icon

Hlídání vietnamské holčičky

hana73
23. lis 2018

Zdravím všechny.Chci se zeptat na zkušenosti s hlídáním.Měla bych od prosince hlídat vietnamskou holčičku,sedm let,první třída.Sama mám doma kluka,pět let.Nevím kolik si říct peněz.Jednalo by se o hlídání od pondělí do pátku.Ráno vypravit do školy a kolem čtvrté vyzvednout z družiny.Pak hlavně učení,holčička neumí česky.Paní bude platit školní obědy,mě nabídla 9000,- za měsíc.

Strana
z4
klea81
25. lis 2018

@ange_de_la_morte vzhledem k tomu že z vyderacskeho Kauflandu odešla, tak asi nekecá

ange_de_la_morte
25. lis 2018

@klea81 : no neříkám že to není práce za trest ale v tomhle fakt kecá ... nyní jsem na MD jinak jsem zaměstnancem Kauflandu, nejspíš to tedy budu vědět lépe než ,,jedna paní povídala,,

ariadna12
25. lis 2018

@ai30 muze jit o zanedbani povinne pece

ai30
26. lis 2018

@ariadna12 Tak muze jit i o danovy unik nebo unos letadla, ale k tomu by bylo potreba, aby ke skutecnemu zanedbani pece, danovemu uniku nebo unosu letadla doslo. Samotny fakt, ze rodice zajisti peci o dite jinde, k tomu fakt nestaci.

hojda
26. lis 2018

A jak se to bude řešit v případě nemoci dítěte, to jim ho budeš taky opatrovat nemocné?

journals
26. lis 2018

Docela hustá debata. Jsme fakt ještě na maminkovském fóru? Mě to teda normální nepřijde, ale nedivím se. Vím, že je to běžná praxe a z osobní několikaleté přímé zkušenosti s asiaty vím, že pro zisk jsou schopní neuvěřitelných věcí.
Jestli do toho jít nebo ne, si musí zvážit zakladatelka sama, mě to přijde za 9 tis. sakra málo. Za tu péči, starosti, nervy, zodpovědnost... fakt ne. Pořád je to CIZÍ dítě, ne adoptované, ne v pěstounské péči. Mě to přijde ujetý a divím se, že někomu to přijde vlastně v pořádku a ještě za tuhle směšnou částku. Nechápu.
Jestli je to legální nebo ne... nejsem právník, ale tuším, že rodič musí dítěti poskytnout "řádnou péči" (minimálně povinnost pečovat o citový a morální rozvoj dítěte tam je) a vysvětlení této formule, nebo to, co si pod tím kdo představuje by bylo na rozhodnutí soudu. Ale úplně košer mi to nepřijde (ale nevím, právník nejsem a ani se do takových věcí pouštět nechci. Jen si myslím, že by hodně záleželo na případném výkladu práva).

bayt
26. lis 2018

@journals tohle by podle mě na sociálku nebylo...hlídání zajištěno mají, dítě do školky chodí...v jiných rodinách to tak funguje prakticky nastejno, akorát to není placená péče, ale hlídá babička. Mně se to ideální nezdá, ale pochybuji, že v tom sociálka něco učiní

journals
26. lis 2018

@bayt Já opravdu nevím, asi ne, ale kdyby to došlo do extrému a dítě si třeba v nové rodině nezvyklo a po rodičích se mu hodně stýskalo a byl by někdo, kdo by rodiče žaloval (psychická újma dítěte a ovlivnění citového rozvoje a bla, bla), tak myslím, že by to zase tak jednoznačné nebylo. Ale to je už asi extrém. Dneska lidi řeší i větší kraviny, ale fakt jen přemýšlím - ale nemyslím klasické udání na sociálku, tam by asi opravdu nic nezmohla a zřejmě se tím ani pořádně nezabývala.
Babička je přeci něco jiného.

