Čtyři v tom 3
Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?
@pigpeppa Jsem překvapena tím přístupem personálu u Kateřiny a to dost nemile. Já ze zlínské porodnice mám jen dobrou zkušenost, že bych tam šla znovu. Jestli to není i o těch kamerách, natáčení co mohlo personál hodně znejistit, nechápu, ten doktor mi na tohle oddělení vůbec neseděl, naštěstí jsem potkala jiný personál a skvělou PA, velmi empatickou a vstřícnou... Kateřina byla neskutečně statečná, jak to přes to vše zvládla.... A doktor u Veroniky mi také nepřišel nadvakrát skvělý, ale u ní je to asi i složitější zdravotní situací z předešlých let...
@hojda Jasně, Katka je "jediničkářka" každý jsme nějaký. Ona jako doktorka má jiné zkušenosti a znalosti, ví, co se všechno může stát. neřekla bych, že přehnaně věří doktorům, to z toho nebylo podle mne poznat, jestli ano nebo ne. medicína má své místo a denně zachraňuje životy i já jí věřím. Přesto tu je to, že jako máma znám své dítě velmi dobře a poznám třeba špatnou reakci na očkování a volím jiné cesty. Jaká bude Katka, to nevím, ale věřím, že bude intuitivní dost.
Ono taky je rozdíl, že Katka dělala medicínu-škola znalostí a faktů a že taky k tomu Katka inklinovala svědčí, že je jiná povaha než Pavla, která dělala uměleckou školu. Umělci mají abstraktnější myšlení a můžou mít blíž i k intuitivnějšímu chování (přirozený porod je toho příkladem". Navíc Pavla není zatížená znalostmi Katky. Tím nehodnotí ani jeden z porodů. Někdo chce rodit doma, někdo v porodnici. Mě jen není sympatická Pavla, já v tom prostě trochu cítím takový ten postoj bez pokory. nejde jen o to, že štěkla na asistentku u porodu, ale i způsob, jakým se dohadovala s bráchou u porodu. On řekl svůj názor, že se bojí, co kdyby nastaly komplikace. A ona na něj "Tak ty radší chceš, aby měla obecně rizikovější porod, kde se mi spíš něco stane, jo? "...je to o nuancích v komunikaci. Dá se říct něco jiného a jiným tónem a obsahově je to totéž, přesto to nevyzní tak agresině.
Kristepane, ženský, jste vy vůbec ještě lidi? To se musíte mezi sebou neustále štěkat a pomlouvat i cizí ženský za jejich vlastní porod? Nemáte svých starostí dost? Nedokážete respektovat, že každý jsme originál a každý to cítíme jinak a pokud svým chováním nikomu neubližujeme, tak je druhým po tom houby? Copak nevidíte, že všechny ty čtyři páry vypadají šťastně, tak jak jsou?
Proč musíte rozebírat, když žena na vrcholu kontrakce (a že většina z vás tady moc dobře ví, jaké to v tu chvíli je) není schopna sáhodlouze vysvětlit, co teď chce, a tak křikne to nejkratší, co jí zrovna přijde na jazyk a co všichni okolo okamžitě pochopí? Já jsem taky u porodu zařvala razantně "ne", ale to jen proto, že jsem nechtěla být na sestru sprostá a že jsem nemohla mluvit, jinak bych na ni asi zařvala něco ve smyslu "jdi už ku*va do pr*le s těma svýma zas*anýma monitorama každou půl hodinu!" A ani tak bych to nemyslela nijak osobně, prostě bylo vše v pořádku, ty monitory tak často nebyly potřeba, viděli, že mi to nedělá dobře, tak prostě jsem rychle rychle jim potřebovala dát najevo, že teď ne.
Jinak jsem ji neslyšela říct sprosté slovo ani se hrubě chovat k druhým (ve všech dílech), takže to byla prostě výjimka v tu chvíli nutná. A vy se fakt musíte chytnou každé blbosti.
Porod je úžasná věc, pro ženu ta nejhezčí v životě. Ostatní ženy by v tu chvíli měly být s ní, podporovat ji, a ne ji takhle strhat, pomluvit a veřejně vláčet za jedno jediný slovo ve vypjatý situaci.
Fakt začněte už trochu přemýšlet.
@pincola mam to jako doktorka uplne stejne jako katka. Presne , vim.co se muze stat...ale tedvjako mama uz jsem i trochu intuitivni, treba prave co se toho ockovani tyce.
