Do dáváte koledníkům?
Ahojky, letos poprvé na vesnici asi zažijeme pravé Velikonoce… co dáváte prosím koledníkům do košíčku? Chtěla bych dát vejce a nějakou malou sladkost. Není to málo? Nemám zkušenosti… díky za tipy
Domácí zdobené perníčky nebo kupovaný perník měly asi největší úspěch. Čokoládových věci nebo sušenek či lízátek měli plno odjinud.
My mame klasická vajíčka a pak různé sladkosti (ne úplně značkové, ale taky ne největší odpad, něco mezi 🙂). Dávám je na mísu a ať si každý vezme, kolik a čeho chce. Loni jsme začali tisknout a plnit šroubovací vajíčka na 3D tiskárně a měla obrovský úspěch (v každém bylo pár kousků sladkostí - lízátko, asi 5 bonbonů, malý sáček s želé bonbony). Chodí k nám ale dohromady asi 20 dětí, většinu známe a jsou skromné 🙂. Letos uvažuju o ovečkách z popcornu.
Bydlime na vesnici, ale cizi nastesti nechodi! Delam balicky a v nich je fruko, kapsicka a nejaka sladkost. Kdyz jsem videla kolik stoji kvalitni coko figurky, tak jsem radsi nakoupila obyc kokyna za polovinu ceny. A penize nedavam, syn loni dosel s nejakyma kovovyma, ale nelibi se mi to a delat to nebudu...
Jsme pidi vesnice, všichni se tu známe. Každý dostane 1 malované vajíčko + si zobnou bud linecké a nebo věneček, a v misce mám baleny bonbóny, tak si kdo chce hrábne, dědkům dávam panáka 🤪
Jo a chlapům pivo! Svijany maji super velikonocni etikety 😍
Mívám na chodbě stolek s několika miskami - barvená vajíčka, drobné sladkosti, buchty (loni jsme dělali i řízky 😆), pentle na tatary a samozřejmě panáka pro velké koledníky, každý ať si bere jak je libo. Ještě se mi nestalo, že by to někdo shrábnul celé nebo koulel očima, že se mu něco nezdá.
@prejeta_zaba no tak ještě, aby se jim něco nezdálo 😀
Já dávám určitě vařené vajíčko, barvím, spíš batikuji, cibulí. Loni jsem k tomu dcerce nasypala do košíčku různé drobné sladkosti, bonbóny, lízátka a pod. , co naše děti dostaly, ale nejedí to ( celkově ze sladkého jedí velmi málo druhů, ale po různu něco dostávají 🤷). Příchozí děti byly spokojené, každý si vybral co chtěl.
Letos buď péct s dětmi perníčky ve tvaru vajíček, možná i linecké. Budeme mít sněhové pečivo. Také domácí. Budu ho teď dělat synovi na svátek, tak ho udělám víc. A teď se mi tu moc zalíbil ten nápad s popcornem a ovečkama. To nestojí moc a je to pěkné. A také tu mám pár pitíček, co mohu dětem dát. Naše děti to nepijí, ale přinesly to ze školy. 🤷
Já přidávám ještě balónky, ty chtějí všichni🙂 a pro žíznivé malé koledníky mám připravené pití. https://www.dm.cz/profissimo-nafukovaci-balonky...
Jsme na vesnici take... Barvime vajcka a ja nakoupim sladkosti. 😁😊 Typu.. Okolo 15kc.. Takovy ty zele pavouky, hadi, pak nejaky malý baleni bonbonu, lizatka, kinder cokoladky, ruzny kyselý pásky atd.. 😊
Okraj Prahy, Velikonoce máme super - chodí několik part sousedů s dětmi, pak se všichni scházíme v hospodě. Dřív jsme se scházeli u sousedů, každý přinesl nějaké jídlo, klobásy, sladké, něco na gril když bylo počasí a slavili jsme do večera - ale ted nás je čím dál víc, tak jsme to přesunuli do hospy. Maluji cca 90 vajec, o ty je velký zájem a když nevyjdou dávám pytlíčky Haribo.
@jane46 .....řechtáčům dáváme peníze, koledníkům dává holka (domácí) malované vajíčko a na pomlázku či jalovec uvazuje stužku (pentli) . Tatínkům a kamarádům mého muže dáváme štamprličku a pentličku . Nic víc neřešíme.
Dřív....když byla dcera malinká jezdili jsme dopoledne na nákupy , stejně z toho neměla rozum . Letos dcera sama navrhla že na šmigrust nechce být doma ale že by jsme mohli jet do Zoo Zlín.
@moudivlacek na Slovenku je to běžné, už od mého mládí se klukům dávali drobné
@adulik14 to vím, ale jak říkám napsala jsem svoji zkušenost, dříve možná dětem stačily drobné a měly to jako bonus ke koledě, dneska, alespoň u nás, se to očekává a nějaká padesátikoruna je neohromí, bohužel, tudíž malá koleda v rodině a zbytek neřešíme
@moudivlacek zvláštní, přitom ty děti vychovali ti skromní, co jim stačily drobné a co litali celé dny venku a měli vlastně to super dětství.
To mě e taky překvapilo,že teď čekají ,že dostanou peníze,za nás se dávalo vejce,perníček a sladkost,tu sladkost většinou dostávali menší děti,větší perníček a vajíčko
u nás je super vesnice, od mého dětství chodí na koledu i holky, protože kluk je v každé generaci většinou jen jeden. 😀 Takže jsem před víc jak 30 lety chodila já, pak postupně všechny děti a ted už chodí moje děti. I dcera a neteře. Nikomu to nevadí. Holky chodí dokud se nezačnou stydět 🙂 I já jako kolednice jsem dostávala drobné, třeba pětikačku. teď mám většinou připravené 10kačky a dávám barvené vajíčko, sladkost a minci. Už jako děti jsme to milovaly, drobné, i třeba v pytlíčku od Mikuláše, tak to teď dopřávám ostatním.
Já jsem letos vymyslela troufám si říct super koledu :D Mám balíčky s návodem na super snadný pokus a k tomu lentilky, nebo bonbóny, které se v tom pokusu hned použijí. takže je i trocha sladkosti, ale hlavně vědecký pokus. Mrkněte sem : https://miniveda.cz/pro-rodice/zdarma/velikonoce/

Dostávají vejce, nic víc. Nejsem tady od toho, abych kupovala cizím dětem čokolády, které stejně hodí do popelnice, protože to nejsou peníze. My jako malý taky dostávali vajíčka a stačilo to. Velikonoce jsou o tradici a ne o tom kolik dostanou peněz.