COVID19. Je tu ještě nějaká (ne)těhotná, která to stále bere vážně?
Ahojte holky,
zaujíma ma, či je tu medzi vami ešte niekto, kto stále dodržiava všetky opatrenia a berie túto situáciu naozaj vážne? Aktuálne som v 7. mesiaci a mám pocit, že sme s manželom takmer jediní, kto v okolí ešte stále všetko dodržiava. Od října sa s nikým nestretávame, okrem doktorov, nákupu potravín atď. Vonku nosíme poctivo rúška, na nákupy chodí manžel, dokonca dezinfukujeme všetky potraviny. Som už z toho strašne unavená, keď vidím, že nikto v okolí to neberie vážne. Takmer každý si behá hore dole, po návštevách, preplnených svahoch, kamaráti sa stretávajú akoby sa nič nedialo, niektoré dokonca tiež tehotné. Keď nás volajú na návštevu, žakaždým len odmietame. Na káve som s kamoškou nebola už ani nepamätám. Môj jediný kontakt je vlastne manžel a doktorka. Samozrejme ten strach a zodpovednosť umocňuje moje tehotenstvo, ale myslím si, že aj ako netehotná by som opatrenia stále dodržiavala. Niekedy však mám pocit, že mi z toho už hrabne, hlavne keď vidím ako osatní "žijú" ďalej akoby sa nič nedialo.
@henesy123 V těhotenství je asi větší strach o sebe a mimčo normální. Jsem teď v 8.měsíci, pracuji s lidmi, takže dodržuji desinfekci stolu a na prostor máme ozonovou lampu. Roušky a vstup po jednom dodržujeme a hlavně z toho důvodu, že si doma chci v klidu sundat roušku a potkávat se s rodinou a nebát se, že je nakazím. Taky nikde moc nelítám, ale na kávu s kamarádkou si dojdu, když vím, že ona to také dodržuje, protože se denně setkává tváří v tvář s desítkami cizích lidí. Akci v 15 lidech už jsem si před Vánoci netroufla, za to mi to nestálo. Mám tedy zkušenost, že většina lidí, když mě vidí má respekt a opravdu vše dodržují. Venku to neřeším. Držím si odstupy, dám si přes ústa šálu a po městě teď tolik lidí neběhá.
Seřvala jsem jen pošťáka, co nám tu nechává cizí balíky, protože je línej, lezou mi sem ve dvou a pod bradou má spadlej oslintanej kapesník na provázkách, kterému říká rouška, a nosí ho nonstop od doby, co covid začal. A to jsem zvýšila hlas až po třetí klidné výzvě. Zrovna u těchto lidí mi to přijde dost nezodpovědné a kdyby covid měli, tak dají rekord nakažených lidí za den. Lidi, co to nerespektují prostě vyprovodím ze dveří, že je rouška povinná, hlavně když jsme nestátní zdravotnické zařízení.
Takže hlavně zdravej rozum a neposrat se z toho, ale nastavit si hranice. Chovej se tak jak se ty cítíš dostatečně chráněná a v bezpečí. To že to někomu přijde na hlavu a přehnané neřeš, nežijí tvůj život a oni za tebe nebudou muset rodit v horečkách s covidem, což bývá dost problém i po porodu, protože u tebe dítě nemusejí nechat.
Fakt bych nechtěla rodit nachlazená, teď zrovna mám nějakou střevní virózu a jsem totálně vysílená ani teď bych si porod nedovedla představit.....natož nemocná, ať už je to angína, chřipka nebo covid.
@henesy123 Jídlo třeba nedensifikuji, jen ruce z obchodu, když vím, že se nedostanu k umyvadlu. Jinak máme zjištěno, že stačí, když umyješ povrchy nebo potraviny nezávadným mýdlem nebo prostředkem, který musí PĚNIT, tím narušíš obal viru a ten už nemá sílu, ikdyby chtěl. Řešili jsme to v optice, kvůli desinfekci brýlí a zároveň neporušení povrchu. Je na to skvělý prostředek FeelEco na mytí nádobí a je vhodný i na potraviny. Teoreticky by mělo stačit si důkladně namydlit a umýt ruce a desinfekce není potřeba.
