Co svačíte na mateřské?

grelen
15. bře 2022

Potřebuji inspiraci, jsem už se třetím dítkem na mateřské a vypěstovala jsem si za tu dobu závislost na sladkém. Po čem nejčastěji sáhnete když potřebujete rychle zahnat hlad, doplnit energii a nemáte čas na přípravu? Mam doma teď aktuálně všechny tři děti kvůli zdravotním potížím, takže energie ani času nepřebývá, k tomu kojím a musím si kvůli alergiím (mým nebo miminka) odpustit ovoce typu pomeranče, mandarinky, kiwi, bohužel i jablka. Takže jím banány, jogurty, a pak spoustu sladkého... Co svačíte během dne vy?

grelen
autor
15. bře 2022

Ještě jsem zapomněla na různé flapjacky a cereální tyčinky, ale to taky člověk nemůže jíst pořád a navíc to dost leze do peněz.

barmil
15. bře 2022

@grelen kojim a nějak mě nenapadlo svacit. Jim jako během těhotenství a před. Pokud máš potřebu svacit, kor sladké, mas špatně nastavené porce a skladbu jídla. Chce to kvalitní bílkoviny, tuky a přílohy. Pak nebudeš mít mezi jídly hlad a chuť na sladké.

lidija1234
15. bře 2022

@grelen ahoj,tak já snídám jogurt a pak si dávám kolem 11 oběd ten vařím většinou po večerech když malý spí. Odpoledne si udělám vaječnou placku s hořčicí ta je raz dva a večer si dám buď to co vařím na oběd nebo třeba už jen polívku. Když mám hlad tak si kupují proteinové nebo oříškové tyčinky. Nebo je dobrý si udělat třeba na snídani vlockovou kaši po té dlouhou dobu nemám hlad. Jinak pokud nestíháš není špatné si nachystat něco den dopředu. Ale třeba nějaké pečivo plus šunka je otázka minuty. ale já nekojim takže si nemusím hlídat co jim 🤷

pipi_puncocha
15. bře 2022

Nejrychlejší svačina když nestíhám je jogurtový drink, mám ráda od Active, to mám vypité tak za 30 vteřin.😅 Snažíme se mít doma na svačinu něco jednoduchého upečeného (bábovku, Banana bread), dopoledne mívám chuť na sladké.

sirinfirst
15. bře 2022

Oříšky a sušené ovoce nebo něco pečeného, co dělám i dceři do školy - škvarkove placky, různé muffiny sladké i slané, preclíky.. To vše vydrží několik dní.. Taky kojim (tříměsíční) a mám hlavně dopoledne dost hlad.

sigyn
15. bře 2022

Mně docela pomohlo si den predem připravit obloženou houskou s hodně zeleniny. Druhý den, když jsem rychle potřebovala jídlo, tak jsem jen sáhla do lednice

grelen
autor
15. bře 2022

@barmil Tohle jsem resila s kamaradem kdyz se mi narodilo druhe dite a ja jsem nezadrzitelne hubnula a potrebovala jsem to nejak zastavit. V podstate mi rekl ze mam skaldbu i mnozstvi jidla ok - pokud bych sedela cely den v kanclu na zadku, ale vzhledem k memu energetickemu vydeji to nestaci. Jenze ja proste nejsem schopna uz vic navysit porce, do zakudku toho najednou tolik nedostanu. Ke snidani si dam velkou misku musli s ovocem a jogurtem nebo talir ovesne kase a ovocem a orechy a za hodinu uz mam proste zase hlad. Proto potrebuji mezi jidly nejake rozumne svaciny.