Já jsem teda asi tak trochu mimo mísu, ale co vám přišlo tak hrozný u Katčina porodu ? Mě to přišlo jako standartní porod, vždyt všechno proběhlo v pořádku, nikdo se nechoval hrubě, nebo sprostě, nebo jsem něco přehlídla ? 😕
@mandala presne tak , normalni nemocnicni porod, personal standartni, mily.. Pro nekoho normalka, pro ty vic alternativni zlocin na rodicce, primo hruza! 😀
@mandala Taky mi přijde, že její porod byl naprosto v pořádku. Ano, určitě to mohlo být bez zásahů typu píchnutí vody, nastřižení nebo tlačení na břicho, popř. v jiné poloze, ale předpokládám, že jako doktorka o všech těchto možnostech věděla a kdyby chtěla, tak by si řekla, co chce jinak. Vzhledem k tomu, že říkala, že v té nemocnici byla sama na praxi a ukazovala tam vybavení v zázemí, tak předpokládám, že personál by její přání vyslechl. Jak kdosi psal, že to bylo krvavé a bolestivé - bez krve a trochu té bolesti to snad ani nejde, ne? Jako pediatrička věděla mnohem více než jiné těhotné, do čeho jde, a se svou volbou vypadala spokojená, to je podle mě nejdůležitější. Navíc na ní bylo vidět, že hlavní je pro ní bezpečí dítěte, možnost okamžitého zásahu, kdyby se cokoliv stalo, a její vlastní komfort pro ni byl až na druhém místě. Možná méně pohodlný, ale z mého pohledu zodpovědný přístup.
A mně zase připadá smutné, že co je vlastně přirozené, to už se považuje za alternativní.
Pro mě byl Kačky porod hrozný. Vadilo mi prostředí, světlo, to množství lidí, jak tam PA stála s tím návlekem na ruku, poloha Kačky.. ale to vadí MĚ. Kačce to vyhovovalo, ale hlavně nebyla jsem u toho od začátku do konce, tak nemohu soudit. Zatímco porod Pavly mi připadal nádherný. Chování obou aktérek nekomentuji, ani si o tom nemyslím nic. Nevím, jak se v danou chvíli cítily, co vše se dělo, apod. Přeci jen je to sestříhané.
Sama chci rodit v porodnici, ale za podobných podmínek, jako měla Pavla. Doma bych rodit nemohla, ale chápu, že někteří to mají jinak. Sama si myslím, že u porodu budu teda dost sprostá, doufám že narazím na chápavý personál a nebudou tam lidé, kteří mě za to budou soudit jako většina žen zde soudí Pavlu.
@pincola Problém je v tom, že porod není nemoc a tak by se k němu mělo i přistupovat. Pokud nejsou žádné komplikace, tak zasahovat co nejméně a dát přírodě šanci, aby vše potřebné zařídila sama, někdy mi přijde, že jsme v tomhle netrpělivý a zbytečně se začnou věci urychlovat a pak to vede ke sledu dalších komplikací. Každopádně přítomnost lékaře u porodu beru jako výbornou pojistku, v případě že se opravdu něco nepředvídatelného stane.
Souhlasím s @ikarkulka , nechápu jak někdo může posuzovat průběh porodu, který vidí pouze přes televizní obrazovku, můžu z vlastní zkušenosti říct, že je to opravdu něco jiného než v reálu (v tv je to sestříháno a nastaveno tak aby to bylo co nejzajímavější ) A to jsem jsem jako zdravotník zažila nejeden porod v reálu z této strany a jako matka 3x a čeká mě to ještě jednou. Každá žena je jiná, každý porod je jiný a každá z nás má nastavený jiný práh bolesti a podle toho reaguje, žena je v posledních chvílích porodu v takovém tranzu, že kolikrát ani nevnímá co říká nebo reaguje tak že v normálu by se to asi nestalo, já sama za sebe jsem byla sprostá jako dlaždič ne na nikoho ale jen jsem si tak ulevovala a prostě to pomohlo, občas jsem sjela manžela ať mi dá pokoj pak zase proč něco nedělá, ale beru to jako přirozenou věc, někdo vříská u porodu někdo mlčí a nevydá hlásku a to jen proto, že mu to vyhovuje. Promiňte, ale dlouho jsem tady pročítala příspěvky a nechtěla nějak reagovat, ale musela jsem něco napsat, nechci se nikoho dotknout, nikoho kritizovat nebo obviňovat za něco apod.
