Do dáváte koledníkům?
Ahojky, letos poprvé na vesnici asi zažijeme pravé Velikonoce… co dáváte prosím koledníkům do košíčku? Chtěla bych dát vejce a nějakou malou sladkost. Není to málo? Nemám zkušenosti… díky za tipy
My teď Velikonoce neřešíme, ale asi bude záležet, zda jsou to děcka z vesnice, co znáte, nebo přijdou úplně cizí a hlavně kolik jich bude. Jestli si někdo řekne, že je toho málo, je to jeho věc, ale za mě většinou právě na vesnici mají děcka vajec i čokolád, že pak celá rodina neví, co s tím, tak bych neřešila množství, jde převážně o tradici, ne o množství ;) Bohužel dost často by děti raději než výslužku peníze, na to bych já, teda nepřistoupila.
@jane46 my z města a právě proto, že děti koledníci už na vajíčka a sladkosti moc nee, tak jsme to, když jsme na chatě, zazdili a neřešíme vůbec, neříkám, že všude je to tak, ale v mých očích se z toho stal právě ten hon za penězma, bohužel
@moudivlacek Jako minuly rok si obe nase deti prinesly z rehtani kazdy 500,- Proto jich chodi asi tolik 🤷 🤦🏻
A hromadu nekvalitnich sladkosti ani jist v konci nechteji... vyberou jen IN kousky. No letos je doufam nalaka k sobe babicka a bude klid.
@jane46 je to škoda, kam se to zvrhlo, ta původní pointa byla někde jinde, to je jak Mikuláš, kvanta nekvalitních čoko, kterou ve finále nikdo nechce, tak to to buď udá, nebo vyhodí, tak ať vyjde babi ;)
@moudivlacek Me prijde, ze tu nekteri toci porad ty stejne 😆 O trvanlivosti by se dalo diskutovat, podle toho jak to vypada... Nektere mi prijdou snad jeste z minuleho rezimu 😂🤣 Ty mistni babicky vytahnou kdeco...
Tyjo.. to jste mě celkem překvapily.. za mě když jsme byli malý, dostali jsme vejce nebo sladkost a nazdar.. to , že někdo dává peníze, by mě ani nenapadlo 😳 to ztrácí absolutně pointu Velikonoc… chodit si pro prachy, to je stupidní. Peníze jsme si dávaly maximálně v rodině. Tím myslím, že jsme dostali od babičky a podobně. Ale ne od cizích lidí
Ač bydlíme kousek za Prahou, tak k nám chodí koledníků 30-40 a koled mám víc. Dětem z ulice dávám Kinder vejce, cizím dětským koledníkům jsem dávala džusíky - to mělo velký úspěch a dospělým buď vejce nebo pivo v plechovce. Ta pitíčka budu dávat i letos, loni se z nich koledníci opravdu radovali, málokdo si na koledu bere pití, takže to přišlo vhod. Peníze ani panáky nedávám.
Mám zkušenost z vesnice i z města, na vesnici (asi ne všude, ale tam, kde se to ještě drží) děti chodí všechny společně, řehtáním pravidelně nahrazují zvony, co odletěly do Říma - vím, že ráno kluci vstávali a řehtali ještě před tím, než šli do školy. A co jsem postřehla, tak se to teď trochu liší v tom, že chodí nejen kluci, ale i holky.... a když si pak na konci Velikonoc chodí od domu k domu pro odměnu, je to fakt i za to ranní vstávání, za službu, kterou sousedům prokazují, a to se odměńuje kromě vajec často i nějakou korunkou do společné kasičky - děti si pak koledu rozdělí. V tomhle modelu nejsou peníze záležitost jen poslední doby, dávaly se i v minulém století 🙂
A pak mám zkušenost z menšího města, tady chodí skupinky dětí (i dospělých) od domu k domu neorganizovaně, někdy jen po známých, někdo vezme všechny sousedy, takže třeba dopředu moc nevím, kdo přijde a kolik jich bude, každý vybírá koledu na sebe, do svého košíčku... a tam teda moc nevidím důvod dávat peníze, míváme nachystané mísy s vajíčky, čokoládovými figurkami, něčím upečeným a každý si vezme, na co má chuť, nestalo se mi nikdy, že by se kdokoli zatvářil, že to není dost, ani naše děti nikdy peníze nevykoledovaly, ani je nečekají. Letos to jinak neplánujeme.
