Čtyři v tom 3
Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?
@hany_bany a tak by to mělo být 🙂 holt Apolinář byl v té době přeplněný a tak to bylo šup,šup 😒 byla jsem poslední kdo dostal postel,pak neměli volno na šestinedělí...
@helabella jedno dítě autista, druhý silný asmatik a do toho mají 4 miminko,které potřebuje tu největší péči a to doufám, už jen kvůli tomu miminku, že bude zdravé a taky nebude mít nějaké "postižení" A mezi námi docela jsem čučela, když řekla, že jí je 28... fakt nevypadá.....
@bjoucik.15 -- jj, na ten věk fakt nevypadá.
nedá mi nereagovat, Pavla mi nijak nevadila až do té doby než jsem viděla jak se chová k PA ☹ příjde mi to neslušné, rodila jsem relativně nedávno mám to ještě v paměti a rozhodně bych si nedovolila to co ona, PA si ke svému porodu zavolala tak musí počítat s tím že tam asi nebude na kafčáka ☹ jestliže příjde k porodu musí se přesvědčit jaký je stav dítěte a to jak podle mě se Pavla zachovala byla hrůza ☹ a Kačenka měla podle mě naprosto normální porod žádná hrůza 🙂 tady je vidět jiný přístup 🙂 je to zdravotník a v první chvíli ji nejvíce záleželo na dítěti aby mu zajistila péči, jsem zdravotník taky a když jsem to viděla vzpomněla jsem si na sebe 🙂 ulevilo se mi až když jsem zjistila jak je na tom syn pak jsem se teprve mohla radovat z nějakého přiložení 🙂 kdežto u Pavly mi trošku přišlo že jí jde hlavně o to aby to bylo podle jejího plánu i když selhal už v začátcích ( nenapuštěný bazén)
@svobodpetika ta PA přišla k Pavle do koupelny a chtěla po ní něco v okamžiku,kdy měla Pavla kontrakci, a odhazovala od ní toho jejího partnera. To by se mi taky nelíbilo. Pak jí říkala, že jí nezná a že chce Marka u sebe mít a dovolila jí během kontrakce dítě poslechnout. Je fakt, že spíše myslela na sebe, než na to miminko,ale naštěstí mimčo se mělo dobře. To jak čučelo potom když spolu leželi na tom gauči bylo krásný. Zatímco v porodnici je to jiný,tam toho prcka odtáhnou od maminky a ono chudák neví co se s ním stalo a kde je maminka, to samý inkubátor je tam samo a leží na zádíčkách či bříšku, hroznej nezvyk pro něj v tu chvíli. Zažili jsme to všichni a žijeme, ale asi to není to pravé pro to novorozeně.
@bjoucik.15 @svobodpetika Pokud jsem si dobře všimla, tak se Pavla nejdřív snažila tu PA zastavit zdvižením ruky, na což PA prostě nereagovala a mlela si dál svoje. Navíc tato PA tam měla být jen do počtu, stát nařizuje 2 asistentky, hlavní měla být ta, ke které chodila na kontroly, ale která to nestihla dřív.
@bjoucik.15 no trochu mi to přijde jako když si zavoláte záchranku ona přijede a vy pak po nich chcete aby stála mezi dveřmi zatím co vás manžel bude držet za ručičku, samozřejmě trochu přehnaně ale jestliže tam cizí nechtěla a dělá jí to takový problém neměla ji volat a vesele si porodit sama chápu že tam chtěla někoho jiného ale jak říkám to byl všechno její plán který selhal hned na začátku a ona tvrdošíjně jede podle svého
@svobodpetika No, je pravda, že já si taky nedovolila být hrubá, ale v duchu jsem nadávala jak dlaždič. O tom ten přirozený porod asi je, že si do toho můžeš taky trochu mluvit, kdežto v nemocnici musíš poslouchat na slovo, mě když při kontrakci cévkovali a pak se zjistilo, že to bylo zbytečný, jsem myslela, že budu vraždit. 😠
Tak mě je nejblíž povahou ta Katka. Obdivuju jí, je chytrá a zároveň citlivá, kultivovaná. Moc se mí líbí na ní koukat. Má krásný projev a myslí hlavně na své dítě. Veronika a Eva taky fajn. Tam je trochu o něčem jiném, obě mají hodně dětí a jsou víc vytížené než Katka s Pavlou. Pavla mi připadá agresivní od samého začátku. Tedy z mého pohledu agresivní. Připadá mi to tak od prvního dílu. Nesedí mi její naturel. Já jsem hodně citlivá a dost špatně nesu, když si někdo o sobě moc myslí. To, jak se chovala k PA svědčí o její povaze též. Ta PA nedělala nic hrozného a porod není od člověka nic odtrženého. je to vypjatá situace, sama si to pamatuju, ale každý ve vypjatých situacích reagujem jinak. pavla mi trochu přijde ten typ "já jsem alternativní a ekologická, kdo je víc....já jsem rodička, kdo je víc...já rodím doma, kdo je víc". To je můj dojem. Jina to jak se jí placenta...slyšely jste to někdy????
