icon

Dodržujete tradice na Nový rok pro štěstí?

31. pro 2021

Holky zajímá mě Váš pohled na tradice, zakládáte si na tom? Já každý rok zakládala a vůbec nic mi nesedělo a nebo naopak nic nepřineslo ani neodneslo. Zítra máme k obědu těstoviny s kurecim, dcera je miluje, čočku nechce a já v hlavě “co když to donese smůlu😂” jak jste na tom Vy?

Strana
z2
ajja87
31. pro 2021

Ja už se popravdě v těch tradicích ztrácím, to je furt nesmí se prát a viset prádlo na Štědrý den, na Velký pátek a Nový rok... Podle mě už to je celé za ty staletí pomichane kdy to vlastně má být.... Nejlepší bylo, když jsem se letos bavila se sestrou,že se na Štědrý den nemá stlat postel, říkám ji hmmm jswm v klidu u nás se moc nestele... Dobrá na Boží hod manžel odjel ráno do práce, ja vstala a říkám si, aspoň na ten svatek ty postele ustelu... A ejhle odooledne pustím internet a tam jsou tradice co se smí a nesmi dělat na Boží hod a mezi tím, i ze sw nesmí stlat postele... Tak ze ja to letos teda pěkně po💩🤣no a zítra máme kuřecí vývar, jelikož přijdou tchanovci a ti lusteninu nejí a jestli se vyplní jak na nový rok... Tak to je tu budu mít nasackovane furt... No potěš

marcicek84
1. led 2022

@kafr ale jde o mokre pradlo,ktere nema viset,ne o rucniky,bundy ci veci ve skrini 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ tchyne to krapet prehnala,ne?

@orisek56 hele,jestli to funguje, nevim,ale nam to 2 x vyslo,pocestnemu se u nas neprostira...mozna budete mit s takovou deti jako smeti 😂

kafr
1. led 2022

@marcicek84 jo, je s ní sranda 😂. Ona jen věděla, že prádlo nesmí viset a přebrala si to po svém. Ale jinak je zlatá 🥰

barmil
1. led 2022

Dělám salat z červené čočky a k tomu dneska hamburgery z mletého hovězího. A neperu a nevesim prádlo.

levandule_k
1. led 2022

@orisek56 Pověru se vstáváním od stolu znám také. Nám se před lety stalo, že jsme něco zapomněli nachystat ke štědrovečernímu stolu. Jsme začali jíst a najednou zjistíme, že nám něco chybí. Na pár vteřin rozhostilo hrobové ticho, ve stylu a jako co teď. Pak říkám, že mi život nebude řídit pověra, že pro to dojdu a hned někdo ne, ty seď, já pro to dojdu, omg vy naděláte, ne jdu, ne jdu já. Už nevím, kdo na tam šel, já jsem to nebyla, byl to někdo z rodičů. Žijeme všichni. Dneska tomu směju. Jak jsme z toho byli v jednu chvíli všichni vycvakaní.

Mě vždy zajímá jak ta pověra vznikla, jaký to má kořen, je tam nějaká hlubší symbolika, nebo je to jen lidová kratochvíle.

Drůbež ani čočku nemáme, protože máme navařeno z předchozího dne (hovězí maso). (Vyšlo to tak, uvažovala jsem, že budu děla kuřecí řízky, protože je mám ráda, pak jsem si vzpomněla, že se nemá jíst kuře, aby neuletělo štěstí a pak jsem si řekla, tvl ty jsi pitomá, snad jsi dost stará na to, aby tvůj život neřídila nějaká pověra.)

Já spíš věřím tomu, že když se někdo začne na něco soustředit, tak si to přitáhne do života ať pozitivní, nebo negativní věc.

orisek56
1. led 2022

@levandule_k to je pravda. Já jen říkám, že u nás se to 3 x stalo, tak z toho mám trochu vnitřní vítr , kterého se nezbavíme a tak sedíme. Ono aspoň v klidu všichni dozerou tu rybu, nespěchaji, když na sebe čekáme a nezaskočí kost.

jane46
1. led 2022

Na Štědrý den dodržuji kdeco... Ale taky že je to spíš tradice než že bych se bála. Ono ty pověry jsou vždycky - dodrž to nebo smrt. To je docela psycho, když vlastně slavíme narození Ježíše a měli bychom se radovat a ne děsit, že když jsme lichý počet, tak ten lichý do roka umře...
Na Nový rok tedy dodržujeme tu čočku, ale po tom hodování je to příjemná změna. A je pravda, že u každé činnosti si řeknu "hm, jak na Nový rok, tak po celý rok" ale pak nad tím mávnu rukou... jestli budu celý rok vysávat náš domeček od drobků po mých dětech a chlapa kárat za nepořádek po snídani... Budu šťastná jako blecha, protože budeme vlastně pořád spolu. Jo a prádlo venku visí a pere se pračka... To mě nechává klidnou, bych si spíš hodila mašli já, kdyby mi začalo prádlo lézt z koše 😀

kristyneckaa27
1. led 2022

U nás to vůbec neřešíme,ani minulý rok jsme žádnou tradici nedodržely.. a vůbec se to v našem osobním životě neodrazilo. Spíš minulý rok měl pro náš osobní život samé velké pozitiva(chlap má o dost větší plat, těhotenství na první pokus,já se vrátila dálkově na školu) na pověry nevěříme.. na oběd máme dnes zeleninovou polévku, boloňské a zachvilku jdu pověsit ručníky
Jinak dodržujeme jen jednu tradici,ale tu jsem zavedla sama.. to je novoroční sex😂

vodnarka2013
1. led 2022

Jediné co dodržujeme s manželem každý rok je novoroční sex 😅 jinak nic ….

petaov
2. led 2022

Čočku vaříme vždy na 1.1., ale ne kvůli pověry, ale spíš z pohodlnosti. Nerada vymýšlím obědy a tady mám jistotu, že vím, co vařit každý rok 🙂 Navíc je to rychlé a máme to rádi všichni. Jinak peníze nám to nikdy nepřineslo. Spíš to jde každý rok z kopce. Loni jsem byla část roku bez práce, tak to bylo hodně náročné z jednoho platu. Takže čočka to opravdu nezachrání. Prát jsem včera chtěla, ale raději jsem to nechala na dnešek. Loni se nám pokazilo co mohlo, takže letos tomu nechci jít naproti. I když tomu moc nevěřím, že by za to mohlo prádlo.

holkaokomodra
2. led 2022

😂 máme koronu a moje skvělá maminka nám dovezla svíčkovou 🥳 tak vám nevím nevím

holkaokomodra
2. led 2022

jinak mi děsně vyhovuje, že se nemá prát 😂 co si nedali do prádla pred svatkama, nemaj 😂😂😂😝

levandule_k
2. led 2022

@orisek56 No kdyby se nám to stalo také třikrát, tak přes všechno racionální vysvětlení bych z toho měla také trochu vítr.

filija
2. led 2022

@orisek56 u nás se toto vždy dodržovali až letos jsme se na to vykašlal s malými dětmi těžko proveditelné..

roxolanka
2. led 2022

Čočku nikdo z nás nemusí, ale každý rok jsme jí stejně dělali, až letos jsme se na všechny ty pověry úplně vypr*li a dali jsme si boží bůček a hned nám ten nový rok začal o dost lépe, než ty minulé 😁

Strana
z2