopata. Zakleta rodina.
Mám 3,5r temperamentního rošťáka, paličaka a nervacka a na zadek nedostal ani jednou a troufám si tvrdit, že vicr mene poslouchá a když moc ne, tak rozhodně tím neomezuje nikoho jinýho. Nebaziruji na hloupostech, dávám volnost, ale ve smyslu např. tak si vlez do ty louže, ale nemáš holiny a budeš v tom mokrým pak chodit ty, házej ten balón do křoví, ale já ti jo lovit nebudu a novej taky nedostaneš. Hodně vysvětlují, např. jsem hodila kelímek pod auto, aby viděl jak dopadl, když ho auto prejelo, takže u nás lítání do silnice rešit nemusím. Dávám důvěru, lásku, ale nastavují hranice a nepolevují z nich. Taky za sebou máme pak hysteraku v obchodě (většinou když byl unavený) a rozhodně jsem je nemusela řešit jednou na zadek, takhle bych svoje dítě veřejné neponizila. Když nezaberou max. 2-3 domluvy (nekoupíme, nepotřebujeme, máš už to, musím utratit peníze za něco důležitějšího), tak ho prostě capnu, nákup nenakup a jdeme pryč. To samé např. když se nechová dobře v MHD. Vystoupíme, ujede nám to, nebude zoo...to mu dojde lépe a účinnější než kdyby dostal na zadek. Pokud situace dovolí, odcházím já - typicky nechce jít z hřiště, nechce se oblékat při odchodech z domu...a taky skvěle funguje zmijí pohled, pěkně v podřepu z očí do očí 😀
Jinak já prostě svého syna bit nebudu, ale u malých dětí u ostatních snad i jednu na zadek občas dokazu pochopit, ale bit puberťáky? To jako vážně? To me nikdo nepřesvědčí o tom, že to může mít nějaký pozitivní efekt.
Tak ja jsem nazoru, ze kdyz je treba dat na zadek, tak holt dostane. Poprve dostala malou facku v 1,5roce. To me kousla do bricha kdyz jsme se tulily. A to uz v te dobe vedela, ze nesmi, ze to boli. Ruka vystrelila nejak reflexivne. Od te doby uz to neudelala. Mame dve male deti a ne vzdy je slunickovy den. Malej spatne spi a je to vztekloun. Zatim bude mit 10 mesicu, takze zadne tresty, max okriknuti, ale jak trochu vyroste tusim, ze bude rostak. A jestli mi nekde vbehne i pres zakaz do cesty, vysmekne se mi na prechodu apod. jak to udelala dcera, tak proste na zadek taky chytne. Ja dostala jako mala kdyz bylo treba, jednou i varechou, a i kdyz to bylo neopravnene vim, ze to mamka udelala ze strachu o me. Nikdy bych ji nic takoveho nevycitala. Deti miluju, ale nejsem stroj a kdyz rvou oba, ja nevyspana, pak se mi sprajcne ta starsi na ceste, tak nervy rupnou a ne, nelituju toho.
@anazuzzuzana tak nějak bych chtěla malýho vychovávat já
přijde mi, že ty děti jsou na tělesné tresty buď moc malinké (bouchnout dítě, že chce strkat prsty do zásuvky, to fakt??) a nebo moc velké (pokud je dítě v patnácti fracek, fackování už to nezachrání).Fakt nechápu, proč někdo trestá tím, že druhému způsobí bolest. Nebo to to dítě necítí? Má ho to polekat? Tak to stačí ty ruce vzít a pevně říct NE.
@pratensis ja to chapu,.ze jsi to nemyslela zle 😉 ja jen chtela poukazat na to,.ze placnuti u nas neni prvni moznost, ale naopak az ta posledni a navic neni nijak silne. Spise je moralni. Ja bych treba nikdy sve dite nebila, ale vychovne placnuti biti neni. Mozna trochu to citi, ale jen chvilinku. Uznala jsem,.ze lepsi placnout, nez na zaver rvat jak pavian a totalne bez efektu. Navic vim z vlastni zkusenosti, ze lepe placnout, nez rvat, ze rvani je na psychiku ditete mnojem horsi a i v dospelosti jeste zanechava stopy, kdezto to placnuti ne. Jak tady uz nekdo psal, kdyz je jedno placnuti vyvazeno 1000 pusinek a pohlazenimi, kdyz dite citi lasku, je to cesta. Navic kdyz dite zna jen ustni teror, laska taky neni moc projevovana, tak je pak zakriknute az beda, takze i rodice, kteri neplacnou, ale jsou desne prisni, delaji chybu. V dnesni dobe si lide pletou placnuti na zadek s bitim, coz je spatne. Vim, ze nektere deti dostanou fakt narezano treba paskem, ale s tim nesouhlasim a je to podle me hrozne spatne a v zivote bych nedovolila, aby memu diteti takto nekdo ublizil. Prave si myslim, ze kdyz se uz na zacatku nauci, ze je placnuti, ktere pomalu ani neboli, uz to nemusi nekteri rodice pak hnad do extremu typu rezani, bohuzel casto k tomu pristoupi ti, kteri zezacatku jsou totalne laxni a nedusledni a pak jim dite skace po hlave, az je starsi. Co se tyce situace s tim balonkem, tak my jsme prave nebyli na hristi, ale na seslosti znamych s detmi u rodiny, takze jsem s nim nemela ani kam odejit 😅 jedine dovnitr a to bych nemela ani jak, jelikoz ja ho nesmim zvedat kvuli tehu a tatinek v danem okamziku nemohl a musel tam byt, takze jedine co zbylo, bylo vyresit to na miste. A na zaver po placnuti si zacal hezky s detmi hrat, takze vysledek skvely, dite nebylo zastraseno, ale uvedeno do patricnych mezi a bylo nakonec spokojene.