@vladienka jo jo, určitě to tak je. A pak další věci je psychika. Já vím že jsem od té doby co se narodila dcera více psycho než dřív. Pak přišel ten blaznivej vir a psychika zase vzala za své. I proto si myslím že jsem já osobně měla těžší průběh než třeba partner.
@henesy123 já z toho taky mám strach. Ale nedá se žít v takovém stresu. Už se setkáváme i s přáteli. Ale jen s těmi, u kterých víme že to berou vážně. Máme i takové kteří na to prdi a s těmi se nevidame. Dceru jsem ze školky stáhla už v říjnu, kdy mi to po měsíci docházky domu dotáhla. Každý mi říká ať ji do školky už dám, ale partner se už boji. No, a dnes ráno přišel ze školky mejl, že paní učitelka která byla v říjnu pozitivní je pozitivni znovu a Školka jde do karantény. Takze ještě že je tatínek takový opatrný a nemusím teď opět řešit s dcerou testy.
Ano dodržujeme, protože zdraví a rodinu má člověk jen jednu. Nelíbí se mi ten alibismus, že to přece můžu chytnout všude. Auto mě taky může porazit i když jsem na chodníku a kvůli tomu se přece nepřestanu rozhlížet, když přecházím silnici.
@henesy123 Taky si připadáme jako ufoni. Dodržujeme opatření poctivě, všude roušky, nestýkáme se s nikým, manžel jen chodí do práce, na nákup, nebo když musíme s malou k lékaři. Po každém návratu domů si myjeme ruce, to jsme teda dělali vždycky 🙂 a na procházky chodíme tam, kde nejsou lidi. Myslím že to ale neděláme kvůli státu, že je to povinné, ale děláme to pro sebe. Přece jen není pěkné sledovat, co udělá s malými dětmi ten nový syndrom z korony. A my se o malou opravdu bojíme.
@me_druhe_ja Jenže s tímhle přístupem hodně lidí bude mít neživot protože budou mrtvý.
@henesy123 My opatření dodržujeme. Se synem chodíme ven pouze do přírody, kde na nikoho nenarazíme. Manžel chodí normálně do práce. Roušku nebo respirátor nosíme v uzavřených prostorech nebo tam, kde je větší koncentrace lidí. Používáme desinfekci na ruce, když není možné si je hned umýt. Omezili jsme hodně sociální kontakty a fyzicky se vídáme jen s pár členy rodiny. S ostatními fungujeme on-line, ale jsme na to zvyklí i za “normální” situace, takže nám to zase až tak nevadí. Myslím, že je důležité situaci brát vážně a zároveň brát ohled na svoje zdraví i zdraví ostatních, ale zároveň nepodléhat nezdravému strachu.
@klokanka31 Najhoršie je, že človek potom nevie už či je skutočne on ufón, pretože ho tak vidí okolie, alebo je to to najsprávnejšie čo v súčasnej dobe môžeme urobiť...A vlastne tým chránime aj všetkých tých, ktorým to je jedno... A ktorí žijú normálny život a nemienia sa obmedzovať, veď to je predsa život/neživot... a skončili by na psychiatrii... :/
@henesy123 Přesně. Já nechápu proč se tolik lidí nebojí. Nejhorší je, když potkám matky s dětmi v uzavřeným prostoru, a bez roušek. Jako to se ty matky nebojí o své vlastní děti?
@klokanka31 Víš proč se nebojím já? Už na jaře jsem s dalšíma 25 tisícema lidí z uzavřených obcí, kde to vůbec nebylo tak hrozné jak se uvádělo v televizi dělala pokusného králíka. A bylo to dost psycho. Celkově chování zbytku republiky vůči nám - lidem, které by měli rovnou střílet protože jsem sem dotáhli nějakou nákazu z Itálie údajně.