klea81
26. lis 2018

@journals zodpovědnost přeci mají stále rodiče 😉pro někoho je 9 tis hodně a byla by to alespoň smysluplná práce než třeba vyplňovat za 15 tis nesmyslné tabulky do Excelu 😉Já bych svoje dítě cizím lidem taky nevěřila, ale to není předmětem diskuse.

journals
26. lis 2018

@klea81 Myslíš, že zodpovědnost mají rodiče? To si nemyslím. Když paní bude chtít do bazénu se svým dítětem, bude "muset" vzít i to druhé a kdyby se něco semlelo, kdo bude zodpovědný za nepříjemnosti? Samozřejmě, že ten dospělák se kterým bylo dítě v tu dobu. Ano, rodiče by z toho měli taky soudní popotahování, ale odnesla by to hlavně hlídací paní (jako ve všech dalších případech).

ai30
26. lis 2018

@journals Jasne, ale tak takovou zodpovednost maji i vsichni ucitele, vychovatele, pani na hlidani atd. To zase neni nic, z ceho by se mel svet napetkrat zhroutit..

ai30
26. lis 2018

Podle me se to tady dotahlo uplne do extremu.
Z puvodniho dotazu 'mam hlidat malou holcicku, kolik by bylo adekvatni ohodnoceni' tady expertni komise vydedukovala, ze rodice holcicky ji proste vysadi ve zcela nezname rodine, sve dite nemaji radi a nikdy nikdy s nim nemluvi.
Rodice jsou evidentne pracovne vytizeni a potrebuji, aby se holcicka naucila za kratkou dobu perfektne cesky, coz ji pochopitelne sami naucit nemohou.
Eventualita je, ze by byla po skole do vecera doma sama a hlidala ji promenliva smes studentek nebo nejaka stara pani z okoli (protoze ktera mlada zenska, majici vlastni rodinu, by vzala uvazek s takovym casovym rozvrhem), delala s ni ruzna jazykova cviceni, nutila ji do neustale konverzace ve dvou. Rodice se rozhodli, ze pro holcicku bude lepsi, kdyz bude misto toho polovinu tydne v normalni fungujici rodine s priblizne stejne starym ditetem a bude se krome jazykovych cviceni ucastnit bezne konverzace v rodine.
Nikdo, nevi, jak by to meli doma nastavene a nikdo netvrdi, ze kdyz by se holcicce v hostovske rodine nelibilo, tak ji tam budou pod pohruzkou ostrihani vlasu rodice nutit bydlet dal. Muzeme prosim alespon na chvili predpokladat, ze v te rodine probiha normalni konverzace o dulezitych tematech a ze by se rodice zajimali o to, jak se jejich dite citi?

martaskaaa
26. lis 2018

Takže já to vezmu z jiné stránky ohledně tech peněz... nevim odkud tazatelka je, ale taky každy vidi 9tis jinak. Pro pražský a velkomestsky je to malo, ale ti co bydli na vesnici či oblasti, kde jsou nižší platy, je 9tis adekvátní...
K tomu, jestli je vhodné nebo nevhodné, aby to dite u nich bydlelo, se vyjadřovat nebudu, je to kazdeho věc.

michaela_2
26. lis 2018

Zajímavá diskuze............
K to otázce morálky - vietnamci z krámku poblíž bytu, kde jsme dřív bydleli, měli miminko a na když mu bylo asi půl roku, tak ho na 2-3 roky poslali k příbuzným do Vietnamu, že zpátky se vrátí až bude moct nastoupit do školky.
Ona se ta odlišná kulturní mentalita opravdu těžko chápe, ale nedá se to šmahem odsuzovat.............Předpokládám, že výše uvedené opatření by bylo pouze na určitou dobu - prostě než se malá naučí česky.

V práci mám kolegyni, která má také 7letou dceru a tu zase z družiny vyzvedává co pár týdnů jiná slečna na hlídání + řadu večerů tráví zase s jinou paní na hlídání - oba rodiče jsou hodně pracovně vytížení.

