Covid ve školce. Co se bude dít?

19. říj 2020

Ahojte. Dnes ráno jsme zjistili, že je učitelka pozitivně testovaná. Školka je tedy v karanténě a nám bude volat hygiena. Neví někdo, jak to asi probíhá? Jestli budeme muset taky na testy, nebo jen když jsou příznaky? Rodiče chodíme pro děti s rouškou, ale děti a učitelky byli ve školce doteď bez. Tak si říkám, jestli by hnali třeba na testy jen děti, nebo nás v domácnosti a nebo by jsme nemuseli (v to doufám 🙏).

keksik002
19. říj 2020

Nase skolka ma vyveseno na strankach, ze pokud k necemu takovemu dojde, deti se maji testovat a rodiny pouze pokud je dítě pozitivni ;) ale nevim jak je to ze zakona..

prostenika85
19. říj 2020

Ahoj, naše školka se zavřela v pátek. Měla nás kontaktovat hygiena a dát další pokyny. Nestalo se... Udělali jsme si soukromou karantenu, co zbývá :-/ Po dvou týdnech by se syn mohl vrátit do školky, my do práce. Pokud tedy školka bude v provozu.

novamamina
19. říj 2020

Ahoj. U nás se nakazilo všech sedm učitelek. Od jednoho dítěte. A asi 70% děti... A to prosím za tři dny od teploty toho jediného dítěte. Školka se uzavřela a přišel mejl od hygieny, že dítě musí na test. Pokud však nebude mít příznaky stačí aby bylo doma 14 dní a pak je považováno za zdravé. Moje dcera neměla jediný příznak a je pozitivní. Od ní jsme to chytli s partnerem oba. Doma jsme od 5.rijna kdy se Školka uzavřela. Nyní prý ve školce proběhla desinfekce a otvírat se bude 26.rijna.

zuzineckah
19. říj 2020

@keksik002 na to zadný zákon neexistuje.
Zakladatelko, řešíme stejnou situaci. Má se ozvat hygiena, ale pochybuji, ze se to stane. Testovat děti nenechám pokud nebudou mít příznaky. Budeme držet karantenu, pochopitelně. I tak jsme byli všichni už více méně 14 dni doma kromě skolkarky.

autor
19. říj 2020

Já právě na testy nepůjdu, pokud to nebude nevyhnutelné a rozhodně tam nebudu tahat syna jen tak, když mu nic není.
Jsem právě zvědavá, jestli se hygiena ozve, učitelka tam bude volat a předávat kontakty. Hlavně, ono od začátku nemoci učitelky, byli děti ve školce ještě normálně 3 dny a všichni bez roušek. Na test šla až v pátek (ale samozřejmě už tam nebyla). Donést to teda mohlo klidně jakékoli dítě třeba od rodičů 🤷‍♀️
No jsem zvědavá, já jsem těhotná a nemůžu si dovolit karanténu, mám před nejdůležitějšími testy 🤦‍♀️

novamamina
19. říj 2020

Proč nechcete vzít dítko na test? Když je pozadate, udělají mu vyter z pusinky. Pokud vir v těle má, alespoň budete vědět že na další tři měsíce má protilátky a nebudete se muset bát až příště přijde do kontaktu s nenocnym. O to spíš bych šla pokud jste těhotná.

pospis
19. říj 2020

nám zavřeli školku v pátek. Hygiena zatím nevolala, i když podle školky bude. Dle informací školky , školka karanténu nařídit nemůže, to je v kompetenci pouze hygieny. Dostali jsme doporučení dát do domácí karantény školkového syna, zbytek domácnosti být nemusí. Máme ho pozorovat a kdyby začal mít příznaky kontaktovat lékaře, aby ho poslal na test. Syn je doma a víc teď řešit nebudeme.

autor
19. říj 2020

@pospis takto mi to přijde ideální. Ono navíc muset být doma všichni z ničeho nic je hodně blbé 🤦‍♀️ já jsem ještě na mateřské, ale chlap si nemůže se svou prací moc dovolit být doma. Ale samozřejmě uvidíme co se bude dít a co budou po nás chtít.
Já ten virus tak neřeším, je to pro mě to nejmenší. Ale nechci syna tahat, když nebude nutnost. Že je možnost zažádat výtěr raději z pusy jsem netušila (nebo jsem spíše slyšela jen o tom, že to nedělají, že to není tak průkazné)

kackavb
19. říj 2020

Ahoj. My máme taky zavřenou školku. Že je ředitelka pozitivní nám volala ona sama, hygiena ne. Do karantény šly pouze děti, rodiče ne. Na testy nemusel nikdo. Já jsem ale za tři dny dostala vysoké horečky a šla jsem na test. Byl pozitivní a ode mne to chytil i manžel. Tříletý syn je úplně bez příznaků, na testy ho nenutili, ale nechám ho za týden otestovat z kapky krve z prstu na imunitu, jestli covid prodělal nebo ne. Přeji všem hodně zdraví.

nuninove
19. říj 2020

u nas take cekame..od ctvrtka visi na strankach skolky a na skolce papir ze tam meli jedno dite covid pozitivni a ceka se na vyadreni hygieny..zatim nikdo nic nevime, hygiena se stale neozvala jak postupovat, takze skolka zatim funguje dal..kazdopadne dcera je od patku doma s rymou a kaslem 🙄

nazka
19. říj 2020

Dítě bude muset jít na testy, je to povinnost. Vy až, pokud bude dítě pozitivní.

