icon

Děti 10 a 14 let samy doma. Jak dlouho bývají vaše děti podobného věku doma samy?

8. zář 2025

Teď v září se to špatně sešlo a nevím, jak to řešit. Domů chodím kolem páté, pak jedeme zalít a nakrmit k prarodičům, kteří jsou celé léto až tak do listopadu na chalupě a domů se vracím mezi sedmou a osmou. Manžel jezdí daleko a přijíždí v osm, prarodiče má na druhou stranu od práce. Loni to bylo podobné, ale měli jsme hlídání a zvládali jsme se střídat s manželem, ale ten už pracuje jinde, letos hlídání nemáme a děti musí být samy doma. Je jim 10 a 14. Starší se vrací domů po čtvrté, mladší kolem jedné.
Jak dlouho bývají vaše děti podobného věku samy doma?

Strana
z5
jaja01k
8. zář 2025

Mám děti 10 a 11 a už v pohodě zvládnou odpoledne sami doma.

autor
8. zář 2025
@jaja01k

Mám děti 10 a 11 a už v pohodě zvládnou odpoledne sami doma.

@jaja01k celé odpoledne je kolik hodin a je to denně?

swan42
8. zář 2025

@anonym_autor v 10 letech jsem chodila do 5.tridy a byla samostatna jednotka. Chodila sama do/ze skoly, na krouzky, delala si ukoly nez prisla mamka...
S tim souvisi i to, ze jsme mohli byt doma sami. Nebo venku sami...
Co vim, tak poluzaci to meli stejne...
Pamatuju si, jak jsme rikali "do 4 musim bejt doma, nez prijde mama z prace" 😅
Vzdyt v tomhle věku uz jsou deti docela velky...

kakba
8. zář 2025

Ty jo, ja jsem myslela, ze se jedna o male deti. 10 a 14 let jsou velky decka a nenapadlo by me resit otazku toho, ze jsou doma bez tebe. Moje 10.leta kdyz nema trenink. Rano odejde z domu, v 7 je doma z venku. Kdyz ma trenink. Obstara si vsechno sama a k tomu me nepotrebuje abych byla doma. Moje 8.leta rano odejde ze skoly a vraci se z parku nekdy ve 4 a pak ma trenink. Od 1.tridy, kdyz jsou nemocny, jsou doma taky cely den samotne. Se divim, ze 14.letemu nevadi te mit doma stale za zadkem. 😀

leilinka1234
8. zář 2025

Moje dvě dcerky 9 a 6 v pohodě zvládají 4h samy doma. Víc nebylo třeba, ale to by taky s připraveným jídlem do mikrovlnky zvládly.

konidana
8. zář 2025

@anonym_autor ctrnactilela cely den i pres noc (cca 36h) desetilety kdyz nepotreboval pomoc s ukolama ci se skolou tak byl v pohode klidne cely den (napr.7-17h)

anonym_1e1330
8. zář 2025

Mě by spíš zajímalo, jak ty děti tráví čas?? Tráví volno kvalitními aktivitami, kroužky atp..nebo doma civí na tv či jsou na počítači?? 10ti leté dítě je doma od jedné jediný a rodiče vidí až v 7, 8 večer..To je dost šílený..

konidana
8. zář 2025
@anonym_1e1330

Mě by spíš zajímalo, jak ty děti tráví čas?? Tráví volno kvalitními aktivitami, kroužky atp..nebo doma civí na tv či jsou na počítači?? 10ti leté dítě je doma od jedné jediný a rodiče vidí až v 7, 8 večer..To je dost šílený..

