Čtyři v tom 3
Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?
Koukám, že je tady plno supermatek, co hned věděly, jaké to bude ... a nezažily vyčerpání či stres, pocity neschopnosti apod. 🙄
Já tedy u prvního dítěte ano, byla jsem dost neschopná. S druhým je to všechno daleko snazší, věděla jsem do čeho jdu, byla lépe připravená.
Proto mi přijde dost nefér tady Katku odsuzovat. Ona jediná byla prvorodička, ostatní už to znaly 😉
A že by jí to mohlo poškodit kariérně? No nevím proč by mělo 😉 Naopak ji to ukázalo jako normální ženu s normálními pocity, může být někomu i bližší...
@marcicek84 já si nemyslím, že má tu situaci nějak zvlášť ulehčenou, protože je pediatr. Na péči o dítě je náročné to nevyspání, kompletní změna dosavadního způsobu života, ten třeba i několikahodinový řev a to s jejím vzdělaním a práci nemá nic společného. Co z toho, že ví, že dítěti se prorezavaji zoubky, ten pláč si prostě musí protrpět stejně jak maminka, která o tom nic neví. Co se týče bolesti břiška, kolikrát můžeš dělat všechno možné, nemožné a nepomáha nic. A co se týče nemocnosti mininka, tak to naopak může mít mnohem horší, protože ví, co všechno se může stát, o čemž jiné maminky nemají ani zdání. A co se týče manipulace, tak tu se většina maminek naučí již v porodnici, to si myslím je to nejmenší. Takže když to zhrnu, z mého pohledu tu situaci nijak ulehčenou neměla, je to prvorodička jako každá jiná. Ale určitě máš pravdu, že to někdo může vidět jinak, to ti neberu 🙂
A jinak ještě existuje poporodní deprese, a tá si nevyberá, jaké má kdo vzdělání a práci. Ale to myslím Katčin případ nebude.
@marcicek84 Prosim ta, neviem ako ty, ako poznam len malo prvorodiciek, co by to dali s usmevom...to, ze je doktorka jej to nijak neulahci, ja som ucitelka a tiez mi nijak neulahciu to, ze mam doma dieta...tiez je to tapanie a pokus omyl... To, ze v dokrutke, nechavala dieta manzelovi, pane na nebi, kladli jej otazky, potrebovala sa sustredit, tak ho nechala v naruci manzela, co je tiez rodic a rovnako kompetentny... Katka nevyzerala ani zrutena, ani v depresii, to by do dalsieho dietata nesli v momente, ked prve nema ani rok...a nechceli by 4... Prisla mi uplne v pohode a realistka...dokonca ta jej veta na zaver bola pravdiva, ze obcas na materskej sme nervozne, hucime na muza...riesime prkotiny a pritom sme asi najstastnejsie v zivote a uteka nam to..ze jej ten dokument to pomoze uvedomit si a snad nie len jej.
@zarecna - tak podle toho co píšeš ty, musí být každá prvorodička zákonitě v depce a zamračená a to si myslím, že ne, možná Katka získala sympatie právě takových maminek, to chápu, ale u těch maminek, které to tak neměly tím prostě propadla, to je můj názor, ale jako neříkám, že neměla právo na to být v depce, ale prostě v té TV to nepůsobilo na mě osobně vůbec dobře...
@stelar - hele já nepsala nic o těch věcech, které neovlivní, ale já třeba u všeho navíc musela procházet net a hledat, to ona nemusela, musela z praxe vědět a to, že nemusíš procházet net, to je taky pomoc a ušetření času...
Přitom mi ta Katka byla celkem sympaticáa od začátku, ještě i min. díl jsem ji litovala, jaký měla
porod, ale poslední díl se mi celá tak nějak otrávila...