K porodu Katky - já měla první porod podobný jako ona ale s lepším koncem, mám dojem že v těch nemocnicích se tak chovají snad ke všem prvorodičkám, protože to co mi kamarádky povídaly a rodily poprvé vše na stejné brdo a další porody byly o něčem jiném ale to je možná i o té nemocnici já si pak vybrala jinou.
K porodu Pavly - porod v tv mohl vypadat úžasně, pokud byl někde zádrhel už ho tam nemuseli říct, podle mě ani nejde srovnat domácí porod někde v anglii a u nás v čr - mají tam jiný přístup, jiné zvyky.
A na závěr z mého pohledu zdravotníka - blbě je když nevíš nic a musíš se ptát a zjišťovat apod. a je i blbě když víš příliš a moc se v tom pak šťouráš a řešíš každou kravinu 😀
@jetynka ja jako zdravotnik musim rict, ze se v tom moc nestouram. Mozna proto muj nemocnicni porod byl ok - dopredu jsem nehystercila a krasne porodila, bez nastrihu, bez epiduralu, mimi mi dalu na bricho, v okresni porodnici.To moje kolegyne to dopredu hrozne resila, hlavne chtela vsechny pristroje, kdyby neco, bala se hodne o mimi, rodila ve fakult.nemocnici a ejhle, komplikace, sekce. Vsecdobre dopadlo, ale ja myslim proste, ze je to dost i o psychice.
A doma mam 18 m dcerku a ranni vizity op
Ranni vizity opravdu neprobihaji ;) ( nejak se mi to odeslalo driv)
Jak už tu někteří uvedli, přijde mi smutný, že přirozené věci se berou jako alternativa. Sama kvůli tomu pojedu do hodinu vzdalene porodnice, kde jakž takz unesou fakt , že sebou budu mít svoji porodní asistentku, budu chtít miminko na břicho, nechat dotepat pupecnik... Pokud možno bez oxytocinu a podobných umělých zásahu, a to jsou věci, které naprostou většinu zdravotnického personálu silně dráždí. Tady jsou prostě zajete rutinní postupy a bude dlouho trvat, než se něco změní, bohužel. I tzv. baby friendly porodnice s tím mají problém jakkoli o sobě tvrdí něco jiného. Do vyhlášených Hořovic když přijdete s porodním plánem, udělá porodní asistentka k vašemu jménu znaménko strom, což znamená že jste alternativní, tak aby její kolegyně v další směně hned věděly, s kým mají tu čest. To mi říkala sestra co tam dělá a ještě se tomu smála, a když jsem ji řekla, že chci svoji PA, tak bych prej dostala stromy tři, ha ha ha hrozná legrace. Tak takhle přemýšlí personál porodnice s jedním z nejlepších hodnocení v republice...
@slunickova123 nejsem sice zdravotník, ale na porod (druhý) jsem se velmi těšila, nehysterčila, neřešila vše možné i nemožné, nepsala sálodlouhé porodní plány. Vnitřně jsem věděla, co chci a jak to cítím a můj porod proběhl v klidu, pohodě, bez léků, bez píchání vody, bez hopsání na břiše, bez nástřihu atd. a to v okresní nemocnici hodnocením jako jedna z nejhorších, takže si myslím, že HLAVNĚ psychika rodičky je základ číslo jedna, poté normální komunikace s personálem, o domluvě a přístupu
@kimby Pokus se někomu porod nelíbil, tak jen proto, protože nad tím moc přemýšlel.
Jestli přirozeně rodit, znamená rodit jako v 18. století doma, jen s lavorem vody, ručníkama a dítě ošetřovat pod stolní lampičkou. Ne děkuji.
Jsem ráda, za nemocnice a za to, že byly k dispozici různé přístroje, které by mohli napovědět, že nastává nějaká komplikace. To by doma bylo asi těžké...
Pokud ženská rodí doma, tak je podle mě smířená s tím, že je přirozené, když by dítě zemřelo, pač by to byla taková selekce slabších druhů. Jak tomu bývá v přírodě.
Ženský si myslí, že porod zvládnou sami, ale jakmile nastane komplikace,tak volají sanitku a najednou jim je nemocnice dobrá. Ať si rodí doma, ale ponesou si sebou veškerou zodpovědnost za případné úmrtí nebo doživotní následky.
