icon

Covid ve školce. Co se bude dít?

19. říj 2020

Ahojte. Dnes ráno jsme zjistili, že je učitelka pozitivně testovaná. Školka je tedy v karanténě a nám bude volat hygiena. Neví někdo, jak to asi probíhá? Jestli budeme muset taky na testy, nebo jen když jsou příznaky? Rodiče chodíme pro děti s rouškou, ale děti a učitelky byli ve školce doteď bez. Tak si říkám, jestli by hnali třeba na testy jen děti, nebo nás v domácnosti a nebo by jsme nemuseli (v to doufám 🙏).

Strana
z3
zuzineckah
19. říj 2020

Tak u nás bez negativního testu nevezmou dítě zpátky do školky po karantene😡 je to nařízení khs...

pospis
19. říj 2020

U nás viselo ve školce upozornění o výskytu Covid onemocnění ve čtvrtek ráno, takže ve středu to museli zjistit. V pátek školka normáně otevřená. Až v pátek odpoledne učitelky oznamovali o uzavření školky hygienou od 19.10 a že nás bude hygiena kontaktovat. Zatím nikdo nevolal.......

pospis
19. říj 2020

@zuzineckah jenomže karantému nemůže nařídit školka ale pouze khs. V pátek mi učitelka sama říkala, že dokud se hygiena neozve, dítě v karanténě není a jen na nás jak se k tomu postavíme. Hygiena uzavřela školku a měla by kontaktovat ty, které mají být v karanténě.

zuzineckah
19. říj 2020

@pospis u nás khs uzavřela školku a karantenu a test nařídila plošné všem dětem, které v daném období byly ve školce...

pospis
19. říj 2020

@zuzineckah tak to potom jo. Syn jedoma, určite budu trvat na jeho domací karanténě ale jinak ostatní členové domacnosti fungují normálně bez karantény. A čekám jesli se ozve KHS jestli teda test ano nebo ne. Syn je bez přiznaků. Od středy se ví že se ve školce objevilo pozitivní ditko a nic se neděje....

zuzita15
19. říj 2020

My jsme neli karantenu v zari, kdy jeste hygiena stihala, prisel mail, ze ma dite mit do toho a toho data karantenu (10 dni od kontaktu) a na test mame jit 6. a 10. den, meli jsme vystavenou elektronickou zadanku. Druhym negativnim testem karantena skoncila, skolka byla zavrena tyden. Od nakazene ucitelky to nechytla zadna dalsi a ani zadne dite (ale je to mala soukroma skolka). Od te doby vsechny ucitelky uvnitr nosi respirator. Pro nas s manzelem neplatilo nic, karantena az v pripade pozitivniho testu dcery. Nez nas hygiena kontaktovala, resp. nez byly vysledky testu ucitelky, byla pulka karanteny pryc, to bylo usmevne
Jinak 2leta dcera oba testy zvladla uzasne, byly jsme v drive-in, takze jsme nevystoupily z auta. Sice jsme na vysledky cekali 2 dny oproti velkym nemocnicim, ale za ten komfort auta mi to stalo

krtikkrtovaty
19. říj 2020

Teď od minulého týdne toto... https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/testovani-...
Takže to, že bude dítě jen doma, bohužel. Jako u miminek mi to přijde šílený. 😔

tamit84
19. říj 2020

@pettrus1210 Nám přišla včera ta SMS že je negativní a dál nás zatím nikdo nekontaktoval. Předpokládám, že karantenu už nemá když je negativní. Před tím testováním nám KHS dala na výběr buď test a nebo karanténa bez testu (vycházelo to na 14 dní od kontaktu s pozitivním). My si vybrali ten test. Malého (5 let) testovali z auta a strkali mu tu tyčinku do nosu. On byl ale v pohodě, pán mu prý jen řekl, že ho pošimrá v nose. Neříkal, že by se bál nebo ho to bolelo.

pettrus1210
19. říj 2020

@tamit84 my jedeme také na ten DRIVE. Dnes už jsme v karanténě 8. den a teď je to, že na testy už se musí vždy. No snad to dcerka zvládne, mám z toho nervy.

novamamina
19. říj 2020

@pettrus1210 kolik je dceři let? Nechte udělat z pusy. Já vím že někdo namitne že to neni tak průkazne, ale... Dceri pouze posimrala paní jazyk a ma ho tam...

