Holky, co nejste vdané, jaké příjmení jste daly mimču?
Holky, co nejste vdané, jaké příjmení jste daly mimču? Na mě se totiž třeba v práci koukali jako na exota, když jsem řekla, že chci, aby se malá jmenovala po mě. Že prý stejně vyměknu. Ale to neplánuju. Jako beru to tak, že jsme na to měli 9 měsíců, abysme se vzali a nechci, aby se moje dítě jmenovalo jinak, než já. Možná jsem staromódní, ale nechci dát hned jméno po chlapovi jen proto, že se to v dnešní době tak dělá. Je tu taky nějaká taková maminka?
Mojí kamarádky maminka se za svobodna jmenovala Nováková a vzala si Nováka..., taky řešení. To je jen pro pobavení, příjmení určitě není kritérium s kým si pořídit mimčo
Švagrová dala dceři jméno po otci. Máme stejnou pediatričku a neteř měla jako mimčo nějaký problém, švagrová volala doktorce, ta že mají hned přijít. Dorazily do ordinace, malou zvážili, zjistili, že vůbec nepřibírá, naopak, že zhubla a když malá začala plakat, tak jí doktorka oslovila jménem mojí dcery. Protože se švagrová představila svým příjmením a doktorka přichystala kartu mojí dcery. To není o žádném vydírání otce svatbou, to je o tom, že všude s dětmi lítá matka a je prostě jednodušší se jmenovat stejně. S rozdílným příjmením můžou holt nastat zmatečné chvíle. Ale mám pocit, že i bez svatby může se souhlasem partnera matka zažádat o stejné příjmení jako má její dítě. Takže by teoreticky mělo být možné se i bez svatby jmenovat stejně.
Moje princezna ma prijmeni po me. . .nevzal si me, nema narok 😀
rozhodně nemám pocit, že tím že jsem nedala dítěti otcovo příjmení bych dávala najevo, že nevím, kdo je jeho otec. vím to já i všichni ostatní a na první pohled je to i jasně poznat 😀
@safarikovag moje dcera má příjmení po mně, otec je v RL zapsaný. Pokud nejsme vziti (a to nejsme a nebudem), tak bych nechtěla aby se dcera jmenovala jinak. Všude s ní chodím já, vyřizuju já, tak co.
Mmmh, u nás všichni počítají s tím, že bude dcerka pojmenována po otci.. S přítelem se chceme vzít, ale kdo ví kdy to bude... Mrzelo by mě, kdyby dcera neměla stejné příjmení, ale zase vím, jak je změna příjmení nepříjemná věc...
Jinak já jsem rozená jinak než se teď jmenuji, přijala jsem příjmení nevlastního taťky a tak si skoro všude myslí, že jsem vdaná 😀
@safarikovag Možná bych se ho zeptala, jestli si mě plánuje vzít a pokud bys ráda co nejdřív a věříš, že to tak bude, tak bych dala po něm, ale pokud to v plánu nemáte, tak po sobě. Máma je ta, která s dítětem všude chodí, alespoň převážně ty první roky. Nebo je řešení dát po sobě a pak mít dvě příjmení, až se vdáš. 😉
Prcek ma jmeno po otci a brat se opravdu nebudeme, nevidim ve svatbe nejaky prinos.. nekomplikuje se tim nic, nikdo to neresi..ve skolce to maji tak pul na pul, sezdani x nesezdani a z 23 deti jsou uz 4 pary cerstve rozvedeni..
Tak to koukám, kolik vás je 🙂 Nechápu proč se dává příjmení po tátovi, když s tím dítětem má prostě víc všeho (doktoři, úřady, musí si ho 9 měsíců odnosit) máma. Já měla jasno, jinak než já, by se dítě nejmenovalo. Jediná pro mě schůdná varianta byla, že se nechám přejmenovat (přítel měl hezčí příjmení). Naštěstí u nás byla prvně v řešení svatba, tak sem toho byla ušetřena.
Tiež som nad tým uvažovala, ale... Som rozvedená, prvé dieťa, ako aj ja, má priezvisko ex. Mám priateľa s ktorým čakám druhé mimčo, ale vydávať sa už nemienim. Druhé mimčo sa bude volať po tatínkovi, pretože by bolo zvláštne, aby malo priezvisko môjho ex. Ale zase bude čudné, že moje deti sa budú volať každé inak...
Dala jsem příjmení po mě, nebyli jsme v době narození dceri sezdaní, také nechápu, proč by se v tomto případě mělo dítě automaticky jmenovat po otci. A nelituji toho, udělala bych to znova.
nemyslím si, že je na tom něco špatného, naopak. Ale záleží na důvodech. Jestli to má být tlačení ke zdi skrz svatbu, tak je to proti mému myšlení už jen proto, že svatba má být svobodné rozhodnutí. Pro dobro obou partnerů a budoucnost toho vztahu.
V pořádku je, když se o příjmení po matce partneři rozhodnou protože mají vzájemné pochopení a ani jeden s tím nemá problém, ale popravdě, takových moc neznám...
A pak je tady ta praktická stránka - v 90% případů obstarává "běžný provoz" dítěte matka (mudr, školka, aktivity a pod.), tudíž se jí nemusí zamlouvat, aby byla ona nebo dítě považována za někoho jiného (odvozování od příjemní jednoho nebo druhého).