Pro mě je třeba ta výše popsaná situace taky nepředstavitelná, ale oni nutně potřebují, aby se naučila jazyk a 7letému dítěti už se ta situace přeci jen vysvětlí.

@hana73 Je trošku divné, že s nabídkou částky přišli oni - spíš to bylo na Vás, určit si cenu, oni přeci potřebují službu od Vás 🙂, takže logičtější by mi přišlo, abyste si vy určila částku.
Rozumnou částkou pro obě strany mi připadá těch 12. tis. měsíčně.

journals
26. lis 2018

@ai30 Ano, to mají, taky to není nic, co bych učitelům v dnešní době záviděla. Jsou jednou nohou stále v kriminále, protože nikdy neví a nikdy si nemůžou být jistí. To jsem jen reagovala na to, že tu někdo napsal, že zodpovědnost na ní nebude, že ta je rodičů. Není to tak. Neříkám, že by se svět z toho měl hroutit (to hrotíš do extrému ty), ale ta zodpovědnost a další věci tam jsou. A jak víš, jak rodiče budou reagovat? Ono může jít i o úplně pitomě odřené koleno a když rodiče udělají hysterickou scénu, tak co z toho? Dobrý pocit z hlídání? A všechny tady víme, že takovým věcem zabránit nejde.
Mě třeba přemýšlení nad zodpovědností za cizí dítě vůbec jako dohnání do extrému nepřijde. Naopak mi to přijde dost k věci, ale je to možná i tím, že jsem si něco podobného zažila (a teď nemyslím hlídání dítěte na jedno odpoledne) a byla ráda, když jsem dítě odevzdala živé a zdravé.
Tohle všechno jsou záležitosti, které k tomu ohodnocení patří. Čím víc zodpovědnosti neseš, tím větší riziko, tím víc financí bych si řekla. Ironie typu: expertní komise... není na místě. Všechny se tu k tomu vyjadřujeme slušně a dost k věci, řekla bych.
To, jestli je to ideální situace pro dítě je, pravda, jiná věc. Samozřejmě, nikdo neví jak to je a bude a nikdo nezná konkrétní podmínky, ale to je prostě internetová diskuze. Každý přidá svůj pohled, svůj názor, prostě diskuze...

ai30
26. lis 2018

@journals Jasne, ale treba narozdil o ucitelek, kdy by se jednalo o zmenu kariery, muze zakladatelka v pripade hysaku ze strany rodicu kvuli odrenemu kolenu rict 'tak jo, takhle to fungovat nebude a jestli jo, tak koncim' a konci, ze jo...
Jestli jsi cetla diskusi od zacatku, tak ja jsem taky uvadela zodpovednost za malou jako argument pro vyssi honorar, jenom jsem teda vynechala to soudni popotahovani, ...

michaela_2
26. lis 2018

@ai30 nejsem si úplně jistá, ale nemyslím si to. Rodiče svěří zadavatelce dítě do pece - platit muže i ústní dohoda. Navíc za to dotyčná dostane zaplaceno (tedy protiplneni). Pokud by ciste teoreticky k něčemu došlo, z nedbalosti ji obvinit mohou - třeba ne přímo rodiče, ale stat. Proste dle dohody s rodiči, má dítě v dohodnutou dobu v péči ...

ai30
26. lis 2018

@michaela_2 Ne jasne, to ja vubec nezpochybnuju, za dite bude mit zodpovednost, stejne jako ji maji ucitele, vychovatele, chuvy, atd. v dobe svereni do pece. Ja jsem reagovala na to, jak journals psala, co bude zakladatelka delat, kdyz rodice budou hystericti kvuli odrenemu kolenu. No tak za to ji stat popotahovat nebude a zakladatelka muze kdykoliv rict, ze v takove situaci s tim konci a slus.