@anonym_1e1330 ano maji svoje aktivity. Venkovni (sport, kamaradi) nebo doma. Doma stridaji tv, telefon ale i jine aktivity, jako treba ruzne vyrabeni, jsou schopny si neco uvarit ci upect atd.

autor
8. zář 2025
@kakba

Ty jo, ja jsem myslela, ze se jedna o male deti. 10 a 14 let jsou velky decka a nenapadlo by me resit otazku toho, ze jsou doma bez tebe. Moje 10.leta kdyz nema trenink. Rano odejde z domu, v 7 je doma z venku. Kdyz ma trenink. Obstara si vsechno sama a k tomu me nepotrebuje abych byla doma. Moje 8.leta rano odejde ze skoly a vraci se z parku nekdy ve 4 a pak ma trenink. Od 1.tridy, kdyz jsou nemocny, jsou doma taky cely den samotne. Se divim, ze 14.letemu nevadi te mit doma stale za zadkem. 😀

@kakba je sám doma 7 hodin. Což mi právě přijde dost. Ráno se nevidíme, musí se sám naveceret, udělat si úkoly.
Kde jsi vyčetla, že mě má čtrnáctiletý pořád za zadkem?

konidana
8. zář 2025

@anonym_autor jinak pres noc sama doma ta ctrnactileta byla poprve, a i pak pozdeji spise vyjimecne, cely den v pohode. Ona stejne doma moc nejni, furt nekde trajda, vetsinou ke konim.

kakba
8. zář 2025
@anonym_autor

@kakba je sám doma 7 hodin. Což mi právě přijde dost. Ráno se nevidíme, musí se sám naveceret, udělat si úkoly.
Kde jsi vyčetla, že mě má čtrnáctiletý pořád za zadkem?

@anonym_autor resis hlidani pro 14.lete dite. Tak asi proto.

krisstina93
8. zář 2025

10 letý vydrží klidně celý den, nicméně teď bude chodit ráno sám do školy, po škole jde sám domu, venčí psa a je přijdu tak 3 hodiny po něm. Někdy bude chodit i sam na kroužky a uvidím ho až večer.

autor
8. zář 2025
@swan42

@anonym_autor v 10 letech jsem chodila do 5.tridy a byla samostatna jednotka. Chodila sama do/ze skoly, na krouzky, delala si ukoly nez prisla mamka...
S tim souvisi i to, ze jsme mohli byt doma sami. Nebo venku sami...
Co vim, tak poluzaci to meli stejne...
Pamatuju si, jak jsme rikali "do 4 musim bejt doma, nez prijde mama z prace" 😅
Vzdyt v tomhle věku uz jsou deti docela velky...

@swan42 něco jiného je do 4 a něco jiného je do osmi, kdy si musí sám udělat večeři, úkoly. Přicházím, jen dám pusu a jde spát. Lepší to bude až v listopadu, až se vrátí prarodiče.

kakba
8. zář 2025
@anonym_autor

@swan42 něco jiného je do 4 a něco jiného je do osmi, kdy si musí sám udělat večeři, úkoly. Přicházím, jen dám pusu a jde spát. Lepší to bude až v listopadu, až se vrátí prarodiče.

@anonym_autor kdyz to jinak nejde, neudela si sam jidlo tak mu ho nachystej rano, vecer si ho ohreje. Ukoly snad zvladne sam od sebe. Prece vi, co ma udelat do skoly, co si ma nachystat.

mishka87
8. zář 2025

Kluk už od 9 let je doma sám až do 17:30, než přijede chlap z práce. Teď v létě byl celý den sám doma. Jídlo si ohřeje sám v mikrovlnce. Nejsem tedy přehnaně úzkostlivá a dítě vedu k samostatnosti už od první třídy. Však v 10 letech už je dost velký. My už jako děti byli od 1. třídy v případě nemoci bez teplot celý den doma. Dnešní děti nejsou méně schopné, než jsme byli my. Dej jim volnost a důvěru.

autor
8. zář 2025
@kakba

@anonym_autor resis hlidani pro 14.lete dite. Tak asi proto.

