Co je mateřská láska?
Jak byste definovali mateřskou lásku? Setkávám se s tím, že pokud matka nejásá a nevidí svůj život v růžových barvách, tak své dítě ani milovat nemůže. Tvrdí to, zasloužilé matky i bezdětné mladice.
Nevím proč si lidi myslí, že milovat znamená hrát divadlo. Jasně, jsem unavená a protivná. S malou jsem neustále. Takže ponorka jako Brno. Do toho ji začalo období, kdy se vzteká a řve, když není po jejím. Má do toho svoje nálady. A já vážně miluji soudy lidí jako, že mi dcera při zvednutí ruky řve, "protože ji mlátím za to, že chce být u mně". Ne nedělám si legraci vážně to do mně jedna ženská hustí. Přitom neví o co se jedná. Zřejmně neměla doma dítě, co dokáže hystericky ječet kvůli tomu, že je kytka o pár cm víc vlevo. A moje malá má takové nálady už od miminka. Nikdy nevíme, co ji bude zase vadit a kvůli čemu začne vyvádět.
Takže mi kolikrát tečou nervy a nejradši bych ji uškrtila. Někdy dojde i na "ostřejší" slova. Někdy brečím a lituji toho, že ji mám s pocitem, že se mi zhroutil celý svět. Dává mi dost zabrat.
Nicméně, ALE když s ní nejsem pět minut, tak se mi začne po ní stýskat. Když usne připadá mi strašně roztomilá a nejradši bych ji celou opusinkovala a umazlila.
Takže, co je láska k dítěti? Jak vypadá, jaké jsou normy?
@anazuzzuzana mě by třeba zajímal názor jak by si řešila situaci, kdy se dítě začne sebou házet o zem a řvát na celé kolo v obchodě?
Osobně jsem toto u dcery nikdy nezažila a nevím jak bych reagovala🙂
@zuzana_ka Otázka není na mě a navíc jsem tohle u dětí v takovéhle míře také nezažila, ale osobně bych je asi zvedla do náruče a odnesla pryč. Co taky jiného...........Pokud budu fackovat dítě, které je v afektu, tak to stejně nebude vůbec vnímat.
@zuzana_ka stalo se to, ne často, ale prostě jo. Na pouti, prostě ho manžel vzal pod křídlo, odnesl a jeli jsme. Rozhodně v té situaci nepomůže "na zadek".
@michaela_2 díky za odpověď 🙂
@berenika39 co takové děti vede k tomu se takto moc vzteknout?
@zuzana_ka přece jejich přirozenost, vývoj, tím si projde každé dítě, jen některé to ventiluje více, jiné méně - frustrace z toho, že nemohou říct, co chtějí, že se nedomluví, jen tak vyjadřujou svůj názor - odlišný od našeho. tohle je dokonce správné ve vývoji....
Často se to stane, když je dítě unavené, není ve své pohodě, situace je na něj příliš složitá, nerozumí, co mu říkáme, nechápe, co se děje.
tak dá najevo docela obyčejný nesouhlas - jen to navenek vypadá fakt jako spratkovatost....
@zuzana_ka ten úplně největší extrém, taky naštěstí znám jen z videa (teď narážím na nějaké video, které jsem už ani nevím jaké souvislosti viděla, kde má holčička totál hysteráka a rodiče to natáčejí na mobil - wtf), ale jinak jsem to řešila tak, jak píší výše. Prostě jsem ho čapla, košík nechala, kde je a vynesla ven. Tam si v koutě k němu čupla, nasadila zmijí pohled a řekla, že se mi nelíbí, jak se chová, proč se tak nesmí chovat a že teda nebudeme nakupovat a nebude co k večeři...my máme tedy v obchodě konflikty spíš proto, že chce tlačit vozík (kterej samozřejmě neuřídí, kolem miliarda lidí) než kvůli tomu, že by něco chtěl koupit. Takže se ho snažím zapojit, pracně ho nasoukám do sedadla na vozíku (to už za chvíli fakt nepůjde, takže budu muset vymyslet něco nového 🙂) a zapojuji jej - podávám mu věci a on je dává do košíku, pak váží zeleninu, "radí mi" co nakoupit atd.