@pincola Na mne Pavla nedělá dojem, že je nafoukaná. Já jí vnímám jako silnou osobnost, které jasně ví, co chce a hlavně jak to chce a nenechá se od nikoho převálcovat🙂. Nepřijde mi, že by do svého způsobu života někoho nutila, ale zároveň si ho od nikoho nenechá vymluvit. Což je pro okolí možná těžký oříšek. Dělá co jí vyhovuje a nekouká tolik na to, co na to ostatní. Prostě si je jistá sama sebou a důvěřuje hlavně sobě a své intuici. Řekla bych, že díky tomu žije I spokojenější život, prostě se nestresuje blbostma, což většina z nás (včetně mne) moc neumí. Její porod se mi moc libel, ale na porod doma bych odvahu neměla. Brala bych zlastou střední cestu - porodní domy.
Oproti tomu Katka na mě působí, jako vzorná holčička, jtaková jedničkářka, která vždy udělá přesně to, co se od ní čeká. Bezmezně důvěřuje lékařům, možná proto že sama je lékařka, jsem zvědavá, zda mateřství její bezmeznou důvěru v moderní vědu změni nebo ne. Samotné se mi u dětí několikrát povrzdilo, že ač lékaři tvrdili něco, tak můj vnitřní pocit byl úplně jiný a díky tomu se věci pohnuly správným směrem.
Maminka dvojčátek se mi líbí asi nejvíc. Poslední maminka mi v některých situacích sedne a jindy zase ne, jaště přesně nevím, kam si jím zařadit.
@alkena
@svobodpetika no tak i záchranáři musí respektovat pacienta ne... Ale nepochopila jsem proč tak nepřijela ta její PA dřív.. co mělo znamenat 2 hod, pauza? To jako měla nařízenou pauzu, já to nějak nepochopila.
@bjoucik.15 pochopila jsem to tak, ze předtím mela jinou pacientku, jiny porod a od té doby musí mit dve hodiny pauzu. Ani ta její kamarádka to nestihla, jak to bylo rychlé.A to to tak rychle v té televizi nevypadalo
@bjoucik.15 Pochopila jsem to tak, že mají nařízené praconvní pouzy jako je to u nás, nebo jako mají řidiči kamiónů.
Nedá mi to a musím reagovat: z nějakého důvodu mi vůbec nevadilo, že si Pavla zakřičela na PA. Samozřejmě, že v běžné konverzaci by to bylo neslušné, ale ona potřebovala nějak rychle říct, že teď zrovna potřebuje ticho (není to první případ, kdy jsem viděla, jak si rodička zařve na všechny, ať jsou zticha). Podle mě na tom není nic nevhodného, měla zrovna vrchol kontrakce a potřebovala se soustředit jen sama na sebe a na své dítě a PA jí nechtěně vyrušila, tak zařvala "shut up". V zahraničí jsou na to PA zvyklé a neberou si to osobně (však ono to ani osobní není) a dle rozhovoru s Pavlou se jí pak za to omluvila a PA jí říkala, že je to normální. Takže já bych zase z toho takové drama nedělala. Naopak mi přijde lepší si říct, co mi vyhovuje, než jen slepě poslouchat personál a nedat na své tělo.
Stejně tak nemám problém respektovat výběr jejího porodu i životního stylu. Já osobně nejsem typ lesní ženy, ale nikterak mě nepohoršuje, jak u porodu křičela, že snědla kus placenty apod., tak proč se snižovat k urážkám. Přijde mi, že je česká společnost strašně netolerantní a když člověk nejede podle proudu, tak je hned osočován, že chce být originální, zajímavý a že je to póza.
A co se týče domácích porodů: někdy se mi zdá, že se zapomíná podstata té diskuze, a tím je svoboda volby. Za dítě mají odpovědnost rodiče a nikoli stát, tak proč domácí porody legislativně zakazovat? A proč si myslíme, že zrovna my tomu rozumíme lépe než v zahraničí? 🙂 Já bych si přála, aby si každá z nás mohla vybrat podle svého zdravotního stavu a naturelu, ať už je to porod doma, v porodním domě nebo v porodnici za přítomnosti všech možných doktorů. Já chci mít svobodu volby.
@svobodpetika
Doporučuji přečíst, stojí za to. Hlavně pasáž v prvním článku o chování žen při porodu.
http://zena.centrum.cz/deti/tehotenstvi-a-mimin...
Tady můžete dle bodů porovnat porod Katky a Pavly.
http://www.babyweb.cz/desatero-prirozeneho-poro...
Také stojí za přečtení.