@zuzana_ka naprosto souhlasím 🙂
já po svých zkušenostech kdybych rodila doma tak syn by umřel narodil se akutní sekcí 4,5kg a 57cm šprajcl se...
dcera nebýt UTZ tak by to dopadlo taky bůhví jak narodila se s hydrocefalem potom co mi řekli že jí je sem do pár hodin šla taky na akutní sekci.........
jsem pro porodní domy ať opravdu se cítí ženská dobře u porodu a za dveřmi lékař protože ať vše vypadá sebevíc růžově může se stát cokoliv ani u jednoho sem nemyslela že by komplikace být mohla a byla bohužel....
@antana123 já osobně nevím jaký by byl rozdíl mezi porodnicí a porodním domem...
Sice jsem si platila nadstandard jak u boxu, tak i pokoj, ale všude jsem se cítila příjemně. Jak vzhled pokojů, tak soukromí. Třeba na boxu jsem měla i vonné oleje a rádio.
I v porodnicích se snaží aby to bylo příjemné, ale někomu je to pořád málo☹
Předně bych chtěla říct, že pořad 4 v tom mám moc ráda a jsem ráda za každé pokračování. Pokud bych se měla vyjádřit ke svému porodu, tak to bylo komplikované pro mě i pro nemocnici, ale zároveň krásné a v pohodě ... V 8.měsíci těhotenství mi zahnisala ledvina, tak mi zavedli stent do ledviny. V 37.tt mi odešla hlenová zátka a odtekla část plodové vody. Dva dny jsem byla v nemocnici na pozorování, ale nic se nedělo. Pár hodin před propuštěním mi odtekla další část vody a pak už jsem byla rychle převezená na porodní sály, kde mi vzali krev, aby zjistili, jestli už nemám infekci v těle a po pár hodinách píchli oxytocin. I přes napíchnutý oxytocin mi začaly první stahy až po 4 hodinách. Na porodním pokoji jsem byla sama, občas za mnou přišla PA, měla jsem tam příjemné světlo, klimatizaci, a mohla jsem si dělat vše, co jsem chtěla. Porod trval 6 hodin a manžel přijel až na poslední fázi, která trvala asi 30 minut. Takhle mi to vyhovovalo, byla jsem sama, se svým tělem a rodícím se miminkem, a zdravotním personálem za dveřmi... Kdybych měla rodit doma, tak bych se bála, že by se s mým pomalým porodním rozjezdem miminko nenarodilo zdravé.
@zuzana_ka nezlobte se na mě ale mě zase přijde váš příspěvek jako z 50.let min. století.. Tím nechci říct že bych chtěla rodit doma ale chápu ženy co se tak rozhodnou..jde spíš asi o to že se chtějí vyhnout zbytečným a rutinním zásahům do normálního porodu které prostě české porodnice provádí byť v rozporu s de lege artis a ve svém důsledku jen porod zkomplikují, uvedou dítě do tísně a tu pak musí akutně řešit..samozřejmě ne vždy..ale já bych byla ráda kdyby můj porod vypadal tak nějak jako tu psala
@kimby ale to je asi spíš výjimkou bohužel.. Jinak jsem člověk mám mozek tak holt přemýšlím..
@mialagia Já to měla taky tak, jako @kimby, proto si porodnici neznechucuju zbytečně. Vím jaké to tam bylo. Bylo to tam moc fajn a neměla jsem tam, podle mě, žádné zbytečné zásahy. Nechali mě rodit jak mi to bylo příjemné. Pokud čekáte na první porod, doporučuju o tom zbytečně nediskutovat s lidma, co vás jen vystraší tím, že tvrdí, jak jsou porodnice hrozné, že dítě ani nepřiloží, že zbytečně tlačí na rutinní zákroky. Věřte, že netlačí. Pokud si to někdo myslí, třeba svým chováním a vnášením laických ideálů, to maximálně zkomplikoval...
Nevím co je de lege artis, ale i bez této informace jsem porodila a můžu říct, že pohodově 🙂
@mialagia mám za sebou 2 porody,obě v porodnici v Mostě. Ač má spíše negativní hodnocení, před 1. porodem jsem se objednala na prohlídku porodnice. Vše mi ukázali, vysvětlili a já vnitřně cítila, že tu prostě chci rodit. Je to ve městě, kde žiji, mám tu rodinu a nepřišlo mi nic, co by mne usvědčilo, že tady ne.