Takže už tehdy jsme si s manželem řekli, že k tomu budeme přistupovat se selským rozumem a bez hysterie. Omezíme se v určité míře, která nás nebude ovlivňovat na psychice a budeme dodržovat základní pravidla. Tomu čím nás krmí media nevěříme, protože už od začátku to dost zkreslují.....A ano vím jak to vypadá v nemocnicích a důchoďácích, pracuje tam část rodiny. Nepopírám, že covid tady je a je potřeba se chránit, ale ne tak aby mi hráblo.
Mně chování některých lidí teda osobně přijde i dost nefér vůči zdravotnickému personálu a společnosti celkově. Spousta se chová jako naprostí sobci, porušují nařízení, protože jich se to asi netýká a následky pak řeší přetížení lékaři, sestry,... Přitom kdyby se každý chytl za nos a choval se s ohledem k ostatním, tak by ta situace nezašla tak daleko. Jenže mezi lidmi se teď ve velkém JÁsá. A tenhle JÁjismus k ničemu dobrému nepovede.
@michaela666 A víš proč se bojím já? Kvůli naší malé. Asi spousta lidí vidělo tu dvouletou holčičku, která prodělala ten syndrom z korony. Která máma by chtěla vidět v takovém stavu svoje dítě?
My žijeme stejně jako před kovidem, s kamarády se vidíme, s rodinou taky. Mám měsíc do porodu a teď že tady v okolí bylo víc pozitivních lidi tak jsme omezili obědy u tchýně a tchána protože jsou starší.
@margriet Já si říkám že lidi bez roušek si asi připadají jako největší frajeři 😠 a že mohou třeba nakazit někoho, kdo umře, to je jim fuk.
@tasimia Mrzí ma, že ste skoro prišli o úspory a aj o prácu... Chápem, že to je ťažké, pre niektorých obzvlášť ekonomicky, ale (teraz to naozaj neberte zle) nenapadlo vás, že možno práve, keby ste nemali postoj ako sama píšete, že vás to "už nebaví" tak, že by k týmto dôsledkom nemuselo dôjsť? Keby to každého ešte aspon trochu "bavilo" tak by predsa aj tá ekonomická kríza bola o to kratšia a mala na ľudí menšie dopady... Máme známych v štátoch, kde to väčšina obyvateľov veľmi prísne dodržiava a hľa... reštaurácie aj obchody, služby... všetko majú otvorené a žijú si relatívne normálny život... Dodržiavanie nemyslím len rúška v MHD, ale obmedzenie stretávania sa na minimum apod.
A nebo ještě jedna teorie, že lidi se takto chovají ze strachu. Tímto svým nezodpovědným chováním jenom chtějí potlačit skutečnost, že bojujeme s hodně blbou nemocí. Která v lepším případě končí dlouhodobými následky, ale bohužel taky smrtí...
@klokanka31 Tak to tenhle případ mě úplně minul. Kvůli malé už máme domluvené nějaké omezení návštěv, abychom ji zbytečně nevystavovali riziku, ale nezavřeme se kvůli covidu doma. Babičky samy navrhly, že půjdou na test než přijdou na návštěvu, těm první vnouče upírat nechceme. Zbytek návštěv, až se situace trochu zlepší.
@klokanka31 to ma taktiež napadlo, že či tí ostatní, ktorí sa tvária, že oni sa toho neboja a je im to fuk, to v sebe len viac nepotlačili... možno to len vytesnili a v skutočnosti my, ktorí sa toho otvorene bojíme a chránime... tak len nedokážeme prejsť na vlnu "tak takto by som nedokázala žiť, ja žijem normálne, nebojím sa, je mi to fuk..." Ale nie som psychológ...
@michaela666 Určitě bys to našla na internetu. Tyhle dny to bylo i dost v televizi. To my se nestýkáme ani s babičkami. Testy nechtějí, a my s manželem nebudeme malou vystavovat riziku. Pro nás je její zdraví prioritní.