Doufám, že se odkazy správně zobrazí.
Jinak vám přeji krásný večer. 🙂
@petule284 cetla jsem ten odkaz o prirozenem porodu. Je to hezky, jen jednu mam otazku- a kdyz budou komplikace akutniho razu, napr tezka hypotonie delohy, asfyxie novorozence s nutnosti resuscitace? To jsou stavy, kdy jde nikoli o minuty, ale o vteriny a tak se ptam? Bude chudak personal mit cas sahodlouze a podrobne vysvetlovat rodicce, co zamysli udelat? Pokud ano, nez se dohodnou, nebude uz co resit, exitus a konec. Asi jsem ted drsna, ale tak to v perinatoligii nekdy je - jsou situace, kdy neni cas na dialog. Jde totiz o zivot.
@slunickova123 myslím že když jde o akutní stav,tak se to nemusí dodržovat do puntiku. Je to ideál,kterému by se měli snažit přiblížit.
Osobně by mě zajímalo,kde by tak stáhli podávání oxytocinu pod 30%. Mám dojem,že to dávají tak v 99%.
@slunickova123
Já myslím, že autoři desatera měli na mysli "normálně" probíhající porod bez extrémních komplikací. O nutnosti okamžitého zásahu bez zbytečných řečí u příkladů , které jste uvedla, určitě nikdo nepochybuje.
Jen pro zajímavost citace části o chování žen při porodu, přece jen nejsme stroje, ale živé bytosti.
"Porod není řízen tou částí mozku, která myslí. Řídí ho archaické, primitivní části mozku. Při procesu porodu musí neokortex, náš intelektuální mozek, přestat fungovat. Když tlumíme jeho aktivitu, více se podobáme ostatním savcům, kteří mají porod lehčí než člověk.
Pokud žena rodí sama bez lékařských zásahů, přijde chvíle, kdy se odřízne od zbytku světa. Zapomene na všechno, co se naučila o porodu, je jí lhostejné, co se děje okolo ní, a může se chovat způsobem, který by byl za běžných okolností u civilizované ženy naprosto nepřijatelný. Odváží se křičet, nadávat, najednou je neslušná, říká nesmysly, může se ocitnout v těch nejbizarnějších polohách. Jsou to často primitivní polohy na všech čtyřech. Žena jako by najednou byla na jiné planetě. Už není ovládaná neokortexem. A měla by být chráněna před čímkoliv, co by její neokortex mohlo stimulovat."
@slunickova123 tak ty porodní asistentky v anglii sebou meli bahot na resuscitaci, pokud vím. To bohužel tady ty, které do delají nezákone, nemají. Kdyby byly zákonem povolené a podporované co nejvíc, tak by měli asi taky lepší výbavu.
Jinak k tomu křičení nebo jiným vydáváním zvuků rodiček.... Teď mě tak napadlo přirovnání, že třeba taky orgasmus každý prožívá jinak. 😀 Někdo je potichu jako myška, někdo má potřebu si zařvat jako lev atd. Když budete chtít, aby lev byl potichu např. kvůli dětem, rodičům, sousedům atd., tak ten prožitek prostě nebude tak intenzivní. 😀 Když si u toho nemůže přirozeně zařvat. Stejně tak myška by se cítila divně, kdyby ji někdo nutil do zvukových efektů. 😀 Věřím, že jsou lidé, kteří i sprostě nadávají, ale s tím jsem se v reálu nesetkala. 😀 Ale je pravda, že když člověk slyší ty rodící ženy, tak je to děsivé. 😀 Doufám, že jsem se vyjádřila srozumitelně, někomu ten křik prostě pomáhá....
Proč chcete po ženě, která právě rodí, racionální chování? Porod Pavly se mi líbil, takhle to mělo být v mých představách. Bohužel jsem si prožila totéž, co Kateřina. Hnusný, krvavý, bolestivý porod s personálem, který se neuměl chovat. Budu-li mít třetí dítě, do porodnice nepůjdu, nebude-li to nutné.
inak ta Pavla si mohla aspon umyt riady pred tym ako k nim pridu natacat. Ja by som k nam nepozvala ani vlastnu rodinu mat taky neporiadok doma. A to nie len kuchyna, ale vsetky miestnosti mi prisli ako po vybuchu 🙂
rozmyslam, ze ked su tie placenty take vyzivne, preco v Tescu nepredavaju bravcove a hovedzie placenty na doplnenie zeleza v krvy 🙂 🙂 🙂 to by islo podla mna na dracku 🙂

@lovekelly -- díky za vysvětlení 🙂 Tak to chápu, že se snaží vymyslet nejlepší řešení pro všechny.
Mě taky překvapilo, že se pořizují další dítě, když dvě starší vyžadují speciální péči. Ale zároveň mi nepřišlo, že jsou takové socky a nestarají se o děti.