icon

Dětská reakce na neobvyklá jména: Jak to zvládnout?

7. srp 2023

Hezký den, vrtá mi hlavou jedna věc.
Předně tedy uvádím, že druhé dítě je zatím ve fázi plánování, opravdu nevíme, jestli do něj půjdeme, i když na jednu stranu si ho fakt přejeme, no uvidíme.
A samozřejmě nemůžeme z logiky věci odhadnout, že to bude holčička :D A celkově člověk nikdy neví, co se stane... to je jasný.
Nicméně už hrozně dlouho se nám s manželem líbí jméno Ofélie.

A já se chci zeptat vás, co máte děti s takto originálním jménem, třeba Ofélka je dle všeho v republice jediná, jak to ty děti berou, snáší?
Prostě se bojíme, aby s takovým jménem nebyla za outsidera a neměla těžké postavení ve společnosti.

Jasně, děti umí být kruté a na cokoli si umí vymyslet něco hnusného, ale i třeba dospělí reagují na originální jména kolikrát nelibě.
Pracuji ve školství a vidím, jak kolegové reagují jen na nějaké méně obvyklé jméno. Nedají to najevo před dětmi, ale ta prvotní reakce je prostě vidět.
Nechceme prostě za každou cenu originální jméno, které nikdo další nemá, ale na druhou stranu se nám opravdu líbí. Ano, Shakespeare a Hamlet jsou nám inspirací.

Kromě Ofélie se nám líbí Sofie, ale těch je docela dost nám přijde, a Julie, ale to mi přijde zas takové hodně jemné. Ovšem Julie byla napsaná v papírech do porodnice se synem, kdyby se přece jen doktoři spletli 🙂

A teda se i bojím toho, že hlavně v angličtině to příliš odkazuje na různé "fílie" a to taky může nahrát k nepěkným poznámkám.
A taky chci uvést, že já i manžel jsme spíš povahy introvertní a syn to má zatím dle všeho po nás.
Já jako dítě byla spíš ten typ, co ho kolektiv úplně nebere a celkově bych mohla zavzpomínat na věci, co mě mrzely. Ale to je pryč, svoji cestu jsem si našla a prostě ok 🙂
Jen se bojím, aby to naše případné děvče jednou tímhle netrpělo. Na druhou stranu věřím, že bychom jí zvládli vštípit, jak s tím pracovat, ale přece jen jsme pořád u toho, že chování ostatních k nám v děství může nést nepěkná traumata...

A co se týče rodiny, tak tam jim případně budeme muset jméno oznámit asi až po porodu 🙂 Protože už na syna Vincenta se někteří tvářili, jako bychom mu chtěli ublížit...

Anonym, protože jestli to jméno jednou fakt dáme, tak nemusíme být nutně jen tak vyhledatelní ;)

Strana
z4
herminka
7. srp 2023

Ofélie je netradiční jméno, ale myslím, že se mezi Sofiemi, Juliemi a Emiliemi celkem ztratí. Docela mě překvapuje, že jich není víc.

skarol
7. srp 2023

@zelenaesmolda tak budu volat Ofi nebo Sofi, Sofčo nebo Ofčo, Sofinko nebo Ofinko, oběma se dá říkat Fíno... vidím podobnost velikou. Stejně tak spousta zdrobnělin chalpeckých jmen končí na -ík (Tomík, Sebík, Tobík, Olík), na tom hřišti se to pak úplně ztratí jen v to -ík 😁 a zní to, jako by všechny děti byly pojmenované stejně.

trilien
7. srp 2023

Som určite za neobvykle mena. Nad Ofélii by som sa nijako nepozastavila. Roky som uvažovala nad Violou. (Nakoniec sme dali iné malo používané meno) Generácia našich prarodičov mala často netradične mená, predpokladám, že sa nad tým pred 100 a viac rokmi nik nepozastavoval.

zelenaesmolda
7. srp 2023

@trilien
me by zajimalo jestli se zase nekdy zacne davat jmeno Adolf

trilien
7. srp 2023

@zelenaesmolda predpokladám, ze okrem určitých vyhradených skupín ho nik tak skoro nedá.

trilien
7. srp 2023

@zelenaesmolda ale mám pocit, že vymizli mena ako Lieselotte, alebo Raul.

victress
7. srp 2023

@skarol mám Sofii, ale nikdy jí nikdo neřekl Fíno, fakt nee...

