Čtyři v tom 3
Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?
Viděla jsem na předpremiéře první díl a díl s porodem Pavly a Katky, kde byl vidět rozdíl mezi domácím prostředím a nemocniční atmosférou. Jelikož po premiéře byla i diskuse, pochvalovala si Katka, že jí vyhovovalo mít tam tolik lidí, že se cítila víc v bezpečí (manžela prý příště raději umlčet) 🙂 Mně osobně se víc líbil Pavlin porod. Působil na mě o dost klidnějším dojmem. Kdyby na mě manžel ve světle pravého poledne křičel ať tlačím a koukalo na mě při tom tolik lidí, asi bych se na nějakej ten levej hák navíc ještě zmohla 🙂 Aby se u nás člověk aspoň trochu přiblížil něčemu nenemocničnímu, může si zaplatit dulu, která mu pomůže prostředí a přirozený postup v porodnici vytvořit, nebo přímo porodní asistentku, se kterou se uvidí ještě před porodem a která porod v porodnici provede až do konce, ale to je zas o penězích a možnostech v jednotlivých městech. Před bitvou (porodem) každý králem, uvidím zanedlouho, jak budu mluvit po akci 🙂
holky musím říct, že zrovna porodnice ve Zlíně je vstřícná k alternativám- porodu na stoličce, volný pohyb, sprchy....studovala jsem tam jako PA, tak vím...a ty polohy na kolenách či boku jsou kvůli rotaci hlavičky....a můžu vám říct, že ve výsledku 90% žen chce rodit na zádech, s tou gravitací je to samo pravda, ale když už jste ko, vše vás bolí, tak málokdo se hrne do jiných pozic....:o)
@loafeer presne, taky jsem si mohla vybrat zkousela jsem vselijake pozice, na boku me ti vic bolelo, ve stoje a v klece uz jsrm byla slaba, pololeh mi vyhovoval nejvic. Mozna bude ale neco na tom, ze v teto polloze nejvic trpi kostrc, ze se nemuze spravne oddalit, jak prochazi hlavickz - bolela me pri chuzi a pri sedu nesrovvnatelne vic nez spodek ( byla jsem bez poraneni i siti) jeste par dni az tydnu.
@helabella Taky mě to zarazilo, že rodila jako by do kopce, to musel být hrozně náročné, navíc hodně polehávala, ta gravitace tomo porodu fakt dost pomáha. Uvidíme, jaký měla celý porod, ale přijde mi, že zbytečně náročný díky tomu, těch lékařských zásahů tam bylo dost. Protření vody atd., ale nevím přesné důvody.
@bjoucik.15 Druhy dýchání se musí střídat, nejde dělat pořád jen psí, z počátku je právě dobré to hluboké, psí až při kontrakci, když je to hodně bolestivé,ale ještě se netlačí. Aspoň tak to bylo v mém videu k porodu🙂. Ale je pravda, že po tom psím mi bylo blbě, moc kyslíku, brněli prsty atd.
@loafeer tak ja nevim, ale ko je asi kazda pri porodu. Ale za me teda predstava rodit na zadech na posteli byla nepredstavitelna. A to jsem pred porodem dve noci nespala, protoze jsem mela on and off kontrakce. Nakonec jsem misto chteneho bazenu porodila na porodni stolicce, ale I v klece by to bylo ok. 🙂
Já jsem měla též představu jiné polohy,a nakonec jsem tam sebou radostně flakla na postel. 😅 každý se na klek,drep necítí.
@andelka Já měla tohle, ale možná se to už zase změnilo, první porod před 6 lety a druhý před vice než 3 lety
@andelka Taky jsem četla ten názor, že mají být ústa povolená, nemají se zatínat zuby a s bolestí jakoby bojovat. Já osobně jsem se nechávala tou polestí jakoby pohltit, ale nebojovala jsem s ní a oba porody jsem měla dobré (první dokonce lepší, protože malá tvrdohlavkyně se tlačila čelem, tak to bylo nepříjemné podruhé.).
Mne na Pavle nejvic vadi ten jeji uces 😀
Katka ma domacnost vymyslenou do posledniho puntiku, ale jsem zvedava, kdy prehodnoti krasu tociteho schodiste v prostoru bez zabradli a moznosti zahrazeni pro dite 🙂 I kdyz s jeji povahou dite bude vycepovane stat v pozoru a ani se nahoru po schodech neodvazi... 🙂)
Nestíhám přečíst vše, ale za sebe musím říct, že mi tato série přijde zatím nejzajímavější, nejvíc lidská a taková vyspělá. I na předchozí série jsem se dívala ráda, většina rodičů mi byla sympatická, ale tato mi prostě sedla tak nějak nejvíc. Není tam nikdo, kdo by mi vyloženě vadil.
Moc se tam neřeší výbavička a podobné věci, většina účastníků je starších a má v životě něco za sebou, a tak mají určitý životní nadhled a klid a mně blízký humor.
