Čtyři v tom 3
Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?
@mialagia Jak já byla ráda za ty rutinné zásahy, po píchnutí vody se konečně porod rozjel, kromě toho mě doktor upozornil, že je docela nebezpečné, pokud je mamina hodně otevřená, ale plodovka ještě neodtekla, byla jsem vděčná za hmat od PA, následně i paní doktorky, který zase porod ještě uspíšil, i za nastřižení hráze, kdy se pak lépe hojí, než když praskne sama, což můžu potvrdit z vlastní zkušenosti. Já nevím, ale pořád mám pocit, že ti doktoři se mě snažili pomoct co nejdříve porodit, kdybych rodila sama, tak bych snad neporodila dodnes. 😀 Nemluvě o komplikacích při prvním porodu, nebýt v nemocnici, tak to dobře nedopadlo.
@mandala nevím proč je nebezpečné když je maminka otevřená ale plodovka neodtekla to jsem ještě neslyšela.. Vím že se pichá voda aby se urychlil porod ale naopak to dítě často uvede do tísně..je to fyziologický proces tak proč to urychlovat pokud to probíhá OK a maminka i dítě je OK..?
@mandala Bože můj, ta poslední věta 😀. Kolikrát jsem ji už slyšela...☹. Je pro mne nekonečně smutné, vidět a slyšet neustále ženy, které nikdy nepochopí, protože se nad tím nechtějí zamyslet. Kterým ani vývoj jejich dětí, ani opakované mateřství nepomohlo v tom, aby pochopily přirozenost porodu a jen donekonečna opakují tyto fráze. Co takhle se zamyslet nad tím, proč porod nepostupoval? Měla jsi klid? Přítmí? Byla jsi na dítě připravená? Cítila jsi se dobře? Zvolila jsi správnou polohu? Konzultovala jsi to s dulou? Připravovala jsi se na porod (pití čajů, lněné semínko, homeo)? Co chování personálu? Neměla jsi tam z někoho strach/špatný pocit? Mnoha lidem třeba i zpětně v tomto pomohla Mudr. Máslová...
Jsem ráda, že jsi spokojená. Nicméně, už jen to, že to zde neustále obhajuješ, hovoří tak trochu o opaku 😉.
@mialagia Omyl sladká nevědomost. Spíš si to neznechutit dopředu.
Z čeho máte obavy? Že vám píchnou vodu? Moje jediná obava byla, aby vše bylo v pořádku, co se týče po zdravotní stránce. Ostatní mi bylo šumák.
Rozhodně si nemyslím, že porodnice je jako obyčejný špitál a že by byl člověk jako nesvéprávný.
@mialagia Nevím, říkal něco o tom, že tam hrozí nebezpečí omotání šnůry kolem krku, ale možná to není takhle úplně přesně, moc jsem nevnímala. 😉 Tak když bolestma už nevíš kudy kam, tak jsem prostě byla vděčná za všechno, co ten porod uspíší.
@orchidis Ano, měla jsem klid, přítmí, mohla jsem si dělat, co jsem chtěla, sprchu, vanu, ležet, sedět, skákat, i čaje jsem pila a strach jsem neměla, nebylo z čeho, věděla jsem, do čeho jdu. Ne vždy svůj porod můžeš ovlivnit. Škoda, že si nepamatuju jméno té zastánkyně domácích porodů, která pak sama zemřela při porodu doma... To, jak rodila Pavla bylo samo o sobě super, ale já jsem prostě strašpytel, o své dítě bych se bála a jak jsem psala, kdyby nastala kritická situace a dítě bylo v ohrožení, co by asi tak narychlo dělala ? ☹
@chris_n a ty čtyři dny strávené v porodce někoho zabijou? Jasně je to nemocnice není to hotel Hilton.
Mě šlo především o to porodit ve zdraví a né řešit podle mě malicherné věci.
Věřím tomu, že personál byl ke mě milý, protože jsem si nevymýšlela žádné "přírodní" blbosti, neměla jsem žádný plán, který by musel být PA striktně dodržován a tím pádem se mnou nebyl problém. Určitě budou zacházet jinak se ženskou, která jako laik tam bude fušovat do doktořiny a vymýšlet kraviny, protože jí to poradili na koníkovi😀
No bóže, tak píchnou vodu. Mě jí taky píchly. Ani jsem to necítila. Měla jsem dva stehy, nic hrozného a rodila jsem na zádech opět nic hrozného. Malá se narodila na 4 zatlačení, krásně růžová a bez šišaté hlavičky. To je pro mě největší úspěch...
@zuzana_ka jenze kazda jsme jina, jinak veci prožíváme, jine veci od zivota ocekavame. taky mi pichli vodu, taky mam nastrih o kerem nevim d sestinedeli. ALE... mohla jsem si delat relativne, co jsemchtela, sprcha, mic, postel, kreslo, chodit po mistnosti. v porodnici mají i vanu (kterou ja na ni nemela cas).... ALE, jedno velké ale je, že tohle není standardem v mnoha porodnicích!!!!!
Nekde musíš ležet, sedět připásaná na monitorech, pomalu ani ceknout, atd... O to jde. Udelat ten porod snesitelnější, příjemnější.
Pak ani ten chlap z toho nemusí mit takové trauma.
Ale obavam se, že ty asi nepochopíš můj postoj. Pro příště vím, že bych chtěla s píchaním vody ještě počkat, pokud to půjde. ATd...
