Čtyři v tom 3
Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?
@zuzana_ka presne, podle me se kolem toho porodu strasne nadela...resi se kazda pi*ovina. To ja misto vymysleni kravin sla radsi na vylet a porodila jsem krasne i tak. Jak rikas, casto ty, co nejvic s doktorama diskutuji, jsou pak negativne vnimane a komunokaci to ztezuje tim vic, musi mit vsechno po svem a za kazdou cenu a nejsou schopny se smirit s tim, ze porod se proste neda pokazde nalinkovat dopredu podle nejakeho takoveho porodniho planu.
@chris_n jsem laik, nevím, čistě teoreticky, kdyby se třeba pomocí utz přišlo na nějakou vadu a porod, at už císařem nebo normálně, by byl veden s tím, že miminko bude ihned ošetřeno a podniknou se kroky dle aktuálního zdravotního stavu, určitě by to bylo lepší než nedělat nic, resp. nemoct dělat nic max. volat záchranku...
U Pavly prostě zdravé x nemocné, umře x neumře...
@zuzana_ka nejnovější poznatky vědy=v podstatě návrat k přirozenému porodu..protože porod je přirozený proces..to o čem se tu celou dobu bavíme..porod bez zásahů, urychlování, klid,přítmí, respekt k rodičce,volba porodní polohy..dle vás přírodní blbosti a kraviny..dle mě prostě lékař má nastoupit až v případě komplikací so easy 🙂
@mialagia souhlas ;)
@mialagia Když jsem viděla kolik krve ze mě jde aniž by to zapříčinil doktor, tak si nemyslím, že je to až takovej laláč jak si někdo myslí.
Co je přirozený porod? Máme rodit jako kočka koťata - polovina jich zdechne zbytek přežije?
Podle mě si někdo myslí, že je to stejně přirozený proces jako jít na velkou... 🤐 🤐 🤐
@slunickova123 souhlas. Já si prostě odrodila, podle mě přirozeně, pro někoho se zásahem.
Jasne, ze muzou nastat komplikace, ale tady jde hlavne o to, ze ten porod v Anglii a v ostatnich zapadnich zemich, kde se muze rodit doma, je uplne jinak zorganizovany. Jak jsem pochopila z prispevku tady, vetsina z vas, s nim zkusenost nema, ale kritizujete ho jako barbarsky cin doma na podlaze. Pritom ta pece je tam uplne jina!!!! A o to tu jde, vytvorit system samostatnych PA v CR se zazemim a vybavenim, aby porod doma byl mozny, tak jak je to v zahranici.
@zuzana_ka tak pro me to je stejne jako kdyz ty hodnotis porod Pavly jako zdrave x nemocne, umre x neumre. V Anglii ta pece je. Ano nemela utz kazdou kontrolu, ja taky ne. Za cele tehu jsem mela 3 a stacilo to. Nebylo potreba, protoze jsem nebyla nemocna, ale jen tehotna. V CR jsem nerodila a jsem rada, ze jsem poznala neco jineho a mela jinou moznost. Zkusenosti s lekari mam- stale mam kamarady a rodinu v CR a slysim vic nez dost, o tom, ze pan doktor je buh a kdyz se k nemu tak nechovame, tak mame smulu.
Proto me zklamal i pristup Kateriny jako mlade lekarky pred jejim porodem, jak to videla jen medicinsky. Treba se zmeni a bude otevrena k dialogu s pacienty....Ja v to doufam.....
@jaajaa podle mě máš hodně znechucené představy, ale asi jen podle toho, kdo ti co řekl, ale zkušenost žádná. Tvrdíš, že v české porodnici se nechovají lidsky, přitom si tam nebyla. Tvůj názor mi nepřipadá relevantní.
Až si projdeš jednou českou porodnicí, třeba tě to mile překvapí i když pochybuju, že ti dovolí vzít si vlastní placentu do mrazáku. 😖
@zuzana_ka ... Zuzko já jsem byla s českou porodnicí také moc spokojená. Rodila jsem v havlíčkobrodské a ta je sama o sobě vyhlášená 😉 ... Jinak náš zákon umožňuje, aby si rodička vzala placentu. Pokud o placentu zájem nemá, je s ní v nemocnici nakládáno jako s biologickým odpadem.