@marcicek84 Nehovorim, ze kazda prvorodicka je v depke a zamracena, ale tu prisaham, ze ja nepoznam ziadnu, ktora by aspon jeden den nechcela naspat svoj zivot pred dietatom, alebo ktora nemala den, ze sa chcela vystrelit na Mars a mat pokoj... Zvlast prve mesiace a ona teda rozhodne nebola v depke, len povedala, ze je defacto v jednom kole a nema si cas odychnut, co je realny popis materskej dovolenky ...holt to nie je ako z reklamy na pampers...Mne prisla uplne v pohode, mlada zena, co to zvlada,..aj ti ona prisla, ako nezvladajuca a v depke, tak to si este nevidela podla mna realne nezvladajucu a v depke... 🙂 Ale je to subjetivny dojem. Mne prisla uplne v pohode. Inak ja nie som v depke a moje sestonedelie by som oznacila slovom krasny cas, nedrbalo mi a vsetko bolo super, napriek tomu viem pochopit a videla som, ze to moze byt aj inak, zvlast ak babo je placlive, ci ho trapia koliky...cize z mojho uhla pohladu mi fakt prisla uplne OK a realistka.
@zarecna - vidíš a já mám názor opačný a myslím, že mám na něj právo...ty děti tam byly tak 3 měsíční řekla bych, protože pěkně pásly koníky, možná už starší a to se na mě nezlob, ale to už v tom čase by měly mít maminky zorganizované a takové ty depresivní stavy spíš polevují než se stupňují, možná až sama s dítětem dojdeš do toho bodu o kterém mluvím, tak teprve pochopíš, co jsem tím chtěla říct a taky pochopíš, jak jsem to myslela s tím zorganizováním...a osobně tak špatně jsem na tom nebyla a to malá měla špatné kyčle zrovna dostala peřinku a pak třmínky a byla celá osypaná exemem, ona a své dítě má zdravé,takže z toho důvodu se tak sama sebe ptám, co by chuděra dělala na mém místě?
@marcicek84 Sorry, ale okrem tej vety, ze te materska pozvyka a ze nema cas na odych, kde ty tam vidis depku a to, ze to nezvlada?... ako fakt ja si nezvladajucu matku 3mesacneho dietata predstavujem inak, ako zenu, co konstatuje, ze je unavena, tak zas na nu nemajme extremne naroky...
@zarecna - víš co, tahle depbata s tebou nemá smysl, vysvětlovala jsem to pár příspěvků nad tím, nemám chuť ani zájem se dohadovat, prostě mám na věc názor jiný a a jak jsem psala v tom setkání všech, tak tam mi to prostě přišlo, o ničem jiném se nebavím...
Mne se cela serie moc libila a prave to, ze vsichni maminky byly zcela odlisne, mi prislo super.Vsem 4 maminkam fandim, hlavne aby se jim v zivote darilo a aby jim deticky pekne rostly.Nema cenu se tady dohavovat a hadat, proc je jedna maminka takova a druha makova-kazda tam vyjadrovala svuj nazor, se kterym se proste jine maminky nestotoznuji. Kdyby ano, byly by jsme vsichni stejne a to prece nechceme .Ja bych treba doma nerodila, presto domaci porod Pavly mi prisel super. Kacenka jako detska lekarka byla na vse teoreticky pripravena, ale sama priznala, ze v realu je to uplne neco jineho a to mi proste prislo velmi prinosne pro ostatni maminky, ktere si to take predstavovaly trochu jinak. A taky je pravda, ze na dokument se uplne jinak kouka, pokud detatko nemate, zatim jen cekate, nebo mate uz jedno, ci vice.Prinosem dokumentu bylo hlavne to, aby jsme videly, jak to probiha jinde, ze treba resime uplne stejne problemy, a nebo aby jsme si uvedomily, ze naopak resime uplne blbosti narozdil od jinych.Mejte se pekne.
@marcicek84 treba byla Katka behem posledni doby nataceni dost unavena - nevis jestli se ji v tu dobu dite budilo kazdou hodinu v noci, a byla celkove dost nevyspala..
Take nic nevime o jejim dalsim zivote, to ze ma mimco, neznamena, ze nema jine starosti kolem, ktere v televizi vyrcene nebudou..
Prvni dite je narocne, tak je samozrejme, ze kdyz srovnas Katku s ostatnimi maminkami s vicero detmi, tak je tam ten obrovsky rozdil videt. Jeji dosavadni kariera nebyla 24/7 a dle meho nazoru je zmena ve spankovem rezimu zeny na materstvi to nejtezsi, na co trva si zvyknout par mesicu..
