Děti s tracheostomií
Dobrý den, mám dcerku, jsou jí necelé tři měsíce. Po náročné a dlouhé operaci lymfangiomu krku jí lékaři udělali tracheostomii. Jsme v nemocnici už skoro dva měsíce a nyní nás čeká zaučení s tracheostomií, abychom mohli jít domů. Najde se někdo, kdo bude chtít sdílet pocity, obavy a zkušenosti z péče o dítko s tímto problémem? Budu moc vděčná, za jakékoli reakce.
Ahoj holky, mluví vaše děti? My máme perforovanou kanylu, ale bohužel když mu ji ucpu, tak to neudýchá, ale našel si způsob, že si dostane vzduch nahoru do hlasivek a může s tím normálně mluvit. Jen se nahlas nesměje a nebrečí.
@martusinek Jéé paní Kejíkovou znám, můžu vřele doporučit, nás rozkmila ještě jak malý ležel na ARU. Takže jíme pusinkou, akorát teda kousky zatím nezvládáme, ale to už víc asi souvisí s tou kordinací a ta zatím není valná. Malý má taky tvář trošku jinou ale nejde to moc vidět má obrnu levé strany takže očičko má trochu menší a když zabere tak je takový křivý a koutek mu padal hrozně ale ten jsme právě cvičili.Bobath je úplně jiný než vojtovka, u Bobatha se ho snažíme pomalu postupně do různých poloh dávat a v té poloze třeba malým tlakem uplně malým zatlačíme na ramíénko aby vyrovnal hlavičku, teď se ho snaží i postavit paní fyzioterapeutka a držíme ho za zadeček a tam dvěmi prsty tlačíme do každé půlky aby se jakoby narovnal. Jako bobatha si nemůžu vynachválit, je fakt, že výsledky nejsou asi tak jak u vojtovky, vojtu jsem cvičila s druhým synem a bylo to víc vidět nebo spíš rychleji vidět, ale už třeba usedíme pokud ho tedy posadíme sám si ještě nesedne, ale v tom sedě zase posiluje ty svaly břišní nám říkala paní fyzio,takže časem by si měl sednout i sám. je to na déle ale němel u toho takové záchvaty jako u vojtovky, tam prostě zůstal bez dechu, oči v sloup takže to nám zrušili. a mě se to cvičí fakt dobře a baví mě to je to prostě cvičení formou hry.
My taky nechodíme v dešti ven, bylo nám řečeno, že ventilátor nesmí zmoknout, navíc ten disk náhradní, takže v dešti nechodíme, za léto jsme tasky moc nechodili protože jsme byli nemocní a pak mu velice zle dělaly ty horka. Teď jsme opět po antibioticích, pro změnu angína a doufám, že aspoň začneme znovu cvičit. takže na procházky to zatím moc není, a nevadí že jde ted chladný vzduch rovnou do plic? Jinak jsem se koukala, že všichni jezdíte měnit často kanylu, to nám ji nechávají tři měsíce, ale nevím zda tedy dělají dobře. Je to hodně dlouho. Na kanylu nám doporučili takový mluvící ventil, ale malý to zatím neudýchá takže zatím nemluvíme, ale budeme zkoušet na ergoterapii komunikaci pomocí kartiček. I když zatím se fakt netváří, že by to chápal. 😕
@lenimisa my meníme jednou týdně a v \budějovichích nát tlačili do výmeni alespoň po dvou týdnech...že jsou zvyklí měnit až po třech týdnech...v motole byli v šoku...čím délé má nevyměněnou kanylu, tím větší je riziko infekce z osídlení bakteriemi
@pajulle kanyly by měly být minimálně tři...jedna v krku, jedna špinavá na vyčištění a jedna náhradní pro případ akutní výměny!!!! Je to hrozně riziko, pokud máte jen dvě...co když se vám tráša ucpe? co pak budete dělat?