pettrus1210
19. říj 2020

@novamamina je ji 5. A o to jde požádat na té drive stanici?

lolam10
19. říj 2020

A proc nechcete jit na testy?to fakt nechapu...resp.pokud na ne nechcete jit budete k sobe pristupovst jako k pozitivni a budete doma v izolaci?pak si na ne klidne nechodte ale pokud to budete trousit dal tak je to fakt bezohlednost...bezpriznakovy nakazeni jsou nejvic nebezpecni...p.s.taky jsem tehotna,uz od brezna takze se s tim potykam celou dobu kdybyste mi chtela rikat ze nevim v jake jste situaci...

autor
19. říj 2020

Každý vidí bezohlednost jinde. Nevíte zase vy, jak k čemu doma přistupujeme a nebo co děláme a neděláme.
Prostě jsem napsala, že na ně nepůjdeme, pokud nebudeme muset, když nikomu nic není. Ptala jsem se na radu ohledně situace se školkou a nepotřebuji, aby mi někdo radil co dělat nebo nedělat. Kdo má něco v hlavě, tak ví jak se chovat v takovýchto situacích, kdo ne, roznáší vir dál...

autor
19. říj 2020

@novamamina tahle možnost je super. Nechtěla bych syna ještě nervovat výtěrem z nosu... Uvidíme, jak dopadneme. Ještě se nám nikdo neozval a naštěstí nikomu nic (zatím) není (6. den od posledního setkání s učitelkou)

zuzineckah
19. říj 2020

@pospis dcera je taky bez příznaků. Ve školce musel být infekční člověk ve středu až pátek, přesně nevím, ale na testy musí všechny děti, které ty dny byly ve školce. Takže sobotu toho někoho testovali a hned v neděli psala ředitelka mail. Dnes ráno už psala khs. Fofr. Ale sere mě ten test. Jsme zavření doma, max na zahradu chodíme, nic ji není a stejně na to musí.

novamamina
19. říj 2020

@pettrus1210 ano. Také sme byly tam. Prostě jsem paní požádala aby ji to udělala z pusy. Že ji nechci simrat na mozku 🙂. Byly jsme už dvakrát a nikdy nebyl problém

novamamina
19. říj 2020

Já nechci strašit. Ale dceři také nic není a nebylo... To bohužel vůbec nic neznamená

novamamina
19. říj 2020

@zuzineckah taky mě to poprvé takto štvalo. Podruhé už jsem šla dobrovolně... Teď aspon vím že má aspoň na chvíli protilátky. Blbá doba, fakt blba. Ale nedá se nic dělat

zuzineckah
19. říj 2020

@novamamina no, s těmi protilátkami je to diskutabilní. Na tom se odborníci neshodují, protože už se objevily případy recidivy. A co se týče testování bezpříznakových osob, tak je to úplná blbost. Protože když test u takového člověka vyjde pozitivně, tak to znamená jen to, že tito lidé do svého okolí vylučují jen velmi malé množství viru, které zachytí nejspíš jen velice vnímavý jedinec, což znamená, že by neměli chodit do nemocnic, domovů důchodců apod. Navíc - a to je podle mě mnohem důležitější - pokud takovému člověku vyjde negativní výsledek, nelze ho považovat za bezinfekčního na více než 24 hodin, protože je možné, že je virus je v inkubační době a nemoc u něj teprve propukne. Tudíž je to naprosto zbytečné a vzhledem k ceně testu i šíleně neekonomické. Stačilo by jim vydat doporučení na omezení kontaktů na dobu 14 dnů.

U příznakových osob je to zcela logický krok, který nákazu potvrdí (nebo vyvrátí), protože právě tito pacienti jsou pro okolí nejvíc nebezpeční (pčikání, kašlání atd.)

jannca82
19. říj 2020

Na test jdou pouze děti, které byli v kontaktu s učitelkou. Pokud bude dite pozitivní jdou rodiče, sourozenci ti s kterým bylo dite v kontaktu. Momentálně je dite v karanténě, vy ne.

