Čtyři v tom 3
Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?
Uz jenom protoze porusili obal a dite je tak okamzite vystavene infekci zvenci.
Jenom muze clovek odhadovat, kolik ji vysetrovalo rukou a co vsechno miminku pres delozni hrdlo 'darovali'..
Z tohoto duvodu tvrdim, ze zeny nejsou bohuzel casto jasne informovane pred porodem. Bohuzel si to kacenka nevyzkousi jak by pro ni porod probihal bez techto vsech zasahu, sice dele, ale tyto veci se nedaji uspechat. Kdyz se specha, je to za cenu neceho jineho. ☹
njn doktořina je nevděčná práce. Pro některé asi i zbytečná. Každá rodička ví, jak má rodit nejlépe, nepotřebuje žádnou pomoc a jakákoliv cizí iniciativa je špatná.
Pro mě osobně domácí porod je stejný jako neposkytnout adekvátní lékařskou péči. At si ženské rodí doma, když jim je za těžko přetrpět pár dní v porodnici, ale když nastanou komplikace, tak at nevolají sanitku, nebo si jí zaplatí a když dojde k trvalým následkům nebo úmrtí at jsou před soud!!!
Ženské, rodící v porodnici, mají aspon jistotu, že pro zdraví dítěte udělali maximum.
Holky, tahle diskuze se jmenuje "Čtyři v tom 3", ne "půlka koníka má krámy, kupodivu i některé těhotné".
@zuzana_ka právě že velké množství žen neví, jak má rodit nejlépe.
já nikdy lékaře neodsuzuji, jsem vděčná za možnost špičkové lékařské péče. na druhou stranu v některých oblastech si lékařskou péči vybírám, protože přístupů a možností řešení bývá mnoho.
a je to určitě nevděčná práce, tak jako mnoho dalších.
tohle údajné hanobení lékařů není obvyklé, mají ho na svědomí jen jedinci. vlastně nechápu, proč to píšete.
no každopádně, abych se vrátila k tématu - mi přijde super, že tento pořad ukazuje prostě přímo ty porody 🙂 myslím, že je to pro společnost dobré, vidět, jak to vlastně doopravdy vypadá
ach booooze to je furt dokola, jak může někdo chválit nebo kritizovat porod ať už jakýkoliv shlednuty v televizi to opravdu nechapu, to co dané situaci předcházelo a proč se tak rozhodlo to už tam neřeknou, napr. asi měli důvod té katce píchnout vodu a díky bohu že porodila jak porodila, nechat jít tak a čekat taky by mohlo být pozdě a nemuselo to pro ní i dítě dopadnout dobře. to že někdo něco posral s prominutim a mohlo to proběhnout jinak to už nikdo veřejné do TV neřekne a diváci myslete si či chcete. navíc Katka je pediatricka a snad ví co se dělo a kdyby chtěla tak se ozve ona nebo její muž, ale s celé situace vyplývalo, že tušila že je problém a na císař bylo bohužel pozdě, proto cíl byl porodit co nejrychleji i když to nebylo ideální.
Vcerejsi dil byl krasny. Vsichni maji krasne zdrave deti, to je hlavni. A vsichni vypadaji spokojene. Eva je sympatacka, Pavla pohodarka ( pro me teda taky exotka), Veronika v tomto dilu uz pusobila dalwko klidneji a spokojeneji. Kacenka s mimcem zvladli nfekci a jsou ve svem hnizdecku. Drzim vsem palce!
@zuzana_ka Ono dětí zmrzačených nebo mrtvých kvůli chybnému vedení porodu v porodnici taky není úplně zanedbatelné množství. Je to těžké, ale bohužel se nedá říct, která volba je v tom kterém případě lepší. Nemocnice není všespásná a to, že si žena nechá provét různé zákroky při porodu, jejichž následkem skončí poraněná, bez síly a schopnosti starat se o novorozeně, ještě vůbec neznamená, že mu tím zajistila zdraví. Bylo by hezké, kdyby to tak bylo, ale není.
@lauranosi zdraví nikdo nezajistí. Myslela jsem tím, že ženská rodící v porodnici udělala vše co mohla, aby dítěti poskytla lékařskou péči, když by došlo na komplikace.
Osobně si nedovedu představit, že by ženská rodící doma neměla výčitky svědomí, kdyby jí dítě umřelo...