@zelenaesmolda
@trilien tak to abychom zakázali i Vladimíra...

trilien
7. srp 2023

@victress Lenin bol tiež Vladimír. 🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

properjoey
7. srp 2023

Dcera je Eunika, dosud bez problémů, až starší děti jí říkají, že to jméno neexistuje (okolo 13let). Moje kámoška se tak jmenuje taky a nikdy žádný problém neměla. Navíc teď, když je ve třídě Arián, Lucciano, Thea, a jiná netradiční jména je to úplně jedno, všichni jsou na to zvyklí a nepozastavují se. My konkrétně se setkáváme s chválou, ale občas se někdo ptá, jestli slyšel Veronika, nebo Emička 🤣

kelerub
7. srp 2023

Vedle Ofélie jsem seděla celou základku. Hrozně své jméno nenáviděla a my jí ho záviděli. Mezi těma Janama, Kateřinama a Zuzanama to bylo tehdá netradiční. Říkalo se jí nejčastěji Oli a nebo Ofi. I teď má na FB Oli a příjmení.

ruzova_pastelka
7. srp 2023

Když tak uvážím jména dětí v naší školce, tak je Ofélie vedle nich ještě celkem nudná a tradiční 😀 Takže klidně do toho, je to krásné jméno!

bertoldina
7. srp 2023

Já tu divenku znám, nevím o tom, že by byla nespokojená. Mají i v sirsi rodině netradiční jména, jsou to všechno sebevědome a sikovne děti. Rodina má velmi blízko ke světu kultury a divadla, takže ani okolí se nijak nepodivuje.

mafulin
7. srp 2023

Myslím, že dětem je to úplně jedno. To spíš řeší rodiče.
Syn má ve školce Gretu, Johnsona a ještě jedno tak divný jméno, že si na něho už ani nemůžu vzpomenout. A přijde mu to normální.
I z obvyklého jména se dá udělat patvar, který se jeho nositeli nebude líbit.

veronicka89
7. srp 2023

Ofelie je v cr jedna ale ophelia / e bude urcite vic...
Prijde mi to jako normalni jmeno jako treba Julie ...

cherie24
7. srp 2023

@zelenaesmolda to by se k sobě nehodilo. Tak jak to je, je to dokonalý.

tereza0111
7. srp 2023

U netradicniho jmena bych zvazovala jak snadno se vyslovuje a pise. Kdyz to bude muset porad vysvetlovat, tak ji to bude prudit.. Jinak si myslim, ze dneska uz snad ani neobvykle jmeno neexistuje...

pipi_puncocha
7. srp 2023

Ofélie mi přijde v pohodě, čte se to stejně jako píše, nezní to nějak mimo k českému příjmení. Vyhnula bych se jen jménům typu Jessica a Galaxie, jinak mi to v dnešní době přijde už fakt jedno.

cilkat
7. srp 2023

Já jsem Cecilie - je to neobvyklé, ale zároveň známé. Ofélie na tom bude podobně (i když mě osobně e to jméno prostě nelíbí, ale to už bude o traumatu z blbě zahranýho Hamleta). Zatím jsem se setkala jen s pozitivními ohlasy na jméno. Hloupý přezdívky vycházely vždy z jiných základů.