@kakba hlídání není a nebylo pro něj. Spíš jsem ho tam zahrnula, protože jsou sami doma a je na něm pomoct mladšímu sourozenci, když to potřebuje. Mladší to nese dost špatně.

eviicka
8. zář 2025

Já tě chápu, přijde mi to dost. Ono nejde jen o to jestli vydrží nebo ne, ale i o tu náplň volného času, pokud je to denně. Staršímu bude devět, doma bude denně 2-3 hodiny (od jedné do čtyřech + třeba při nemoci) a zdá se mi to tak akorát.
Ve vašem případě bych o nějaké reorganizaci přemýšlela, třeba ať má alespoň kroužky.

ivasad.
8. zář 2025

@anonym_autor já dělám dvanáctky, z domu jsem při denní službě od 5h do 19h. Od 10 a 12 let děti zvládají samostatně celý den. Samy vstát, do školy a ze školy, na kroužky a zpět. Je tedy pravda, že všude to od nás je maximálně tak 700m pěšky. A není to každý den.

te_reza
8. zář 2025

3-4 hod. Bude ji deset. V tento čas se vzmůže tak akorát na civění na YouTube. Příští týden ji začnou kroužky a ten čas sama doma se jí rapidně zkrátí.

autor
8. zář 2025
@ivasad.

@anonym_autor já dělám dvanáctky, z domu jsem při denní službě od 5h do 19h. Od 10 a 12 let děti zvládají samostatně celý den. Samy vstát, do školy a ze školy, na kroužky a zpět. Je tedy pravda, že všude to od nás je maximálně tak 700m pěšky. A není to každý den.

@ivasad. u nás to až do listopadu bude denně. Pak se budu vracet kolem páté.

autor
8. zář 2025
@eviicka

Já tě chápu, přijde mi to dost. Ono nejde jen o to jestli vydrží nebo ne, ale i o tu náplň volného času, pokud je to denně. Staršímu bude devět, doma bude denně 2-3 hodiny (od jedné do čtyřech + třeba při nemoci) a zdá se mi to tak akorát.
Ve vašem případě bych o nějaké reorganizaci přemýšlela, třeba ať má alespoň kroužky.

@eviicka má dva kroužky týdně.

moudivlacek
8. zář 2025
@anonym_autor

@eviicka má dva kroužky týdně.

Já spíš nechápu ty, kterým to přijde OK. Určitě to ty děti zvládnou, o tom žádná, ale dlouhodobě (což naštěstí nebude tento případ) mi to přijde fakt špatné, samostatné, nesamostatné, ale to jsou de facto jak na intru, vidí rodiče pořádně a tráví s nimi čas jen o víkendu.

@anonym_autor Do listopadu to dáte, vždy je lepší mít to malé světýlko na konci tunelu ;)

zuzkasim
8. zář 2025

Ne, já ani moje děti bychom to takhle nechtěli. Jeden den v týdnu jo, ale ne pořád. Dcera v 10 letech ještě nechtěla být sama doma, ne, že by nevydržela, ale neměla to ráda, takže pokud měli starší sourozenci vlastní program, dlouho školu nebo kroužky, snažili jsme se její samostatný čas opravdu minimalizovat. Celé odpoledne až takhle do večera je fakt dost. Ani starším dětem ve 14 letech by to takhle stále nevyhovovalo. Já osobně bych prarodičům řekla, že mě to moc mrzí, ale nemůžu se jim o zahradu a zvířata starat, leda třeba pondělky a pátky, aby mohli být na chalupě 4 dny v týdnu. Tohle by pro mě osobně byl snesitelný kompromis.

anonym_f45349
8. zář 2025

Píšu anonymně raději, dcera teď měla 10let, ráno jezdíme do práce o půl 6, dcera jde sama na 8 do školy, odpoledne přijde domu cca o půl 1 a bývá sama doma do 16-17.
Musí se poučit, vyvenčit psa a pak si může dělat co chce, za mě už jsou v 10 letech děti dost velké 😁

autor
8. zář 2025
@anonym_f45349

Píšu anonymně raději, dcera teď měla 10let, ráno jezdíme do práce o půl 6, dcera jde sama na 8 do školy, odpoledne přijde domu cca o půl 1 a bývá sama doma do 16-17.
Musí se poučit, vyvenčit psa a pak si může dělat co chce, za mě už jsou v 10 letech děti dost velké 😁

