COVID19. Je tu ještě nějaká (ne)těhotná, která to stále bere vážně?
Ahojte holky,
zaujíma ma, či je tu medzi vami ešte niekto, kto stále dodržiava všetky opatrenia a berie túto situáciu naozaj vážne? Aktuálne som v 7. mesiaci a mám pocit, že sme s manželom takmer jediní, kto v okolí ešte stále všetko dodržiava. Od října sa s nikým nestretávame, okrem doktorov, nákupu potravín atď. Vonku nosíme poctivo rúška, na nákupy chodí manžel, dokonca dezinfukujeme všetky potraviny. Som už z toho strašne unavená, keď vidím, že nikto v okolí to neberie vážne. Takmer každý si behá hore dole, po návštevách, preplnených svahoch, kamaráti sa stretávajú akoby sa nič nedialo, niektoré dokonca tiež tehotné. Keď nás volajú na návštevu, žakaždým len odmietame. Na káve som s kamoškou nebola už ani nepamätám. Môj jediný kontakt je vlastne manžel a doktorka. Samozrejme ten strach a zodpovednosť umocňuje moje tehotenstvo, ale myslím si, že aj ako netehotná by som opatrenia stále dodržiavala. Niekedy však mám pocit, že mi z toho už hrabne, hlavne keď vidím ako osatní "žijú" ďalej akoby sa nič nedialo.
@vladienka No když vycházíš z logiky, že může být vir na nákupním košíku, na klice, tak může být i na zboží, když někdo zboží osahává. Stačí, když se před nákupem vysmrká a nevydesinfikuje si ruce, není to nic nereálního. Nemyslím si ,že je to nějaká hlavní cesta nákazy, ale určitě to možné je, pokud je někdo v rizikové skupině, tak bych se nedivila, že to dělá. Není to normální, ale ona celá pandemie není normální.
Já to chytla v sedmým měsíci i když jsem dodržovala co se dalo a chodila prakticky jen do práce nebo jsem byla asi jednou ve společnosti pár minut. Tak jsem to pak přestala brát tak smrtelně. Nezpochybňuji nebezpečí nemoci (i když ji neberu jako riziko pro sebe, ale nerada bych nakazila někoho rizikovýho). Ale samozřejmě opatření dodržují, kde to je nutné (obchod, doktoři, MHD). Ale teda u porodu jsem respirátor zahodila :D
@henesy123 Chránit se můžeš jak chceš ale dostat to můžeš tak jako tak.Ja jsem na MD.Nikam nechodím.Pouze na procházku kde se vyhýbám lidem a max na nákup.S nikym se nestykame,pouze s rodinou (4 lidi), nikam nejezdime,nosíme rousky,desinfekce atd. Pritel pracuje na směny.Behem celé 12h směny mají všichni rousky. A ejhle,v sobotu ho začalo bolet v krku, zvysena teplota a dneska pozitivní test.
Mam maleho syna a byla jsem zvykla 3x tydne jezdit po krouzcich a dalsi dny travit s prateli a jejich detmi. Kdyz se vse zavrelo, bylo mi dost nanic z predstavy, co bude (+ manzel na HO, ktereho syn neustale vyrusoval). Jenze taky mam pobliz maminku, ktera je nemocna a nikoho nema. Vzdy kdyz se vidi s vnukem, hodne ji to povzbudi. A tak jsme se rozhodli sami neco omezit, abysme mohli byt beze strachu s maminkou. A moc mi "stary" zivot chybi a neuzivam si to, ale taky zastavam nazor, ze bysme mohli byt jinde. A ted nemyslim "kdyz to chytim v obchode/praci", ale kdyz prave vidim lidi, kteri si proste neodeprou nejakou party/oslavu, protoze je snad asi posledni v jejich zivote. To me vytaci.