grelen
autor
15. bře 2022

@sigyn Tohle je skvely a pritom tak jednoduchy napad, diky! Zacali jsme o vikendu kupovat velke mnozstvi kaiserek ktere strcime na mrazak (nenakupujeme pecivo kazdy den) a ja si pak muzu kdykoliv behem dne jednu vyndat a za 15 minut ji mam rozpecenou, ale taky ne vzdycky je cas na ni hodit neco vic nez platek syra. Připravovat si to vecer predtim me vubec nenapadlo 👍

prejeta_zaba
15. bře 2022

Fajn je při chvilce klidu umýt a nakrájet do krabičky/uzavíratelného sáčku zeleninu na proužky a to ujídat mezi jídly. Já třeba stále chodím na něco sladkého, ale když mám tohle po ruce, uspokojí mi to chutě a má to nulové kalorie. 🙂 Nejsem moc příznivce oříšků a müsli, to je takové zbytečně sladké nic, za chvilku člověk hledá něco dalšího. 🤷‍♀️ Nebo různá pečiva, knackenbroty s cottagem, pomazánky ve stylu nastrouhaná zelenina s tvarohem, hummus. Nebo i něco upéct a dát do toho méně cukru a třeba nějakou jinou mouku je výživově lepší než chytnout po tyčince.

jirovapa
15. bře 2022

@grelen teď kojím třetího prcka, takže se taky musím hlídat co jím a mám neustále chuť na sladké. Zjistila jsem, že malému vadí, když sním třeba i buchtu (24h odleželou). Takže třeba upeču cheesecake, linecké cukroví, různé placky (třeba z jablek a ovesných vloček) apod. Svačím banán, jablko, kefír. K snídani mám vždy jogurt s müslli nebo si udělám kaši. Snažím se omezit čokoládu, ale ne vždy se to povede 😀.

zaludova
15. bře 2022

Udělala bych si třeba koktejl z řeckého jogurtu, jahody/banánu a trošky mléka. Otázka minuty a dá se to upíjet postupně.

felixfelicis
15. bře 2022

Svacim to same co deti, jim prece taky udelas jidlo, tak nerozumim tomu, ze neni cas na pripravu. Dopoledne pecivo s necim + zeleninu a odpoledne nejcasteji domaci buchtu nebo muesli tycinku a jogurt.

krisstina93
15. bře 2022

Já si teď oblíbila skyr, v porodnici mi doporučovali zvýšit příjem mléčných výrobků a bílkovin, tak sem to spojila :D

grelen
autor
15. bře 2022

@felixfelicis Holky svaci treba jablko-nemuzu protoze mam alergii. Nebo mandarinku- osype se malej kteryho kojim. Casto maji svoje detske tycinky,ovocne kapsicky, nebo si daji jogurt/detskou matyldu, tvarohacek apod. Ja jogurty a z ovoce ted v zime banany jim porad dokola. Jasne ze kdyz jim nakrajim mozzarelu se zeleninou tak si dam taky, ale to se u nas ji spis k veceri. Pecivo maji obvykle k veceri a casto jeste i ke snidani tak jim ho necpu jeste o svacinach. Casto proste maji jine veci ktere si s nimi z ruznych duvodu nedam a tak hledam inspiraci na nejake dalsi alternativy pro me.

felixfelicis
15. bře 2022

@grelen Dobre, ale i kdyby mely neco jineho, tak ted je cas na svacinu, vsichni si sedneme a jdeme jist - pripravis jidlo jim a stejne tak pripravis sobe. Zase kapsicku jenom vytahnes ze skrine, tim usetris cas na pripravu jidla pro sebe. My to mame vetsinou kazdy den podobne, dopoledni svacinu slanou, odpoledni sladkou, veceri teplou (nebo deti pecivo, kdyz se nad zbytky z obeda ofrnuji). V zasade muzes jist cokoliv, co ti chutna, jen jsem nerozumela tomu, ze nemas cas si to nachystat (houska z lednice neni uplne dobra, i kdyz uznavam, ze asi lepsi nez zadna houska 🙂 ).