@henesy123 My s manželem kolikrát mluvíme na tohle téma, a nějak nechápeme, proč si lidi stěžují že není svoboda a bla bla bla. Když něco potřebujeme koupit, tak to koupíme. Když teď nelze v obchodě, existují eshopy. Hospody dle mého názoru k životu opravdu nejsou nutné. Není kino? No a co, film si pustíme doma. Nemůžeme například do ZOO? No a co, stejně je zima. Tak si uděláme aspoň procházku do parku. Pořád máme lepší život než naši prapředci kteří neznali kina, kadeřnictví, bary, posilovny, a stejně dovedli žít, možná lépe než my. Naše generace už je strašně rozmazlená...
@henesy123 to je detinske taketo narazky.. a rozdelovat sa na my zodpovedni a ostatni ktori mozu za to aka je situacia tiez. Necitim sa nezodpovedna tym ze sa raz za cas s niekym stretnem a idem nakupit. Rodicov som nevidela polroka, po tom co mi mala plakala ze chce aby sa niekto prisiel hrat som si povedala ze aspon nejake soc kontakty potrebujeme. Ale nejdem sa tvarit ze je normalne dezinfikovat potraviny, nema to absolutne ziadny zmysel
@vladienka Nedávno jsem poslouchala jednu youtuberku a ta říkala, že se nakazili přes vzorník. Nějaké riziko nákazy přes potraviny existuje, takže úplná blbost to není, je to prostě povrch jako jakýkoliv jiný.
Respektovaný epidemiolog pro sestavil žebříček, v němž upřesňuje nejčastější příčinu předání viru:
- Při verbálním projevu bez roušky.
- Podáním ruky.
- Přes dotyk na předmětu - klika od dveří, tlačítko od výtahu, numerická klávesnice bankomatu a další.
- Kontakt s kontaminovaným jídlem či pitím.
- Při verbálním projevu s rouškou.
ano, snažím se žít jako by se nic nedělo, pracuji doma (to i bez covidu), prarodiče už nemám, s ohroženými skupinami ve styku nejsem, nosím roušku v uzavřených prostorech, myju si často ruce a to je vše. Mám malé dítě a tomu tahle situace sebrala strašně moc věcí, takže cokoliv, co někam narvu (sáňkování, návštěva zoo v Polsku, kam to nemáme daleko, kdykoliv je chvíli otevřeno hernička) v rámci omezení děláme. Respektuji tvoje rozhodnutí, nevysmívám se mu, ale zároveň po mě nikdo nechtějte, ať dětství svého malého spláchnu s prominutím do haj... a prosedím doma s tím, že to jednou přejde, protože ten čas nám nikdo nikdy nevrátí. Netvrdím, že covid neexistuje, že to je podvod, až to bude možné, dám se hned očkovat, ale jinak jak jsem psala výše.
@henesy123 ahoj! My to mame úplně stejně, respektive do nedávná jsme meli. Jediné co, tak jsem přestala dezinfikovat nakuo, ale když otevíram třeba sýr, tak si umyju ruce a pak sahnu až na tu potravinu. Manzel měl od září do prosince jako jediný z firmy HO protože se jednohlasně ve firmě dohodli, ze budou bez rousek a my s tím nesouhlasime - sedí tam asi dvacet lidi v jednom kanclu🤦🏻♀️ Teď už manzel do prace musel, takže se stále chrání jen on sám, ale ke otázka času, kdy zase něco přinese. Nosí sice Respilon šátek ale to mu proste stoprocentně nepomůže bohužel. Nechapu jak můžou byt lidi tak strašně natvrdly, bohužel dokud to ve firmě někdo neodnese vic, budou si pořad myslet, ze je to nachlazeni. Manželovi naznačili, ze tím, ze nosi rousku je neloajalni k zaměstnavateli - slyšíte dobre

U nás manžel pracuje díky bohu s domova já s mimcem doma potravina spis objednavame on-line anebo do místních menších supermarketu necestovali jsme nikam rok... i v létě na dovoleny sme nebyli
Ale díky bohu máme barák
Jsem teď taky těhotná
S kamarády se nevidíme protože buď děti chodí do školky nebo manzele do práce mezi lidi
Bereme to dost vážně
A nakazit se nechceme protože bůh vi jak to zrovna bude u nás
Paní co k nám chodila domu pomáhat už tři týdne je nemocná a její manžel je na JiPce
Takze tak