Asi nejvíc se mi líbí Eva s manželem. Co je na tom, že bydlí v malém domečku a že manžel je starší. Je evidentní, že si to oba plně uvědomují. Nejsou to malé děti, chovají se zodpovědně a tak se s tím nějak poperou. Přeju jim hodně štěstí.
Veronika s Milošem možná nemají moc peněz, ale to bych taky neřešila, protože evidentně nestrádají, vládne u nich pohoda, Miloš se všem dětem moc hezky věnuje, jsou moc fajn rodina. Kdyby všechny rodiny na světě byly jako tato, bylo by dobře. Veroniku bych si rozhodně nedovolila soudit za to, že má již třetího partnera a že de facto každé dítě má jiného otce. To se tak prostě někdy stane, to je život.
Kačenka s manželem mi přijdou taky hodně zodpovědní, vědí, co chtějí, jdou si za tím. Líbí se mi jejich zázemí, i v širší rodině, jaké mají vztahy, jak jsou vedení a vychovaní. Možná jsou ještě nezkušení a plní ideálů, ale kdo před prvním dítětem nebyl. Ono se to usadí a Kačka třeba časem taky sleví ze svých nároků a nalinkovaných představ. A kdyby ne, tak co, je to jejich život, evidentně jim to takto vyhovuje. Nesdílím sice Kačenčino nadšení ohledně porodu v porodnici, se vším tím vybavením, ale tak jsme prostě každá jiná, ona se v tom pohybuje profesně, tak se není co divit. A třeba jí ten její vlastní porod taky někam posune a třeba se její názor na to "sterilní prostředí" změní. Říkám to stále, že ti, co jsou přítomni u porodu, by sami měli prožít svůj porod (u mužů dost těžko 😀), ono se na pak kouká úplně jinak.
Pavlu si nechávám na konec, protože je asi nejkontroverznější. I když pro mě ne. A vlastně mi ani až tak alternativní nepřijde. Bydlí v domě s elektřinou a tekoucí vodou, oba dva nějak pracují, nejsou to žádní hlupáci, mají normální vztahy s rodinou... To, že třeba Pavla chce rodit doma a do vody, může někomu přijít šíleně alternativní, ale z druhé strany to žádná alternativa není, je to přirozené, alternativou mi přijde spíš porod v porodnici. A každopádně jako alternativa to nepřijde lidem v UK, kde žijí. Je to prostě celé o tom, že co jednomu přijde normální, to už druhému tak připadat nemusí, ale nikde není psáno, že to jeho je správné. Myslím, že Pavla moc dobře ví, do čeho jde, že si zjistila, co a jak, má to posichrované.
Líbí se mi, jak vychovávají chlapečka, jak jsou spolu, neřeší prkotiny, řeší věci tak, jak přijdou, jsou skromní a vděční.
Vážně se těším na každý díl a tuhle serii doslova hltám.
http://ona.idnes.cz/ctyri-v-tom-3-pavla-a-mark-...
z kacenky jsem nadsena, pro me jako zdravotníka, mame proste na porod stejny pohled. celkove mi prijde povahové dost asi nejblíže, protože jeji pristup a potrebu mijt vse nalajnovane.. hold cela ja :D
eva.. eva je slunicko. jeji manzel je k sezrani, i když starsi, ale zamilovala bych se do nej taky. je to uzasny optimista, starostlivy otec.. proste bajo..
Veronika.. verunka mi prijde dost jednoducha žena, takova ta klasicka "socka" s moc detma a zadnyma penezma. Máma je třeba skvela, ale podle me nezodpovedna. Ví, jak to má s autistou tezke, ale klidne si poridi další? nevim.. manzel (pritel) je pro me desnej, ale jinak pristupem k detem je milionovy.. je videt, ze je opravdu miluje....
pavla... nemuzu ji vystat :D nahore jsem pridala clanek uz ona dnes. podle me to není jeji život, ale jen poza, jak se "zviditelnit". moc chce byt takova, ale neumi to.. jak tu bylo uz mockrat receno, chce byt jen v opozici..
@ikarkulka Nemám pocit, že by Kačenka měla něco nalinkováno, má to prostě v hlavě srovnané, bere to hodně racionálně. A jako jediní se s manželem nemusí strachovat o to, co bude.
Pavla s partnerem jen tak plují životem, jejich zamyšlení nad budoucností je naprosto nulové, minimálně Pavla se dost hledá a to být alternativní je jedním ze způsobů, jak se realizovat.
Ostatní dva páry mi přijdou sympatické, i když jim jejich situaci rozhodně nezávidím.