@kacenka1111 Ten tvůj krásný křištálek je taky pěkné kvítko. No asi bude hyperaktivní...
@sijane pane bože, nebude hyperaktivní. Je to zdravé, zvídavé miminko. Znepokojovat by ses měla, pokud by jen ležela jako pecka a o nic se nezajímala...
A pokud si myslíš, že tě despotická výchova tvých rodičů nijak nepoznamenala, tak se hodně mílíš. Biješ svoje roční dítě, protože zničí leporelo a v každém druhém komentáři píšeš, jak bys někomu dala přes hubu... a máš potřebu pídit se po definicích mateřské lásky, asi aby ses vyrovnala s tím peklem, co jsi měla doma a vnitřně si omluvila to, v čem žiješ nyní a jak se chováš ke své dceři. Vlastní komplexy si kompenzuješ stavěním se do pozice udržovatele všeobecného pořádku a morálního arbitra. Jsi naprosto učebnicový příklad toho, že bití dětí nikam nevede...úplně "já z tebe tu agresivitu vymlátím a podívej se doprdelekurvapráce jak jsem klidná"
@anazuzzuzana Lip bych to nenapsala.
@anazuzzuzana predpokladam, ze ten priklad s krovim a balonem byla tak trochu reakce na me? Jen pro upresneni, byt to jen na me, tak ten balon po druhem hozeni tam zustane s vetou, ze ten balon nema (ho hrozne bavilo,.ze to nekdo vytahuje), jenze ten balon vytahovaly deti, protoze ho chtely a mohly si ublizit pri tom vytahovani (byly tam ostny, koprivy, bodaky atd), mohly chytnout i kliste (coz sice takova tragedie neni, ale kdyby bylo nakazene, uz by to bylo zle a do predu tohle nikdo nevi), protoze tam byla i vysoka trava a tyhle rizika jsem si na triko nechtela vzit. Takze kdyz deti tam kvuli memu rostakovi lezky po nekolikate a domluva nezabrala, odvedeni zpustilo nekonecny rev, ktery vsem ostatnim lezl na nervy (mi uz ten rev nejak nevadi, vypinam ho nejak ve sve hlave, ale mam zive v pameti, jak jsem byla bezdetna, jak mi ty urvane deti lezly krkem, takze ostatni chapu). Takze tak. Kdysi jsem taky vzala a sla, ale pri rizikovem tehu to proste nemuzu a on to vi, ze ho nevezmu hlava nehlava. Takze okolnosti jsou take dulezite. Jinak doufam,.ze kdyz uz ho pustis do te kaluze bez holinek, ze ho v tom nenechas dlouho trajdat, aby Ti neonemocnel.
@anazuzzuzana No já ti nevím, ale co dostává bylinkovou medicínu na uklidnění tak se tolik nemlátí do hlavy, nepadá, neřve, má pevnější a koordinované pohyby. Dokonce i začíná chodit. Předtím byla strašně roztěkaná.
A kde píšu, že biji svoje dítě za zničené leporelo, mohla bys mi to prosím tebe ukázat? Nebo je to jen tvůj výmysl?
Nechápu smysl této diskuze, když autorka ví všechno nejlíp a má to na háku.
@sijane ?
Tak treba ted... ma svuj detsky pocitacek (ala pocitacek, spise zvukova hracka) a neco se mu nezdalo tak s tim zacal hazet a triskat, vysledek? Sebrala jsem pocitacek,.schovala za sebe a rekla neumis se k nemu chovat, nebudes mit, az se uklidnis, vratim Ti ho. Prve total rev a pak prisel ke me, pritulil se ke me a dostal pocitacek zpatky. Takze vzdy na zadek nedostane, nekdy i vysvetleni pomuze... ale nekdy to proste nejde
@anazuzzuzana ❤
@bayt ono facka a dat na zadecek je neco jineho 😉 a dat na zadek, nemyslim bit hlava nehlava, nebo az tak, ze me boli ruka, proste placnout, ne bit.
@zuzineckah tyhle slunickove rodice taky nesnasim a jejich deti jsou s prominutim na zabiti
@sijane do 6m dite urco hranice nezkousi, od 6m se rika, ze umi hrat i plac, aby si matku privolalo, ale 3m dite opravdu nezlobi, jen ho neco opravdu trapi.