1. porod byl pomalejší, příjezd do porodnice v 7hod, porod ve 14hod. Ale píchli mi vodu, udělali nástřih (tyto 2 věci mi vadili později), jinak vše ostatní bylo v pořádku.
2. porod po 4,5letech ve stejné nemocnici, ale už od začátku těhotenství jsem se porodu nebála, těšila se na něj a uvnitř jsem měla jasno, co chci a nechci. Hlavně jsem nechtěla nástřih, už vůbec ne rutinní. Udělala jsem pro to z mého pohledu maximum, cvičila jsem s anibalem a věřila si. Na kontrolách váha miminka standartní, odhad mezi 3 a 3,5kg (jako první dítě). Věděla jsem, že chci nadstandard, protože jsem si přála hlavně klid a soukromí. Do porodnice jsem nechtěla zbytečně brzy.
Vše se mi podařilo dle představ. Do porodnice jsme přijeli ve 3hod ráno a ve 3,40hod byl syn na světě. Vše šlo rychle (asi i proto, že šlo o druhý porod). Za 4,5roku v porodnici neuvěřitelný posun, nechávali mne rodit vlastně samotnou a opravdu jen dohlíželi nad porodem. Nikdo mne nenutil, že teď mám to a tamto. Nikdo mi neskákal po břiše, voda rupla sama přirozeně. Když jsem měla nutkání tlačit a automaticky jsem se do toho chtěla "opřít", PA i doktor řekl, klid, uklidníme se, necháme rodit tělo, nechte to na něm. PA jen hlídala hráz, mluvila příjemně, v klidu a na 2 kontrakce byl syn venku. Chtěli mi ho automaticky přiložit na hruď, ale i já jsem viděla, že něco není úplně v pořádku, neplakal, nemohl se nadechnout, protože porod byl moc rychlý a on byl velmi nalokaný plodové vody, omluvili se mi a běželi ho odsát, to vše s mým vědomím a samozřejmým souhlasem, poté již přiložen a placenta se "porodila" do pár minut také sama. Očistili mne, dali pytlík s pískem na dělohu(břicho), přikryli a nechali mne s manželem a synem 2hod v naprostém přítmí a soukromí odpočívat, kochat se. Jen se občas přišli podívat, na mne, miminko s dotazem, zda vše v pořádku.
Tím chci říci, že i vývoj v porodnicích jde kupředu (věřím tomu), co se přístupu a vedení porodu týče.
Myslím si, že vše je hlavně o lidech, na koho člověk narazí a upřímně, také menší porodnice jsou klidnější, není tam porod jak na běžícím pásu, proto má i personál klid - myslím si to.
Hlavně bych doporučila ženám, ať se nebojí porodu a věří svému tělu a miminku. Pokud je těhotenství v pořádku, mít v hlavě srovnané názory a popř. je sdělit i manželovi (či osobě blízké u porodu). Říci vše v klidu, v čas - ne v presu při tlačení.
@zuzana_ka Chápu váš postoj - prostě radši sladká nevědomost..pokud vám nebyl intenzivně nabízen nebo bez upozornění rovnou píchnut oxytocin, plod.voda,nástřih nebo vnucována poloha vleže nebo polosedu, pak jste měla zřejmě velké štěstí a kdyby to tak bylo vždy nebylo by tady co řešit..Do porodnice se hodlám dostavit pozitivně a optimistický naladěna ale obavy prostě mám už jen proto že znám přístup zdravot.personálu i v běžných nemocnicích nejen v porodnicích - člověk jako nesvépravný objekt jejich péče 😕

Koukam, ze tady uz se kouka i na to, jak tam maji uklizeno. Pri porodu nervat a hlavne si predtim/pritom? umyt nadobi... 😀 Zivot neni jen o uklidu. At je Pavla jaka je, a neni mi z tech 4 nejsympatictejsi (na druhe strane mi neprijde nijak alternativni, kor kdyz zije v UK... akorat ta placenta mi prijde alternativnejsi, jinak celkem nic), vypada spokojena sama se sebou, s rodinou, se zivotem, ktery zije. Libi se mi i ta sirsi rodina, pripada mi, ze ziji v souladu i s tou jeho sestrou, tchyne tam vypadala taky OK. Proste jsou spokojeni a ostatnim je po tom prd.