icon

Dali byste jméno Dominik chlapečkovi s příjmením na K?

partyzanka91
2. zář 2015

ahoj,
v nadpise uvedené jméno by se mi pro kluka líbilo nejvíc, je pěkné, moderní, má hezké obměny - Domík apod... Nicméně máme příjmení Kottovi a nevím zda Dominik Kott nebude trošku krkolomné, navíc o to víc vybízí k nadávce, jež k tomohle příjmení každého hned napadne (a to jsem si kdysi jako Hübnerová říkala jaké nemám s příjmením problémy, mnohde neuměli napsat přehlásku a někdy to dopadalo v tištěné formě tragicky). Samozřejmě mám i varianty na jiná jména osobně se mi moc líbí - Boris, Radim, Tobiáš a Pavel (varianta zvolená pro kluka u 1. těhu). Manžel by chtěl Ladislava po svém zemřelém dědovi. Sice jméno nepatří na žebříček mých top, příjde mi už zastaralé, ale uplně proti taky nejsem. Ládík by nebyl špatnej. Ještě to budeme diskutovat ale ráda bych měla brzy jasno. Sice mám čas celé těhu, jenže já už si přeju mít vybráno, pak je mi mimi bližší když vím jak mu říkat (u Míši jsem neznala pohlaví dopředu ale říkala jsem Michalko nebo Pavlíku 🙂, ted si už prozradit necháme). Holčičí verze je jasná tam sme vybrali Karolínku.

Klidně můžete poradit i jiná jména ale držím se pár zásad
1. Chci české jméno
2. Nechci jméno co je příliš zastaralé - Př. František, Václav, Karel - kluci Marie, Anna, Bohumila - holky
3. Nechci jméno které má každej druhej - Př. Oliver, Samuel, Matyáš - pro kluka, Sofie, Vanesska, Natálka, Emma pro holku
4. Nechci jméno tak kuriozní aby vypadalo směšně - Př. Melichar, Medard či pro holku Eržika, Mahulena

Občas je těžké najít variantu která se příliš neopakuje ale zároveň je moderní. Ono si říká že každé jméno je hezké, může být, ale rozhodně by se mělo přihlížet na to komu ho dáváme, proč a jak, k jaké kombinaci příjmení... Jménem se bude člověk představovat a prezentovat celý svůj život, je to tedy naše zodpovědnost vybrat takové aby mu nedělalo případné problémy.

Strana
z2
victress
2. zář 2015

tak sis měla nechat svoje Hubnerová a mohli jste mít Dominika a manžel mohl přijmout tvoje příjmení...Dominik Hubner je lepší než Dominik Kott....ale teď už je pozdě bycha honit 😝

ivca2409
2. zář 2015

Mému synovi končí jméno na B a příjmení začíná taky na B a žije už 2 roky 😀 a pokud je to tak jak píše @victress, klidně bych dala Dominik - říct to jde a rozumět tomu je taky 🙂 takže proč ne?

japona
2. zář 2015

Dominikot zni fakt blbe, bohužel. Dejte Ladislava, to se k vasemu příjmení hodí mnohem víc. Akorát mu neříkejte Ládík, nebo budete tam, kde jste byli🙂)

ajka198
2. zář 2015

můj bratranec se jmenuje Dominik a příjmení mu začíná na K. Není to vůbec divné. Je to vždy všechno jen o zvyku 😉

mandala
2. zář 2015

Dominik určitě ne, nehodí se mě k příjmení a to opravdu hodně. Podle pravidel by se neměla dávat křestní jména končící na stejné písmeno jako začíná příjmení. Argumenty, že stejně málokdy se vyslovuje oboje dohromady apd. neberu, jméno je na celý život, nikdy nevíš, co z toho dítěte jednou vyroste, aby mu pak nebylo jenom na obtíž. A i za normálních okolností si myslím, že je pěkné, když např. ve škole, nebo u doktora vyvolávají celým jménem a pěkně to ladí k sobě. Jinak za mě Tobiáš je dobrá volba, Pavel by se taky hodilo, napadl mě ještě Jáchym. Přeji správnou volbu. 😉

no_title
2. zář 2015

Dominik určitě ne, ono se to dost nepříjemně vyslovuje, když jméno končí na K a příjmení začíná na K. Máme podobný problém, Příjmení máme na R, takže jména, co se mi líbila padla - Petr, Sára, Ráchel. Takže jsme vybrali Elišku pro holku a Vaška pro kluka 🙂.