@martusinek Taky jsem v šoku z těch 3 měsíců, to je hrozně dlouho :-/ Já měním po 14ti dnech doma a to už je to hnusné, neumím si představit takovou dobu
@martusinek tak vyčištěnou ji mám za 15minut, mám tady ještě jednu, ale to je jen pro akutní případ, mám ji půjčenou z nemocnice, ani nevím, jak se s ní zachází, je úplně jiná
@pajulle já jsem si přečetla, že měníte doma až se zpožděním...tak to je samorřejmě jiné
my měnívali v Budějkách a to jsem to pak spojila s nějakou návštevou nebo nákupem a bylo to na pul dne a bez náhradní čisté bych byla na nervy🙂
@martusinek Tak nezáleží na tom, že se bojí manžel. Můj mi malého akorát podrží, ani se na to nedívá, měním já, takže na jeho strachu to nezáleží..
Taky se vám dnes nic nechce? Maličká spinká po očkování a já tu mám horu vyžehleného prádla a tak nesnáším to uklízení prádla🙂....ale musím jít...jdu vařit maličké oběd a něco poklidit, než přijde miláček ze školky...a to bych ještě ráda stihla procházku, než dojede domů 🙂...co myslíte, Anička má 37,5 teplotu po očkování, ael venku je krásně, tak si říkám, že jí zachumlám a ven bych ji vzala...
@pajulle on mi ji právě nechce držet...a já nevím, jak bych to dělala sama...jednou mi ji podržel v nemocnici a byl z toho takový přešlý...on mi řekl, že nechce, abych to měnila doma, že kdyby se jí něco stalo, tak jí nepomůžeme a kdoví, kdy někdo dojede....ale ono není nic co by se stalo...výměnu zvládám a kanálek má zahojený krásně....
@martusinek Tak to nevím, co poradit :-/ Můj na to nekouká, ale podrží ho. Jezdit pořád 40km kvůli minutě by se mi nechtělo. Stát se co nemá, ale ještě mu to vysvětlit. Svázat ji ručičky by asi nešlo, že? Nebo někdo jiný, kdo by ji podržel? Martínek už to chápe trochu lépe, tak celkem i drží, ale takhle malé dítě určitě ještě ne
@pajulle právě, že nedrží..mele se, ale nabízela s emi jedna kamarádka...tak musím manžela nějak zpracovat🙂
@martusinek mě už držela i tchýně. Nejlepší je léčba šokem. Co by dělal, kdyby se vám ucpala doma? Myslím, že na těch 30vteřin je zbytečné cestovat do nemocnice. Ale chápu ho. Manžel si malého pochoval až v pěti měsících.
@pajulle kanyly ti musí napsat doktor na rok co ti píše materiál. Pojišťovna hradí 3ks. Měla bys mít i jednu menší. Maty má vel. 4, začínal na3,5. Já dostala v nemocnici a tři mé napsala orl. Takže kanyl mám dost. Vždy mám minimálně dva kusy sterilní. Čistými v sadě, od roll a před zaváděním vysterilizuji (ale nemusím) v právním sterilizatoru v horním boxu. Sterilizuji a čistými doma. Doktor ti má napsat i čistící sadu.

@martusinek my na dětské narozeniny chodíme běžně. A to je nás taky banda. Nechci Honzíka držet bokem. Například v sobotu jsme byly v cirkuse, Honzík si to náramně užil. Moooooc se mu to líbilo 🙂 co se týká odsavačky tak my máme speciální zdravotní kočárek a ten má v zadu možnost při pnutí batohu, tak máme odsávačku v batohu. Jinak my v dešti moc ven nechodíme, přece jen máme pod kočárkem ventilátor, měnič a baterii, tak aby se treba nějak ne odpálil ventilátor 🙂
@petrusew bobek malý, tak přece se mu to nevyhlo :( ale věřím ze bude v pořádku. Už není ležící, tak se mu ty hle nízký v plicích hezky míchají a ne usazují se. Jinak pri nachlazení je právě dobre ho vertikalizovat, napr v tom šátku 🙂