My už to měli potřetí, poprvé hned v první vlně, to nebylo hezké. V podstatě zápal plic, ale se suchým kašlem, tenkrát to trvalo asi 3 týdny a nikdo nevěděl, co s tím. Podruhé v létě, příznaky skoro neznatelné a naposledy před svátky. Já byla opatrná, ale v mužově práci to nikdo neřešil, spíš naopak. Přinesl to domů v půlce prosince. No... nic moc. Blbě se mi dýchalo a motala se hlava, k tomu celkem migréna a průjem. Říkala jsem si, že to tak zlé není a určitě to brzy přejde. Pak sedíte na gauči a koukáte, že se vám ani ne dvouletý prcek hrozně motá, často padá, průjem se mu taky nevyhnul a když spal, chvilkami přešel z klidného dýchání na krátké rychlé nádechy a výdechy, protože mu nestačil kyslík. Skoro jsem strachy nespala. Když pominuly tyhle příznaky, přišli jsme o čich, taky všichni. najednou jsem si nebyla jistá, jak vařit, protože jsem zvyklá se orientovat čichem, hlavně u masa, vajec, šunky atd. Vrátil se mi až asi před týdnem, hurá. Jediné pozitivum je, že necítíte pokakaný dítě, odpadkový koš, a pot 😀 Když ale málem podpálíte kuchyň, protože necítíte, že se něco pálí, trochu vás to rozhodí.
Neříkám, že je to chřipečka ani strašlivý mor. Příjemné to ale není a i když se dřív tvrdilo, že na děti to neleze, není to pravda.
@katka102030 to určite...ale radšej to asi chytím s tým, že som sa max chránila, ako mať potom výčitky... o to viac teraz v tehotenstve...
@malytlustyhroch přesně tak, kamarádka pracuje v dm na centrále a tam to berou vážně, druhá kamarádka ve farma firmě a tam mají dokonce vyhazov, když dvakrát přijdou do prace bez rousky. Tak by to mělo vypadat a je zbroji cítit, ze zamestnavateli nejsou zaměstnanci u prdele. Tady to tak bohužel není. Vsichni se ohani nazorem profesora Pirka, to bych se dámy musela proste posrat🤦🏻♀️ Já pracovala na vědeckých institucich a sleduju relevantni diskuze a studie k tématu, uznávám, profesor Flegr má ty scénáře nozna občas až moc černé, ale diky za nej👍Moc doporucuju poslouchat diskuze ke kovidu a ockovani z AV ČR
@evsi88 jsi jedna z mála kdo uznává názory Flegra. Já na něj taky koukám a je to teda smutný, ale co řekne, to se více méně stane. Nechápu že se mu furt někdo smeje že to je blb.
@novamamina on tu vědu krasne popularizuje a to taky jen tak někdo neumi👍Blbci se mu smějí za to, jak vypada🤦🏻♀️Bohuzel to je pro “lidi”, kteří jdou protestovat na staromak bez rousek, protože tím cely situaci strašně pomuzou a spasi tu naši svobodu, prim. To taky něco o cesich vypovida. Nas soused hrozne tvrdil, jak jsme my Češi fistronove a hrozne se tomu zasmejeme, než dostal zapal plic jak krava a mesic byl mimo provoz. Testy negativni, zato protilatek pro celej regiment.
@henesy123 já znovu pokládám otázku. Co lidi porušují, že nouzový stav neustále prodlužují..? Kdyby si vylezla z té bubliny, viděla by si, že všude kde je nařízeno nosí roušku, MHD, obchody, nádraží atd,atd. O porušení zákazu vycházení se taky nemluví, že by to někdo ve velkém porušoval.Nepořádají se akce, výstavy, restaurace jsou zavřené ( no a konalo se pár demonstrací, no jejda). Dnes přidala kamarádka příspěvek,ze je na dně, nemá z čeho zaplatit nájem, sociální aj. To ti přijde normální? Takže přesně jak si napsala nebaví mě to, ale dodržují co mam, podle mě to není málo. A ty jejich důvody, že stoupají pozitivní testy? Bodejť by ne, když dali testování zadarmo. Víš jak mi bylo, když mi umírala babička v nemocnici a já za ní nemohla? Prosila jsem doktory, že si udělám test, jen ji chci naposledy obejmout. Že třeba kamarádovi umřela babička v DD a on ji chudák 4 měsíce neviděl? Tohle nevidíš?.. zřejmě ne.
a to střetávání se na minimum, všichni kolem mě i narozeniny děti slaví v malém úzkém kruhu. Ja jsem třeba neviděla rodinu na Slovensku skoro půl roku, nemohla jsem za nimi ani na pitomé svátky.. takže se nediv, že už toho mají všichni plné zuby. Jsme bez financí, rodiny, svobody.