@mialagia ... Souhlasím s Vámi, přirozená cesta je skutečně pro maminku i miminko nejpřirozenější. ... Jak jsem psala výše - Pokud bych se měla vyjádřit ke svému porodu, tak to bylo komplikované pro mě i pro nemocnici, ale zároveň krásné a v pohodě ... V 8.měsíci těhotenství mi zahnisala ledvina, tak mi zavedli stent do ledviny. V 37.tt mi odešla hlenová zátka a odtekla část plodové vody. Dva dny jsem byla v nemocnici na pozorování, ale nic se nedělo. Pár hodin před propuštěním mi odtekla další část vody a pak už jsem byla rychle převezená na porodní sály, kde mi vzali krev, aby zjistili, jestli už nemám infekci v těle a po pár hodinách píchli oxytocin. I přes napíchnutý oxytocin mi začaly první stahy až po 4 hodinách. Na porodním pokoji jsem byla sama, občas za mnou přišla PA, měla jsem tam příjemné světlo, klimatizaci, a mohla jsem si dělat vše, co jsem chtěla. Porod trval 6 hodin a manžel přijel až na poslední fázi, která trvala asi 30 minut. Takhle mi to vyhovovalo, byla jsem sama, se svým tělem a rodícím se miminkem, a zdravotním personálem za dveřmi... Kdybych měla rodit doma, tak bych se bála, že by se s mým pomalým porodním rozjezdem miminko nenarodilo zdravé ☹
@zuzana_ka promin, ale to doopravdy nema smyls. To je proste to, co mi v Cechach vadi, ze nekdo me hned zhodnoti na zaklade toho, ze mam placentu v mrazaku. To se mi nastesti v mem soucasnem bydlisti nestane a i kdyby si PA o tom myslela, co chce, z profesionalniho hlediska neda nic najevo a nejsem pro ni zadni alternativci.
Ale mas pravdu, osobni zkusenost s porodnici v CR nemam a nebudu uz tady radeji nic prezentovat. Lepsi, kdyz to zustane tak jak je- tudiz tehotenstvi a porod bran jako vysoka medicina a nemoc, aspon z toho zdravotni pojistovny a lekari maji poradne vynosy.
@aktata jasně tak by to mělo být, když nastanou komplikace tak by mělo přijít medicínské řešení a ve vašem případě jak to líčíte se ještě snažili zachovat i přes to co největší míru přirozenosti porodu..bohužel v našem kraji je to obavám se s porodnicemi horší tak snad budu mít štěstí..

Teda holky, vy se toho nebojíte 🙂
Sleduji pravidelně a s nadšením každou řadu a tahle je fakt sakra zajímavá.
Sice nejsem fanynkou domácích porodů, ale ten Pavly porod mi přišel nádherný! Tak strašně přirozený, ,,klidný a čistý´´ ( nevim jestli se zrovna tahle slova hodí k porodu, ale přišlo mi to tak 😅) je neuvěřitelná jak to zvládla celý sama a já vážně smekám všechny klobouky co mám. To jak na ni vykoukla ta hlavička, mi úplně vhrkly slzy dojetím. A že zařvala na porodní asistentku, no bože, porod bolí a mě někdo při takový bolesti ,,otravovat ´´ něčím co by fakt ještě půl minuty počkalo, bych taky asi štěkla 😅 Nehledě na to, že ji okřikla a asistenka fakt dala pokoj, potom přeci říkala, že dobrý, je na to prý zvyklá 😉
Kačenka měla očividně porod komplikovanější, ta by s těmi všemi komplikacemi pravděpodobně rodit doma nemohla. Trochu mě tam děsily ty přístroje a hadičky,bylo mi jí strašně líto a jak jsem si u Pavly porod užívala, tady jsem skoro tlačila s ní, jen aby to už skončilo.
Jdu v prosinci jako doprovod k porodu a jestli bude probíhat jako u Kačenky, začínám být vážně ráda, že tam kamarádka nebude sama, ale budu tam s ní, že ani ona nebude mít třeba pocit, že na to je sama, ale jsme tam dvě a zvládneme to.
Veronika je pro mně trochu nezodpovědná borka 😀 ale moc se mi líbilo jak o sobě říkala, že jestli je v něčem dobrá tak v tom být mámou. Chlapa jako je Miloš já bych si asi nikdy nevybrala, ale má u mě prostě veliké plus, že šel do vztahu, kde jsou takoví raubíři 🙂 a je vidět, že to s nimi vážně umí.
Ještě bych asi měla dodat, že jsem nikdy nerodila, ale doufám až někdy bud těhotná, bude probíhat k casting na čtyři v tom....na takovou 5. řadu bych to viděla....