Jinak ta Pavla, nemůžu si pomoct, ale přijde mi divnější a divnější. Ty její názory jsou pro mě fakt nepochopitelné...
@zuzana_ka prostě jsou lidi, co žijí odlišným způsobem života, než my... no a co. Jiste se tu i na koniku najde spousta maminek, co ma podobné životní názory, jako ona:
- bio ovo/zel
- homeopatie
- látkové pleny + bezplenková metoda
- dom. porod
- bylinky
atd. atd...
v dněšní době mi ona nepřijde ničím vyloženě zvláštní a exotická. Takto smýšlejících je spousta zen.
Naopak mě třeba překvapila Katka, že malého nosí v šátku. To bylo pro mě osobně překvapení, protože bych ji na to netipovala.
Holky,
když vidím jak se to tu zvrhává v hádky a stále porod Katky někdo kometuje a používá jako ukázku nesprávně vedeného porodu (proč jí píchli vodu, proč to a ono) a přitom neví co mu předcházelo a proč porod probíhal jak probíhal, rozhodla jsem se sem dát její vlastní slova - je to z rozhovoru, kde mimochodem najdete mnoho jejích dalších zajímavých odpovědí:
"Téměř 3 týdny před vlastním porodem jsem měla poslíčky, čtrnáct dní jsem se otvírala a týden přenášela s nálezem 4cm. Do porodnice jsem přijela kvůli změně charakteru poslíčků, cítila jsem, že něco není v pořádku. Klinicky jsem vypadala sice v pořádku, ale dle KTG rodila. S podobným nálezem jsem odcházela z kontroly týden předtím, znovu vracet domů jsem se už nechtěla. Bála jsem se, jestli se miminku daří dobře, v praxi jsem zažila až příliš mnoho nešťastně končících případů, kdy se „čekalo na přírodu“. Proto jsme se nakonec domluvili (nikdo mě do ničeho nenutil), že porod uspíšíme „píchnutím vody“. Mohli jsme počkat ještě pár dní a „nezasahovat“, ale to už mohla být voda zkalená a miminko nenávratně poškozené, protože se potvrdilo, že byl Matýsek v tu dobu už opravdu nemocný. Všechny rizikové faktory byly negativní, nic nenasvědčovalo tomu, že by mohlo dojít ke komplikacím – a přesto k nim došlo, nikdo neví proč. Matýsek onemocněl už v bříšku, čili průběh a vedení porodu mu nemoc nezpůsobili. Po píchnutí vody trvaly samotné kontrakce jen 3 hodiny, sama jsem nechápala, proč jsem tak vyčerpaná a vypadám, jako bych rodila dva dny. Po porodu Matýsek špatně dýchal, všimla jsem si toho, už když mi ho přikládali na prsa a byla jsem vděčná, že se ho ujali. V dokumentu to vypadalo, že jsem miminko chladně přenechala cizím lidem, pro mě ale v tu chvíli bylo důležité, že se o něj postarají a zkontrolují ho, když sama vidím, že se mu nedaří dobře. Po šití na mě dolehl adrenalin, celé tělo mi vypovědělo službu a já se třásla tak, že jsem se bála, že spadnu z postele. Byla jsem ráda, že se o Matýska střídá manžel s Radkou, já jsem to celé prožívala jakoby v mlze a věděla jsem, že bych ho na prsou neudržela. Slyšela jsem, jak Matýsek pláče, říká se tomu grunting – jde o takový zvláštní druh žalostného sténání, které se u zdravých dětí nevyskytuje. Kolegové z pediatrie si toho samozřejmě všimli také, miminko převzali, udělali odběry a velmi brzo tak odhalili začínající infekci. Příčinu se odhalit nepodařilo. Pokud se začne s léčbou pozdě a nezahrne se veškeré předpokládané spektrum bakterií, můžou být následky velmi tragické. Jsem kolegům nesmírně vděčná, že nic nepodcenili."
"Já jako lékařka bych na svém porodu asi nic nezměnila – nejspíše proto, že mým oborem je dětské lékařství a v oboru porodnictví věřím zkušenostem kolegů z gynekologie. Poloha, ve které jsem rodila, mi vyhovovala nejvíc, pro mé tělo mi přišla nejpřirozenější. Ale to si musí každá maminka vyzkoušet sama. Bohužel moc možností, jak to reálně natrénovat (se vším všudy) a rozhodnout se, není. A nastřižení – ač to zní děsivě – já za něj byla ráda. Tlačila jsem o život, na všechny způsoby a porod nepostupoval. Když jsem zaregistrovala, že se na nástřih chystají, přála jsem si jen, ať to udělají co nejdřív."