@anazuzzuzana to co popisuješ jsou na prosté banality, které se hravě vyřeší jednoduchou domluvou. Takové záležitosti řeším dnes a denně xkrát.
Ještě tě čekají situace, kdy se projeví správná výchova...
@priefi to byl obecný příklad... nějak jsem ani neřešila, kdo a co měl přesně za problém s balonkem... chtěla jsem tím říct, že se obecně snažím synovi vysvětlit následky jeho činů a pokud má i přesto potřebu to ignorovat nebo si něco vyzkoušet, tak ho nechám si následky pocítit na vlastní kůži. Než abych mu 10x říkala, nedělej to a to, tak ho nechám to udělat a "natlouct si nos". A pokud je to situace, kdy by ono natlučení si mohlo mít fatální následky nebo omezovalo jiné lidi, tak ho prostě odvedu, rázně tuto činnost přeruším (vystoupíme z MHD, odejdeme z obchodu) i za cenu toho, že budeme mít k večeři suchej chleba nebo skončí příjemná návštěva....Okolnosti jsou samozřejmě důležité a nemá smysl tady rozebírat každý jednotlivý příklad, každá mince má dvě strany. Jen jsem naznačovala to, co funguje u nás a proč "konflikty" se synem neřeším a nebudu řešit jednou, byť symbolickou, na zadek
@anazuzzuzana to co si ted napsala je fakt mazec! Jako že zlobí, tak odejdete z obchodu a budete mít jen suchej chleba? Cože?
toto není řešení situace, ale útěk!!!
@zuzana_ka zato dát mu na zadek je řešení 😂 Hele, můžeme se tady chytat za slova do nekonečna. Já prostě svoje dítě nebiju, na nervy z něj taky nejsem, okolí neobtěžuje, nemám pocit, že by se všechno točilo kolem něj a máme spolu fajn, aktivní život. Z obchodu jsme odešli asi 2x, z autobusu vystoupili podobně krát, z návštěvy odcházet nemuseli nikdy, stačilo si nazouvat boty....Pokud pro tebe je přípustné dát dítěti jednu na zadek, aby sis mohla v klidu nakoupit, tak já raději budu bez nákupu. Plná lednička pro mě není zas tak důležitá, být důsledná ale bez použití jakéhokoliv fyzického násilí je pro mě důležitější
@anazuzzuzana Co presne znamená nechám ho natlouct si nos? Jak taková situace tedy probíhá? Dej konkrétní příklad.
@anazuzzuzana nejde o plnou lednici, ale o to, že ti dítě ovládá plány a povinnosti svým chováním!
Evidentně nechodí do školky co?
@zuzineckah ty jo, teď mě moc konrétní příklad nenapadá... on docela poslouchá 😂 ale třeba ať si klidně rozbije koleno, popálí od kopřivy, řízne o nůž (to už všechno máme za sebou)... vyhodnotím, kdy by to mohlo být opravdu fatální - to je něco jiného. Ale pokud hrozí jen malý úraz, tak ať si jej klidně udělá. Přežije chodit chvíli v mokrých botech, spolknout lžičku hodně opepřeného jídla atd. Vážným věcem se pokouším předcházet - viz můj příklad s autem, nebo jsem ho nechala sáhnout na hrnec, který už byl samozřejmě trošku vychlazený, ale ještě dost pálil, takže nějaké vrhání se na sporák u nás taky nikdy nebylo... atd atd. Když si to zažije na vlastní kůži + dostane ode mě vystvělní, tak nemá potřebu to opakovat.
@zuzana_ka no do obchodu, na úřady, návštěvy, do restaurací, na výlety atd. chodíme pořád a příklady, kdy jsem musela změnit své plány by se daly spočítat na prstech jedné ruky, takže to mi za to stojí. Do školky zatím chodil jen do soukromé tři dny v týdnu, protože v Praze děti do tří let do státní neberou.
Zuzky 🙂 evidentně vás strašně irituje, že se proti "jedné na zadek" vymezuji, snažíte se mi vnutit, jak jsem buď nezažila žádnou situaci, kdy je nutno jednu dát nebo jsem obětí svého dítěte, sluníčkový rodič s volnou výchovou, kterému jeho dítě jednou přeroste přes hlavu... ale do této pozice mě nezatlačíte a upřímně já nemám potřebu se před vámi nijak obhajovat.
@anazuzzuzana Náš Fanoušek se o krbová kamna spálil už asi 10x.........z gauče padá na hlavu každou chvíli, mohu mu po každém dalším úrazu říkat, že na něm nemá skákat, stejně je mu to fuk. První zlomenou nohu měl v roce a půl, první otřes mozku ve 2 letech...........Říkám si, jestli se dožije 18. narozenin, udělím si metál 😀
Fyzicky jej netrestám, zvládne se solidně potlouct sám. A u dcery stačí ta domluva nebo zákaz nějaké oblíbené činnosti.

@kacenka1111 holcicky je mi uprimne lito protoze jeji matka si nese traumata ze sveho detstvi a prenese to i na ni ☹