Nevím, kdy teda nastávají ta období vzdoru, syn je paličák celý život, ale dost těžké to s ním bylo, když mu byly tak cca 2 roky. Teď už se rozmluvil, hodně toho zvládne sám (před tím chtěj jen všchno dělat sám, ale většina věcí mu nešla) a přijde mi, že se v drtivé většině případů nějak domluvíme a když ne, tak viz výše. Určitě zase budou horší období, ale tak věřím, že to nějak zvládneme. Pořád se učím, jak s ním jednat. Jako nemám patent na výchovu, ale myslím, že to je i hodně o nějakém nastavení. Já jsem se prostě zařekla, že na zadek atd dávat nebudu, takže to prostě pro mě není varianta, a tak hledám jiné varianty a nebo se snažím situacím předcházet. Když je unavenej nebo znuděnej, tak ho nebudu brát do obchodu rovnou,ale raději to vezmeme oklikou, aby se trochu vyřádil atd.
@zuzana_ka ja tohle zazivala, vzala jsem ho pryc do ulicky, kde nezavazel, cestou promlouvala do duse, pak jsem.ho polozila, at si rve dal a sla od nej, po ocku koukala, co se deje, abych mohla zakrocit, ale kdyz nebyl divak (delala jsem,.ze na nej nekoukam), tak se uklidnil. Kdyz tohle delal doma, aby si tim neco vydobyl, tak jsem.odesla do jineho pokoje. Casem zjistil, ze to je k nicemu a zbytecne plytva energii. Ackoli u jinych deti videl, ze si tim dobydou, co chteji. Kdybych mu placla v ten moment na zadek, jedine ceho bych dosahla,.by byl jeste vetsi rev. Jen podotykam, ja na zadecek dam, ne ze ne, ale tohle zrovna neni zadeckova situace. Ted bych ho neodnesla, protoze nesmim, ale uz to nastesti nedela.
@anazuzzuzana tohle taky dobře fungovalo - prostě koukat z jeho úrovně, ne shora, prostě do očí, pohled "zmije" to myslím super vyjadřuje....u nás bylo platné i jasné neosobní oslovení "petře!!", nebo pevný stisk za ruku - věděl - pozor, něco je špatně.
@berenika39 teď jsme to někde rozebírali a super kombinace je prý zmijí pohled a strašidelné šeptání... na tom ještě se svým baritonem musím zamakat 🙂
Holky, díky za odpovědi🙂
chudák tchýně, tohle sekání o zem zažila s mým manželem, který si to do ted pamatuje 😀
dostal za zadek a prej řval ještě víc, ale už prej neví kvůli čemu se vztekal🙂
@anazuzzuzana 100% věřím že toto by na mou dceru nezabralo. Možná jednou, potom by z toho měla srandu jak si mumlám 😀
@anazuzzuzana ja nevím jak jiné Zuzky, ale já byla jen zvědavá na konkrétní situaci. Ale to, co si popsala jsou situace, ve kterých by úplně stejně reagovalo 80% rodičů včetně mě... Zajímají mě reakce spis v situacích, kdy dítě ani potřetí neposlechne vysvětlení třeba, ze autíčkem se po televizi opravdu nejezdí a nepomůže ani snaha o odvrácení pozornosti (tak to funguje u nás, vysvětlení, odvedeni pozornosti, opakované upozornění, až pak přiletí). V takových případech to zabírá vždycky a příště už je to ani nenapadne. Já se zase kvůli tomu necítím ani omylem jako matka - násilník😉Nevyšiluju kvůli blbostem (když počmárali stěnu tak mě trochu polilo, ale pochválila jsem je, obrázek jsme ještě společně vytunili a pak jsme stejný malovali do skicaku, což se jim líbilo nakonec víc... Proste melichernosti vypouštím.