alubif
8. srp 2023

Ofélie mě nepřijde nijak extravagantní, ale je to tím že je teď hodně jmen končících na i -ie. Jediné co by mi vadilo, že by se zkracovala na Ofino. Navíc u Ofélie nemusí vyvetlovat jak se to píše. Lepší než říkat jsem Emma s 2M, nebo úplně cizokrajná jména jako výše zmíněné Nea a to druhé Layla nebo jak.... Třeba nedávno jsme byli na hřišti a byly tam dvě Odety a přišlo mi to hezke. Ale s tím by si musela poradit. Já jsem měla a možná ještě mám na svou dobu méně obvyklé jméno, takže mezi záplavou Peter, Martin, Michal, Kateřin a Zuzan.... jsem byla dobře zapamatovatelná + ješte má výška. Nikdy jsem s ním ale neměla problém, co se týče posměšků, které vlastně ani nebyly, protože jsem nedala nikomu příležitost. Ale je to o tom, jak se k tomu dítě nastaví a o jeho povaze. A to bohužel ma jednak geneticky danou a jednak hodně ovlivní rodiče. Pokud už od začátku bude dítě cítit nejistotu se svým jmenem, těžko ho bude sebevědomě nosit.

rnika
8. srp 2023

Ja mam netradicni jmena rada. Nebala bych se toho, pokud to jen trosku sedi k prijmeni.

franerka
8. srp 2023

Za mě jméno v pohodě. Neboj se být jiná. Dnes se děti setkávají s různými jmény i etniky. Ony to berou normálně. To spíš mi rodiče to řešíme. My máme Lilien, Kiliana a Williama a vždy všichni obdivují originalitu. Jděte do toho.

bertoldina
8. srp 2023

@alubif S tou Ofinou to tu padlo víckrát, omlouvám se, že označuji zrovna Tebe. Ale ve spojitosti s Ofelii (tou existujici) jsem to nikdy neslyšela, všichni říkají nejčastěji Ofelka nebo Ofelie, max. myslím Ofka. Což nevylučuje, že by ji tak někdy někdo řekl, ale rozhodně to není bezne oslovení.

michaela666
8. srp 2023

Krásné a originální jméno. ❤️

izz76
8. srp 2023

Já bych řekla,ze děti jména berou v pohodě neresi rozdíly,dokud jim dospěly neřeknou,ze nějaké jméno je blbé. V dnešní době se dávají jména od staroveskych az po americká,takže já bych se vůbec nebala použit jméno Ofélie. Myslím,ze docela oblíbené je teď Olívie a v tom nevidím velký rozdíl.

la_amanita
8. srp 2023

@trilien čím to asi bude, že zmizely Lieselotte, co myslíš?🤦🏻‍♀️

la_amanita
Autor odpověď smazal
autor
8. srp 2023

Všem moc děkuji za reakce 🙂
Odpovědi s dovolením shrnu do tohoto příspěvku, případně zareaguji tam, kde cítím potřebu 🙂

Mně se snad líbí úplně všechny myslitelné verze, takže v tomhle jsme v cajku a možná to ještě o to víc hraje v prospěch tohoto jména.
Samozřejmě tedy pokud nebudou vyloženě hanlivé, viz ty "fílie".
Navíc je fakt, že to opravdu není tak daleko od jmen typu právě Sofie, Julie, vlastně mi to přijde jako taková jejich kombinace, takže jméno není úplně tak neobvyklé.
A teda mimochodem je jasné, že kdybychom měli trojčata holky, tak jména jsou jasná :D

A samozřejmě nakonec může sednout právě i jiné jméno, ale i díky vašim reakcím, se mi to jméno líbí víc a víc.
Jen doufat, že jí pak nehrábne z nějakýho kluka, co bude shodou náhodou kralevic dánský a bude se jmenovat Hamlet :D
Ovšem je fakt, že ačkoli jsme Vincenta měli vybraného už dávno, tak stejně mi to k tomu našemu pořádně sedlo až po jednom uz, kde se nechal mladý pán výjimečně vidět. To bylo takový uvědomění "jo, to je náš Vincent".
No a co se týče druhého kluka, tak tam jsme slušně řečeno se jménem v háji :D A to kluk je pravděpodobnější, než to děvče, protože u muže v rodině to jsou po generace vždycky dva bratři 🙂