gracinka7
19. říj 2020

Sousedi teď řešili to samé. Učitelka onemocněla 1.10. školka to rodičům oznámila 10.10. Bylo jim řečeno, že buď budou muset počkat 14 dní a pak mohou dát dítě bez testu do školky a nebo udělat test a do školky může hned. Jenže na ten test je vzali až dnes, což je 19.10. Takže to vyjde časově téměř na stejno 🤷 Jinak dítě teda bylo doma, rodiče chodili normálně do prace. Což mi teda přijde dost na hlavu, kdyby bylo dítě náhodou nakažené, mohou být od něj i rodiče. Pak se to nemá tak šířit.

gracinka7
19. říj 2020

@zuzineckah mě přijde blbé i to, že teď jde na testy, za 14 dní to bude mít ve školce někdo jiný a zase půjde na testy? Takhle pořád dokola?

zuzineckah
19. říj 2020

@gracinka7 ano, to je velice pravděpodobný scénář. Bohužel🙄 A taky mně fascinuje, že je to všude jinak... Do prčic, tak snad by postup měl být stejný, ne? Jak je možné, že někde khs nařídí manévry jak u nás a jinde buď a nebo. Bordel.

letr
5. lis 2020

@zuzineckah Já jsem právě naopak četla, že někteří bezpříznakoví jsou právě superšiřitelé, vir normálně šíří ve velkém množství, ale tím že jsou bez příznaků, tak jsou o to nebezpečnější. A docela bych řekla, že na tom něco bude, když tak ve velkém odpadají učitelé a dětem navenek nic není.. V Izraeli prý dokonce dělali studii a vyšlo jim, že děti Covid šíří ještě víc než dospělí (asi právě proto, že jim nic není a tak se na jejich nemoc nepřijde).
Jinak u nás taky školku zavřeli a všechny děti musely na testy, naše naštěstí byla v jiném patře než ta nakažená osoba, takže jsme se tolik nebáli, ale na testy musela. A zatím ji do školky vracet nebudu, protože je jen otázka času, kdy se situace bude opakovat )o:

blondynka400
5. lis 2020

@novamamina jsi pozitivní a děláš si test sama v laboratoři? Neměla by jsi být spíš doma? .-)

novamamina
6. lis 2020

@blondynka400 nevim na který příspěvek reagujes. Ale to víš že jsem byla doma. Mela jsem doma z laborky rapid test. Dělá se z kapky krve, takže si ho klidně můžeš dělat doma. Asi jsem to někde napsala blbě a vypadalo to že jsem v práci. Ne, opravdu jsem nebyla 🙂

marcicek84
6. lis 2020

záleží kde se ta corona vyskytne v té školce, jestli třída, kde chodí tvé dítě, budova kde chodí tvé dítě, učitelský sbor, nebo jiná budova. U nás byla školka zavřená 14 dní, dcera na test nemusela, jelikož se to netýkalo její třídy ani budovy a učitelka, která ji učila byla též negativní. Nicméně ihned @letr po otevření školky jsou znovu plné všechny třídy, těch co dítě do školky neposlali je minimum.

blondynka400
6. lis 2020

@novamamina v pohodě 😄. Vyznělo to tak, proto jsem se ptala. Takto je to jasné. Díky za odpověď 🙂

letr
7. lis 2020

@marcicek84 U nás paní ředitelka poprosila rodiče, kteří mají tu možnost, aby si děti nechali doma, aby se snížilo riziko, že je hned zas zavřou. Což chápu, čím míň dětí, tím menší riziko, že to tam některé zavleče. Tak ať mají přednost rodiče, co musí do práce. A upřímně, já bych si dceru nechala doma i tak, jeden test na Covid nám stačil, na další už by se jí fakt nechtělo.. A vzhledem k tomu, jak rychle se to teď šíří, to vidím, že za chvíli zavřou zas.. Navíc my se stýkáme s mými rodiči, kteří jsou hodně rizikoví, syn je astmatik, takže si Covid domů zavlíct nechci, proč si zbytečně zahrávat..

marcicek84
7. lis 2020

@letr myslim,ze riziko sireni posuzuje stat a hygiena,pokud nechali otevrene skolky,tak to riziko sireni v nich je nizke,nas nikdo o nic nezadal.Urcite bych to nedramatizovala,covid tady bude asi i v prosinci a cely pristi rok a stejne tam nejake dite muze covid dotahnout kdykoli i kdyz to nejhorsi opadne. Jak dlouho vlastne chces mit dite doma?

Strana
z3