U nás chodí chlap s dětma po známých a rodině a kluci donesou sladkosti(od babiček i drobné dárečky po domluvě) žádné prošlé kekely, nebo peníze to ne...Já mám pár nachystaných balíčku pro děti od známých a sousedů co chodí každý rok, v každém je kinder vajíčko, bublifuk , malé haribo bonbóny a z pepca sádrovy odlitek zajicka s barvičkami k vybarvení. Jinak budeme dělat minichlebičky a jednohubky a štamprle pro dospělé . Navíc tu mám i nějaké kinder vajíčka a bonbony navíc kdyby přišlo víc dětí, nebo někdo nečekaně.
To, jaké to bylo za "našich mladých let" (čest výjimkám) se to vůbec nedá srovnat, proto bych se s tím tak nepárala, co ti v krámě přijde pod ruku vem a moc to neřeš, neb se stejně asi moc nezavděčíš a že by dnešní kluci byli odvaření z ručně malovaných vajec :D je to škoda.
@journals jeee, to je dobrý ty piticka a piva 😃
Autorce: heleď, my vždycky radši zmizime pryč anebo děláme, ze nejsme doma.
Dětem z rodiny jsem nakoupila v Německu sladké drobnosti a jooo - ty IN "značkové", ale zas vim, ze to snedí do svačin třeba... a plus každý dostane něco na tvoreni - to mi prijde smysluplnějsi nez tuna sladkostí a stejne si pak v pondeli prinesou z koledy. Dospělým jsem koupila hand made mýdla ve tvaru volskeho oka 😀
Kdyz bych to musela řešit, tak dám, co dávám dětem do pokladu, kdyz delam bojovku: žvýkačky, svítící náramky, lipo, maomam, balónky, mini bločky, pitíčka, tetovačky (rozstrihany arch), lentilky... prostě kravinky 🙃
Manžel chodí s klukama kam jsou pozvaní (kamarádky ze školy a školky), je to podobné jak za mého dětství ve městě (v jiném kraji) - vajíčko, mašle + sladká drobnost.
Jsem z vesnice, žiju tu celý život a přijde mi to stále stejné. Klasická vajíčka, sladkosti a drobné.... Brácha před 35 lety dostával 5 nebo 10 korun, já dávám 20 a těm nejvíc známým (rozuměj těm co je tu mám i 3x týdně) 50.... Dospělý klasicky štamprlu a chlebíček nebo jednohubky. A jak za nás,kluci chodí po rodině a po spolužačkách nebo holkách z kroužků 😁😁 sladkého na dlouho a chvála bohu většina kvalitní, zbytek zužitkuju při pečení
My jsme měli na vesnici vždycky Velikonoce pěkné a snažíme se to držet. Dětem vajíčko, pentličku a malou sladkost, chlapům vajíčko když zbývají, ale hlavně pentličku....a kdo chce malé občerstvení...najdou se děcka, že se netváří, čekají víc, derou se, to asi tak úplně nebylo, když jsem byla menší....ale ty si ,,vychovám" na místě a navíc je jich malinko a ostatní děcka si je taky zpracujou...
Nedávám vůbec nic. Buď odjíždíme na výlet, nebo vypínáme zvonek.
My jsme na malém městě. Tady se běžně dávají sladkosti, vajíčka nebo mašle. Alkohol ani peníze nedávám. Já nabízím vajíčka a pak malé balíčky, aby nebylo vidět, co je uvnitř - do nich dávám Haribo, Kinder vajíčko, ale třeba i mrkev, pitíčka, herní kartičky atd. Koledníci byli spokojeni. Když děti přinesou z koled nějakou "šmakuládu", tak to vezmu do práce, kde to nechám volně k rozebrání a většinou to dvou dnu "zmizí".
Když jsem neměla dítě, velikonoce jsem nijak neřešila. Většinou se jelo na nějaký výlet, teď se dcera těší. Povídají si o tom ve školce, sama už chce čekat na koledniky. To jsem radši než zase kotel nesmyslů 😀. Připravit něco musím, nabarvime pár vajíček, nějakou sladkost do košíčku. A stačí. Asi 3 kamarádům ze školky udělám balíček a je to.
