icon

Covid a očkování seniorů. Je někdo, kdo je nebude přemlouvat?

15. led 2021

Předně, nechci vyvolat hádky ani dohady, ale zajímá mě, čistě osobně, zda tu je někdo, kdo nebudou své prarodiče 80+ přemlouvat (pakliže sami nechtějí) k očkování, protože se neztotožňuje s očkováním, ale spíše s promořením a udržením starších lidí v bezpečí.

Strana
z2
drep
16. led 2021

@martiniquest já si po každé službě na covid jipu říkám, že jestli doufám, že covid lidem něco připomněl, tak že to je, že obezita není nějaký kosmetický problém, ale naprosto zásadní chronické onemocnění, které postihuje všechny orgánové systémy a které výrazně zkracuje jak kvalitu, tak délku života🤷‍♀️

surikata131
16. led 2021

@drep možná připomněl, ale těch, to s tím začnou něco dělat, bude stejně minimum, vidím to i v rodině, kdy obézní jsou si vědomí svého rizika, ale to je tak všechno

surikata131
16. led 2021

@priefi ale ta vakcína na chřipku není živá, z toho člověk onemocnět nemůže, možná už byla v inkubační době, když se naočkovala

marcicek84
16. led 2021

@surikata131 to taky není dogma, morbidně obézní paní v mém okolí, tak 160 kg na 160 cm měla covid a zvládla jej doma, to je zajímavé, že neskončila na ventilátoru, jinak co se týče obézních, taky ti nezhubnou ze dne na den, ty o kterých je řeč, ti by museli hubnout rok či dva pod dozorem odborníka,aby zhubli ty kila, takže ten problém by se rychle stejně nevyřešil a pak už to zase nebude společnost zajímat, takže tlak pomine a jedeme dál...

priefi
16. led 2021

@surikata131 i její doktor jí potvrdil, že to bylo určitě z očkování a řekl ji, že v budoucnu se nesmí podobnými vakcinami očkovat. Říkal, že má nějakou poruchu imunity. Každopádně, když byl někdo z nás nemocný, ona to nikdy nechytila, v tomto směru měla imunitu dobrou, naštěstí. Takže tolik k Tvé odpovědi 😉

orisek56
16. led 2021

Nepřemlouvala. Babička nechce, je svéprávna.uj otec s matkou prodělali covid. Táta to měl horší, no lezl po stropě, šlo to z něj horem dolem, ale neměl problémy s dychanim, takže neskončil v nemocnici. 2 měsíce před tím se nechal naočkovat na chřipku, máma ne. A doktor mu řekl, ze kdyby se vykaslal na očkování na chřipku, tak to mohl mít lepší. Máma je oproti němu víc nemocná (cukrovka, nadváha atd) a ta to s podivem prošla v pohodě. On je věrný očkování na chřipku, přesto, že predminuly únor po naockovani chytl chřipku jak prase, až jsme měli o něho strach. Prohlásil, že na očkování na chřipku už se.....a očkovat na covid se nenencha, respektuji to.

ninive211
16. led 2021

@orisek56 Ja taky byla ockovana proti chripce i se ségrou a reakce na to byla, ze jsme obě poté chytly takovou chripajznu jako nikdy doté doby a ani od té doby jsem nikdy chripku nemela. Takze ja mam na ocko na chripku svuj nazor, nikdy bych se tim uz ockovat nenechala...a z covid vakcíny mam z toho duvodu taky smisene pocity a moc tomu neverim. "Nastesti" na nas mlade a zdrave se pravdepodobne ani leyos nedostane, pri soucasnem tempu ockovani, takže rozhodnuti zda ockovat ci ne momentalne nemysim rezit. Nasi rodice se ockovat vsichni chtějí, jejich volba, kladu jim jen na srdce, aby v dobe ockovani byli opravdu 100% zdraví, ani "blbou rymu"...

orisek56
16. led 2021

@ninive211 já se očkovat nenechám to vím 100 % ale to není předmětem téhle diskuze, my jsme přeci jen mladší ročník. Ale máš pravdu že táta měl chřipku, že se mohl posrat a to byl, teď už "byl" věrný ockovatel. Já se nikdy na chřipku očkovat nenechala a ještě jsem ji neměla. Kamarádky táta umřel po prodělané chřipce, zastavilo se mu srdce, bylo mu 48 let a taky byl ockovan. Je to otázka kde je pravda no. Ale překvapilo mě, co řekl praktik mému tátovi po covidu no.

mourovatakocka
16. led 2021

Absolutně nevidím důvod k tomu kohokoliv k čemukoliv přesvědčovat, co se týče JEHO zdraví. Děda se chce nechat očkovat, jen ještě kdyby fungoval rezervační systém, že. U babičky nevím a druzí prarodiče také nevím. Jejich zdraví, jejich starost, jsou dospělí, svéprávní. Diskuze je možná, argumenty se najdou na všechny strany, ale přemlouvání?

mafulin
16. led 2021

@hojda myslím, ze byl očkovaný už v minulosti, ale táta mu to "zakazoval", tak nám to tajil. Pár dnů po očkování se vyvrátil v lese, našli ho tam ležet na zemi a týden na to měl vysoké horečky, blouznil, odvezli ho do nemocnice, dávali mu ATB, ale jeho stav se horšil. Za pár dní zemřel. Prý na covid 🤷

surikata131
16. led 2021

@marcicek84 tak paní je spíš asi výjimka, co potvrzuje pravidlo...jasně že nikdo nezhubne ze dne na den, ale prostě nikdo v mém okolí se na hubnutí ani nedal, že by si řekl budu se víc hýbat, zkusím jíst líp...např jeden (ani ne 60 let) měl teď velmi špatné výsledky cukrovky, ale stravu řešit nebude, radši bude brát víc prášků...