Co se týče šikany a tak, tak z toho mám samozřejmě obavy, ovšem vím, že děti a bohužel někdy i dospělí si umí najít jiné důvody, než zrovna jméno, ale trochu se bojím toho, jak je zde taky zmíněno, že díky originálnímu jménu si jí právě bude každý pamatovat a bude na ni upřena i nechtěná pozornost.
Navíc příjmení máme docela neobvyklé, je tedy české, s háčkem a tak, dohromady to i hezky zní, ale ta pozornost není vždy něco, po čem by člověk toužil. Obzvlášť ve škole při zkoušení :D
A celkově je riziko jisté introvertnosti, ovšem zároveň manžel je ukázkový introvert a nikdy se nenechal šikanovat, takže věřím, že dětem tohle taky předá.

A celkově možná mám spíš obavu z reakce dospělých, přece jen děti věci dost často přijímají, tak jak jsou, ale dospělí jsou ti, co jsou vzorem dětem a jsou schopni říct něco a tak.
Myslím možná spíš obecně, doufám, že není moc rodičů, kteří by svým dětem říkali, že jejich spolužák, spolužačka má divné jméno.
Vlastně to je snad absurdní, ale jde spíš asi o ty další asociace "hm, oni mají děti s divnejma jménama, oni chtějí být něco víc, oni žijou nějak alternativně, divně".
Nevím, možná se do toho promítá i mé vnímání, sama vnímám, že mě neobvyklé jméno zarazí, ale to je prostě ta první reakce.
Věřím, že to zní trochu pokrytecky, ale na jednu stranu mě zarazí i jméno, co je opravdu obvyklé a já bych ho nedala.
Na druhou stranu vždycky bych respektovala volbu rodičů.

V tomhle mě dojímají právě příbuzní, kteří mají tendence do jména kecat, přitom oni si své děti už pojmenovali, a to buď podle sebe, nebo podle někoho jiného, ale to přece není náš problém.
V blízké rodině zemřel ve věku po padesátce jeden z příbuzných a už padaly návrhy, že se dítě musí jmenovat po něm, jakoby snad ostatní taky museli takhle odejít, abychom po něm pojmenovali dítě... Navíc jméno toho příbuzného se nám nikdy nelíbilo a přitom je to právě takové to klasické "normální" jméno.
Nechceme tedy být za každou cenu originální, ale manžel má právě jedno z opravdu top nejvíc oblíbených jmen a nesnáší to, dokonce se chtěl přejmenovat právě na Vincenta 🙂

Tak to obecně na vaše reakce a teď si dovolím pár konkrétnějších reakcí 🙂
@kelerub Tak to možná ta dotčená spolužačka je druhá Ofélie v republice, protože, co jsem zjistila, tak ta jediná je sedmiletá :D A nebo se spolužačka nechala přejmenovat? Tak i tak jí to asi tedy nehlásí v těch statistikách na netu, což samozřejmě neva, ale dává to info, že možná těch Ofélek je opravdu více ;)

@bertoldina To by u nás taky sedělo s tou blízkostí ke kultuře a divadlu, přece jen inspirací je právě Hamlet ;)

@cilkat To mě mrzí, že máš špatnou zkušenost s blbě zahraným Hamletem. U mě vztah k tomuto dílu započal, když mi mamka přivezla tehdy ještě kazetu, když byla na první verzi muzikálu Hamlet od Ledeckého ^^

dyechampion
Autor odpověď smazal
petrasipkova1
8. srp 2023

Ofélie je krásné vznešené jméno, nijak šokující. Jen jak se zdrobňuje ? Ofélinko ? Jinak Sofie,Julie u nás jsou a rodiče na ně volají Julčo a Sofino a to mi rve uši teda 😀

kelerub
8. srp 2023

Tak jsem jí po sto letech napsala a máš pravdu. V roce 2010, když se vdávala, tak si nechala kromě příjmení změnit i jméno. Teď je Olina.

Strana
z4