Je to naopak fajn videt, ze kazda zena s ditetem proste musi prehodnotit sve priority a nazory, aby si na svou roli lepe zvykla.
Dale nevypada, ze by kolem sebe mela jine novopecene maminky, s takto malym ditetem.
Dle meho nazoru je to moc dulezite mit nekoho takoveho kolem sebe, ja mela po predporodnim kurzu dalsich 8 maminek, prvorodicek, se kterymi jsme se jednou tydne schazeli spolu s detmi a posilali si skupinove emaily, kdy jsme zadali o radu s necim co nas zaskocilo a nebo poslali cele skupine dobry tip na neco co se nam osvedcilo. Nevim jak ja osobne bych tu Katcinu izolovanost osobne zvladala..
@wendy_ Spíš si myslím, že je to hnidopišství a snaha nenechat na druhém nit suchou a hledat problémy i tam, kde nejsou. Snažit se žít v souladu s přírodou ještě neznamená být dokonalý ve všech směrech, myslet naprosto na vše. Co když to ani nebylo jejich auto, co když bylo půjčené od kamarádů (jinak třeba jezdí vlakem, na kole, pěšky), co když nepředpokládali, že se cestou vysype. Nechci se v tom pitvat, chtěla jsem jen říct, že nikdo není dokonalý. Pavla třeba jezdí neeko autem, Katka zase třeba dospěje k tomu, že bylinky jsou fajn, nebo že očkování bude odkládat apod. Jestli rozumíš, co chci říct.
To, že Pavla a její rodina absolvovala jednu cestu neeko autem, ještě neznamená, že vše ostatní, co žije, tím popřela, že by to od ní byla póza, a rozhodně to není důvod se do ní strefovat. Každý žije, jak umí. Nemusí být eko 100% ve všem, planetu sama nespasí. Stačí, když se bude každý sám maximálně snažit, ale zase úplně zpátky na stromy kvůli tomu nemusíme. Tedy ani odmítat občas absolvovat cestu autem.
@princezna_kp Souhlas, ta izolovanost je asi nejhorsi, nez si na to clovek zvykne a treba najde nejakou novou kamaradku. On ten den ma hned jiny prubeh, kdyz si odpoledne zajdete na kaficko nebo na navstevu ke kamaradce. Cloveku je hned lepe. Mne trvalo asi tak pul roku, nez jsem si zvykla, ze jsem vlastne cely den sama s mimcem. A jak jsem zavidela tem, co maji rodice blizko a maji pomoc. Nemluve o tom, ze staci mit trosku urvanejsi dite a hned je to vse horsi.
@ikarkulka Ja to nemyslela jako hnidopisstvi. Jen jsem napsala, co mne nejvice udivilo v tom poslednim dile. Ja osobne Pavle hodne zavidim ten jeji klid a pohodicku. Ja jsem prakticky clovek, ktery kdyby mel jet 20 let starym autem tak daleko, tak by ho pre tim dal do servisu a kdyby se neco pokazilo, tak bych rozhodne nebyla usmevava a v pohode.
Pro mne Pavla nebyla ani tak zajima v tom, ze se rozhodla rodit doma, ale v tom svem pohodovem pristupu k zivotu. A ke konci, jak byla v CR, tak bylo videt, ze i ji deti berou hodne casu. Ne ze by si stezovala, ale proste priznala, ze skoro nic nestihli udelat a proto se budou must nejspis vratit na zimu zpet do Britanie. Ale zase uplne v pohode usmevava.
@zarecna
@marcicek84 Schválně jsem se na ten poslední díl podívala. Neřekla bych, že to Katka nedávala. Prostě první dítě, člověk nemá takový nadhled a lehkost, jako když už má dětí více. Navíc staví a mimino s kombinací stavby je dost velký záhul, ne fyzicky, ale psychicky. K tomu sociální izolace...takže bych řekla, že Katka procházela úplně normálním obdobím....jako v podstatě všechny to relativně dobře zvládaly. Jako samozřejmě některé lépe, jiné hůře, nedostatky bychom asi našli u všech, ale o tom to přece není. Jsme lidé a nikdo dokonalý není.
