icon

Holky, co nejste vdané, jaké příjmení jste daly mimču?

safarikovag
21. čer 2016

Holky, co nejste vdané, jaké příjmení jste daly mimču? Na mě se totiž třeba v práci koukali jako na exota, když jsem řekla, že chci, aby se malá jmenovala po mě. Že prý stejně vyměknu. Ale to neplánuju. Jako beru to tak, že jsme na to měli 9 měsíců, abysme se vzali a nechci, aby se moje dítě jmenovalo jinak, než já. Možná jsem staromódní, ale nechci dát hned jméno po chlapovi jen proto, že se to v dnešní době tak dělá. Je tu taky nějaká taková maminka?

Strana
z7
78marcela
27. čer 2016

@magdalenax tak mě osobně by nevadilo, kdyby mě někam poslal, ale on nechtěl😉
Ale i kdyby mě někam poslal a trval na svém prijmeni a já bych trvala na svém prijmeni, tak bych opravdu nic nepodepsala, porodila a bylo by po mém.
V tomhle má prostě vetší právo matka a je to tak správně, ta ho nosí, ta ho porodí, ta se stará a vše s ním vyřizuje,tak má právo na to určit, jaké příjmení bude dítě nosit.

lucyp13
27. čer 2016

Já teda nevim co máte doma za chlapi ale u nás by tohle neprošlo ani omylem...:D svatba v planu byla,dite přišlo dřív a teda nenapadlo me abych dala příjmení po sobe,dcera má automaticky po otci, a přijde mi to tak sprvne,zijeme spolu a žit planujeme.tento rozmar chápu v případe ze dítě bylo s někým s kym ta žena neplánuje zit...

drzticka81
27. čer 2016

@kimh pokud mate prvni dite pojmenovane po otci, druhe dite ma automaticky (pokud je stejny otec) pojmenovano podle otce!!!!! nejde u stejnych rodicu pojmenovat jedno dite tak a druhe onak!!

saidy
27. čer 2016

Já sice vdaná jsem, ale teď už manželovi jsem kdysi říkala, že buďto se vezmeme nebo případné dítě za svobodna dostane moje příjmení. Chlapi se nechtějí ženit, protože pak mají pocit, že se můžou kdykoli sbalit a odejít (ptala jsem se pánů), takže moje úvahy vedly směrem, že pokud mu já nestojím za to, aby si mě vzal, než si pořídíme dítě, nevidím jediný důvod, aby se dítě, od kterého může kdykoli odejít jmenovalo po něm.
Jenom pokud by svatba byla naplánovaná a mezitím bych otěhotněla, asi bych to přehodnotila.

kimh
27. čer 2016

@drzticka81 to už dávno vím!!!

astyna
27. čer 2016

@nordjane

soused se vzdal a jak rád 😀 jmenuje se Brabčák a je ze tří kluků, bál se, že bude mít dalšího syna (a taky měl hned 3), tak si vzal příjmení své ženy - Veselý - no naběhl si dokonale 😀 Teď mu u nás říkají Veselý Brabčák 😀 To jen tak na pobavení

pandabox
27. čer 2016

@safarikovag ja s tebou souhlasim..Já bych taky ne chtěla aby se dote jmenovalo jinak než ja...Především matka s nim chodu po školkách doktorech a představovat se dvakrát by me asi nebavilo..
naštěstí my se ted bereme...ale musím říct že ta změna příjmení mi dava trochu zabrat..nějak si to neumím o restait, že po tolika letech se budu jmenovat jinak..🙂)
ale chci aby mimo melo stejný příjmení jako my. respektive Já..

zandi
27. čer 2016

@magdalenax Holky maji pravdu. Pred porodem musi OBA na matriku kvuli urceni otcovstvi, ALE jestlize nevyplni papir ohledne jmena a neshodnou se, tak jmeno dostane automaticky v porodnici dite po mame...a tatinkovi se to muze nelibit jal chce, muze se stavet na hlavu, ale ma smulu. Samozrejme moralne ma pravo na to aby jeho dite neslo jeho prijmeni, ale to i matka... Mam tuto informaci z prvni ruky, tak neni treba se dohadovat 🙂

kami1984
27. čer 2016

Já teda byla vdaná, ale kdybych nebyla, dítě by bylo příjmením po mě. Nevidím důvod proč po otci a já jediná jiné příjmení? Vesměs 90% věcí vyřizuji stejně já.

zuzineckah
27. čer 2016

@drzticka81 pokud nejsou sezdáni, tak to není pravda. Dítě může mít každé jiné příjmení, i když jsou rodiče stejní.

andreaandrejka
27. čer 2016

Já tedy nerozumím podle zdejších příspěvků, co za chlapi mezi námi žije 🙂 Ale, i kdybych nebyla vdaná a měli jsme dítě, tak se bude automaticky jmenovat po otci, bez toho, aniž by mě napadlo, že se moje dítě bude jmenovat po mě. Manžel by to nedovolil, a ani já bych s tím nikdy nesouhlasila. Možná jsem v tomhle konzerva, ale za mě, by mělo mít dítě jméno po matce, jen v případě, je li otec neznámý, nebo se od samého začátku těhotenství nehlásí.