Pravé Velikonoce na vesnicích už nejsou, co to původně bylo. Má to tak většina lidí kolem nás, že tatínci naloží děti do auta a objedou babičky, kamarády, známé. Já jsem většinou doma a čekám právě na ty předem domluvené známé a jestli za tu dobu přijdou třeba 3 party výrostků z vesnice? Vajíčka barvíme s dětmi, ale pro zábavu. Každý rok zkoušíme novou metodu a holky se na to moc těší,takže koledníci dostanou vejce a nějakou sladkost a víc neřeším. Ale pochybuji, že jsou z toho nějak extra nadšení. 😃 Babička to na vesnici hodně prožívala, dělala chlebíčky, zákusky, cukroví, milion nakoupených sladkostí a rozlévala panáky dospělým. Ale je otázka, jestli by tu domácí výrobu někdo ocenil...
Jsme malé město ve středních Čechách a velikonoční koleda tu probíhá (dle mého) hezky. Dáváme obarvená vajíčka, drobné sladkosti, případně mašli na pomlázku (těm, co chtějí). Dospělí koledníci dostanou i panáka, když chtějí...
Zaujalo mě, že se tu zmiňují "IN/značkové sladkosti". Co si pod tím můžu představit?
já peču perníková vajíčka a perníčky a udělám balíčky, každý rok dělám víc a víc, protože děti jsou nadšené, reputace roste :D, letos snad bude stačit 40 balíčků jinak mi hrábne :D, ale my jsme fakt na vesnici, kde se to hodně prožívá :D a syn donese pomalu nůši vajec a sladkostí :D celý rok pak nemusíme nic sladkého kupovat :D..celkově ty děti mají koše narvaný :D...chodí teda i děvčata, prostě je to pro děti..letos budu mít i kostým zajíce :D :D:D...u nás mají všichni otevřená vrátka.. jako že se může vstoupit a když jsou zavřená tak buď to znamená, že si nepřejí koledníky, nebo že došla pomlázka :D
Hele tohle se strasne ruzni.. vesnice od vesnice, kraj od kraje..
K nam loni prislo koledniku tak 25-30.. cast 'nase' deti a cast neznamych.. davam vejce, mame udelany pernicky a malou sladkost... Nasim detem mam balicky male s tvorenim, protoze sladkehi dostane kazdy vic nez dost..
A jeste teda dodam, ze mi prijde drze, chtit.vic nebo penize.. neni vubec samozrejmosti neco dostat, natoz si narokovat co, kolik a v jake kvalite..
A uprimne jsem rada, kdyz holka donese i ovoce, casopis, jednu kvalitni vec misto pytle nahrazek apod..
Mohla bych se zeptat, co jsou to proboha IN ZNAČKOVÉ sladkosti?
@jiss @junitax Já bych hlavně koukala, zda to je čokoláda nebo čokoládová pochoutka. Ale teda koukám, že když stojím před regálem s vajíčky na Velikonoce a říkám si, že to je šíleně drahý a co že vůbec koupím synovi, tak některé tady dávají i koledníkům věci jako Kinder vajíčka a podobné věci. To mi přijde úplně šílený.
Já byla zvyklá na vajíčko (klasický, vařený, malovaný) a chlap jede hodně tradičně, tak ho požaduje. Kouká teda blbě i na čokoládový, co mám pro syna. Že to už není tradiční. Peníze by mě ani nenapadlo dávat. Vím, že moje mamka vždycky něco napekla a když se u nás stavovali spolužáci, tak tím, že byli ze sousední vesnice a my byli až na konci, takže chodili až kolem poledne, tak bývali rádi, že je i něco k jídlu. A jsem teda zvyklá, že koho neznám, tomu neotevírám.
Ne vždycky ty značkový potraviny mají dobrý složení. Třeba u spoustu potravin přímo značky Kaufland mají lepší složení než značkova konkurence
Poprvé čekáme kamarády ze školky a krom malovaného vařeného vajíčka, nějaké čokolády a fruka budeme dávat koledníkům na pomlázku taky stužky.
Byla to tradice, kterou držel můj děda - za každou vyšlehanou holku/ ženu jedna stužka.

U nas chodi s rehtackami, to davame ruzne sladkosti (po zkusenosti s domacimi susenkami na ne kaslu a nakoupim v Lidlu) a Jidasovi do kasicky penize. Oni si to pak vsechno rozdeli. Chodi jich tak 30 a vic.
V Po je to vajicko a jedna ci dve mensi sladkosti. Ale taky uz protaci oci... radsi by penize nebo aspon "znackove" sladkosti. Prijde tak 10 deti.
Nase deti tradicne Lindt zajice, stejne toho z rehtani dotahnou plny kos a syn to stejne v Po...zasoby na rok...
Ja jsem pak v konci nejvic rada za syrova vejce, deti uz tolik ne 😆