nazka
19. říj 2020

@kackavb a jak se to pozná podle krve?

kackavb
19. říj 2020

@nazka Jsou dva druhy testů, jeden PCR (výtěr z nosu a pusy) a druhý na protilátky v těle. Když by covid prodělal, měl by protilátky v těle mít a to právě zjistí z té kapky krve.

kackavb
19. říj 2020

Nám tedy dítě na testy hygiena neposlala, ani když jsem byla pozitivní já (test mám 10 dní starý), ale také jsem slyšela, že nově děti na testy posílají..

pospis
19. říj 2020

s jejich rychlosti už nebude test potřeba. V mém okolí znám několik rodin, kde se hygiena neozvala vubec :D

petracig
19. říj 2020

teď už jsou / v nejbližší době budou testy z nařízení hygieny u dětí povinné, protože děti mohou být skrytými přenašeči.

tamit84
19. říj 2020

Řešili jsme to samé teď v týdnu. V pondělí bylo ve školce covid pozitivní dítě. My se to dozvěděli od učitelky v úterý večer. Ve středu dopoledne volala hygiena a objednala jen syna v sobotu na testy (asi 5 dní od kontaktu, dříve by se možná onemocnění neprojevilo). V karanténě byl jen syn, ale stejně jsme celá rodina radši nikam nešli. V neděli večer přišla SMS že je syn negativní.

petrasipkova1
19. říj 2020

@petracig tak ale beztak mají 14 dni karantenu i bez příznaků,tak to testování děti smysl vůbec nedává.

novamamina
19. říj 2020

@kackavb to co popisuješ tento test... Pracuji v laboratoři a mohu si ho kdykoli udělat. Covid mám již přes týden a test stále žádné protilátky neukazuje. Není to příliš průkazne. Protilátky se mohou ukázat až po třech týdnech

nicol22
19. říj 2020

Také jsme měli zavřenou školku kvůli nakažené učitelce. 10 dní byla zavřená, dneska už normálně v provozu. Ve středu volali, že jsou všechny ostatní učitelky negativní. Na testy nás nikdo neposílal, šla jsem jenom já jako samoplátce spíš preventivně, syna jsem testovat nenechala, protože kdybych byla pozitivní já, on by byl určitě taky...naštěstí test vyšel negativně.

rnika
19. říj 2020

Také jsme měli školku zavřenou, z hyg. psali i volali, na testy jsme měli s dětmi jet, pouze pokud by měli nějaké příznaky. Pokud žádné příznaky tak ta delší karanténa... školku po 14dnech opět otevřeli a rodiče museli při opětovném nástupu dětí donést buď negat. test, pokud na testech byli a nebo čestné prohlášení, že za celou dobu karantény se u dětí neprojevili žádné příznaky.

petracig
19. říj 2020

@petrasipkova1 ale v případě pozitivního testu by se pak dřív spustila karanténa ostatních členů rodiny

lufinka90
19. říj 2020

Tak u nás pozitivní kontakt ve školce před 10 dny, na test jde syn ve středu. 6 dní jsme nic nevěděli, takže máme karanténu až od 6.dne. Od skolky informace, že by mohl po 10 dnech do kolektivu, ale jelikož nás MUDr. Poslala na test, tak budeme čekat na výsledek. Počítám, že těch 14 dní dodržíme.

irmamala
19. říj 2020

Někde jsem tu četla, že když dodržím 14 dní karanténu, nemusím na testy? Neumím si představit, jak bych tam tu svoji hysterku dostala, kdyby na to přišlo 🙂

kackavb
19. říj 2020

@novamamina Vychází nám to časově na 3,5 týdne od posledního kontaktu s nakaženou učitelkou, tak třeba by to už něco ukázalo.. Na výtěr ho posílat nechci, když mu nic není, tohle mi pro něj přijde jako "menší zlo"..

pettrus1210
19. říj 2020

Včera volala ředitelka, že u dcery ve tride se objevil pozitivní zak. Dnes volali z hygieny, že zítra jdou všechny děti na testy, dcera i přesto, že byla naposledy ve školce v pondeli , no neukecala jsem to, že už jsme 8 dní doma, prý musí vsichni:(

pettrus1210
19. říj 2020

@irmamala to už teď nejde, na test by měli jít všichni, také z toho nejsem nadšená

pettrus1210
19. říj 2020

@tamit84 jak to je v případě, že bude dite negativní? Musí dodržet tu 10 denní karantenu a musí pak ještě na kontrolní odběr nebo ne? Náš čeká odběr zitra

vecob
19. říj 2020
autor
19. říj 2020

Tak učitelky na test musí, to je jasné. Ale řekly mi, že hygiena už obvolává (no, už to jsou 3 hodiny a nám nikdo nevolal a to je školka o 25 dětech) a prý někdo na test jít má, někdo ne, takže to už úplně nechápu 🤷‍♀️ podotýkám, že nemusí jít třeba ti, co byli ve školce v pátek (ne že by nechodili týden/dva)