Já jsem hrdá na to, že moje dítě bude nosit manželovo jméno 🙂 Jinak ale, at si dělá každý co chce.

nonnni
27. čer 2016

I jako vdana jsem mela 12 let jine prijmeni nez manzel a deti. Vyrizovala jsem 100% veci, protoze manzel neumi absolutne cesky a nebylo to vubec o nic slozitejsi.

To vsak nemeni nic na faktu, ze jako nesezdana bych si trvala na svem prijmeni. Jako vdane mi nevadilo ho dat po otci deti. Takze spis princip, nez logistika.

nazka
27. čer 2016

@safarikovag já bych stopro dítě taky pojmenovala po sobě. Kamarádka má po otci, rozešli se. On nechce změnit příjmení dítěte. A kamarádka říká, že si přijde hrozně hloupě už jen když volá třeba na výsledky k doktorovi. Navíc jí prcek není ani podobný. Tak často slýchává, že není ani její.
Když se časem vezmete, snáz se dítě přejmenuje po vás, než naopak..

xpila
27. čer 2016

@magdalenax Tak ono to s tím neuvedením otce není tak snadný. Pokud otec o dítě stojí, tak to klidně může dát k soudu a uvedený být musí...

ginev
Autor odpověď smazal
elu
27. čer 2016

Tak samozrejme, dítě se musí jmenovat stejně jako matka, to se divim, že se někdo diví...mě naopak přijde jako rozmar, aby se jmenovalo po otci a já jinak

zuzineckah
27. čer 2016

@elu a v čem je matka víc než otec pokud spolu fungují a starají se oba, že má mít větší právo na jméno dítěte ?

andreaandrejka
27. čer 2016

@elu A můžu se zeptat, proč se MUSÍ jmenovat po matce? 🙂

pandabox
27. čer 2016

@zuzineckah nejlepsi to maj ve spanelsku, tam dite dostane jmeno po matce i otocvi a je to vyreseno🙂

elu
27. čer 2016

@zuzineckah 0dpovim otázkou...a naopak ?

zuzineckah
27. čer 2016

@pandabox to je podle mě správné řešení

pandabox
27. čer 2016

@zuzineckah jde to i v CR tusim...proc ne🙂

elu
27. čer 2016

@andreaandrejka tak samozřejmě jsem myslela svoje děti, ostatní si je mohou pojmenovat jak chteji

zuzineckah
27. čer 2016

@elu naopak co? Ty to jednoznačně otáčíš v prospěch matky, jako kdyby otec nebyl, tak mě zajímá důvod, proč podle tebe MUSÍ. Co když to bude otec, který bude s dítětem běhat po doktorech? U nás třeba chodí často manžel a chodil i když ještě manžel nebyl... Ale já chci jen vědět pro MUSÍ, zajímá mě to

andreaandrejka
27. čer 2016

@elu Rozumím. Fakt čistě ze zvědavosti, proč se musí tvé děti jmenovat po tobě 🙂 Nemyslím to zle, zajímá mě to 🙂

elu
27. čer 2016

@zuzineckah ják jsem psala výše...moje děti se jmenují jako ja, ani mě nenapadlo, aby se jmenovaly jinak, naštěstí otec dětí nebyl proti....jmenuje se stejně 🙂

zuzineckah
27. čer 2016

@pandabox kdyby jméno mělo nadělat mezi námi paseku, já bych takové řešení sama iniciovala. Nevím proč bych si měla matka slepě uzurpovat právo na příjmení dítěte. Podle mě to hodně vypovídá o vztahu rodičů. Chápu to tam, kde to prostě nefunguje, je nezájem, neochota, problémy. Ale ve vztahu, kde je vše ok, který má budoucnost a funguje, k tomu nevidím jediný důvod.

pandabox
27. čer 2016

@zuzineckah to nebylo na me ne??

zuzineckah
27. čer 2016

@elu takže se jmenujete všichni stejně? Ale i tak nerozumím proč se děti MUSÍ jmenovat po matce

verusky
27. čer 2016

mam ctyri deti, vzdy dve s jednim tatinkem. jsem na ne kratce sama (a to nejmensimu bude teprve pulrok...).
nedavejte prijmeni po muzi...
z nasi strany je to ucta k chlapovi, davame jim to z lasky, tak nejak samozrejme...
uz bych to neudelala.
u nas jsme ted tří prijmeni- moje, prvnich deti, druhych deti. oba muzi si me chteli vzit, oba ke konci vztahu byli hodne neuctivi ke me...
dejte prijmeni po sobe a chlapa at to dovede k oltari, vic ho to bude stat, vic pak vydrzi... detem je jedno, kdy se zmeni prijmeni...

Strana
z7