grelen
autor
15. bře 2022

@felixfelicis "Je cas na svacinu-vsichni si sedneme a jdeme jist" se zatim dost blbe vysvetluje tomu malemu kojenci co mam jeste ke starsim doma. Respektive casto to chape tak dobre ze sotva stihnu dodelat svacinu starsim a jdu kojit malyho. Mezitim dojedi starsi a potrebuji neco dalsiho. Nejstarsi jsou 4 roky. Jako samozrejme bych jim mohla rict at pockaji a ze si jdu chystat svacinu, tim riskovat ze mi mezitim vzbudi mimino a stejne se nenasvacim. Nebo muzu sahnout po necem rychlem a snist to zatimco jim pomaham stavet hrad z kostek.

blondynka400
15. bře 2022

@barmil nemyslím si že ten, kdo svačí má nutně spatně postavený jídelníček. Já sladké třeba v podstatě nejím, jídelníček mám fakt dobrý a stejně bych bez svačin nepřežila .-)
@grelen mne osobně přijde, že máš vše dost hozené do sladka, i tu snídani a pak to potřebuješ (i "sladká" zdravá snídaně za mne není moc ok, pak je tělo na tu sladkou chuť zvyklé). Za mne jsou ideální různé kefíry, tvaroh, oříšky, já si dělám i různé "saláty". Třeba dnes dopo jsem měla z vařeného kuřecího masa, papriky, do toho maličko kyselé okurky, promíchám se skyrem, maličko ochutíš lákem z okurek, hořčicí a solí a je to super. Takových podobných možností je..... Místo pečiva dát proteinové chlebíčky, nebo třeba takové vlákninové krekry, ty namazat lučinou skyr, na to kousek kvalitní šunky, sýra... možností je a nemusíš ni nic dlouho připravovat...

shirilka
15. bře 2022

@grelen Ono mít jen snídani, oběd a večeři není moc zdravé samo k sobě, ty svačiny dopoledne a odpoledne jsou dobré zařadit. Když jsem malého kojila měla jsem hlad snad non-stop 😀 na mizejících kilech to teda vidět nebylo ale ani nepřibývala😀 Brzy budu řešit podobný problém abych se najedla já, malý a miminko nám do toho neřvalo hlady😀 Pokud nemůžeš ke svačině moc ovoce, tak třeba pokud pečeš tak různé domácí buchty nebo tvarohové nepečené dezerty (ty jsou za mně rychlejší na výrobu za 15-20minut máš hotovo, udělám na plech a vydrží než se snědí tak dva dny). Obložit si nějaké pečivo a sníst na druhý den, uvařit puding a dat to misek v lednici. Ovoce a zeleninu pro starší bych asi nachystala dopředu do krabiček a pak jen vytáhla z lednice až bude čas.

felixfelicis
15. bře 2022

@grelen Mam deti 5, 3 a 2 roky. Kdyz je doma male miminko, tak je to divoke, to vim. Popravde si uz moc nepamatuju, jak jsem to delala😀, ale na svem osobnim case si docela trvam. Mam i 2x denne svuj ritual piti kavy a klidne detem reknu, ze kdyz jsem se postarala o ne, tak si ted tu kavu v klidu vypiju, a oni se musi zabavit sami. Miminko je miminko, ale starsi to zvladnou. Moji meli 3,5 a 1,5, kdyz jsme meli nejmladsiho.

grelen
autor
15. bře 2022

@felixfelicis Taky si najdu cas sama na sebe behem dne kdyz malej zrovna spi, abych si dala v klidu kafe. Ale hlad chodi bez ohledu na tyhle chvile. Myslela jsem ze na materskem foru to nebudu muset vysvetlovat 🙈

felixfelicis
15. bře 2022

@grelen No tak prave proto mi prijde nejlepsi si to zorganizovat🤷‍♀️ a vyhradit si na jidlo cas a i to miminko se tomu casem prizpusobi. To mi prijde jako lepsi strategie nez hledat, co se da jist pri staveni z kostek.