@handangervidda nesouhlasím, "kačenka" je jak z básníků.... na všechno pětiletku, a kdyz neco není dle plánů, tak se čertí 😉
@slunickova123 ano, sleduju to, nejstrasnejsi a nejnesympatictejsi je mi teta Katerina.... Nazor mam stejny jako ona, rodit po dohledem, ale jako osoba je proste silena. Chudak manzel, ano, ta by ho nejradeji umlcela, ale naporad a tak nejak ve vsem. Ta prirodni mi nevadi, nejsympatictejsi je mi ta s dvojcaty. Asi spechala domu proto,ze kolikrat na sestinedeli nema maminka klid.Zrovna vcera jsme se o tom bavily s kamaradkou, obe jsme rodily ve stejne porodnici a na stejnem pokoji a byly na stejnem sestinedeli a shodly jsme se, ze tam byly (sestry) sufrazetky, ktere nam nedaly pokoj, nenechaly nas ani vyspat, hlidaly nas jak esesacky, ze dite nevazime a nechce se nam kojit (jeji dite melo problemy se sanim a rvalo, moje dite zase porad spalo 😀 a dostala jsem vynadano, ze jsem ho nevzbudila na jedno kojeni). Strasne jsem chtela domu, bylo to tam nesnesitelne dlouhe. Pousteli me za 3 dny a jeste meli kecy, ze je to neobvykle brzy (tomu nerozumim, myslim,ze to tak ma vetsina maminek, nac tam byt dele?)
@lovekelly Je hrozně zajímavé, jak jsou lidi různí, což neukazuje jen samotný pořad, ale i tato diskuse. Já se s Tvým názorem jakž takž shoduji akorát ohledně Evy s Vaškem, a ani tam ne zcela 🙂. Jsou mi poměrně sympatičtí, Vašek nepochybně má charisma.
Pavla s Marcem jsou mi sice v mnohém vzdálení a Marca bych nechtěla, ani kdyby byl poslední muž na světě :D, ale rozhodně mi jejich životní postoj nepřipadá jako póza. Prostě jsou v mnohém jiní. No a co? Nikomu to nevnucují, o dítě se starají, mají se rádi, shodnou se. Jejich způsob evidentně v Británii jako žádná extra alternativa není, prostě jedna z možností. Možná, že tady to bude časem stejně.
Veronika s Milošem - moc peněz nemají, ale bez kňourání zvládají péči o náročné dítě (a ani s těma dvěma dalšíma to asi není snadné), zvládnou i miminko. Líbí se mi jejich nadhled. A je pravda, že Miloš je podle všeho opravdu dobrý otec.
Katka s Radkem - Katka je mi z hrdinek sympatická nejméně, připadá mi poměrně naivní tou bezmeznou důvěrou ve zdravotnictví. Moc se mi nelíbí, jak manžela diriguje a řídí, i když jemu to podle všeho nevadí vůbec. Ale jejich dům je překrásný 🙂
Kateřina a její partner, asi tak k tomu, mi přijdou jako doplněk k těm ostatním, nejméně zajímavá dvojice, asi bude manžela pěkně cupovat-)))
Veronika mi přijde naivní, střelená,
má velké štěstí, že má Miloše, který to s dětmi umí, za to obdiv k němu
Eva, ta je mi nejsympatičtější, milá, rozumná ženská, která si toho uložila na bedra až moc, fandím jí nejvíce, bude to mít jednou hodně těžké
Pavla, co říct, jsem alergická na její přízvuk, můj manžel je taky cizinec a toto neztratil, její názory jsou mi nejvíce cizí, účes strašný, ale o to nejde, manžel na zabití
@chris_n Tak já mám teda asi taky všechno nalinkováno. Ale být v situaci ostatních třech párů, tak se asi zblázním..... každý to má holt jinak, já to prostě považuju za racionální, pořídit si plánovaně dítě s tím, že se to nějak udělá, mi přijde jako úlet.
@abekara no jo no, holt my doktorky kdyz jsme ve spitalu denne v praci, tak nam to pak prijde normalka se sverit ( nekdy zcela) do rukou jinych lekaru. Vidime obcas pri porodu strasne komplikace a nebyt vcasneho zasahu, dite by zemrelo a nekdy i matka. Laici tyto situace neznaji, nevedi o nich a automaticky predpokladaji, ze ten jejich porod bude uuuuplna brnkacka ( coz samozrejme byva, ale nelze na to stoprocentne spolehat). Protoze my doktorky - rodicky zname rizika z druhe strany nez ostatni maminky a videly jsme sve, preferujeme vybaveni a profesionalitu nad ostatnim.
nejsem bohužel ani doktorka ani sestřička, ale v tom 100% souhlasím, je zvláštní, že v době těhotenství se strachujeme o každý další den, aby dětátko vydrželo a pak přijde porod a řeší se hudba, polohy, vaničky s vodou, nikdy to nepochopím, jedna obtočená šňůra kolem krku a je mazec jako u mé kamarádky
@slunickova123 Nevím, nemyslím, že to je nějaké pravidlo. Lékaři, které máme v rodině či mezi přáteli, se svým postojem ke zdravotnictví mezi sebou liší poměrně značně. (Mimochodem já nejsem zastánce domácích porodů.)

@elu taky mi říkali přijet včas,ale prý to určitě stihnu, že prvorodicky rodí tak 12 hodin.. No a kulové,furt nic zásadního,porodka 10 minut od domu autem,kdybych nezačala spinit a nevsimla si toho,tak prijedu ještě později. Takhle mi kapacku dali 1,5 h před narozením prcka.Nic mu pak nebylo. U druhého by se to nestihlo vůbec,ale to už jsem byla negativní.