melodygirl
2. zář 2015

@partyzanka91 Dominika bych k vašemu jménu určitě nedala, líbí se mi k němu Tobiáš

terkao
2. zář 2015

mame syna Dominika a prijmeni zacinajici na K a je to uplne v pohode 🙂

lv
2. zář 2015

Dominik mi k tomu prostě nejde, a ta nadávka se hodně nabízí, bohužel. Boris je výborný, originál, ne časté a zní to spolu skvěle. Pro mě hezky zní i Štěpán, Marian, Johan, Daniel, Aleš, Alan, no i spousta zde uvedených, Robin atd..Ladislav má výhodu delší jméno+krátké příjmení.

majkoz
2. zář 2015

Jojo, já taky vždycky chtěla Viléma, ale začínáme na M... Dominik Krátký, Dominik Koutecký atd to by šlo, ale Dominikot je asi fakt blbý...škoda, když se Ti zrovna toto jméno líbí 😒 Ale určitě to vymyslíte...Ladislav je moc pěkný jméno a určitě ve třídě nebudou další tři, jako Kubové a Matýskové 😉 Radima jsem taky chtěla, nebo Robina, klidně i Radka, ale neprošlo mi to. Boris Kott mi přijde strašně tvrdý a chladný... Tobiášů přibývá-pozor! 😉 Tak pohodové těhotenství a závidím to řešení jmen 🙂

laska.nezna.hranic
2. zář 2015

já si nemůžu pomoct, vyslovuji i slyším Dominik_Kott, určitě ne Dominikot. to ten Boris splývá mnohem víc. a pokud se bojíš nadávek, tak zlí smradi v kolektivu doplní Ko- i kdyby se křestním jmenoval Hurvínek, na tom nic moc neovlivníš.

dej Herberta. Her Kott (herrgott) se vyslovuje dobře, na to jsou všichni zvyklí a jedinečnost zaručena 😉 😀

za sebe bych žádného -slava ani -mila nedala. myslím si o nich to samé, co ty. a manželův argument by u mě neprošel. nedala bych jméno po mrtvých předcích, z vděčnosti nebo nějaké tradice, pokud by to už od dětství nebylo shodou náhod mé zamilované jméno, o kterém jsem věděla, že ho jednou svému budoucímu dítku dám. Borise mám ve skupině jmen nahánějících mi pupínky (podobně jako Bruno, Kvido, Vilhelm, Ludvík a podobně). Radim se mi líbí. ale když si to vyslovím celé, Dominik mi prostě vychází nejlépe bez ohledu na písmenka z jednoho prostého důvodu - je trojslabičný a jako plus beru, že bez háčků a čárek. pokud je to tvé zamilované, dej ho a neřeš názory nás cizích mamin. pak tě bude mrzet, že sis do toho nechala mluvit. pokud už dáš na názor druhých, pak se z výběru přikláním k Tobiášovi, protože počtem slabik se k příjmení hodí po Domčovi nejvíc - když už se tu tedy někdo chce ohánět pravidly

m21elis
3. zář 2015

Borise máme psa 😀 my měli pro kluka Jindřich, ale naše příjmení taky začíná na k a máme tam i tu přehlásku a taky by se to tlouklo, naštěstí máme Ellu 🙂 mám ráda klasická jména, ale teď je to samej matěj a apod, co třeba richard nebo jiří /je jich hodně, ale podle mě se teď moc nedává), já mám vysněnýho Bartoloměje, ale vím, že mi to asi nikdy neprojde
http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=28506...
zkus kouknu na odkaz, jetam četnost jmen i v jednotlivých městech

laska.nezna.hranic
3. zář 2015

@m21elis - Jindříšek je můj favorit, ale táta by takové jméno asi nevyslovil 😀 Bartík je taky dobrý, je jich málo 🙂

partyzanka91
autor
3. zář 2015

@majkoz: díky tak je asi pravda že výběr jména pro budoucí děťáko je jedna z nejkrásnějších věcí na těhulkování 🙂. Ty sis to koukám zažila už třikrát.

@m21elis díky za odkaz už jsem se mrkla. Koukám že mezi nejčastější jména celkově patří české klasiky Jiří, Jan, Vašek, Jaroslav, Eva, Kateřina, Marie a Michal i ty příjmení mě pobavily skoro ve všech krajích nejvíc - Novák, Novotný, Černý, Kučera a Procházka 😀
zkusila jsem si to hodit do toho vyhledávače a tam mi to jako prvního vyhodilo Jiřího. Z jmen co jsem uvedla byl na nejpřednějším umístění Pavel.
Docela jsem se zděsila při jménech Ctirad či dokonce Radko tam už by to vážně bylo děsný 😀

děkuju vám za názory budeme k nim taky přihlížet

tulena
3. zář 2015

@partyzanka91 Pavel je moc hezké, je jich hodně, ale jsou v našem věku a starší, děti moc ne.

llenule111
9. lis 2018

Taky jsem chtěla dát jméno Adam M..., ale znělo by to divně, tak máme Davídka.

Strana
z2