@tasimia V prvom rade mi je ľúto, ako tvojej kamarátky, tak aj babičky. Samozrejme je to zle čo sa deje... ale to som nikdy netvrdila, že nie je. Vláda by mala jednoznačne kompenzácie zvýšiť, aby na ne ľudia, ktorí sú ekonomicky krízou postihnutí nemuseli čakať, nemuseli žiť zo dňa na deň atď. Sú štáty, kde služby kompenzujú natoľko, že niektorí si dokonca prilepšili... naozaj som skoro neverila vlastným ušiam... ak ty opatrenia dodržiavaš, tak je to fajn, len tak ďalej, je to super. Ale nie je pravda, že keby som vyliezla zo svojej bubliny, tak by som videla ako sa opatrenia dodržiavajú (a nemyslím len protestujúcich)... som v kontakte so známymi, ktorí sa navštevujú, usporiadavajú rodinné oslavy akoby sa nič nedialo, dnes som bola v menšom obchode a až na jednu predavačku mali všetky rúška pod nosom. Videla som fotky z preplnených svahov. Takisto bola kamarátka nedávno na pohovore a potencionálny šéf bez rúška, upratovačka bez rúška, dokonca keď mu odmietla podať ruku, tak jej odpovedal: ,,Beztak to všetci chytíme, tak nechápem tieto vaše móresy..." .. Tak sa pýtam, či toto príde normálne tebe? Myslím si, že keby sa všetci títo ľudia chovali inak, tvoja kamarátka by nebola bez príjmu a babička nemusela umierať sama v nemocnici... :(
@tasimia Svoboda je. Kdyby ne, jsme všichni za mřížema. A to nejsme.
@henesy123 pokud vím, tak u Vás na Sk, ten kdo me negativní test, nosit roušku nemusí? Aspoň co mi tvrdil strejda, když Vás opět čeká to celoplošné, dobrovolne testováni a je celkem fajn, že když na něho nepůjdeš,tak nesmíš do práce. To je fakt dobrovolné.
Xx lidí nosí roušku, ja se stýkala že všemi co nosí roušky a voala? Chytila jsem to, takže opravdu, něco na tom bude. Ta nemoc tady bohužel s námi bude jako chripka ( neberu to na lehkou váhu, to vůbec). Jenže v první vlně - všichni doma, žádné Oslavy, žádné přeplněné svahy jak ti píšeš a dívej kde jsme.
@klokanka31 nevím kde, když si nemůžu koupit ani blbé pořádné zimní boty. Kdyby byla, jdu do obchodu a koupím si je ;).
@tasimia a bohužiaľ keby všetky opatrenia uvoľnili, hneď a teraz...neviedlo by to k zlepšeniu situácie...ale v konečnom dôsledku len k viacerým ľudom umierajúcim osamote v nemocniciach, ako tvoja babička...PS: asi si postrehla, že som zo Slovenska, takže o pol roku bez rodiny na Slovensku sa myslím že nemusíme rozprávať...
@klokanka31 Záleží jak tu svobodu vnímáš, je to individuální.
Pro mě je třeba tvoje vnímání "za mřížema" už jenom to, že mi někdo diktuje v kolik musím večer přijít domů, abych neporušovala zákaz vycházení. Nebo představa, že po mě někdo může chtít "dobrovolné" očkování jinak nemůžu do restaurace nebo za kulturou. To, že mám dávat svoje osobní údaje do další databáze nějaké " malé" firmě, když se budu chtít očkovat. Přitom ty informace už jsou v jiných a podle mě lépe chráněných databázích, ze kterých se dá čerpat.
@tasimia Rouška ti přece nezaručuje, že vir nechytíš, to bys musela mít respirátor. Rouška jen snižuje riziko nákazy. Moc nechápu tuto větu: Jenže v první vlně - všichni doma, žádné Oslavy, žádné přeplněné svahy jak ti píšeš a dívej kde jsme. Jakože to, že na jaře byl lockdown úspěšný nás ochrání už navždy?
@mateju_sm Myslím si, pokiaľ viem, tak by sme mali obmedziť nakupovanie v obchodoch, neviem či už aj v minulosti neplatilo odporúčanie - jeden z rodiny. Takisto obmedzenie kontaktov na nutné minimum. Psychiatria? Myslím si, že okrem dezinfekcie potravín dodržiavam (áno dosť prísne) len pravidlá, kt. sú nám všetkým odporúčané... alebo žijeme v rozdielnom štáte? :O

@hojda vidis to a ja som (davno takze to rozhodne nedohladam) citala ze v nemecku robili testy potravin v obchode a nikde sa nenaslli stopy virusu..