elesse
15. bře 2022

Jim prakticky poard, kdyz fakt nemam cas, sahnu po hrsti orisku. Ale taky se snazim vysvetlovat, ze ted jdu jist a vydrz

grelen
autor
15. bře 2022

Diskuse se staci trochu jinym smerem. Takze se pokusim naposledy nastinit situaci. Ja mam hlad skoro porad od rana az tak do peti odpoledne. Pro starsi deti je to uz tak narocne, do skolky ted nemohou, do toho doma miminko, o ktere se musim postarat, krome toho milion veci okolo domacnosti, s malym cvicime Vojtovku, jedni prarodice pracujici, druzi v zahranici, tata pozde do vecera v praci, vraci se tak akorat nez jdou spat. Nechci aby je porad hlidala televize ani je vecne odbyvat ze mimi/pracka/susicka/vyluxovat/uvarit/kafe....... Do toho energie omezene takze hodne saham po cokolade. To chci odbourat.
Prosim pekne, timto nerikam ze to mam tezsi nez vsichni tady, je mi jasne ze to nema jednoduchy nikdo, proto ale prosim o pochopeni, snazim se preklenout nejakou narocnejsi situaci ktera se za par mesicu zlepsi a nezadam o rady jak preorganizovat cely nas system abych si mohla udelat svacinu.

eeevee
15. bře 2022

@grelen za mě jsou super proteinové tyčinky, jsou sladké, ale dodají i kvalitní bílkoviny, po kterých bys (teoreticky 🙂) neměla mít hlad ani chutě 🙂 nejraději mám PureBar…

elesse
15. bře 2022

Svačím jogurty, ochucené tvarohy, různé upečené buchty (ideálně zase aspoň s kvantem oříšků, tvarohu nebo něčeho, ať to není jen mouka s cukrem). Taky dost různé kaše, ať už domácí ovesné nebo kupované instantní proteinové. Na slané chuť nemám, takže mě neužije ani na zeleninu, ani na housku s něčím. Ovoce si psala, že nemůžeš. Toho jíme taky hodně, teď hlavně hrušky a jablka. Včera zbyla pizza od večeře, takže dneska výjimečně svačím většinu dne pizzu. Taky dost různé koktejly a smoothie. Ale jestli prostě nemůžeš ovoce a musí to být do ruky, tak kromě tyčinek toho moc nezbývá

sonnn
15. bře 2022

já si dvakrát týdně navařím hrnec sytých polévek (luštěninová, zeleninová, bramborová), je to s mimimem práce, rychle snězeno, neutrácím za tyčinky atd. a nerozjede se mi vlčí hlad, doporučuji

loylii
15. bře 2022

@grelen nesvacim a jim 3 vyvážená jidla za den. Svačiny jsou pro mě zhouba😇 kila navíc. A když jsem kojila, vůbec jsem neměla hlad. Nejradsi bych jedla jen rychlou energii.

grelen
autor
16. bře 2022

@krisstina93 Diky to jsem vubec neznala, vyzkousim!

fire85
16. bře 2022

@grelen urcite mezi jídly třeba nakrájenou zeleninu, dopoledne ovoce, odpoledne určitě ne housky ale už jen zeleninu a bílkoviny. Urcite svaciny, to je kravina že máš špatný jídelníček když potřebuješ svaciny. Jinak chodíte ven? Ideálně vypadnout s dětmi. A pokud je tatinek do večera v práci denně, tak bych řekl že něco vydělá, takže bych třeba zvážila paní na úklid.to je dneska normální.

lennus
16. bře 2022

@barmil Tohle ale nefunguje u každého, kojení je výdejově náročné jako práce horníka. Nemám normálně potřebu svačit, ale u obou dětí jsem v období 4-6 měsíců po porodu hubla a opravdu hodně jedla.

Docels fajn je ovoce a k tomu oříškové máslo, je to energeticky výživné. Pak mě napadá avokádo, třeba i na chleba, různé pomazánky, dají se koupit i rostlinné, k tomu krekry nebo suchary, zelenina. Tuňák z konzervy se zeleninou.