"Ano, po této zkušenosti si myslím, že se dá porodit jinak a u druhého porodu dám více na řeč svého těla a jak píšete „své tempo“. To je ale něco, co při prvním porodu dokáže málo žen, já vlastně žádnou takovou ani neznám. Ač jsem viděla spoustu porodů, v té vlastní chvíli jsem byla (možná jako každá prvorodička) naprosto mimo. Moje tělo jelo na jakýsi rezervní systém, který jsem do té doby nezažila a já se jen snažila zůstat při vědomí a dýchat. Napodruhé z téhle zkušenosti budu moct čerpat a dovolit si jí víc ovlivnit. A z pozice pediatra- ano, stále zastávám názor, že pro novorozence je nejbezpečnější prostředí nemocnice, bohužel i s nechtěnými nozokomiálními nákazami. Víte-pediatři si z generace na generaci předávají zkušenosti na fakultách, v praxi, na kongresech a snaží se najít řešení, které by bylo nejideálnější. A samozřejmě se přehodnocují i „nadměrné zásahy“. Stojím si za tím, že je systém v perinatologických centrech vynikající. Děkuji za přání a ano –myslím, že jsem spoustu žen pochopila."
celý rozhovor najdete tady: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10935486619-...
@alkuska řekla to opravdu hezky, díky ..svět není jen černý a bílý..natož v televizi
Ale stejně se tu bude dokola rýpat, že K. rodila ve špatné pozici. Bez ohledu na to, že jí to tak vyhovovalo.
Mně např. taky vyhovovalo kontrakcích prodýchávat na zádech. Sprcha, balon apod. - vše bylo horší 😅
HLavní je, že to všechno dobře dopadlo, děti jsou zdravé a živé a o tom to je 🙂
Teď jsem koukla na včerejší díl (zatím prvních 10 minut) a neslibovali Veronice v Jihlavě, jak jí hned dají miminko na břicho, jak bude mít úžasný bonding apod.? A kde nic, tu nic...
Veroniky chlapeček byl nalokaný plodovky...
A ona pěla na porodnici chválu, tak snad byla i přesto spokojená 🙂
@zmrz_lina vždyť ho tam odsavali,neviděla jsi? A sama říkala jak byla spokojená..a to je důležité ne?
To je ono, nikdo nebyl v Katcine kuzi a nemuze tedy vedet jak to probihalo a tvrdit, ze kdyby rodila doma nebo bez oxytocinu atd., bylo by to jiné -lepší.
@stelar ty ale umíš číst? Píšu, že mám zkouknutých prvních cca 10 minut a tam o NUTNOSTI ošetření řeč nebyla.
@losnikolos po odsátí, jak jí ho ukazovali, jí klidně už miminko na hrudník dát přeci mohli 😉 a víc jsem zatím neviděla, takže co říkali nebo neříkali dál, nevím. Byla to první věc, co mě trkla 😉
EDIT: Oprava, ani ne 5 minut, teď jsem teprve v 7. minutě u Katky...
@chris_n Ale spousta to zjevně nečetla, tak mi přišlo adekvátní znova připomenout, že nic neprobíhá černobíle. Stejnou komplikaci mohla mít klidně Pavla a vše by vypadalo úplně jinak. Tady se zpětně hodnotí co bylo a jak bylo přesně podle hesla že po bitvě je každý generál.
Úplně miluju když se někde v diskuzi (ne nutně tady) hodnotí co udělali doktoři blbě, ale ZPĚTNĚ, kdy už všichni (i remcal na internetu a Franta od piva) vědí, jaký měl pacient problém a jak to celé dopadlo. Jenže v té situaci, kdy jde o minuty, často nikdo neví nic a personál se snaží pomoct jak může a musí dělat různá a naprosto zásadní rozhodnutí bez toho, že by byl vševědoucí. Ta rozhodnutí nemusí při zpětném pohledu být nejlepší, ale dopředu to prostě nikdo nezhodnotí, do budoucnosti nikdo nevidí.

@spirulina mluvis mi z duse ☺️