Vesměs se tu rozplýváte nad Pavly porodem.. vždyť kdo by nechtěl bezproblémový porod, který trval 1,5 hodiny?? A není to právě ten bezproblémový a hladký porod, po kterém tady většina voláte? A nesmyslně valíte vinu za své "komplikované" porody na porodníky a nemocnice.. Jsem přesvědčená, že i v nemocnici může proběhnout porod naprosto hladce a bez jakéhokoliv zásahu! 😀 😀
@hojda Jo v tom s tebou souhlasím. Mě osobně by se asi nejvíc líbil ideál, že do porodnice pojedu. Nechtěla bych rodit doma, Ale do porodu bude co nejméně zasahováno, jak píšeš. Já teda rodila U Apolináře, říká se, že to je továrna na děti. Nicméně rodila jsem v přítmí, mohla jsem na balón, do teplé sprchy, pr nabízej i nějaké aromaoleje, na ty já jsem si ani nevzpomněla, ale když si člověk řekne, tak je mají. Nástřih mi nedělali a mimi mi dali na prsa až po umytí a zabalení do deky. Pak nás nechaly všechny spolu přes dvě hodiny. Nicméně mě přemluvili a´t si dám epidurál, ten mi zastavil kontrakce, takže pak mi dali oxitocin. Jo a rupli mi vodu. Ale podle mne už odtékala předtím. Cítila jsem jak praskla u kontrakce sama a oni to do-vypustili. Na oddělení pak byli všichni milí, jen jedna sestra hrůza, jinak na to ráda vzpomínám. Asi záleží, do má zrovna službu. Můj porod mi připomínal porod Veroniky. Ale mě řekli, že si můžu zvolit polohu porodu. Spíš než v přístupu porodnice u mě byl jiný problém. Měla jsem dost velké problémy s mámou v té době, dost mě stresovala místo, aby mi byla oporou. Sešlo s evíc nepříznivých věcí v rodině a řekla bych, že to způsobilo protažení abolestivost mého porodu. Knihu Michala Odenta Znovuzrozený porod jsem četla a mnohém s ní souhlasím. Osobně bych si porod doma nevybrala, ale pokud to tak Pavla chtěla a vyhovovalo jí to, tak to tak bylo správně. Můj sen je moct do té porodnice chodit už dřív, ja píše Odent, na ty kroužky na to zpívání a pak i po porodu. Pro mne byl šok, spíš po porodu, že už tam nechodím, že najednou nikam nepatřím, nebylo kde hleat podporu. U mé rodiny určitě ne. Bývala bych tam ráda přišla viděla t sestry, nebo holky, co se mnou chodily do poradny. Já fakt měla krizi spíš po příchodu domů z porodnice než tam.
@zuzana_ka no a o to jde. Ty i ja mame z porodnice dobrý dojem, nemame na co si stěžovat. Přesto, že u nás třeba proběhly i ty rutinní zásahy. Ale z vyprávění vím, že to takhle prostě nechodí na spouste míst.
Ja treba porodní plan nemela proto, že kdyz jsem byla na prohlídce porodnice, tak PA vše, co říkala, že berou jako standard, když se nestane nic mimořádného, tak to bych v tom plánu i měla.
Ale muset celou dobu sedet připoutaná na monitoru nebo lezet na posteli, to by me asi jeblo.
@chris_n Osobně si myslím, že se porodnice snaží vyjít vstříc, ale taky berou v potaz, že porod je zákrok u kterého jde o život. Ve většině případů to dobře dopadne...
Já jsem ráda za porodnictví, které máme ted. Neumírá tolik miminek ani matek, jako dřív a dokáží zachránit i extrémní nedonošeňátka. Toho si vážím nejvíc a je mi jedno jestli se rodí mezi bílejma kachličkama cítícíma savem🙂
Než jsem šla rodit, tak to minimum, co jsem měla načtené mě docela vyděsilo. Právě, že jsem víceméně četla, že se rodí striktně dle jejich pravidel, hráz naříznou ve většině případů apod. po vlastním porodu jsem byla opravdu velmi mile překvapená, že mě spíš pomáhali k tomu "přirozenu" 🙂
Taky jsem rodila v Nemecku a mela jsem Hebamme, co za mnou dochazela po porodu, a byla jsem za to rada! Nekdo, kdo mi vzdy poradil, kdyz jsem nevedela....jako vyjukany prvorodicce .... Kdyz uz o jeji pomoc nestojis, tak jednoduse prestane chodit. Za me super sluzba, placena pojistovnou. Pred porodem ti taky radi a zodpovi veskery dotazy....
Nevím jestli jsem to pochopila správně, ale Pavla chodila na vyšetření s tím, že jí nikdy neprohlédl elektrický přístroj, žádný utz ani ktg, pouze poslouchali srdce nějakým trychtýřem, že?
Osobně bych rodit jako Pavla nechtěla. Znamenalo by to, že bych musela být smířená s tím, že je to skutečně jen na přírodě, dítě se narodí zdravé, postižené nebo zemře. Silný x slabý jedinec. Jako v přírodě.
@zuzana_ka ale s tim ona smířená byla. Její švagrová mela tezce nemocné dítě, které po par mesicich umrelo. Ale vsichni prý byli rádi, že to miminko poznali a zažili. A na základe toho se Pavla rozhodla, ze si dite necha za kazdou cenu, s jakoukoliv vadou. Proto nebylo nutné podstupovat vyšetření dle jejího názoru. A pak ji vysetrovali jen pohmatem a dítě poslouchali tím, jak říkáš, trychtýřem

@kimby Kéž by to tak bylo..ale už při prvním porodu 🙂