@wendy_ Taky mi to prislo jako hnidopisstvi. Vsak v te vesnici ani vlak nezastavuje, kolikrat se dvema malyma detma by museli presedat. A se vsema tema kramama??? Nikde nerikali, ze zpatky od UK pojedou znovu v tom aute, nerikali, ze ho nenechaji v CR opravit... Clovek holt dela, co umi. Nac finance staci.
@jancip - já už jsem to psala výše, mám na to názor jiný a omílat ho pořád dokola se mi nechce... 😉
@jaya me by zajimalo, kdo se tady ma tak dobre, ze by si jenom kvuli stehovani koupil super ekologicky vuz nebo kdo by se ze zde pritomnych rad stehoval vlakem. Vestina z nas pobira socialni davku - rodicovsky prispevek a pokud nas nezivi manzel, dost tezce se nam zije. Nejspis bychom nemely ani na benzin, stehovat se takovou dalku... To zase lidi predpokladaji, dosazuji do toho obrazku o ni neco, co ona sama v tom dokumentu o sobe netvrdila. To jsou ty stereotypy v mysleni. My si tam tu mezeru proste zaplnime, kdyz budeme chtit...
@vanilkacka přesně tak, i dle mě by domácí porod měl probíhat v daleko útulnějším prostředí, než měla Pavla, ale pro ni to asi útulné bylo. Mě osobně by to vadilo mít bazén v obyváku, mě by stačila ta vana. Navíc na mě tam fakt měly chaoz, takže já bych se tam dobře necítila. Ale byla to její volba a dle videí a různých dokrutek, je Pavla velmi spokojená s tím, jak se rozhodla a jak to probíhalo. To je důležité.
Co se týče Kačky, vím, jak to v jejím okolí vypadá, je to prostě více v přírodě, takže tam těch kamarádek asi moc mít nebude, ale to abych řekla pravdu nemám ani já a bydlím ve městě v paneláku. Stačí jedna, tak snad tam má někoho, kdo za ní chodí a já věřím, že není sama. I u ní z videa z dokrutky to vypadalo velmi dobře a že je již v pohodě a srovnaná.
ted si rikam, skoda, ze u te pavly neukazaly nejakou tu pediatrickou naslednou peci po porodu v Anglii, to by me moc zajimalo....nam treba v porodnici zjistili parezu ustniho koutku, videla to jen primarka, rehabilitacni sestra neco poradila, ale rekla bych nic moc rada, tak jsem sla k sousedce neurolozce a ta hned plasila, jak musíme cvicit, aby se ten nerv chytl a už druhy třetí den po porodu si nás vzala do parady....pisu to, ze toto je treba takova věc, ktera sa da snadno prehlidnout a dost casto se to taky stava, tak jsem rada, ze tady v cechach je fakt perfektni prenatalni i pediatricka pece a ja jeste jednou rikam, jsem za to moc rada...protoze, to ze decko dycha jeste neznamena, ze mu nic neni
@bassetlady moc dekuji za spravu o Amalce, tak prece to byly jeji posledni vanoce. Neziji Ted v CR tak moc dekuji za info.
S Amálkou mě to moc mrzí, chudina, ale teď jí je mnohem líp...
holky nerozjedeme zase diskuzi, dnes davají nový dokument o porodech, zatím to na mě budí dojem, že to bude dost účelově natočený, tak uvidíme
@elu Tesim se na to 🙂 Ucelove natoceny nevim proc. Natocena realita ;) http://www.lidovky.cz/problem-ceskeho-porodnict...
@elu ach ach, vim o tom, ale diskutovat o tom uz moc nebudu. I kdyz...uvidim. V kolik to je??
Aha uz vim, v osm. To asi nestihnu, mala chodi spat kolem pul 9..
Repríza je zítra v 11 a nebo ve středu 18.11. v 16:30.

@stelar Věci se taky mohly vyvrbit až při cestě. Při takové zátěži se může pokazit jakékoliv auto. Toto je fakt hledání hole na psa.