journals
26. lis 2018

@ai30 Tak já jsem samozřejmě nemyslela, že by někdo někoho hnal k soudu kvůli odřenému koleni. Hysterčení kvůli odřenému koleni může být (a nemyslela jsem úplně soud, spíš přístup rodičů), to není ani tak nic neobvyklého.
Soud byl zmíněn v souvislosti nějakého většího průšvihu. Máš pravdu, vždy může říct, že jde od toho, jen jde o to, jestli za to ty nervy stojí. Ale to naštěstí není můj problém a otázka pro mě 🙂
Jinak příspěvky jsem četla, ale v průběhu dne, takže se omlouvám, jestli jsem ti něco přiřkla neprávem. Z tvého příspěvku jsem to pochopila tak, že právě tu zodpovědnost moc neřešíš. Já bych jí třeba řešila v první řadě, proto jsem to psala 🙂 v tom případě s tebou v tomto souhlasím

ai30
26. lis 2018

@journals Nene, zodpovednost tam je obrovska, moje mama je ucitelka, takze ty nervy obkloupujici kazdy skolni vylet dobre znam 🙂 Ale pocitam, ze toto zakladatelka zvazila, tak jsem prave tu zodpovednost zminovala jenom v kontextu vyjednavani o vysi honorare.
My to tady velice resime, ale stejne asi nepiseme nic objevneho a zakladatelku ty veci napadnou i samotnou. Myslim si, ze tak jak tak budou mit nejaky 'pobyt na zkousku', aby videli, jak by to mohlo fungovat, ony tyto veci jsou dost individualni. Ten pohnutek k zalozeni diskuse byl myslim opravdu jen ten honorar, protoze to uz se potom proste spatne domlouva, kdyz clovek po dvou mesicich rekne 'Vsechno super, ale vlastne chci o tri tisice vic...'

klea81
27. lis 2018

@journals nebojím se, že by paní dítě neuhlidala, cizí vždycky opatrujes víc než vlastní

journals
27. lis 2018

@klea81 To máš sice pravdu, ale všechny tu víme, jaká je realita. Jsou věci, kterým prostě nezabráníš...

sudylichozrout
27. lis 2018

Mimo tema a pardon za to. Ale ja musim.
@ai30
@xxx3d
@odula
@zuzekk
@zuzineckah
Ty blaho, holky, to byl teda masakr. Uz to smazla. Nekoho tak natvrdlyho jsem uz dlouho nevidela.

bayt
28. lis 2018

@sudylichozrout co kdo smazal? 🙂

ai30
28. lis 2018

@sudylichozrout Ja jsem si taky niceho nevsimla! To je naprd, ani jsem se nestihla rozcilit :D :D

xxx3d
28. lis 2018

@ai30
@sudylichozrout
bylo ta ta podnikatelka budoucí?

ai30
28. lis 2018

@sudylichozrout Jo aha!! Pani podnikatelku myslis :D No ja jsem se zasnazila konstruktive, ale mam takove tuseni, ze to nepadlo uplne na urodnou pudu... ;) Z ni tak ciselo, ze chce vsechno a nejpozdeji hned a hlavne s tim projevem a reakcemi by to chtelo nejake podnikani daleko predaleko od lidi no... 🙂

klea81
28. lis 2018

@journals jakože nezabráním, že se hlídané dítě utopí? to si troufnu tvrdit, že uhlídám ;o)

sudylichozrout
28. lis 2018

@klea81 to si taky rikali vsichni rodice, jimz se dite oparilo horkou vodou, (u)topilo, melo stret s autem. A rikaly si to i vsechny ucitelky, v jejichz peci se stalo diteti nejake nestesti. Nikdo neni nikdy 100% pozorny.

klea81
28. lis 2018

@sudylichozrout no tak jestli někdo nedokáže nést zodpovědnost ať nikoho raději nehlídá, pokud nebudou mít rodiče s paní smlouvu, tak si těžko budou něco nárokovat a před policií budou zodpovědní oni jako rodiče, bez papíru to taky může pro rodiče vyplynout jako zanedbání péče, když se chůva nebude k hlídání hlásit

Strana
z4