Naprosto scestní mi přijde argument, jméno po muži protože jinak jakoby nějaká nevěděla kdo je otec - to jakože když se bude jmenovat po něm a nebudou svoji, tak se nebude vědět, kdo je matka??! Opravdu? 😀
Osobně jsem dala synovi příjemní po tehdy snoubenci a ani mě nenapadlo uvažovat jinak. Miluji ho, vážím si ho, vybrala jsem si ho pro život a než jsme dospěli k dítěti, odkroutili jsme spolu téměř 8 let, takže jsem neměla důvod pochybovat. Svatba byla v plánu, ale nebyla prioritou. Tou byl syn a náš společný život, který je stejně báječný po svatbě jako před ní. Možná díky tomu, že si ho nekomplikujeme malichernostmi 😉
Mně přišlo naprosto přirozené, aby se děti jmenovaly po otci, žádné problémy s tím nikdy nebyly, jen mě občas oslovují příjmením mých dětí.
@alikam Přece to, že by ses znovu vdala neznamená, že si musíš měnit příjmení ;).
Pokud bych nebyla vdaná, měly by děti moje příjmení, taky nechápu ten důvod proč se dětem dává jméno po otci - trošku mi to evokuje jako by se maminka dítěte vzdávala ve prospěch tatínka. Samozřejmě vím, že to tak není, ale na první dojem mi to tak přijde. Navíc podle mě dítě více patří k mamince, maminka většinou zařizuje úřady, lékaře, školy atd. a tam je rozhodně praktičtější když se jmenují stejně. Pokud by se rodiče rozešli a dítě měla v péči maminka, která si následně najde jiného přítele, nebudou mít všichni tři jiná příjmení. Naopak, můžou se vzít a mít všichni pohodlně jen jedno ;).
@pakra Mně přijde jako odměna celých těch 9 měsíců, bylo to nejhezčí období v mém dosavadním životě a upřímně lituju muže, že to nemůžou zažít. Pak už jim holt nezbývá než alespoň příjmení dítěte, jako malá náplast 😀 Ber to s rezervou, pro mě to prostě asi není tak zásadní věc, proto si z toho tak trochu utahuju.
@luj89 Nemusím, jenomže vím, že bych (pořád teoretizujeme) případně toužila nosit stejné příjmení jako manžel, a zbavit se svého současného šíleného příjmení 😀 Prakticky by samozřejmě bylo nejjednodušší sobě i dítěti nechat mé rodné, bez ohledu na všechny chlapy světa, ale zase pocitům neporučíš.. 🙂 Ale to byly fakt jenom konspirační teorie, dali jsme po otci, protože svatba je v plánu- takže není co řešit, pokud by nebyla, asi bych dala stejně po otci (paradoxně ale stejně by to bylo díky pocitu, že to tak cítím/chtěla bych navzdory všem racionálním kalkulacím)
Při prvním těhu jsem na tom byla stejně, manžel byl tehdy ještě ženatý se svou EX. Tehdy jsem si postavila hlavu, že syn bude mít moje příjimení. Po dvou letech jsme se vzali a příjimení jsme automaticky změnili i synovi. Takže pokud se domníváš, že ke svatbě dospějete, nechala bych příjimení po otci, bude to pak jednodušší.
Naštěstí jsem byla nejdřív vdaná a vzala si manželovo příjmení, takže jsem to nemusela řešit. Ale kdyby to tak nebylo, tak se děti samozřejmě jmenují po mně, nevim z jakého důvodu by to mělo být jinak 😉
Moje známá si doslova vydupala, že bude mít syn její příjmení, otec s tím sice nesouhlasil, ale nakonec svolil. Argumenty - jako právě úřady, lékaři, školka, škola... . Po několika letech se vdala, vzala si příjmení manžela a to, že se syn jmenuje jinak jí bylo najednou úplně jedno. Nezvolila ani variantu obou příjmení.
Osobně jsem tohle taky neřešila, ale u kamarádky jsem zažila ještě trochu jiný případ. Přítele si vzala, ale nechala si své rodné příjmení. Takže sice jsou manželé, ale každý má jiné jméno. První dcera má příjmení po tatínkovi (manželovi), teď čekají druhé dítě (a tam to bude samozřejmě stejně).
Často ji taky oslovují příjmením manžela, ale ona to nějak neřeší. My si z nich akorát vždycky děláme legraci, že nevíme, jak jim nadepsat přání k Vánocům 🙂 Ale když jim tam napíšem M...ovi, tak říká, že je to v pohodě, že to nebere jako bychom ji vynechali ;)
Kdybych nebyla vdana, byla by pro me samozrejmost dat diteti svoje prijmeni. Ale ja vzdycky zastavala model nejdriv svatba, potom dite, takze tohle resit nemusim.
No, a pokud nechcete žádná z vás přemýšlet nad tím, zda dát příjmení po otci, tak je to jednoduché. Prostě jednoduché řešení. Neuvádějte otce a je to. Jenže pak nepočítejte s výživným
@nordjane Ahoj, to je to, co jsem v podstatě napsala. Ať maminky neuvádějí otce vůbec a nemusí s ním řešit ani příjmení, ani alimenty

Syn se jmenuje komplet po svém otci 🙂 🙂 představuju se normálně jako syn - už jsem si zvykla, že mě volají jinak. Takže jim to nepletu 😀
Ale my jsme už chtěli svatbu, takže to byla asi jiná situace.
Po sobě bych nedávala - jak to tady vyznělo už, jako bych nevěděla, kdo je otec. Ale také u nás jsem ráda, že se zbavím svého krkolomného příjmení 😀