Docela mě pobavila taktika odchodu z krámu. Při třech dětech bychom nejspíš chcipli hlady, protože jednou hrabe jednomu, pak zas dalšímu 😂 Ale to mě opravdu upřímně pobavilo, nemyslim to nijak špatně. S jedným dítětem to je asi účinné a proveditelné👍Tohle mi naštěstí vyřešil Rohlík.cz, protože naše decka nesnáší nakupování stejně jako já 😜
Zavidim vsem kterym na jejich vztekajici se deti zabere pouze "odnos, zmiji pohled ci ignorace". Obe moje deti se dokazali vzteknout takovym zpusobem a na tak dlouho, ze jednodusse prestavali dychat. Zpocatku zabralo fouknout do obliceje, pak je to jeste vic rozzurilo a zacali modrat. U nas zabrala ta casto opovrhovana ledova sprcha. Ono se toto soudi krasne, ale kdyz zazijete dite, ktere zmodra vzteky a nedycha, koukate na to jinak. Jsem zvedava co ten treti.
@zuzineckah Když mě děti zlobí, primárně se zamyslím nad tím, jestli mají dost mé pozornosti. Takže většinou vymyslíme společně něco, co nás bude bavit všechny.
Omluva za hrubku
Jaj, to je zase vyzivna diskuse. Nejlepsi jsou názory matek, které mají doma ještě miminka, ale odsuzují zde ostatní za jejich výchovu. Každá jsme jiná a každá své dite vychovávána jinak, ani jedna varianta není špatná. Takže mile dámy, buďte tak hodne a respektujte názory a výchovu ostatních.
@sijane, mateřská láska je bezmezna. Je to dar, který se poradne slovy neda popsat.
@zuzineckah tak když má ty destruktivní nálady, tak mu v tom prostě zabráním. Důrazně (nesmí chybět zmijí pohled 😂 ) řeknu, že to dělat nebude, protože televize stojí peníze a když jí zničí, tak buď nebude televize a nebude se kde mít dívat na Tlapkovou patrolu nebo koupíme televizi a tím pádem nebude na hračky a na výlety atd. Odvedu ho třeba do pokojíčku. Prostě situace od situace. A vím, že takové to spratkovské zlobení, je většinou z nudy, takže se ho snažím zaměstnat. JInak určitě je to s jedním snadnější než se dvěma, třemi. Až budu mít další, tak to první snad už bude rozumné 😎 chi chi
@anazuzzuzana Zmijí pohled umí malá dokonale napodobit a já nevydržím a směju se. Vypadá při tom neodolatelně správňácky. To se nedá popsat.
@zuzineckah jinak, to s tou zdí máme taky. Na jednu zeď si může malovat, takže nemá potřebu malovat na jiné. Obecně, si myslím, že mezi Dítě nikdy nebít a Být násilnickou matkou je víc stupňů a rozhodně jsem nikde netvrdila, že ty nebo někdo s podobným názorem jako ty, je hnedka násilník. Já to ale nedělám, dělat nebudu, nesouhlasím s tím a přesto moje živé a přirozeně temperamentní dítě neroste jako dříví v lese.
@zuzineckah já třeba docela dokážu pochopit různé rošťárny jako pomalování zdi, zničení různých věcí... taky jsem babičce ostříhala ovčí přehoz na postel😀
V prvé řadě se snažím domluvit, vysvětlit, ale když ani to nepomáhá, udělá to zase, tak jednu dostane...
Naštěstí takovéhle destruktivní zážitky už moc nejsou, je starší, ale ted spíš přišla s tím ignorativním jednáním, vysvětluju, vysvětluju a ona se mi směje do obličeje tak jedna pozadečková....

@michaela_2 můj syn naštěstí takový kamikaze není no... většinou mu stačí se rozbít jen jednou 😂