surikata131
16. led 2021

@priefi tak nevím, kdy to bylo, možná dřív byla živá vakcína, teď jsou tam jenom částečky viru

surikata131
16. led 2021

@orisek56 řekl mu pěknou blbost, vakcína na chřipku to asi těžko ovlivnila. Průběh covidu má každý jiný, moje mamka naprosto zdravá štíhlá, mladá a bylo jí zle víc jak 14 dní, i když to byl “lehký” průběh, tzn. bez hospitalizace. Stará babička to nechytla, ikdyž byla v kontaktu s několika pozitivníma...

marcicek84
16. led 2021

@surikata131 na duhou stranu kdyby nebyl vsude palmovy tuk,premira cukru a soli v potravinach a lide by si mohli vybirat jen z toho "relativne zdraveho" tak by te obezity asi zase tolik nebylo...pohyb je ted omezeny,takze lide zase budou tloustnout,je to nelogicke...

ariadna12
16. led 2021

Nasi rodice jsou pres 75 a pres 80 let, oba se ockovat sami od sebe chteji. Teta pres 80 let vaha, ockovat by se dala, premlouva ji ale jeji syn, aby to nedelala. Takze spis opacna situace. Ale nelibi se nam, ze ji syn prekecava.

surikata131
16. led 2021

@marcicek84 tak fitka jsou zavřené, ale tam stejně chodil převážně mladí, ven člověk může jít bez omezení. Pro mě je třeba aspoň svižnějí procházka denně samozřejmost, a to i když jsem nebyla na mateřské (to jsem ale spíš běhala), ale někdo na to dlabe a má za celý den pohyb 0, ráno jede do práce autem, v práci si odsedí 8 nebo i víc hodin, sedne do auta, jede domů, doma sedne na gauč, jako relax po práci a pak jde spát...a kdo má homeoffice, tak ani za celý den nemusí vytáhnout paty z baráku

priefi
16. led 2021

@surikata131 to nevím, zda vakcíny byly kdysi jiné, ale bylo to už dost dávno, řekla bych cca 40 let? Možná víc...a nevím, zda se to změnilo nebo ne. Na to asi znají odpověď lékaři. Třeba @drep?

priefi
16. led 2021

@surikata131 každopádně tady píšou i další, že po vakcíně měli šílenou chřipku

surikata131
17. led 2021

@priefi tak to je dávná historie, většinou kdo toto říká, tak se očkoval před desítkami let, takže to byly úplně jiné vakcíny. Z vakcín, co máme teď se onemocnět nedá. Můžeš si přečíst např. zde: https://www.ockovacicentrum.cz/cz/chripka
“Vakcíny obsahují malé části mrtvého viru, nezpůsobují infekci a nemohou očkovaného chřipkou nakazit. U malé části očkovaných se po podání vakcíny objevují velmi mírné projevy lehké virózy, které jsou vyvolané reakci jejich imunitního systému. Nejsou příznakem nemoci, ale důkazem toho, že vakcína funguje a jejich imunitní systém na antigeny ve vakcíně intenzivně reaguje.”

Navíc teď jsou tetravalentní vakcíny, takže je větší šance na účinnost, že se “trefí” zrovna do varianty chřipky, která ten rok koluje. A nežádoucí reakce jako např zvýšená teplota apod. třeba u covidové vakcíny bývají spíš u mladších lidí (asi proto, že starší lidi mají slabší imunitu, tak tolik nereagují)

jade85
17. led 2021

Můj otec, sice "teprve" 70+, ale kardiak, obézní, bez minimální fyzičky, prostě jasný kandidát na těžký průběh. Na očkování nechce. Prý nebude pokusný králík. Přemlouvat ho nebudu. Asi bych ho musela zabít 😃

lucykote
17. led 2021

Děda a babi (východní Slovensko, silně věřící) se očkovat nenechají. Děda řekl že co má být tak bude a když zemře tak to má prostě být a žádná vakcína mu nepomůže. Jejich soused zemřel na infarkt v nemocnici, kdy 3 hodiny bez ošetření čekal na výsledky covidu, které byly negativni

priefi
17. led 2021

@surikata131 určitě přečtu 😉

verulevrtule
17. led 2021

@priefi Přesně tohle byl i případ naší babi, celej život chřipku neměla, nechala se prekecst k očkování, a pak nebyla tři měsíce schopna ničeho, neboť chřipka úplně hrozná. To samé jsem četla už i o tomhle očkování, máma dělá s rizikovou skupinou, ale očkovat se nenechá, ani všichni senioři u nich v práci se očkovat nenechali. Je dobré, že je to dobrovolně

verulevrtule
17. led 2021

@surikata131 Tak to s Tebou nesouhlasím, je to dva roky, co se nechala babi očkovat a jak ak nadávala, že se k takové kravine už zlákat nenechá

hojda
17. led 2021

@surikata131 Díky za vysvětlení záhady. Nás v práci před cca 14 lety očkovali zdarma na chřipku, kdo chtěl. Kolega se nechal a po pár dnech přišel úplně šíleně nachcípaný, že ani mluvit nemohl. Slyšela jsem to ještě od pár lidí v minulosti, ale těch, co se ptám teď, tak většina říká, že jen zarudnutí v místě vpichu. Babička se nechává každý rok a žádná reakce se neobjevila.

hojda
17. led 2021

Tak mám čerstvé info od kamarádky, které pracuje v domově seniorů, tam už jsou opravdu staří lidí, kteří se o sebe nepostarají a a reakce na očkování sem tam teploty a bolesti hlavy.

Strana
z2