@anonym_f45349 do těch peti bude doma sám od listopadu, to už je snesitelné, ale teď to je opravdu takové, že přijdu domů a jen posílám spát.
Dneska jsme se viděli 20 minut, teď už leží.

ivasad.
8. zář 2025

@anonym_autor je asi taky velký rozdíl v tom, když někdo prostě musí do práce a jiná možnost není, než děti samy doma, a mezi tím, že děláte někomu čeládku 🙊. Jsem všema deseti pro výpomoc v rodině, například kdybyste krmili a zalévali po dobu dovolené babičky, nebo po dobu nohy v sádře, nemoci či tak něco... To ke samozřejmostí. Ale tohle je pro vás dost zatěžující a divím se, že to po vás chtějí. Pokud vám to nevyhovuje, ale už jste to slíbili, seznámila bych babičku s tím, že letos to je takhle naposledy, vzhledem ke změně manželovy práce už to nezvládáte. A do listopadu bych vydržela, pokud jsem to slíbila.

sola11
8. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_f45349 do těch peti bude doma sám od listopadu, to už je snesitelné, ale teď to je opravdu takové, že přijdu domů a jen posílám spát.
Dneska jsme se viděli 20 minut, teď už leží.

@anonym_autor obcas ano, ale denne? Sama vis, jak mas nebo nemas kontaktni dite. Tohle je extrem. Budm mam chalupu nebo zahradu doma. Pokud to mate kazdy rok, tak je to od prarodicu pekne sobecke. Myslete na vase deti predevsim.

mishka87
8. zář 2025
@moudivlacek

Já spíš nechápu ty, kterým to přijde OK. Určitě to ty děti zvládnou, o tom žádná, ale dlouhodobě (což naštěstí nebude tento případ) mi to přijde fakt špatné, samostatné, nesamostatné, ale to jsou de facto jak na intru, vidí rodiče pořádně a tráví s nimi čas jen o víkendu.

@anonym_autor Do listopadu to dáte, vždy je lepší mít to malé světýlko na konci tunelu ;)

@moudivlacek já mám nepravidelnou pracovní dobu. Prakticky krátký a dlouhý týden. Já dělám v místě bydliště právě kvůli možnosti kdykoliv v případě nouze být nablízku. Muž dojíždí do Prahy do práce. V místě bydliště se svým vzděláním nic nesežene a nebo za o dost méně peněz. A kluk stejně po škole lítá venku s klukama. Takže doma není ani v době. Kdy já mám volno.

moudivlacek
8. zář 2025
@mishka87

@moudivlacek já mám nepravidelnou pracovní dobu. Prakticky krátký a dlouhý týden. Já dělám v místě bydliště právě kvůli možnosti kdykoliv v případě nouze být nablízku. Muž dojíždí do Prahy do práce. V místě bydliště se svým vzděláním nic nesežene a nebo za o dost méně peněz. A kluk stejně po škole lítá venku s klukama. Takže doma není ani v době. Kdy já mám volno.

@mishka87 moje reakce byla na ty, kterým přišlo OK, denně celé odpo do osmi do večera, to opravdu není otázka samostatnosti a chlubení se, čí dítě vydrží už pomalu ve školce celý den doma (někdy mi ty diskuze tady tak přijdou)
pokud děláš krátký dlouhý, nejsi denně do večera mimo, to je úplně jiná situace a vždy je to otázka priorit (až na výjimky), zde by bylo namístě to s prarodiči vykomunikovat, není to otázka života a smrti, je to jen pohodlnost, případně jelikož se nikdo neozval, jim to třeba ani nedošlo?

jasminek2012
8. zář 2025

V tomhle věku už jsem byla se ségrou sama doma 10 dní, když mamka odjela k moři na last minute. Akorát občas zazvonila sousedka na kontrolu.

Strana
z5